Recept Dobrý a výživný žitný chléb

Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z 1 bochníku nakrájíme až 40 tenkých krajíců. 1 krajíc má asi 380 kJ = 90 cal Chlebový kvásek si den předem objednáme u pekaře, žitný šrot koupíme v prodejně biopotravin. Chlebový kvásek v misce dobře promícháme s 3/8 l vlažné vody. Žitný šrot s pšeničnou moukou nasypeme do předehřáté mísy. Doprostřed vyhloubíme důlek a nalijeme chlebový kvásek. Postupně s kváskem promícháme polovinu mouky, až získáme tekuté těsto. Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě přes noc kynout. Druhý den přidáme zbytek vlažné vody, sůl a vymísíme i s moukou kolem kvásku těsto. Mísíme, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Z těsta vytvarujeme bochník, vložíme ho do dobře nahřáté a moukou poprášené mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 3 hod. kynout. Plech vyložíme alobalem. Pomoučenýma rukama vytvarujeme z kynutého těsta kulatý, ne příliš vysoký bochník. Položíme na plech a zase necháme 1 a 1/2 až 2 hod. kynout při pokojové teplotě. Během kynutí bochník 3 až 4x potřeme vlažnou vodou, aby se na něm netvořily trhlinky. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů. Na povrchu vykynutého bochníku uděláme několik zářezů ve tvaru kosočtverce a bochník pečeme 50 až 60 minut na spodní příčce trouby. Asi po 30 minutách snížíme teplotu na 200°C. Na začátku pečení postavíme na dno trouby misku s vodou. Po 60 minutách troubu vypneme, bochník vyndáme, potřeme studenou vodou a ještě dáme na několik minut do teplé trouby uschnout. Práce je dost zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Kvásek si můžete udělat i sami, recept na Labužníku již je.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 09.07.02 vloženo
  • 11608x zobrazeno

Ingredience

  • Suroviny na 1 bochník:
  • 50 g chlebového kvásku ( od pekaře)
  • 1/2 až 3/4 litru vlažné vody
  • 750 g žitného šrotu
  • 250 g pšeničné mouky
  • 2 polévkové lžíce soli
  • alobal na plech

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dobrý a výživný žitný chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dobrý a výživný žitný chléb

Pampeliska191
1075 příspěvků 10.7.02 11:13
Kmin

Byla to taky moje prvni otazka, kdyz jsem dostala nekolik receptu na chleba a pecivo. Bylo mne receno, ze hodne lidi nesnasi kmin v chlebe. Ze se muze dat i nemusi, podle vlastni chuti. Rekl mne ze on dava kmin pouze do kminovych chlebu, ale na hodne chlebu, ze kmin sype se soli. Ja davam kmin vetsinou do vsech domacich chlebu, mimo chleby sladke.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě mě napadlo ...

a nechci tě unavovat záplavou otázek, ale ten pan pekař nedává do žitného chleba kmín?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Aha, celozrnná mouka...

Určitě zkusím tvoji verzi, jen co přestanou ta děsná vedra. Asi to také budou dobré dalamánky. Díky.

Pampeliska191
1075 příspěvků 9.7.02 21:18
Srot

Vzpominam si, jak moji rodice pekli doma chleba ze zitneho srotu. Je to jenom na hrubo rozemlete zrno. Vzdycky se mlelo obili najemno, to byla mouka a nahrubo to byl srot. Myslim si ze chutove to rozdil delat nebude s zitnou moukou. Rozdil je v tom, ze to je celozrnny chleba, o kterem se pise, ze je zdravejsi.Nevim kolik lepku ma psenicna mouka v Cesku. Ja ted pecu chleba malo a vetsinou z mouky koupene u nas v Lucembursku. Nikdy jsem tak presne nekoukala, jaka to mouka je, jenom jsem precetla, ze je to mouka specialni jenom na peceni chleba, a byl vzdycky dobry.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Žitný šrot...

to je rozdrcené, nepomleté zrní? Půjdu to hledat, ale nevím přesně co (tento recept zní podobně jako dělám já, až na to, že používám žitnou mouku a ne toho šrotu, asi to bude dělat rozdíl, že jo? Také poměr v množství mouky mám naopak. Na to poslední kynutí používám ošatky a pak peču na kameni pro pizzu). A jakou tu pšeničnou mouku dáváš, po případě kolik má lepku? Nezlob se, že mám tolik otázek a předem ti děkuji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Cuketové placky Cuketové placky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz