Recept Domácí fernet vyrobený za studena

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tresť se smísí řádně s lihem a pak se teprve přidá rozvařený cukr a voda. Vody budiž vždy pozvolna a za stálého míchání přidáváno, aby se vše náležitě sloučilo a likér se ihned vyjasnil. Je to často podmínkou k docílení likéru ihned čistého. K barvení je třeba přikročiti teprve po úplném sloučení všech surovin a vyjasnění lihoviny. Při barvení cukrovým kulérem rozpustí se kulér ve stejném množství teplé vody a pak se přidává do lihoviny, až je tato dostatečně zabarvena. *Poznámka:* Cukrového likéru jest zapotřebí: k světle žlutému obarvení...na 100 l lihoviny asi 100 g k hnědému obarvení (barvy rumu)...na 100 l lihoviny asi 250 g k tmavohnědému obarvení...na 100 l lihoviny asi 400 g Výtěžnost: 100 litrů Čerpáno z knihy Vzdělání číšníka a hostinského, díl II. od Františka Jettonického(1929).

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 03.03.04 vloženo
  • 18164x zobrazeno

Ingredience

  • 40 l 96 % čistého lihu
  • 53 l čisté vody
  • 1,5 l tresti "Fernet"
  • 2 kg cukru rozvařeného v 1 l vody
  • 300 g cukrového kuléru (tj. obyčejného karamelu)
  • Co je potřeba k výrobě:
  • 1. čistá nádoba
  • 2. předepsané množství lihu
  • 3. tresť nebo éterický olej v lihu rozpuštěný
  • 4. cukr náležitě rozvařený
  • 5. potřebné množství vhodné vody
  • 6. barvivo.
  • Při zhotovování cukrového kuléru se často stává, že cukr při přelévání vody zchuchvalcovatí. Musí se pak vynaložit mnoho času nato, aby se kousky opět rozvařily a aby se kulér stal hladký. Tomu zamezíme, přidáme-li do páleného cukru před přilitím vody trochu amonia.

Doporučená příloha

  • necháme to na mužích, neboť .....i muži mají své dny :-))

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí fernet vyrobený za studena

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

Recept na domácí Fernet najdeš i zde .

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

Mám, Hani. Byla to učebnice mého dědy, který měl hospodu v Albrechticích a na internetu ji kdosi dokonce i částečně cituje. A nenapadlo mne, že by Bratři Janouškové ještě existovali ;o))......samotnou by mne zajímalo, jak výsledný domácí Fernet chutnal. Pokud se do toho doma pustíte, nezapomeň informovat, jak to probíhalo a jaký je výrobek. ;o)

Hanka76
42 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

Vlaďko, díky moc za radu, v Aromce se zeptám, pracuju totiž v potravinářství v cukrovinkách jako nákupčí surovin, obalů atd. a nevím o zdroji aromata Fernet to je ostuda, co? Moc díky za tip na firmu Janoušek, myslím, že mám někde v práci nabídku firmy, která je zastupuje, tak se tam poptám. Co se týká množství, samozřejmě zmenším vyráběné množství, ale receptu neodolám, neboť můj přítel má ferneta moc rád. Mimochodem, kulér se vyrábí přímo u nás..... Jinak ta kniha uvedená jako zdroj informace pod receptem může být zajímavá. Ty ji máš?

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

P.S.
Aromka má v nabídce i hotové kuléry. ;o)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

Hani, kdysi tresti vyráběla firma Bratří Janouškových, jak jsem se dočetla ve zdroji uvedeném pod receptem, dnes jsem našla akorát tak firmu Aromka Brno, která vyrábí aromata k výrobě lihovin, zmrzlin, cukrovinek, atd. a ta fernetovou esenci v nabídce nemá. Pouze bylinné a anglické hořké aroma. Jelikož se říká, že základem fernetu je 14 bylinek, třeba by se to bylinné i dalo použít. Ceník jsem na stránkách firmy nenašla, ale mají tam poznámku, že ochotně vyrobí esence dle požadavků zákazníka ;o)), ale to by těch litrů domácího fernetu muselo být určitě víc, aby se to vyplatilo. ;o) (A mimochodem, firma Aromka vyrábí přímo lihoviny a mezi nimi i Fernet)… ;o)

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

… ještě mít tak velkou nádobu … dost dobře si nedovedu představit tohle vyrábět doma… to si ten fernet snad koupím i v obchodě… zase ho nepiju po litrech a tak mi ta cena až tak nevadí..

Hanka76
42 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

Bezvadnej nápad na výrobu fernetu, neboť v obrchodě he drahej-:)))
Prosím o radu, kde seženu tresť Fernet? Předem děkuji.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

To chápu. Taky bych volal… :-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

habano…no tohle vypít můj synáček, tak bude volat až do Austrálie…:-))

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Domácí fernet vyrobený za studena

milá Pendo,
Ani nevíš, jak rád vidím tento recept a právě dnes. Je to opravdu náhoda? Tenhle domácí ale musí být přímo na „Mezinárodní hovor“, ne?
Zdravím tě.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz