Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jenofefa Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Švestky dáme nabobtnat do červeného vína. Potom je necháme okapat a vypeckujeme je. Maso dáme na rozpálený tuk a po všech stranách opečeme. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Přelijeme zbylým vínem a přikryté poklicí dusíme asi čtyřicet minut. Potom přidáme švestky a pokračujeme v tepelné úpravě. Potom maso a švestky vyjmeme na mísu, omáčku zahustíme moučným máslem, znovu povařime a vmícháme smetanu. Podle chuti dokořeníme a přidáme lžíci rybízové zavařeniny. Maso obložíme švestkami a zalijeme omáčkou. ***Pramen:**** Oldřich Koudelka - Kulinaření s Hubertem*
Recept je z kategorií: Divočák
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Divoké sele na švestkách (pro Florentýnu)
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak dnes jsem kančí maso na tento způsob pekla podruhé a opět vynikající! Tentokrát na to padl hřbet z divokého selete (sice trošku odrostlého, asi třicetikilového:), sedmička červeného a asi 250g sušených švestek. Výborně jsem při tom také zužitkovala marmeládu z rybízu, které máme každoročně díky nezmarům-rybízovým keřům mraky. Jako příloha byly tentokrát houskové knedlíky…mňam!
38 příspěvků 25.1.09 03:43
VYNIKAJÍCÍ! Doporučuju - jestli se vám podaří sehnat sele divočáka jako mě:) Cibulku jsem vylepšila ještě přidáním slaniny, přisypala k masu, zalila jsem to vínem a pekla v troubě. Švestky jsem přidala až po nějaké době, protože ty, co jsem koupila, byly jakési měkké a stejně se dost rozpekly. Po upečení jsem vydělala z omáčky maso a většinu švestek, zbytek (omáčku s několika švestkami) jsem rozmixovala a pak ještě svařila se smetanou a jen asi půl lžící mouky. Přidala jsem i rybízovou marmeládu a švestková povidla, sůl, pepř, pak do toho vrazila zpět švestky. Všem zúčastněným strávníkům tahle kombinace vyrazila dech, fakt vynikající. Divoké sele se navíc nemusí nechat odležet v marinádě nebo mořidle, protože je minimálně cítit zvěřinou - má jemňounké masíčko.
Sama jsem netušila, že to bude tak dobré - ale já mám pocit, že už když ten recept čtu, tak sliním jak Pavlovův pes, že jsem vytrénovaná dlouholetou četbou kuchařek a mám už celkem odhad, který většinou vyjde. Jen mít toho divočáka, tak jde taky na švestky. Když jsem ho dělala naposled (a to je už hodně dlouho), tak byl pečený s česnekem a ve smetaně a taky neměl chybu.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenofefko, musím se bez mučení přiznat, že jsem se do toho divočáka ještě nepustila. Všechno mám doma nachystané, ale zatím pokaždé se o víkendu náhle změnily plány, a vařilo se něco jiného. Doufám, že tento víkend to už vyjde, nemůžu se dočkat. Obzvlášť potom, co sem Polárka napsala, jak je to dobré
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Jenofefo, zdravím ze severu Moravy. Tvůj recept jsem vyzkoušela, a byla to fantazie. měla jsem obrovský úspěch. Všem doporučuji, a jestli se mi zase někdy poštěstí a budu mít možnost divoké selátko takto upravit, určitě to udělám. Díky za recept.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
moc moc děkuju za recept. Ještě nikdy jsem divočáka nedělala, tohle bude premiéra. Vášnivá diskuze, zda bude divočák se zelím nebo na šípkové omáčce, se u nás naštěstí nekonala, ihned byl vydán pokyn, že na švestkách…
439 příspěvků 28.2.05 03:21