Recept Do červena dušená kuřecí křidýlka - Chuang-šao ťi-čch

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z křidýlek odstraníme špičky (ty si schováme na jindy, na vývar) a v kloubu je rozdělíme. Části křidýlek zprudka opečeme na oleji.

Přidáme rýžové víno, sůl, cukr a půl litru vody a necháme přejít varem.

Přidáme oloupaný a jemně nasekaný zázvor a sojovou omáčku a stále odkryté ještě asi půl hodiny zvolna dusíme, dokud není všechna tekutina lepkavá, tedy skoro vyvařená.

Recept je z kategorií: Drůbež Křídla Kuřecí maso Maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.09.12 vloženo
  • 2828x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Ingredience

  • 24 kuřecích křidýlek
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce rýžového vína (nebo sherry Amontillado, v nouzi i suché červené víno)
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • asi jako palec velký kousek čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce tmavé sojové omáčky

Doporučená příloha

  • ubrousky na ulepené prsty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Do červena dušená kuřecí křidýlka - Chuang-šao ťi-čch

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.09.12 21:35

Blahomyre, tvoje odpověď mi řekla jen to, že asi vlastníš kulatý wok, protože si neumím představit jiný s ďolíčkem.
Zajímá mne na jakém zdroji tepla vaříš, z jakého materiálu wok je, jak je velký, kolik kousků do něj vkládáš, jestli osmažené nahrneš pouze ke straně, nebo je vyndáváš.
Doufám, že moji otázku nebudeš považovat za šikanu nových uživatelů, toho jsem daleka, prostě mne tohle vaření zajímá do větší hloubky. Vlastně bych i ráda věděla, kolik váží tvých 24ks křídel.

 
blahomyr13
27 příspěvků 14.09.12 16:09

Ve woku, Dando, hezky rozpáleném, postupně a rychle, v tom krásném ďolíčku, kde je olej soustředěn

 
blahomyr13
27 příspěvků 14.09.12 16:06

Terezko, moc děkuji :srdce:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.09.12 14:18

Blahomyre, blahomyre, proč se nemůžu zbavit dojmu, že nás tu lakuješ, skoro načerveno :-)
Píšeš recept a nevíš co jsi napsal.
Tady máš ještě jeden na červené kuře, chce se to jen porozhlédnout http://www.labuznik.com/recipe.php?…

A ještě otázka: řekni mi jak a v čem jsi zprudka osmažil 48 kousků křidýlek na 3 lžících oleje?

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 14.09.12 13:35

V názvu byly uvedeny opravdu stehýnka - vzhledem k ingrediencím a postupu jsem ho upravila.

Tereza

 
Bento
794 příspěvků 14.09.12 01:07

:lol: esme, dik za link isiel som na tu cinsku stranku… zo Sturova na Slovensku, pekne fotky ale recepty :jazyk: oni ten Kecap Manis davaju do kazdeho receptu… asi ho dovazaju na Slovensko ale nemaju ani sajnu co varia ;)
http://xn--nskakuchya-j8a79a1z.eu/…h-z-chej-pej
 http://xn--nskakuchya-j8a79a1z.eu/…zo-s-cchuanu

 
blahomyr13
27 příspěvků 13.09.12 14:45

Šmarjá, Dando, křidýlka v názvu jsou, kde jsi přišla k těm stehýnkům? Schválně se zpětně mrkni na komentáře, všude najdeš „křidýlka“ (zmátla jsi mě tak, že já to udělal). A vařil jsem je skutečně podle receptu, poprvé dokonce i s tolik diskutovanou ketjap manis, mám ve zvyku při zkoušení nového receptu přesně dodržet pokyny, abych autorovi nekřivdil, až při dalších pokusech si recepty upravuji k obrazu svému, pokud je to třeba. U křidýlek jsem tu potřebu neměl :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.12 12:03

Blahomyre, stejně by mne zajímalo jestli jsi podle svého receptu, tak jak je napsaný, křídla dělal?, i s dodržením všech gramáží.
A oprav si v názvu stehýnka na křídla, možná proto se ti neobjevil při psaní recept esmeraldy, australský :-), jen už nezveřejňuj, to co tu už několik let je.

 
blahomyr13
27 příspěvků 13.09.12 11:06

Esme a Bento, jsem udolán. Přestože recept v mé knize opravdu uvádí ketjap manis a křidýlka jsou i s tímto prohřeškem skvělá, opravuji recept. Trochu se přitom pochechtávám, protože jsem při svém kuchtění - ketjap manis nemaje - použil tmavou sojovku. Že by intuice génia? :think: :P Doufám, že brzy uveřejním další kontroverzní receptík, vaše vášnivé zaujetí pro věc mi přináší skoro stejné potěšení jako chvíle u sporáku. :potlesk:

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.09.12 02:47

Asijci jsou nejen přizpůsobiví, ale mají také nos pro byznys.

Všimla jsem si také že v ČR je oblíbená obloha ke všemu.

Co se týče China Town, máte nějaký noblesnější než my. U nás umakartové stoly v asijských „blafácích“ ubrusy nikdy neviděly. Ale vaří se tam dobře. :P

 
Bento
794 příspěvků 13.09.12 01:50

:kytka: esme, azijci su velmi prisposobivi, ked v australii ludia lubia rapikovy celer tak im ho tam strcia,( ja ked ho vidim v miske tak hned uteciem :evil: )ked v cechach maju radi vela omacky a zeli tak im to tam daju a kazdy si pochvaluje, presne ako ty ked chcem daco „authenticke“ tak jedine daaky zapadak v China town, s igelitovymi obrusmi a plny domacich.
PS: tu oblohu lyzicka zeli, 1 kolecko rajce a par zrniek kukurice davaju v bratislave aj ku gulasu ;)

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.09.12 01:18

Bento, máš absolutní pravdu. Ony se asi všechny „autentické“ recepty musí brát s rezervou.
Mně je jasné že když jdu do místní čínské nebo vietnamské restaurace a sedím tam jediná bílá, že mám větší šanci dostat autentičtější stravu než v „čínské“ restauraci v Karlových Varech.
To prosím není stížnost, pouze postřeh. I v té karlovarské bylo jídlo dobré. Dokonce i s oblohou zelí, rajčat a kukuřice.

Ketjap Manis je definitivně Indonézie. V čínském vaření jsem se s ním ještě nesetkala, ale jak se říká: There's a First Time for Everything.

 
Bento
794 příspěvků 13.09.12 01:04

:roll: esmeralda, teraz uz naozaj neviem co si mam mysliet :?: :?:
Ja som len chcel povedat, ze vseobecne rokmi nedoverujem ziadnym autorom ala Jamie Oliver ked napise dalsiu mudru knihu o exotickom vareni az na zopar vynimiek a su to len ty co zili v krajine a vedia rec, napriklad D. Thomson jeho kniha „Thai street food“ je super, ale zije v Bangkoku ma tam velmi uspesnu restauraciu a vie rec a je to napriklad aj F. Dunlop o Secuanskej kuchyni lebo tam zila a hovori Mandarin.
Takze esme ;) tvoja australska verzia nie je o nic horsia -tradicna ako tato „cinska“ tu snaha bola ale je to zle prelozene aj ja ked si dam do googla limetku tak mi prelozi vapno :mavam:
PS: dark soy sauce nema nic spolocne s kecap manis

 
 
blahomyr13
27 příspěvků 12.09.12 17:37

Pracuje se na tom :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 12.09.12 17:11

Blahomyr… a co takhle fotit!!! :mrgreen:

 
blahomyr13
27 příspěvků 12.09.12 15:39

„Länderküche China“, Renate Büttner a Čchiou Čcheng-čung, 1995, Falken-Verlag GmBh, prý to vyšlo i v češtině, ale zatím mám jen záznam v antikvariátu, takže se pracně prokousávám :roll:

 
Bento
794 příspěvků 12.09.12 15:28

Ja som skypoval do Sanghaja, tak mi bolo povedane ze ked je to „cervene“ tak ten proces sa vola „Hong Shao“ ( a je to od tmavej sojovej omacky nie od kecap ) tradicne ked je to bravcove alebo bocik vola sa to Hong Shao Rou, kurca je Hong Shao Ji ale generalove Tsao kurca. Mozes poslat link odkial je to prepisane len tak pre zaujmavost :?: .Dik

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.12 15:15

Tak ten zdroj prozradte, mily blahomyre. Mne by to taky zajimalo.

 
blahomyr13
27 příspěvků 12.09.12 13:43

Podle mého zdroje je recept na tato křidýlka z čínské provincie Che-pej :)

 
Bento
794 příspěvků 12.09.12 13:18

Nejdem sa hadat, zajtra budem vediet, moj azijsky poradca je dakde pod vlyvom alkoholu, podla mna to nie je cinsky recept, ale indonezky vola sa ayam kecap, ( v cinskej kuchyni sa nepouziva kecap manis ).

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.12 11:49

Máš samozřejmě pravdu, ale nevidím důvod psát nový recept, když mohu pod stávající dopsat, že jde i bez medu. Když 100 lidí změní jednu surovinu v receptu a napíše nový recept, tak tu zítra bude chaos :-)

 
blahomyr13
27 příspěvků 12.09.12 11:26

Promiň, Dando, ale není to totéž - a rozhodně tenhle klasický čínský (nikoli australský, jako ten tebou připomínaný) recept přivítá každý, kdo stejně jako já nesnáší med :D

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.12 11:14

Blahomyre, brzdi - http://www.labuznik.com/recipe.php?… a jsou velice jedlá :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz