Recept Domácí cinzano

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jemný krystalový cukr svarime s 3 a 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Vychladlý nalijeme do 5 litrové láhve se širokým hrdlem (od okurku, nebo sterilovaného zelí). Do lahve dame nejdrive ryzi a přidáváme ostatní přísady. Dobře umytý citron ostrouháme (kůru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebo kolečka. Kvasnice rozdrobime. Pridame ostatni ingredience a vsechno dobre promichame. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebo tenší utěrkou a převážeme a necháme to stát aspoň 6 týdnů v teple. Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a můžeme podávat s ledem. Máte-li nějaké výročí, nebo oslavu a chcete mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 19.03.02 vloženo
  • 19599x zobrazeno

Ingredience

  • 1a 1/4 kg krystalový cukr (jemnější)
  • 3a 1/4 litra vody
  • 45 dkg oprané rýže
  • 1 citron
  • 5 - 6 hřebíčků
  • 5 - 7 dkg hrozinek
  • 1 muškátový oříšek postrouhaný
  • 1 kávová lžička muškátového květu
  • 6 dkg čerstvých kvasnic

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí cinzano

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí cinzano

Pampeliska191
1075 příspěvků 8.4.02 16:24
Re: specificky vonia

Gabika, uz to neprelivej a nechej to tak ve dvou nadobach. Ono je zase lepsi, kdyz to kvasi s tim radeji nehybat. Ja jsem nepozorovala, ze by to bylo nejak hodne citit, nebo jsem to mela vzdy nahore na kuchynske lince. Ale je jiste, ze vsechno co kvasi je citit. Ale bylo by dobre si behem tech 6 tydnu obstarat jednu tu 5 litrovou lahev a po 6 tydnech slit objem obou sklenic do jedne. Pokud se to nevleze do te jedne lahve, zbytek muzes nalit do jakekoliv mensi. Jak bude smes vykvasena, samo se to zacne cistit a vse zustane usazene na dne.Ja to odsavala gumovou hadickou, aby usazenina zustala na dne sklenice a pak tu usazeninu jsem precedila prez gazu do jine sklenice. Ono se to pak jeste vycisti lepe.

Pampeliska191
1075 příspěvků 8.4.02 15:57
Re:
kvako
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Špecificky vonia

to znamá smrdí.
Hovoríš, že to môžem kľudne ešte teraz po troch dňoch zmiešať do jednej veľkej nádoby?
Gabika

Pampeliska191
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
Nikdy neni pozde

Gabika promin, ale nerozumim Ti jak pises „ono to trochu (ako by som to) specialne vodnia“.Vysvetli mne prosim Te tento vyraz podrobneji. Omlouvam se, ale delsi dobu neziji v Cesku a snad proto tomuto vyrazu nerozumim. Neboj se neni pozde, vse bude O. K.

kvako
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Dufam ze uz nie je neskoro

Takze, pokusala som sa to urobit v sobotu vecer. Keď som uz mala ryžu a všetko ostatné v 3,5 l fľaši a polovicu nálevu v tom zistila som, že to asi nepôjde :-). Takže som si zohnala ešte jednu fľašu (vďaka za nových známych). To už zmiešané som zasa zliala a zmiešala so zbytkom ckurovej vody. Ryžu som presne na gramy rozdelila do fliaš a zaliala už okorenenou a „skvasnicovanou“ cukrovou vodou.
Neviem, či by bolo vhodné to teraz zase zmiešavať do kopy, ale ak si myslíš, že v tom nie je problém urobím to veľmi rada.
Ono to nelezie celé ale iba pena, čo asi tak má byť, keď to kvasí.
A ešte jedna otázka - ono to trochu (ako by som to…) špeciálne „vodnia“ ako mi poradíš s týmto?
Celé som to robila podľa pôvodného receptu (3,5 l vody, 1,5 kg cukru, 0,5 kg ryže a pod.) Ďakujem Gabika

Pampeliska191
1075 příspěvků 8.4.02 07:36
Mala uprava

Gabika, omlouvam se za preklep, kde jsem Ti psala, ze se to nechava pak jeste dalsi 3 tydny cistit. Ale necha se to jen 6 tydnu a pak po prefiltrovani jeste 2 tydny, takze celkem vyroba trva tech 8 tydnu. Malinko jsem recept upravila, ubrala jsem cast nekterych ingredienci. Recepty mam dva a tento byl opisovany z novin a na druhem jsem mela upravu podle me zkusenosti, kterou jsem ted mirne upravila ,(podle meho receptu)nebo se mne zdal lepsi.

Pampeliska191
1075 příspěvků 8.4.02 07:02
Vetsi nadobu

Gabika, mne se to stalo poprve, jako Tobe, ze jsem si prichystala 4 litrovou sklenici, misto 5 litrove. Pokud by jsi to chtela rozdelit do dvou sklenic, je lepsi to zvlast delat do kazde sklenice polovicni davku.Do jakeho objemu sklenice jsi to dala poprve, do 4 nebo do 5 litrove? Pokud mas doma nejaky polevany kybl, nebo kameninovy hrnec( takovy co se pouziva na kvasene zeli) tak to vsechno vylej do neho a prikryj to tenkou uterkou a prevaz provazkem a nechej to v teple. Ryza se Ti tlaci ven ze sklinky, nebo to zacina kvasit a mnozstvi v kazde sklince nemas presne ( kvasnice nejsou ve sklince rozdelene presne na polovinu. Ano, ryza se dava do sklenice prvni a zaliva se vychladlym nalevem. Tim, ze to kvasi se Ti ryza tlaci ven. Mas ty sklenice se sirokym vrchem?Ono by to melo vykvasit a pak se to zacne cistit a ta usazenina zustane dolu. Po 6 tynech se to slije a usazenina castecne prefiltruje a necha dalsi 3 tydny cistit a pak se to zase prefiltruje a muze se pouzivat. Jeste se Te zeptam, ta ryze se Ti tlaci ven z obou sklenic, nebo jen z jedne??Pokud to nepretika ven a mas-li dostatecne velkou tu sklenici, tak to jen zamichej a nechej to tak jak to mas. Pokud by Ti to pretikalo, tak to vylij vsechno do vetsi nadoby a nechej to v ni tech 6 tydnu vykvasit. Cisteni se neboj, ono se to samo vycisti a usazenina zustane na dne. Pokud by jsi se neco jeste chtela zeptat ptej se, rada Ti poradim. Drzim palce.

Labužník gabika
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Do toho CINZANO

Ahoj Pampeliška a všetci „labužníci“
nedá mi aby som nereagovala na túto diskusia a to hlavne preto, že cinzano som prvy krat skusila urobit pred dvoma dnami. Tu srandu by som vam priala vidiet a to hlavne ked som večer o 21,00 po zmiešaní ingr. zistila, že fľaša ktorú mam mi na to nebude stačiť a tak som po celom sidlisku zhaňala inú. Verím, že nebude problém v tom, že som nakoniec celú dávku rozdelila do dvoch 3 litrových fliaš a že po ôsmych týždňoch (deň po mojej svadbe) budeme oslavovať s domácim cinzanom.
Takže ešte raz Pampeliška nevzdávaj sa a drž mi palec aby to vykyslo.
Mam len pár otázok.
Tá ryža sa má nasypať do fľaše?
Má to „vyliezať“ z fľaše? (lebo mne to urobilo)
Ako sa to má správne stáčať?
Ako sa to nakoniec vyčistí?
Gabika

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Ha, ha

Jsem ráda, že mne tu nejen inspirujete k přípravě dobré potravy, ale ještě mne i bavíte.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Juj tady se to rozjelo :)

vidím, že Labužnická domobrana funguje bezpečně, mile jste mě překvapili. Stojím jednoznačně za Pampeliškou a na důkaz podpory o víkendu uvařím Cinzano :))

Magda02
2 příspěvky 4.4.02 17:17
INTELIGENTNI CLOVEK!!!!!!

Tento recept vrele doporucujeme vyskouset.My ho prvne zkouseli pred 8 letya je moc dobry.Divime se,ze nekoho bavi psat takove pripominky.Vsak at jsi ho jde koupit original nikdo nikomu nebrani.Tady vidite inteligence cloveka.Hodne receptu jsme z labuznika vyskouseli,taky nam nektere nechutnaly,ale slusny clovek prizna,ze kazdemu z nas chutna neco jinehoa nebude psat takovou spinavou kritiku.Ba vubec nikoho a nic vam tato kritika nepripomina po delsi odmlce?Jeste toho nebylo dost?PROC KAZITE TAK SKVELY SERVER?

rastoba
492 příspěvků 4.4.02 16:46
Michel P

Kdyby se blbost vznasela tak bys lital jak holubice.

Pepino
44 příspěvků 25.1.09 03:43
Pampeliško nevěš hlavu

Pampeliško jsme s Tebou, je fakt, že jsi do toho vlítla rovnejma nohama, ale fandíme Ti a pokračuj, nenech se znechutit. Je normálním jevem v této zemi, že lidi, který vybočujou z řady jsou nenormální, ale jenom pro někoho:))))
A tak kašli na ty některý a zůstań.

Pampeliska191
1075 příspěvků 4.4.02 14:44
Nevhodna kritika

Myslim si, ze tento server slouzi k tomu, aby si lide vzajemne vymenovali recepty a take vzajemne se (vhodne) upozornovali na nektere nedostatky a chyby, ktere se muzou v receptech vyskytnout. Protoze kazdemu chutna neco jineho, tak si kazdy muze vybrat podle sveho vkusu. Kritizovat nejaky recept a nabadat ostatni, aby ho nezkouseli, je vsak prinejmensim naprosto nevhodne.
Sama jsem cinzano podle tohoto receptu nekolikrat delala a kazdemu komu jsem ho nabidla chutnalo. Takze nazor zda se jedna o patok ci nikoli je pouze otazka chuti.

SemisH
10 příspěvků 4.4.02 13:51
Registrace

Jako na spravnem serveru aby se tu nepsal taky shit jako ted by melo byt ze ty komentare muzou psat jen lidi zaregistrovani kteri maji opravdu o tuto stranku zajem a ne ze jen druhym chnusi jejich snahu a praci stim se tady o nejaky recept podelit.
A podle me pan Michal P. jestli je to opravdu jeho jmeno je u me obycejny MAGOR! :))

SemisH
10 příspěvků 4.4.02 13:47
BEz nekam hlavne ty Michal P. a raci napis tvuj mail kdyz uz kryt

Bez te uz vasima debilnima pripominkama na tento recept vsichni do PRDELE!!!!! Uz se na to neda divat! A co se mi tu nezda ze se tu muze podepsat jedna osoba jinym jmenem tym padem tu muze tu debatu vect jen jedna osoba cemu bych ne nedivil. Ja byt Pampeliskou tak se uz vyseru i na psani vsech receptu tady kdyz ji tu snahu dovede pokazit nejakej debil.!! V:,–(il bych se ze s tech lidi co tu delaji chytre tak ze sem nenapsali zadne recepty . ( vcetne me :)) ( PAMPELISKO VYKASLI SE NA NE !)

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Otřesný patok!

Tak tohle, vážení, raději ani nezkoušejte. Jednou jsem to pil a dodneška mám noční můry! není nad originál! To raději chvilku šetřete na skutečné cinzano. Tyhle Samo-domo recepty by měly být trestné. Ale jako doklad, že lidová tvořivost nezná mezí je to dobré! ":-)))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz