Recept Domácí pasteurisace vajec

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zloutky:
Rozmíchejte zloutky a dejte je do primerene velké nádoby. Zahrejte na 70-75 st. C a tuto teplotu udrzujte 10-15 vterin. Odstrante z tepla a nechte vychladit.
Na merení teploty pouzijte teplomer na pecení, ten je dostatecne presný. Teplomer se nesmí dotýkat dna nebo sten nádoby.

Bílky.
Kdyby se samotné bílky zahrály na teplotu 70 st. C, zkoagulovaly by. Proto se k nim musí pred zahrátím pridat budto sul nebo cukr, podle toho, k cemu se potom pouzijí, a rozmíchat. Tímto zpusobem se zvedne bod koagulace.
Zbytek postupu je stejný jako u zloutku.

Takto pasteurisovaná vejce nejsou trvanlivá a je treba je hned upotrebit.

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.10.07 vloženo
  • 3359x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Ingredience

  • vejce, rozdelená na zloutky a bílky
  • sul nebo
  • cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí pasteurisace vajec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Františko, mám dojem, že pasteurisované žloutky jsem viděla v Makru, ale byl toho děsný kotel, tak dobré pro restauraci, ale domů se to nehodí. Ovšem možná, že někde jsou i v menším balení, asi se to chce ptát.
U dospělých se moc nerozmýšlím a klidně použiju vejce syrové, ale u malých dětí a hlavně u starých lidí je potřeba být opatrný. Moje maminka málem na salmonelosu zemřela.

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

spiser zavidim ti, ze si je muzes koupit, taky bych chtela … asi se prestehuju :)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Pro milovníky tatarských bifteků dobrá rada. Alespoň minimalizace rizika.

 
jkoubova
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Co je to za blbost, vejce si mohu koupit čerstvá…

 
svato
1416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Napriek tomu, že ja osobne sa salmonel nebojím, považujem tento recept za veľmi užitočný, človek nikdy nevie, kedy sa môže zísť.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Bono, chápes naprosto správne. Recept jsem nevyzkousel. Nemám duvod, pasteurisovaná vejce dostanu koupit. Tuto metodu ale doporucuje „Dánská spotrebitelská ra­da“.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Sarkaf, kdyz nevís o co se jedná tak bud zticha nezesmesnuj se!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Chápu správně, že takto upravená vejce jsou bez obav použitelná v pokrmech, kde se nemají tepelně upravovat? Díky B.

 
sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec.

Recept vynikající, já raději vždy koupím vejce čerstvá i bez teploměru a koagulace.
Za nejdůležitější považuji poznámku, že takto pasteurisovaná vejce nejsou trvanlivá ! To musí být určitá výhoda.
Mně v lednici, na místě pro ně určeném výrobcem , vydrží bez jakékoli pasteurisace dost dlouho. Pokud je nesmím dříve.

 
Martifulka
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pasteurisace vajec - Spiser,

díky za recept - to abych vyzkoušela ty myšky z marcipánu :-) Hezký den, M.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuře na medu Kuře na medu
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz