Recept Domácí máslo

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Domácí ručně dělané máslo, sama jsem byla překvapená, jak je výroba jednoduchá a rychlá, avšak výsledek stojí za to! A hlavně je to skvělý pocit, umět si doma sama udělat něco, co jsem doteď jen kupovala v obchodě :) Hlavně v receptu nehledejte způsob, jak ušetřit, toto máslo vás vyjde spíše o malinko dráž než kupované, ale vaření přeci není jen o penězích :)

Postup

Smetanu nalijeme do vysoké nádobky, aby se nám dobře šlehala a zároveň nestříkala všude okolo. Za použití ručního mixéru našleháme klasicky až do ztuhnutí: šlehačky. Avšak budeme pokračovat dále ve šlehání a mixérem zároveň jakoby ztloukávat šlehačku nahoru a dolů, dokud se hmota nesrazí a nezačne se oddělovat máslo od podmáslí.

Podmáslí slijeme zvlášť a máslo zabalíme do potravinářské folie, vymačkáme zbytek podmáslí, znova zabalíme do čisté folie a uložíme do lednice.

Podmáslí se dá použít např. k výrobě domácího chleba, nebo jej můžete třeba vypít :)

Recept je z kategorií: Studená kuchyně


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.05.13 vloženo
  • 4833x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Ingredience

  • 400 g 40% smetany (Šlehačka de luxe)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí máslo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
inuska
2 příspěvky 26.05.13 14:03

Míchat mixerem ještě nahoru a dolů je naprosto zbytečné :).Máslová hmota je ještě pro odstranění zbytků podmáslí a prodloužení trvanlivosti musí propláchnout studenou vodou ;) Jinak přeji hezký den všem kuchařinkám :mavam:

 
BarbaraP
27 příspěvků 17.05.13 10:28

Já si připadám, jako bych přišla do mateřské školy, kde se musí dětem všechno vysvětlovat slovo po slovu, jinak si asi sami neumí dát dohromady jednoduchou větu k pochopení a chytají se za každé slovo :D Já teda nevím, oč se tady pokoušíte, ale děláte to na nesprávném místě, věřte tomu, že jsem tu našla spooousty receptů, u kterých byste pochopil sotva název jídla, jak jsou blbě napsané, zkuste se raději činit tam, já myslím že zas tak hrozné recepty hodné útoků tady nemám ;)

 
ucitelas
328 příspěvků 17.05.13 10:07
ono

Už jen „šlehat“ v mixeru je podivné a pak sním ještě tlouci???

Příspěvek upraven 17.05.13 v 11:54

 
casino
4463 příspěvků 17.05.13 00:34
Ale, ale, milá di...

… ZÁVIST je jeden z kardinálních hříchů! No, ale jestli vám tato „kolegyně“ za to stojí, tak si poslužte :mrgreen: On už vám to Někdo spočítá :think: Buďto ona, nebo On :nevim:
Vždycky, když se mi při šlehání zdrcla šlehačka, tak jsem se měl za šlehače s olšovýma rukama :evil: :mrgreen: :) A ffčíl vidím, že jsem vyráběl máslo :zed: ;) :mrgreen: :palec:

Příspěvek upraven 17.05.13 v 00:36

 
di
2451 příspěvků 17.05.13 00:02

Nezamotala. Vy jo. Jinak no comment, nicméně - vaše sebevědomí vám hluboce závidím.

 
BarbaraP
27 příspěvků 16.05.13 23:53

Tak já teď nevím, dělá se tedy jinak nebo podle tohoto receptu, podle kterého jej dělá taky Florentýna? Nějak jste se do toho asi zamotala :roll: ;)

 
di
2451 příspěvků 16.05.13 22:16

Nevím, školy nemám, ale kromě toho, že máslo se dělá kapku jinak, tenhle recept už před lety zpopularizovala Flo u sebe, i na těchto stránkách myslím je? Asi zase někdo obejvil nový světadíl? Tuším, že se mu říká Amerika? © Jára Cimrman

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 15.05.13 18:28

@jolana Díky moc za rychlou odpověď a za radu :mavam: :kytka:

 
jolana
5064 příspěvků 15.05.13 18:16

Zuzko, este lepsia..tu smotanu naozaj nechat odstat( zakysnut trosku),maslo je potom fajnovejsie..nie sladke, ma lepsiu chut… :mavam:

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 15.05.13 17:46

@jolana Prosím tě, Jolanko, fungovalo by to i u domácí smetany?
Máslo z domácí smetany dělám v podstatě podobně, jak popsala BarbaraP. Opravdu se ten čas tomu věnovaný vyplatí. Je to pochoutka, kterou si dopřáváme jen při různých slavnostních příležitostech, třeba i do krémů do dorty… Ona jinak smetana moc nezbývá, zpracovávám ji i jinak, takže ji i máslo musím stejně dokupovat :)
Pamatuju, že prababička ještě stloukala v dřevěné máselnici, ale jen před poutí - do pečení, babička a maminka máslo nedělaly (jen sem tam tvaroh) a já ho začala dělat asi tak před třemi lety… Poprvé to byl horor, nevěděla jsem co a jak. Měla jsem takový pístový válec, v tom to jakž takž šlo, pak pár pokusů v robotu - to bylo taky ucházející, ale co mám ruční mixér se sadou různých nástavců, to je pohádka… Jde s tím cokoli…
Opravdu doporučuju to vyzkoušet, k tomu bochník doma pečeného chleba a uvidíte, že ráj přece jen existuje… ;) :mavam:
P. S. Ráda bych vyzkoušela chleba z podmáslí, ale jak to zařídit, aby mi zbylo… vždy ho dřív stihnu vypít… a sama, jsem v tomto ohledu lakota lakotná… :oops:

edit: k tomu „stloukání“ mixerem - jak výše píše inuska, není nutné…

Příspěvek upraven 26.05.13 v 15:20

 
BarbaraP
27 příspěvků 15.05.13 17:28

Děkuji za tip, vyzkouším :)

 
jolana
5064 příspěvků 15.05.13 13:01

… nechaj ju trochu skysnut(nie cerstvu sladku), maslo aj podmasli bude ako treba–lepsie..

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz