Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nazbierame na prechadzke kamene tolko aby sa nam vosli do napr. misy nizkej od remosky. Zamiesime si klasicke cesto na chleba, vodu podla potreby. Nechame vykysnut. Riecne kamene dobre umyjeme, osusime a dame do misy od remosky alebo dacoho podobneho, co znesie teplotu. Z vykysnuteho cesta odoberame a tvarujeme v rukach alebo valcekom placky silne asi 1 a pol cm. Kladieme ich na dobre rozohriate kamene v mise. Kamene v mise sme dali na plyn.Upecieme z jednej strany a potom z druhej. Toto je klasicky domaci arabsky chlieb rolnikov alebo dedincanov. V dedinach maju taku piecku vyhlbenu v zemi akoby kusok vymurovanu z hliny, navrchu je taka pologula tiez vymurovana z hliny s otvorom. Tam zapalia drevo a potom na tych horucich rozpalenych kamenoch pecu chleba. Tie kamene su dnu. Tento chlebik, je fantasticky. Je taky hrbolaty a vypeceny, chrumkavy. Tento chleba robili aj stari slovania pred 1 500 rokmi, ked este boli kocovnici. V dnesnej dobe sa zide vyskusat, nikto nevie co nas caka!?
Recept je z kategorií: Chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domaci arabsky chlieb
To me laka vyzkouset , mam tu hromadu sutru z more
5068 příspěvků 25.6.11 13:42
Boli sme pre chlieb
5068 příspěvků 31.3.07 16:55
Isla, videla, ochutnala. Fantasticky chrumkavy do cervena vypeceny chlebik na kamienkoch v rure. Vlastne ich tam na tie kamienky okruhliaky placnu - hodia, ten chlebik je potom taky poobtlacovany od tych okruhliakov a krasne to chrumka. Bud to robia na plyne hore alebo v rure . Na normalnom sporaku. Len ako spominal Renee, pozor aby kamienky boli dobre vyschnute.
5068 příspěvků 25.5.06 21:20
Bud to bude ako si pisala alebo dovtedy sa ludstvo pozabija.
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolano, já vím že v Jordánsku ropy moc není. Tady ještě dřevo máme, li jiné energetické plodiny, ale jinde? Bude třeba se naučit různá nevařená jídla, klíčené obilniny atd., více syrové zeleniny atd. A je prostě možné, že se v případě velké energetické krize více času stráví obstaráváním základního živobytí a sháněním potravy.
5068 příspěvků 25.5.06 20:35
To je dobry napad, tu je este drahsia ako doma , sice nie je v tejto oblasti-ovela dalej a nevlastnia ju oni . Mozno pre to je taka draha. Ale stou pieckou, kto bude chodit na razdie !? Vies si predstavit ,ze vstavas na usvite, zarobis na chleba, pecies, potom utekas do roboty a potom po praci ides zbierat kdesi akosi drevo? Kriza je kriza aj drevo je drahe!?
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Já si asi nechám rovnou na zahradě zřídit tu zemní pec. Jeden fakt nikdy neví. Možná jolana ví víc, je tam mezi těmi araby co nám prodávají tu drahou ropu, a až se rozhodnou, že už došla, tak co?
Navrhuji zřídit novou kapitolu receptů: „Jak vařit v době energetické krize“.
5068 příspěvků 24.5.06 18:53
Asi ano. Tuna su hlinikove.
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Aha. Tak s mojí remoskovou mísou by to nešlo, není dělaná na plynový hořák. Tady by se hodily ty silnostěnné keramické hrnce Le Creuset, že… Anebo potom upéct placku v troubě na pizza kameni.
5068 příspěvků 24.5.06 18:47
Este daco Jasmin, ked som tak nad tym rozmyslala na fajnovom sporaku by som to nerobila, lebo pokial sa pamatam z tej misky s kameny salala uzasna teplota. Co by to asi urobilo s povlakom fajnoveho sporaku? Ten co ja som videla bol Ariston , nic mu nebolo ale terajsie len nastriekane farbou sporaky- vydrzali by to?
5068 příspěvků 24.5.06 18:35
Jasmin, ta misa s kameny je na plyne -na platnicke a na najvyssom stupni. Proste na tie kamene hadzes tie placky. Ja osobne som pri tom len pomahala. Tiez niektore zeny ked dali chlebovu placku tak ju prikryli pokrievkou takou vyssou. Niektore to robili niektore nie. Ale vsetky chleby boli uzasne. Fakt je ze ako to opisujes aj sa som to videla v Tunise. Podobne to je aj v Maroku. Vraj to je tak aj v Indii.
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolano, co je to „kameny v mise jsme dali na plyn“? Jako že kameny i s remoskovou mísou nahřejeme na plynovém hořáku? Je mi jasné, že ty kameny musí být nahřáté, jen mě zajímá přesný postup, jak ho máš vyzkoušený.
Viděla jsem tuhle pícku v akci v Tunisku, dělají to v Jordánsku stejně? Tam neměli nahoře žádnou polokouli, jen tu placku prostě připleskli dovnitř na rozpálené stěny.
Ještě bych to vylepšila, místo droždí pěkně chlebový kvásek…
5068 příspěvků 24.5.06 15:31
Diky Renee!
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo ale pozoooor,
ty kameny nebrat přímo z vody, jinak se vám při pečení taky třeba roztrhnou a lehce vás přizabijou. Je v nich natažená voda, která se ohřátím změní v páru a nestačí unikat, takže kámen může i explodovat.
Doporučuji říční oblázky vzít a nechat tak týden na slunném místě „vyschnout“.