Recept Domácí bagety bez námahy

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí bagety bez námahy

Úvod

Skoro bez práce krásné bagety. Trochu hutnější, než ty klasické. V původním receptu se zdůrazňuje použití minerálky - prý kvůli chlóru z kohoutkové vody, který nesvědčí kvasinkám. Nejsem sice o tom nijak silně přesvědčená, ale nakonec jsem obětovala sklenici mattonky.

Postup

Do velké mísy dáme sůl, na ni nasypeme mouku.

Minerálku mírně ohřejeme, přidáme do ní med a zamícháme.

V malé misce v troše minerálky rozmícháme droždí a necháme pár minut vzejít.

Přidáme kvásek do mísy k mouce, přidáme zbytek minerálky s medem a vařečkou mícháme. Ne nijak dlouho, jen dokud nezískáme homogenní těsto. Trvá to tak dvě minuty. těsto je dost
lepivé a tekutější, než obvyklé chlebové těsto, ale nijak se tím neznepokojujeme. Povrch těsta bohatě zasypeme moukou.

Troubu zahřejeme jen na vlažno, vypneme a do teplé trouby dáme mísu, přikrytou čistou vlhkou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl.

Těsto zdvoj- až ztrojnásobí objem. Přilepí se k utěrce. Hm, příště použiju větší mísu… Vyndáme mísu z trouby, těsto vyklopíme na opět bohatě pomoučený vál.

Troubu rozehřejeme na 240°C. Z těsta vyrobíme (příště si víc pomoučím ruce…) tři střední bagety, já jsem udělala dvě a tři malé bochánky. Postupujeme tak, že si těsto rozdělíme na tři části, z každé uplácáme nebo vyválíme obdélník a srolujeme do podlouhlé šišky. Jako bramborový knedlík zhruba.

Pokud máme formu na pečení baget, položíme do ní, pokud ne (jako já), položíme je na plech vyložený papírem na pečení (v tom případě se bagety trochu rozplácnou), nebo do formy na srnčí hřbet nebo si pomůžeme nějak jinak :- ).

Postříkáme povrch osolenou vodou (stačí prsty) a pomocí sítka pomoučíme. Do povrchu baget uděláme pár zářezů nožem.

Pečeme 20 - 25 minut. Dobrou chuť!

Zdroj:
http://sucre-et-sel-d-angy.over-blog.com/…petits-pains sans-petrissage-57328562.html

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 09.09.12 vloženo
  • 57455x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut příprava, hodinu a půl kynutí,

Ingredience

  • 200 g cereální mouky a 300 g polohrubé mouky
  • (neměla jsem cereální, tak šup - použila jsem půl hladké a půl polohrubé mouky)
  • 2 kávové lžičky medu
  • 2 kávové lžičky sušeného droždí
  • 2 kávové lžičky soli
  • 370 ml minerálky

Doporučená příloha

  • cokoliv máte rádi

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.11.16 12:36

Ve formě bochánků - dnes světlá verze (hladká/polohrubá mouka), už se těším i na tu s cereální moukou…
Je to opravdu hodně snadné a opravdu „křupavě - bagetové“, část jsme měli k čočce s uzeným (zkoušela jsem dnes poprvé černou čočku a jsem velmi spokojena - nemusí se předmáčet a je poměrně rychle hotová), zbytek bude ke svačině :)
Minerálku jsem měla Magnesii.
Dávám do oblíbených - rychlých a skvělých receptů na pečivo není nikdy dost :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 17.09.12 18:45

Chutnalo a to jsem měla místo bagetek dva menší chleby :-D

Odkaz na uvaření

zébulon 09.09.12 22:49

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí bagety bez námahy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3831 příspěvků 23.08.13 19:11

Taky jsem usoudila, že je to jedno, chtěla jsem spíš trochu chlebové - 250 g pšeničné hladké, 250 g žitné chlebové hladké, o trochu víc droždí, med levandulový, trocha sušeného oregana. 5 bagetek. Jako příloha ke grilovačce sklidily velký úspěch. Nebo spíš předkrm :mrgreen: trhání bagetek začalo hned jak se objevily na stole. Jako ideální interval trouba/pusa bych viděla tak ty dvě tři hodiny. Ale v téhle polochlebové variantě vydrží určitě poživatelné do druhého dne. Recept velmi vděčný, různé mouky v různém poměru, dochucení těsta… :mavam:

 
Petunnka
27 příspěvků 19.09.12 12:20

Řekla bych, že jedno. Snad mě nikdo nerozcupuje :-)

 
marie23
6 příspěvků 19.09.12 07:59

Jeste se zeptam ta mouka cerealni je jedno jestli je psenicna nebo zitna dik. :oops:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.09.12 21:23

Diky za duveru, Petunnko!

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.09.12 21:30

Hezky vecer, babi. Je to prevelice snadne :- ). Motivaci vetsinou dodaji stravnici - tahle bageta, jako vsechny, se musi snist rychle. Druhy den se s ni clovek nejspis zadusi! Priste zkusim tu variantu se seminkovou moukou.

Petunnko, tu studnu zavidim. Ja vim, zes nezpochybnovala, spatne jsem se vyjadrila. Ale nakonec s tou vincentkou jsi mi nasadila brouka do hlavy - co kdyby to bylo dobre??

 
babi
6360 příspěvků 10.09.12 21:18

Zebuli, recept vyzkousim… zda se byt pomerne snadny. Trojity plech na bagety vlastnim, testo prikryvam potravinarskou folie a pouzivani mineralni vody do testa mi take neni novinkou. Tak jenom trochu te motivace!

 
Petunnka
27 příspěvků 10.09.12 16:02

Casino a jak tedy pečete pizzu vy :mrgreen:. Jako u nás se musíme spokojit s troubou. Jednou jsem přesvědčila chlapa, aby mi tam nacpal šutrák, špeciélně upravenej, ten jsem pak hodinu rozehřívala. Výsledek úplně stejnej. Jinak pizza z mojí trouby zase úplně hrozná nejni, v restauracích jsem viděla i horší kousky. Se musím trochu pochválit. :jazyk:

Zébulon - Jo ten chlor jsem pochopila. Zkušenosti, ale nenám, páč mám vodu ze studny. Nechtěla jsem zpochybňovat. Jen jsem si vzpomněla, že Ital dává perlivku do těsta. Jináč těsto významně neovlivňuje ani chlor ani bubliny, dle mého. Je tedy taky fakt, že sodovka a minerálka je sakra rozdíl. Vemte třeba Vincentku, ale pochybuji, že by se na finální chuti bagetky podepsala, i když ta sílu má :lol:!

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.09.12 13:29

Tady v receptu se o perlivosti nebo neperlivosti mineralky nemluvilo, ciste jen o absenci chloru. Nemyslim, ze by ta trocha kyslicniku uhliciteho mohla vyznamne ovlivnit vlastnosti testa, zvlast, kdyz se pridava drozdi.

 
casino
4479 příspěvků 10.09.12 12:24
Petunnka...

…PIZZA? ZDE :palec: ale o brkavé vodě se tam nepíše :mrgreen:
Chápu, že pizza je výzva. Ale pizza pečená v troubě? To je ztráta času… ;)

 
Petunnka
27 příspěvků 10.09.12 09:19

Já právě nevím :?. Zkouším to na té pizze. Jenomže experimentuji i s umístěním v troubě. Podle itala se tam dává ta perlivka, ale on doporučuje péct v horní polovině trouby. Já peču co nejníže na max. výkon. Taky záleží na způsobu kynutí. Jako třeba nevím, jak ovlivní těsto, když ho po vykynutí zachladím. Pekla jsem oba způsoby a rozdíl asi nepoznám. Na kynutá těsta používám pekárnu a po 20 minutách míchání jsou všechny bubliny z vody v čudu :lol: Jako, ale žiju v představě, že těsto s perlivkou je kypřejší. Třeba nám to někdo zasvěcený vysvětlí???

 
marie23
6 příspěvků 10.09.12 08:49

Petunnko, je v tom rozdíl když použiješ perlivku do těsta. Dík

 
Petunnka
27 příspěvků 10.09.12 08:13

Já dávám perlivku ze sodastreamu do těsta na pizzu. Prý kvůli křehkosti. Jinak díky za recepis, určitě vyzkouším!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz