Recept Domácí mozzarella

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí mozzarella

Postup

Podle vlastní chuti pripravte slaný nálev z vody a soli. Mléko nechte prejít varem a odstrante je z prívodu tepla. Jogurt smíchejte s citronovou stávou a vmíchejte jej spolu se smetanou do mléka. Nechte srázet az je syrovátka zelená. Syrovátku odcette (lze ji pouzít treba pri pecení chleba nebo ji vypít) a ze sýra zformujte hroudu. Jeste teplý sýr dejte do slaného nálevu.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 12.06.09 vloženo
  • 35124x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut+srázení

Ingredience

  • 1 l mléka
  • 250 g jogurtu
  • 200 g smetany
  • 1 KL citronové stávy
  • sul na nálev
  • voda na nálev

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 12.1.11 13:26

Diskuse k receptu Domácí mozzarella

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí mozzarella

jolana
5068 příspěvků 13.6.10 06:21
Re: Domácí mozzarella.

Dag,pokial ti Speser neodpovie, tak aspon moja skusenost– pridavam po svareni…ale ja to potom vratim na slabulinky plamen..pekny vecer :)

Spiser.. vies ze chybas?…dnes som pripravila podla tvojho receptu chutne jahodove pohare spanelske…dufam ze si v poriadku a zelam okrem zdravia krasne leto :)

dag
543 příspěvků 13.6.10 00:00
Re: Domácí mozzarella.

Spisere, do jak teplého mléka se dá jogurt s citronovou šťávou.Hned po svaření?
Děkuji Dagmar

Alis
2617 příspěvků 25.4.10 21:52
Re: Domácí mozzarella, Jandulko...

i z kupovaného mléka uděláš tvaroh… Jen musíš koupit mléko čerstvé, nikoli trvanlivé. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti, nedávno jsem koupila omylem karton čerstvého mléka místo trvanlivého. Ačkoli můj potomek je mléka superlikvidátor, tohle nestíhal. Osm litrů jsem musela svařit a tvaroh byl excelentní :)

Pravda je, že pokud bych měla možnost kupovat mléko, máslo a tvaroh přímo ze statku, neváhala bych :)

Zdravím
Alis

spiser
717 příspěvků 19.6.09 20:33
Re: Domácí mozzarella. Jandule.

Z kupovaného mléka vyrábím tvaroh zcela bezne. Nic jiného mi taky nezbývá protoze tvaroh se zde nedostane. Tedy takový jaký býval za mých let v Cesku. Pouzívám bezné dánské mléko v kartonech a syridlo které kupuji v lékárne. S výsledným tvarohem jsem vcelku spokojen. Ovsem cerstvé mléko prímo ze statku kupované mléko samozrejme nemuze nikdy nahradit. K tomu, ze más moznost si je koupit, Ti blahopreji! Mnoho z nás tu moznost nemá.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 19.6.09 20:06
Re: Domácí mozzarella.

Zkoušel jsi někdy udělat z kupovaného mléka tvaroh? Já ano. Prostě to nejde. Mléko nezkysne, když ho necháš v pokojové teplotě ve džbánu či jiné nádobě, tak „shnije“. Projeví se to tím, že sice vypadá jako sražené, ale je nechutně hořké a vůbec ne lahodně kyselé. Možná Bio mléko se bude chovat jinak, ale to by byl nejdražší tvaroh na světě. Řeším to nákupem mléka přímo ve statku. No a to se chová samozřejmě předpisově a vzorně zkysne.

spiser
717 příspěvků 19.6.09 14:54
Re: Domácí mozzarella. Jandule.

Nekde jsem cetl, ze kupované mléko je lépe uvarit den predem. Vyzkouseno to ale nemám.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 19.6.09 14:24
Re: Domácí mozzarella.

Akorát bude opravdu problém s kupovaným mlékem. Ono po těch úpravách se nechová normálně jako mléko.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.6.09 05:09
Re: Domácí mozzarella. Díky svevo :-)

já furt po čem to je … a ejhle, ono po bazalce :-)))

hewitt
1 příspěvek 18.6.09 23:11
Re: Domácí mozzarella.

Super recept,vyzkouším.

sveva
751 příspěvků 15.6.09 00:13
Re: Domácí mozzarella. di

Ty stránky v AJ stojí za prohlédnutí. Jsou tam fotky, které výztižně přiblíží výrobu. Bohužel v Česku vyrobená mozzarella za moc nestojí a dováží se většinou německá a i ta italská není zrovna top. Já jsem ale rozmazlená. Známí mají na jihu Itálie hypermoderní sýrárnu, zpracovávají denní produkci buvolího mléka a v létě nám ji dodávají čerstvou do blízkého krámku. Olej přímo z venkovského lisu, voňavá rajčata a nádherná bazalka. To se potom tloustne jedna radost.
Zdravím a přeji hezké léto.

di
2451 příspěvků 14.6.09 17:22
Re: Domácí mozzarella - spisere

Fajn, to jsem ráda. Přeju hezký den!

spiser
717 příspěvků 14.6.09 16:09
Re: Domácí mozzarella. di.

Vubec nejsem dotcen. Naopak. Kazdý má prece právo vyjádrit svuj názor. Ze to není pravá mozzarella je faktum a proto jsem to nazval „domácí“ mozzarellou. Kritiku ale prijímám i kdyz musím ríct ze tato „mozzarella“ mi chutná víc nez ta, co se tady prodává.

di
2451 příspěvků 14.6.09 07:25
Re: Domácí mozzarella - svevo

Zatím jsem se neozvala, protože jsem nebyla on-line. ;-) Ale mozzarella je opravdu něco úplně jiného. Mj. se sýřenina, tj. hmota vzniklá po vysrážení syřidlem a odkapání syrovátky, dohřívá a pak krájí. Protože se mi to nechce celé vypisovat, posílám pár takových spíše populárnějších (tj. není to zcela přesné, jsou tam určité, ale pro laika ne příliš významné chyby) odkazů:
Jeden český výrobce: http://www.italat.cz/redaction.php?…
Další český výrobce: http://www.gransasso.cz/…rella_cz.htm
A pro upřesnění jeden článek v AJ: http://www.scribd.com/…l-mozzarella.
Spisere, možná (?) se budeš mým komentářem cítit dotčen, ale není v tom nic osobního, nic proti Tobě, omlouvám se, jde mi jen o tu technologickou stránku. Všecko dobrý, jo?

sveva
751 příspěvků 14.6.09 01:32
Re: Domácí mozzarella.

Tak jsem čekala, jestli se někdo ozve na tento „recept“. Možná to bude dobrý tvaroh, ale proč probůh autor pašuje do názvu mozzarellu?
V domácích podmínkách je opravdu nemožné mozzarellu vyrobit. Pěkně jsem si o tom jednou popovídala i s českým odborníkem na výrobu sýrů, který mi také potvrdil nevhodnou kvalitu mléka, skutečně se používá specielní sířidlo.
Ale k té pravé mozzarelle: čerstvá od výrobce (tedy v Česku neexistuje) se nemá skladovat v ledničce ale do dvou dnů zkonzumovat. Jakákoliv mozzarella zakoupená v Česku aspoň trochu zlepší chuť pokud ji na několik hodin vyjmete z ledničky a necháte ji prohřát na pokojovou teplotu. Já ji nakonec pře upotřebením ponořím (v balení) do vlažné vody. Zkuste to.
Zdravím všechny.

caramilla
71 příspěvků 13.6.09 22:51
Re: Domácí mozzarella.

V Apetitu asi před dvěma měsíci byl také recept na mozzarellu, nadchla jsem se, že to vyzkouším, ale po přečtení článku jsem si řekla, že si ji radši dojdu koupit:-) V tom receptu se používalo nějaké speciální syřidlo a údajně se to autorce receptu povedlo asi jen se 2 druhama mléka, co se v ČR prodávají, ani jedno jsem ve svém okolí nesehnala, tak jsem to pustila z hlavy…

Jinak recept na bazalku a slimáky bych měla - resp. to, jak to řeším já - pěstuju bazalku za oknem v truhlíku:-) Mám ale výhodu, že mám mraky oken a taky skoro všechny na jih. V truhlíku mi bazalka totiž roste líp než na záhonku. Navíc ji mám na okně v kuchyni, takže vpodstatě otrhávám rovnou do mísy nebo do pusy:-)

noskovice
1322 příspěvků 13.6.09 21:38
Re: Domácí mozzarella.

Škoda, že udělat si mozzarellu v domácím prostředí není tak jednoduché, jak se píše zde. Docela určitě by v českých pizzeriích nepoužívali sýr, místo mozzarelly!
A na pizze je to sakramentsky znát!

buraci
1136 příspěvků 13.6.09 19:25
Re: Domácí mozzarella.

Výroba domácí mozarelly je přece jen poněkud složitější:-) Najdete ji třeba na http://jaknato.webpark.cz/…zarella.html. Tohle chutná trochu jako jemný tvaroh, já dělám z této hmoty kuličky, obaluji je v bylinkách a nakládám do oleje.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.6.09 18:54
Re: Domácí mozzarella.

vzhledem ke skutečnosti, že v poslední době jsem živa z rajčat, bazalky a mozzarely, se mi tenhle recept dost hodí!!!
jen bych potřebovala ještě recept na slimáky, protože těm chutná bazalka, bohužel, ještě víc než mě a jsou, bohužel, mnohem, mnohem rychlejší než já i při její sklizni :-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz