Recept Djej Kdra Touimiya (marocke kure)

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kdra je zpusob pripravy jidel dlouhym varenim znamy jako tagine v kameninovych hrncich v Severni Africe.
Nemaje doma podobne nadoby - obycejna tezka hlubsi panev nebo kastrol je OK.

Do kastrolu dame prvnich 6 ingredienci (nesolime), zamichame a na strednim ohni opekame/obracime asi 5-6 minut.
Pridame vyvar a polovinu cibule, privedeme k varu.
Snizime plamen na slabsi a prikryte varime cca 30 minut.

Pridame zbyvajici cibuli a petrzel a varime dalsich cca 30 minut - dokud kure neni velmi mekke.
Vyndame kure, dame na stranu a omacku privedeme k varu. Varime cca 15 minut, dokud trochu nezhoustne.
Vratime kure do omacky a pridame cizrnu. Prohrejeme, zastrikneme citronovou stavou a pripadne dle chuti prisolime.

Podavame bud tak jak je, nebo pro hladovce s ryzi.

Prekvapive jednoduchy recept a prekvapive dobry.

Pro ty, kteri by si chteli pripravit smen - zde je navod.

Smichame / uhneteme 16 lzic masla s 6 lzicemi jemne morske soli. Sformujeme 8 maslovych placek a ulozime nejlepe do kameninove nadoby na 2 tydny na tmave, chladne misto.
Pote maslo zahrejeme na nizkou teplotu, bez michani, zbirame penu, dokud neni ciste - cca 25 minut.Ochladime, precedime pres muselin.Zopakujeme proces zahrati a pozbirani peny, precedime. To co nam zbyde, ulozime do sklenicky (cca 1/4 salku). Vydrzi cca 1 mesic.

Recept je z kategorií: Drůbež



Nahlásit recept

  • 25.03.08 vloženo
  • 4759x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kure rozporcovane na 8 kousku
  • 1 salek celych oloupanych mandli
  • 1/4 lzicky kurkumy nebo safranu (pouzivam kurkumu)
  • 1 lzicka suseneho zazvoru
  • 1 palicka skorice
  • 2 lzice masla (nebo pro zkusene ci zvedavce- smen*)
  • ----------------------------------------------------
  • 2 cibule na tenounko nakrajene (na prouzky)
  • 4 salky kureciho vyvaru
  • 1/3 salku cerstve nasekane petrzele
  • sul
  • 1 salek konzevovane (nebo doma uvarene) cizrny
  • 2 lzice citronove stavy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Djej Kdra Touimiya (marocke kure)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
ChefBronia
57 příspěvků 26.03.08 22:58
Re: Djej Kdra Touimiya (marocke kure)

Jo, jo - palickou jsem myslela tu ten zakrouceny kousek skoricove kury co bezne pouzivame.
Jolanko - pravdu dis, de fakto prepustene maslo. Ghee je nazev uzivany na dalnem vychode, smen na blizkem vychode a severni africe - ingredience jsou trosku rozdilne. Sul (vetsinou mineralni) se pouziva jako prezervant. Tento smen jsem nasla v pojednani o maslech celeho sveta, ktery mne dost zaujal. Ale jako vzdy - co clanek, trosku jine pojednani. Receptik mne zaujal hlavne tim, ze hodis do hrnce a jdes pryc:-).

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Djej Kdra Touimiya (marocke kure)

Chefbronia, „Smen“ alebo „simne“ cize vlastne prepustene maslo este lepsie povedane ghee, len ma zaujala ta sol, prvykrat sa stretavam ze sa soli.
Zvycajne po prvom zahriati nechame stuhnut, urobime do stuhnuteho palickou dierky. Ak daco ostalo z podmasli vyjde na povrch. Druhykrat zahrejeme, nasypeme hrst nahrubo pomletej psenice. Ta by mala vsiat ostatok. Zozbierame penu, prelejeme cez gazu alebo sitko. Psenicku pouzijeme na polievku zo sosovice a podmasli.
Na okraj a pre zaujimavost niekde sa pridavaju este bylinky ako piskavica, stipka kurkum, kardamon a bylinky ktore u nas naozaj nie su…tie simne ochutia zvlastnou chutou a vuni. Zvacsa sa robieva z kozieho a ovcieho mlieka.
Receptik uzasny, dik..;)

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Djej Kdra Touimiya (marocke kure)

Jen malý dotaz, jednou paličkou skořice je myšlen ten jeden kousek usušeného prťavce srolovaného do ruličky? On si pak stejně každý dá podle své chuti. Vypadá to moc zajímavě. Díky

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Chilli con carne Chilli con carne
Štika na smetaně Štika na smetaně
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz