Recept Domácí chléb 3

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí chléb 3

Postup

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku vody dáme ocet, vlijeme do mouky, zamícháme a přidáme kvasnice. Zpracujeme rukou, dáme do hrnce, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 20 minut. Pak jemně promícháme a necháme kynout ještě 45 minut. Plech vyložíme alobalem a posypeme hladkou moukou. Utvoříme šišky, které dáme na plech ještě 15 minut kynout. Potřeme bílkem a obrácenou vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých. Do předehřáté trouby vložíme na 15 minut a pečeme na maximu. Pak stáhneme na minimum a pečeme asi 45 minut. Upečený chléb potřeme studenou vodou

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 01.05.03 vloženo
  • 26274x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 50 g kvasnic
  • 6 dcl vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 26.10.14 17:42

Dala jsem 1/4 žitné mouky, 1 sáček sušeného droždí, trochu cukru a přidala 2 lžíce oleje. Pekárna zvládla přípravu těsta bez problémů. Chlebík nám chutnal, zejména čerstvý s máslem, a pak s valašskou kyselicí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

janaha 22.06.13 22:57

Čakám až vychladne.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.06.13 18:48

Toto je chléb, který kdysi byl úplně tím prvním, který jsem sama pekla…
Táhlo mi tehdy na dvacet, čekala jsem syna a byla jsem štěstím bez sebe, že konečně mám jen a je svoji kuchyni, o kterou se nemusím s nikým dělit :)
Tento chlebík je sice taková „bledulka“, díky té hladké mouce, ale je výborný, nikdy se mi za ty roky nestalo, že by se nepovedl…
Dělám ale už jen z poloviční dávky, z celé jsem dělávala jen dokud nás bylo doma víc
Ještě dodatek - nemažu bílkem, ale vodou s kapkou octa a nedělám dírky, ale dva až tři mělké zářezy, aby chleba nepopraskal tam, kde nemá…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí chléb 3

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2335 příspěvků 28.06.13 18:48

@Ačraj Máš ho nádherný… :kytka:
Taky si ráda hraju s poměry různých druhů mouky, je pokaždý jiný :)
Dřív to tak dobře nešlo, to jsem nevěděla, jak na to… :oops:
Ale i s tím z hladký mouky jsem vždy slavila úspěch nejen mezi kolegy a kolegyněmi, ale i celkově…
U nás se ustálilo několik druhů domácího chleba: tnto, ten tvůj bez hnětní a ten, jak se do těsta přistrouhává brambora… Taky jsem ho tu někde zahlídla… :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 28.06.13 15:22
Chléb

Tento chléb nemá chybu, dělám ho již raději, než chléb bez hnětení, je to rychlejší, obzvlášť, když mi robot Vorwerk vypracuje těsto, dávám 300 g hladké mouky, 100 g špaldové a 100 g žitné, jednu lžíci sádla (někdy škvarky)jinak jsem vše dodržela dle receptu, i tyto kvasnice mi lépe vyhovují. :palec:

fiska hana
2 příspěvky 29.09.11 22:39

Tak ted jsem dodělala chleba ale nemám odvahu ho rozkrojit jak zjistím že je hotový ve vnitř to nikdo tady nepíše. Jinak dobře se dělal rychle a na začátku mě pomohla pekárna a pak trouba. Díky ale kouknu do vnitř až ráno až vychladne :-? :wink:

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Terri, ať se Ti vydaří!! Taky mám zálusk…
Sylvie

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Je to možné? Zrovna mám na chléb zaděláno a kyne, ale pozor!- Bude to můj první v životě!!! Nikdy jsem se k tomu neodhodlala, tak o to víc jsem strašně zvědavá, jak se mi povede. Terrinka

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb, Eleeen-ka,

Ty dávaš do cesta surovú bramboru? (Ja iba varenú.) Nemám odskúšané, preto sa pýtam…Dík!
A.

ROCCA
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Tak jsem zkusil tenhle recept az v daleke dominikanske republice kde zijeme s pritelkyni a je super.. udelal jsme z tohoto mnozstvico tu je uvedeno dva chleby, jeden ze svetle mouky a druhy ten byl tmavy, dal jsme tam celozrnou mouku.. oba dva byli super..
Snad jen pro krajany z tropickych krajin takova poznamka, hlidejte kynuti, v teple je proces rychlejsi…
Jinak chlebicek uzasny…

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb - Padre

díky, Padre. A zkus do mouky někdy zamíchat středně velkou nastrouhanou syrovou bramboru.
Já dokonce z vařené brambory + vody dělám kvásek - to mám zase od Babi. Ten kvásek skvěle vzejde - něco jako Hrnečku, vař! Ale na Hrnečku, dost! to stejně neposlechne… ;-DDD

Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Taky ho peču často - nebo velmi podobný, z poloviční dávky. Těsto si nechávám rozmíchat a vykynout v domácí pekárně, pak udělám bochníček, fouknu na plech s pečicím papírem - a je to dobrota. Asi 1/3 hl.mouky nahradím celozrnou moukou žitnou nebo pšeničnou a přidám 1 menší nastrouhanou vařenou bramboru ( nebo nastrouhaný brambor? - ani nevím, co je správně, ale snad to nevadí ) - chleba tak prý zůstane déle vláčný. Toto těsto používám i na Tvé párky v chlebíku, Eleeen, kteréžto občas nahradím klobáskami.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Peču ho už druhý rok, jen přidávám více vody (abych měla větší oka) a peču v kulaté silikonové formě.
Je báječný, všem doporučuju vyzkoušet.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz