Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Skoro bez práce krásné bagety. Trochu hutnější, než ty klasické. V původním receptu se zdůrazňuje použití minerálky - prý kvůli chlóru z kohoutkové vody, který nesvědčí kvasinkám. Nejsem sice o tom nijak silně přesvědčená, ale nakonec jsem obětovala sklenici mattonky.
Do velké mísy dáme sůl, na ni nasypeme mouku. Minerálku mírně ohřejeme, přidáme do ní med a zamícháme. V malé misce v troše minerálky rozmícháme droždí a necháme pár minut vzejít. Přidáme kvásek do mísy k mouce, přidáme zbytek minerálky s medem a vařečkou mícháme. Ne nijak dlouho, jen dokud nezískáme homogenní těsto. Trvá to tak dvě minuty. těsto je dost lepivé a tekutější, než obvyklé chlebové těsto, ale nijak se tím neznepokojujeme. Povrch těsta bohatě zasypeme moukou. Troubu zahřejeme jen na vlažno, vypneme a do teplé trouby dáme mísu, přikrytou čistou vlhkou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl. Těsto zdvoj- až ztrojnásobí objem. Přilepí se k utěrce. Hm, příště použiju větší mísu... Vyndáme mísu z trouby, těsto vyklopíme na opět bohatě pomoučený vál. Troubu rozehřejeme na 240°C. Z těsta vyrobíme (příště si víc pomoučím ruce...) tři střední bagety, já jsem udělala dvě a tři malé bochánky. Postupujeme tak, že si těsto rozdělíme na tři části, z každé uplácáme nebo vyválíme obdélník a srolujeme do podlouhlé šišky. Jako bramborový knedlík zhruba. Pokud máme formu na pečení baget, položíme do ní, pokud ne (jako já), položíme je na plech vyložený papírem na pečení (v tom případě se bagety trochu rozplácnou), nebo do formy na srnčí hřbet nebo si pomůžeme nějak jinak :- ). Postříkáme povrch osolenou vodou (stačí prsty) a pomocí sítka pomoučíme. Do povrchu baget uděláme pár zářezů nožem. Pečeme 20 - 25 minut. Dobrou chuť! Zdroj: http://sucre-et-sel-d-angy.over-blog.com/article-petits-pains sans-petrissage-57328562.html
Recept je z kategorií: Chléb
cokoliv máte rádi
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
13.11.16 12:36
Ve formě bochánků - dnes světlá verze (hladká/polohrubá mouka), už se
těším i na tu s cereální moukou…
Je to opravdu hodně snadné a opravdu „křupavě - bagetové“, část jsme
měli k čočce s uzeným (zkoušela jsem dnes poprvé černou čočku a jsem
velmi spokojena - nemusí se předmáčet a je poměrně rychle hotová), zbytek
bude ke svačině
Minerálku jsem měla Magnesii.
Dávám do oblíbených - rychlých a skvělých receptů na pečivo není nikdy
dost
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domácí bagety bez námahy
Taky jsem usoudila, že je to jedno, chtěla jsem spíš trochu chlebové - 250 g pšeničné hladké, 250 g žitné chlebové hladké, o trochu víc droždí, med levandulový, trocha sušeného oregana. 5 bagetek. Jako příloha ke grilovačce sklidily velký úspěch. Nebo spíš předkrm
trhání bagetek začalo hned jak se objevily na
stole. Jako ideální interval trouba/pusa bych viděla tak ty dvě tři hodiny.
Ale v téhle polochlebové variantě vydrží určitě poživatelné do
druhého dne. Recept velmi vděčný, různé mouky v různém poměru,
dochucení těsta… 
Řekla bych, že jedno. Snad mě nikdo nerozcupuje
6 příspěvků 19.9.12 07:59
Jeste se zeptam ta mouka cerealni je jedno jestli je psenicna nebo zitna dik.
Diky za duveru, Petunnko!
Hezky vecer, babi. Je to prevelice snadne :- ). Motivaci vetsinou dodaji stravnici - tahle bageta, jako vsechny, se musi snist rychle. Druhy den se s ni clovek nejspis zadusi! Priste zkusim tu variantu se seminkovou moukou.
Petunnko, tu studnu zavidim. Ja vim, zes nezpochybnovala, spatne jsem se vyjadrila. Ale nakonec s tou vincentkou jsi mi nasadila brouka do hlavy - co kdyby to bylo dobre??
Zebuli, recept vyzkousim… zda se byt pomerne snadny. Trojity plech na bagety vlastnim, testo prikryvam potravinarskou folie a pouzivani mineralni vody do testa mi take neni novinkou. Tak jenom trochu te motivace!
Casino a jak tedy pečete pizzu vy
. Jako u nás se musíme spokojit s troubou.
Jednou jsem přesvědčila chlapa, aby mi tam nacpal šutrák, špeciélně
upravenej, ten jsem pak hodinu rozehřívala. Výsledek úplně stejnej. Jinak
pizza z mojí trouby zase úplně hrozná nejni, v restauracích jsem viděla
i horší kousky. Se musím trochu pochválit. 
Zébulon - Jo ten chlor jsem pochopila. Zkušenosti, ale nenám, páč mám vodu ze studny. Nechtěla jsem zpochybňovat. Jen jsem si vzpomněla, že Ital dává perlivku do těsta. Jináč těsto významně neovlivňuje ani chlor ani bubliny, dle mého. Je tedy taky fakt, že sodovka a minerálka je sakra rozdíl. Vemte třeba Vincentku, ale pochybuji, že by se na finální chuti bagetky podepsala, i když ta sílu má
!
Tady v receptu se o perlivosti nebo neperlivosti mineralky nemluvilo, ciste jen o absenci chloru. Nemyslim, ze by ta trocha kyslicniku uhliciteho mohla vyznamne ovlivnit vlastnosti testa, zvlast, kdyz se pridava drozdi.
…PIZZA? ZDE
ale o brkavé vodě se tam nepíše 

Chápu, že pizza je výzva. Ale pizza pečená v troubě? To je ztráta času…
Já právě nevím
. Zkouším to na té pizze. Jenomže
experimentuji i s umístěním v troubě. Podle itala se tam dává ta
perlivka, ale on doporučuje péct v horní polovině trouby. Já peču co
nejníže na max. výkon. Taky záleží na způsobu kynutí. Jako třeba
nevím, jak ovlivní těsto, když ho po vykynutí zachladím. Pekla jsem oba
způsoby a rozdíl asi nepoznám. Na kynutá těsta používám pekárnu a po
20 minutách míchání jsou všechny bubliny z vody v čudu
Jako, ale žiju v představě, že těsto
s perlivkou je kypřejší. Třeba nám to někdo zasvěcený vysvětlí???
6 příspěvků 10.9.12 08:49
Petunnko, je v tom rozdíl když použiješ perlivku do těsta. Dík
Já dávám perlivku ze sodastreamu do těsta na pizzu. Prý kvůli křehkosti. Jinak díky za recepis, určitě vyzkouším!