Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zloutky: Rozmíchejte zloutky a dejte je do primerene velké nádoby. Zahrejte na 70-75 st. C a tuto teplotu udrzujte 10-15 vterin. Odstrante z tepla a nechte vychladit. Na merení teploty pouzijte teplomer na pecení, ten je dostatecne presný. Teplomer se nesmí dotýkat dna nebo sten nádoby. Bílky. Kdyby se samotné bílky zahrály na teplotu 70 st. C, zkoagulovaly by. Proto se k nim musí pred zahrátím pridat budto sul nebo cukr, podle toho, k cemu se potom pouzijí, a rozmíchat. Tímto zpusobem se zvedne bod koagulace. Zbytek postupu je stejný jako u zloutku. Takto pasteurisovaná vejce nejsou trvanlivá a je treba je hned upotrebit.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domácí pasteurisace vajec
Františko, mám dojem, že pasteurisované žloutky jsem viděla v Makru, ale byl toho děsný kotel, tak dobré pro restauraci, ale domů se to nehodí. Ovšem možná, že někde jsou i v menším balení, asi se to chce ptát.
U dospělých se moc nerozmýšlím a klidně použiju vejce syrové, ale u malých dětí a hlavně u starých lidí je potřeba být opatrný. Moje maminka málem na salmonelosu zemřela.
spiser zavidim ti, ze si je muzes koupit, taky bych chtela … asi se prestehuju
Pro milovníky tatarských bifteků dobrá rada. Alespoň minimalizace rizika.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Co je to za blbost, vejce si mohu koupit čerstvá…
1438 příspěvků 25.1.09 03:43
Napriek tomu, že ja osobne sa salmonel nebojím, považujem tento recept za veľmi užitočný, človek nikdy nevie, kedy sa môže zísť.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Bono, chápes naprosto správne. Recept jsem nevyzkousel. Nemám duvod, pasteurisovaná vejce dostanu koupit. Tuto metodu ale doporucuje „Dánská spotrebitelská rada“.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Sarkaf, kdyz nevís o co se jedná tak bud zticha nezesmesnuj se!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Chápu správně, že takto upravená vejce jsou bez obav použitelná v pokrmech, kde se nemají tepelně upravovat? Díky B.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Recept vynikající, já raději vždy koupím vejce čerstvá i bez teploměru a koagulace.
Za nejdůležitější považuji poznámku, že takto pasteurisovaná vejce nejsou trvanlivá ! To musí být určitá výhoda.
Mně v lednici, na místě pro ně určeném výrobcem , vydrží bez jakékoli pasteurisace dost dlouho. Pokud je nesmím dříve.
66 příspěvků 25.1.09 03:43
díky za recept - to abych vyzkoušela ty myšky z marcipánu
Hezký den, M.