Recept Domácí bylinková hořčice

Labužník Terrinka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Hořčičná semínka nameleme v kávovém mlýnku (ten potom nepoužíváme na mletí kávy, jen na koření) a rozmícháme je ve vodě. Přidáme ocet, nasekané bylinky, sůl, cukr, pepř a zahřejeme. Poté vychladíme a špachtlí směs pořádně mícháme. Přidáváme po kapkách olej (jako na majonézu) až dosáhneme požadované krémovitosti a jemnosti. Směsí naplníme čisté skleničky a necháme vychladnout. Takto nám hořčice vydrží v lednici tak 14 dní, ale můžeme jí zamrazit. Doma vyrobená hořčice má výrazné rustikální aroma, se kterým se u průmyslově vyráběných hořčic nesetkáme. Dobrou chuť, ať už použijete k čemukoliv! Recept mám napsaný v sešítku, ale nevím už odkud- je to tak 10 let.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 19.11.08 vloženo
  • 5432x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • 120 g žlutých hořčičných semínek
  • 6 PL vody
  • 1/8 l jemného vinného octa
  • 1 PL octa Aceto Balsamico
  • 2- 3 PL nasekaných čerstvých bylin, nebo sušených
  • ( estragon, petržel, bazalka, tymián, libeček)
  • 1 KL soli
  • 2 KL hnědého cukru
  • 1 KL drcených kuliček zelených pepřových zrnek
  • 3 PL jemného rostlinného oleje

Doporučená příloha

  • podle chuti něco od masa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí bylinková hořčice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí bylinková hořčice

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice, terrinko,

čti pořádně. Hnůj jsem nepřirovnala k hořčici, ale je fakt, že jen proto, že mě to nenapadlo ;).
Jinak rustikální je prostě venkovský (všelidové může být tak leda hlasování, ale pak se mu neříká rustikální, ale referendum) a aroma není chuť, ale vůně. A můžeš mi prosím říct, co tě napadne při slovním spojení vůně venkova? No přece jasně a prvoplánově hnůj.
Trapistickou hořčici preferuji proti té tvé, protože rozdíl je stejný jako svěcené vody a vody z vodovodu.
A co víc, trapisti tam nedávají olej a vodu, ale víno a med. Možná i strdí, kdo ví…

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice- petrunka

Petrunko, jestli jsi jí ještě nikdy nedělala, tak to opravdu vyzkoušej a speciálně k tomu grilování to nemá chybu. Jsou tam samé dobré věci a mimo jiné jsi rustikální vysvětlila úplně polopaticky a dá se to z toho receptu i krásně odvodit.
S tou hořčicí mi trošku vadí, že vydrží v lednici jen 14dní, já jí dělám víc, protože ke grilovačče je víc lidí, pak mi zbyde a co s ní? Tak jí zamrazím, než jí zase použiji. Ať se Ti podaří a pak to sem písni. Díky.T.

petrunka
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice

horcice vypada zajimave… ukladam a v lete vytvorim k nejakemu grilovanemu masu. na rustikalnim aroma nevidim vubec nic spatneho, naopak si predstavim cerstve, po domacku vyrobene lahudky, ze kterych je citit jen sama dobra, poctiva surovina… tak opravdu koupena horcice prece nevoni.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice

No tak já mlejnky nepoužívám na kávu, pijeme rozpustnou, tak mám jeden starodávný vyloženě na koření a je to fajn. Hořčici vyrábím hlavně ke grilovačkám, je totiž moc dobrá a každému zatím chutnala. Že by jste neznali význam slova rustikální? Takové chytré holky?
Tak rustikální ve spojení s chutí, je něco jako selská (bohatá,dobrá), nebo venkovská, vzhledem k bylinkám, které všude rostou, hlavně okolo vesnic, dá se říct i všelidová chuť, každému chutná.
Hnůj to není v žádném případě- no, když je řidší, dalo by se to přirovnat k hořčici, ale vzhledem k Labužníku nevhodný a nechutný! Pěkný večer ! T.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice

No Terrinko, když jsme u toho, tak pro mne bylo rustikální aroma vždycky vůní hnoje. A domácí hořčici je nejlepší si koupit od trapistů z Nového Dvora, aspoň si člověk nezničí mlejnek na kafe.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice

Tiež by ma to moc zaujímalo…Viem čo je rustikálne, aj čo je aróma…
Ale spolu?

(Až na ten zelený pepř mám všetko, ale dnes som robila cesnakovú pastu od Jolanky, denne mám skúšať všetko možné?)
A.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice

Nebylo by lepší použít hmoždíř, než zničit kafemlejnek? :-) Já to tedy nejspíš vyrábět nebudu - alespoň zatím - jen mě to tak napadlo pro případné zájemce.

Rustikální aroma mě také zajímá… Nevím, co si pod tím představit. Díky B.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí bylinková hořčice

Mohla bych se zeptat, co to znamená „rustikální aroma“? Díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz