Recept Domácí chléb 3

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí chléb 3

Postup

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku vody dáme ocet, vlijeme do mouky, zamícháme a přidáme kvasnice. Zpracujeme rukou, dáme do hrnce, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 20 minut. Pak jemně promícháme a necháme kynout ještě 45 minut. Plech vyložíme alobalem a posypeme hladkou moukou. Utvoříme šišky, které dáme na plech ještě 15 minut kynout. Potřeme bílkem a obrácenou vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých. Do předehřáté trouby vložíme na 15 minut a pečeme na maximu. Pak stáhneme na minimum a pečeme asi 45 minut. Upečený chléb potřeme studenou vodou

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 01.05.03 vloženo
  • 26057x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 50 g kvasnic
  • 6 dcl vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 26.10.14 17:42

Dala jsem 1/4 žitné mouky, 1 sáček sušeného droždí, trochu cukru a přidala 2 lžíce oleje. Pekárna zvládla přípravu těsta bez problémů. Chlebík nám chutnal, zejména čerstvý s máslem, a pak s valašskou kyselicí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

janaha 22.06.13 22:57

Čakám až vychladne.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.06.13 18:48

Toto je chléb, který kdysi byl úplně tím prvním, který jsem sama pekla…
Táhlo mi tehdy na dvacet, čekala jsem syna a byla jsem štěstím bez sebe, že konečně mám jen a je svoji kuchyni, o kterou se nemusím s nikým dělit :)
Tento chlebík je sice taková „bledulka“, díky té hladké mouce, ale je výborný, nikdy se mi za ty roky nestalo, že by se nepovedl…
Dělám ale už jen z poloviční dávky, z celé jsem dělávala jen dokud nás bylo doma víc
Ještě dodatek - nemažu bílkem, ale vodou s kapkou octa a nedělám dírky, ale dva až tři mělké zářezy, aby chleba nepopraskal tam, kde nemá…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí chléb 3

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2300 příspěvků 28.06.13 18:48

@Ačraj Máš ho nádherný… :kytka:
Taky si ráda hraju s poměry různých druhů mouky, je pokaždý jiný :)
Dřív to tak dobře nešlo, to jsem nevěděla, jak na to… :oops:
Ale i s tím z hladký mouky jsem vždy slavila úspěch nejen mezi kolegy a kolegyněmi, ale i celkově…
U nás se ustálilo několik druhů domácího chleba: tnto, ten tvůj bez hnětní a ten, jak se do těsta přistrouhává brambora… Taky jsem ho tu někde zahlídla… :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 28.06.13 15:22
Chléb

Tento chléb nemá chybu, dělám ho již raději, než chléb bez hnětení, je to rychlejší, obzvlášť, když mi robot Vorwerk vypracuje těsto, dávám 300 g hladké mouky, 100 g špaldové a 100 g žitné, jednu lžíci sádla (někdy škvarky)jinak jsem vše dodržela dle receptu, i tyto kvasnice mi lépe vyhovují. :palec:

fiska hana
2 příspěvky 29.09.11 22:39

Tak ted jsem dodělala chleba ale nemám odvahu ho rozkrojit jak zjistím že je hotový ve vnitř to nikdo tady nepíše. Jinak dobře se dělal rychle a na začátku mě pomohla pekárna a pak trouba. Díky ale kouknu do vnitř až ráno až vychladne :-? :wink:

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Terri, ať se Ti vydaří!! Taky mám zálusk…
Sylvie

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Je to možné? Zrovna mám na chléb zaděláno a kyne, ale pozor!- Bude to můj první v životě!!! Nikdy jsem se k tomu neodhodlala, tak o to víc jsem strašně zvědavá, jak se mi povede. Terrinka

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb, Eleeen-ka,

Ty dávaš do cesta surovú bramboru? (Ja iba varenú.) Nemám odskúšané, preto sa pýtam…Dík!
 A.

ROCCA
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Tak jsem zkusil tenhle recept az v daleke dominikanske republice kde zijeme s pritelkyni a je super.. udelal jsme z tohoto mnozstvico tu je uvedeno dva chleby, jeden ze svetle mouky a druhy ten byl tmavy, dal jsme tam celozrnou mouku.. oba dva byli super..
Snad jen pro krajany z tropickych krajin takova poznamka, hlidejte kynuti, v teple je proces rychlejsi…
Jinak chlebicek uzasny…

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb - Padre

díky, Padre. A zkus do mouky někdy zamíchat středně velkou nastrouhanou syrovou bramboru.
Já dokonce z vařené brambory + vody dělám kvásek - to mám zase od Babi. Ten kvásek skvěle vzejde - něco jako Hrnečku, vař! Ale na Hrnečku, dost! to stejně neposlechne… ;-DDD

Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Taky ho peču často - nebo velmi podobný, z poloviční dávky. Těsto si nechávám rozmíchat a vykynout v domácí pekárně, pak udělám bochníček, fouknu na plech s pečicím papírem - a je to dobrota. Asi 1/3 hl.mouky nahradím celozrnou moukou žitnou nebo pšeničnou a přidám 1 menší nastrouhanou vařenou bramboru ( nebo nastrouhaný brambor? - ani nevím, co je správně, ale snad to nevadí ) - chleba tak prý zůstane déle vláčný. Toto těsto používám i na Tvé párky v chlebíku, Eleeen, kteréžto občas nahradím klobáskami.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Peču ho už druhý rok, jen přidávám více vody (abych měla větší oka) a peču v kulaté silikonové formě.
Je báječný, všem doporučuju vyzkoušet.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz