Recept Domácí máslo

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Domácí ručně dělané máslo, sama jsem byla překvapená, jak je výroba jednoduchá a rychlá, avšak výsledek stojí za to! A hlavně je to skvělý pocit, umět si doma sama udělat něco, co jsem doteď jen kupovala v obchodě :) Hlavně v receptu nehledejte způsob, jak ušetřit, toto máslo vás vyjde spíše o malinko dráž než kupované, ale vaření přeci není jen o penězích :)

Postup

Smetanu nalijeme do vysoké nádobky, aby se nám dobře šlehala a zároveň nestříkala všude okolo. Za použití ručního mixéru našleháme klasicky až do ztuhnutí: šlehačky. Avšak budeme pokračovat dále ve šlehání a mixérem zároveň jakoby ztloukávat šlehačku nahoru a dolů, dokud se hmota nesrazí a nezačne se oddělovat máslo od podmáslí.

Podmáslí slijeme zvlášť a máslo zabalíme do potravinářské folie, vymačkáme zbytek podmáslí, znova zabalíme do čisté folie a uložíme do lednice.

Podmáslí se dá použít např. k výrobě domácího chleba, nebo jej můžete třeba vypít :)

Recept je z kategorií: Studená kuchyně


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.05.13 vloženo
  • 4859x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Ingredience

  • 400 g 40% smetany (Šlehačka de luxe)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí máslo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
inuska
2 příspěvky 26.05.13 14:03

Míchat mixerem ještě nahoru a dolů je naprosto zbytečné :).Máslová hmota je ještě pro odstranění zbytků podmáslí a prodloužení trvanlivosti musí propláchnout studenou vodou ;) Jinak přeji hezký den všem kuchařinkám :mavam:

 
BarbaraP
27 příspěvků 17.05.13 10:28

Já si připadám, jako bych přišla do mateřské školy, kde se musí dětem všechno vysvětlovat slovo po slovu, jinak si asi sami neumí dát dohromady jednoduchou větu k pochopení a chytají se za každé slovo :D Já teda nevím, oč se tady pokoušíte, ale děláte to na nesprávném místě, věřte tomu, že jsem tu našla spooousty receptů, u kterých byste pochopil sotva název jídla, jak jsou blbě napsané, zkuste se raději činit tam, já myslím že zas tak hrozné recepty hodné útoků tady nemám ;)

 
ucitelas
328 příspěvků 17.05.13 10:07
ono

Už jen „šlehat“ v mixeru je podivné a pak sním ještě tlouci???

Příspěvek upraven 17.05.13 v 11:54

 
casino
4469 příspěvků 17.05.13 00:34
Ale, ale, milá di...

… ZÁVIST je jeden z kardinálních hříchů! No, ale jestli vám tato „kolegyně“ za to stojí, tak si poslužte :mrgreen: On už vám to Někdo spočítá :think: Buďto ona, nebo On :nevim:
Vždycky, když se mi při šlehání zdrcla šlehačka, tak jsem se měl za šlehače s olšovýma rukama :evil: :mrgreen: :) A ffčíl vidím, že jsem vyráběl máslo :zed: ;) :mrgreen: :palec:

Příspěvek upraven 17.05.13 v 00:36

 
di
2451 příspěvků 17.05.13 00:02

Nezamotala. Vy jo. Jinak no comment, nicméně - vaše sebevědomí vám hluboce závidím.

 
BarbaraP
27 příspěvků 16.05.13 23:53

Tak já teď nevím, dělá se tedy jinak nebo podle tohoto receptu, podle kterého jej dělá taky Florentýna? Nějak jste se do toho asi zamotala :roll: ;)

 
di
2451 příspěvků 16.05.13 22:16

Nevím, školy nemám, ale kromě toho, že máslo se dělá kapku jinak, tenhle recept už před lety zpopularizovala Flo u sebe, i na těchto stránkách myslím je? Asi zase někdo obejvil nový světadíl? Tuším, že se mu říká Amerika? © Jára Cimrman

 
Zuzka1973
2184 příspěvků 15.05.13 18:28

@jolana Díky moc za rychlou odpověď a za radu :mavam: :kytka:

 
jolana
5064 příspěvků 15.05.13 18:16

Zuzko, este lepsia..tu smotanu naozaj nechat odstat( zakysnut trosku),maslo je potom fajnovejsie..nie sladke, ma lepsiu chut… :mavam:

 
Zuzka1973
2184 příspěvků 15.05.13 17:46

@jolana Prosím tě, Jolanko, fungovalo by to i u domácí smetany?
Máslo z domácí smetany dělám v podstatě podobně, jak popsala BarbaraP. Opravdu se ten čas tomu věnovaný vyplatí. Je to pochoutka, kterou si dopřáváme jen při různých slavnostních příležitostech, třeba i do krémů do dorty… Ona jinak smetana moc nezbývá, zpracovávám ji i jinak, takže ji i máslo musím stejně dokupovat :)
Pamatuju, že prababička ještě stloukala v dřevěné máselnici, ale jen před poutí - do pečení, babička a maminka máslo nedělaly (jen sem tam tvaroh) a já ho začala dělat asi tak před třemi lety… Poprvé to byl horor, nevěděla jsem co a jak. Měla jsem takový pístový válec, v tom to jakž takž šlo, pak pár pokusů v robotu - to bylo taky ucházející, ale co mám ruční mixér se sadou různých nástavců, to je pohádka… Jde s tím cokoli…
Opravdu doporučuju to vyzkoušet, k tomu bochník doma pečeného chleba a uvidíte, že ráj přece jen existuje… ;) :mavam:
P. S. Ráda bych vyzkoušela chleba z podmáslí, ale jak to zařídit, aby mi zbylo… vždy ho dřív stihnu vypít… a sama, jsem v tomto ohledu lakota lakotná… :oops:

edit: k tomu „stloukání“ mixerem - jak výše píše inuska, není nutné…

Příspěvek upraven 26.05.13 v 15:20

 
BarbaraP
27 příspěvků 15.05.13 17:28

Děkuji za tip, vyzkouším :)

 
jolana
5064 příspěvků 15.05.13 13:01

… nechaj ju trochu skysnut(nie cerstvu sladku), maslo aj podmasli bude ako treba–lepsie..

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz