Recept Domácí houstičky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí houstičky

Postup

Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kváskem z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Z vykynutého těsta lžičkou vykrajujeme kousky, na pomoučeném prkénku je rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. Z delších válečků tvarujeme preclíky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout.

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 31.03.04 vloženo
  • 43889x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • kostička droždí (42 g)
  • 1/4 l mléka
  • necelá lžička cukru
  • plná lžička soli
  • 50 g Hery nebo másla
  • 1 vejce
  • tuk na plech
  • 1 vejce na potření.
  • Na posypání:
  • hrubá sůl
  • mák
  • kmín
  • sezam
  • vločky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 22.7.18 15:22

Gramáž jsem skoro dodržela, pouze vejce dvě a máslového oleje 1,5dcl. Místo semínkové posypky jsem zapletla se slaninou. Navrch jsem už vejcem nepotírala. jsou vláčné, dobré.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 6.12.11 14:39

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí houstičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí houstičky

Eja
3862 příspěvků 18.10.13 18:56

V diskusích pod receptem je návodů na pečení několik. Za bezpečné bych brala 200 st. 20 minut. Zálěží i na veikosti houstiček.

Ačraj
697 příspěvků 17.10.13 18:35

Záleží na troubě, elektrická, plynová, jistě nepečete poprvé a máte to vychytané.

zralok.av
3 příspěvky 17.10.13 18:15

Na kolik se mají péci???

Ačraj
697 příspěvků 6.12.11 14:49

Dnes jsem upekla tyto houstičky, ovšem místo polohrubé mouky jsem dala hladkou a místo tuku 100 ml majolky, vejce také né, ale jsou výborné,vyválím váleček a z toho vytvořím „zamotám“ takovéhle houstičky.Jde to velmi rychle. :lol: :roll: :-P

Mischka
38 příspěvků 15.8.10 07:28
Re: Domácí houstičky

Výýýborné! Dokonce se krásně upekli i v mé prastaré plynové troubě s pochroumanými dvířky, kde je každé pečení je opravdové dobrodrůžo. Jen soli snesou podstatně víc, aspoň pro mne. Vajíčko jsem rozdělila - do těsta dala jen žloutek a bílek nechala na potření. Zjistili jsme, že nejlepším tukem do kynutého těsta je sádlo, nejlépe z domácího pašíka :)

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.12.09 06:38
Re: Domácí houstičky

Dík AničkoV, tohle byl můj odhad proti tvé zkušenosti. Koukám, že jsem se o moc nesplet, budu péct podle tebe. Jen to musím přepočítat na ty přiblblé Ferenheity.
Bunter se sice neozval, ale dobrá rada potěší od každého. Jsem sice starej dědek, ale rozhodně vše jen ne ješitnej.

anickav
2904 příspěvků 4.12.09 00:56
Re: Domácí houstičky

Soni, u mňa by sa to asi spálilo pri 250…ja dávam na 200 a potom znížim na 180…Takže je to na Drobkovi, metódou pokusov na to príde sám…

noskovice
1322 příspěvků 4.12.09 00:37
Re: Domácí houstičky-drobku,

když peču moje „Jednoduché rohlíky“, peču je na 250 °C, patnáct až dvacet minut a barvu mají krásnou. Teplotu zá:,–(ně nestahuji. Dříve jsem je potírala vodou s octem a nyní rozšlehaným bílkem s vodou.
Nejsem Bunter, ale snad to nevadí. :-)
Ahoj, Soňa.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.12.09 23:51
Re: Domácí houstičky

Jdu na to! Pokud jde o barvu, myslím, zkusím, nejdřív dát troubu na vysokou teplotu, tak 250°C (500°F), a až se udělá kůrčička, tak po desti minutách, stáhnout na 150°C (300°F). Tak peču chleba, jinak nemá barvu a rozjede se. Co by poradil Bunter???

Komik1000
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí houstičky

Housky jsou dobré…jen se mi nedaří ta krásně zlatá barva.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz