Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
JanP Indonézská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pavol Barabáš, slovenský cestovateľ a kameraman na svojich potulkách po
Novej Guinei nakrútil obrad ako domorodci tepelne upravujú a konzumujú
prasiatko.
Nepamätám si, že by používali soľ alebo iné koreniny okrem vegetácie.
Ja viem, Setonov hrniec vypadá trochu a možno dosť inak, ale nevedel som ako
to nazvať.
Mäso jedli aj malé deti a tak ma láka napísať, že je vhodný aj pre
deti… Ale nebudem provokovať.
Recept patrí skôr do kategórie zábavných.
Prasa domáci vykuchajú. Nepamatám si, že by ho boli zbavili vopred srsti ako to zvykneme robiť my. Možno to iba kameraman nezachytil. Prasa vykuchali tak, že mu hrudnú i brušnú dutinu otvorili cez chrbát. Vznikol tak akýsi kabát či čosi podobné. Zatiaľ čo muži robili mäsiarsku robotu, ženy a deti rozpálili v ohni kamene asi veľkosti päste a vykopali priestrannú a nehlbokú jamu. Veľmi zručne iba pomocou paličiek horúce kamene navrstvili do jamy a pokryli vetvičkami a rozličnou listovou vegetáciou. V pralese jej je nadostač. Na vrstvu lístia muži rozprestreli "kabát" z prasiatka. Priložili lístim a vetvičkami. Pridali kamene a na to znova lístie a vetvy. Zábava mohla začať. Hostina bola istá.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Divoké prase v Setonově hrnci
1227 příspěvků 10.5.11 11:19
Najdete pod : Jak mě Babi učila kopat hrob…
Škoda, že Ivo už na labužníka nechodí.
1227 příspěvků 10.5.11 11:14
Podobný recept vložila před léty babi . Ivo tehdy vyzkoušel a velmi vtipně popsal ve svém deníčku.

A kdyby nekoho ty filmy nektere zajimaly, tady jsou ke stazeni .
http://www.uloz.to/browse/?…
141 příspěvků 10.5.11 09:41
Zdravím priatelia.
Zo zážitkov Pavla Barabáša pri tejto výprave je skutočne to o čom hovoríte. Pôvodne ich nechcela polícia pustiť do pásma kde film-filmy natočili. Dôvod bol jednoduchý. Pred istým časom tam prenikli akýsi misionári a domorodci ich vrátili v umelecky, rustikálne vyrobených košoch - naporcovaných.
Keď sa našim hrdinom podarilo napriek hrozbe, že budú ohlodaní, prejsť naprieč celým územím, ktoré je vlastne rezerváciou, veľkú časť filmov si uschovali u svojho domorodého sprievodcu, Predpokladali o ňom, že ho polícia nebude podrobovať exorcii. Samozrejme, nájdené filmy im zhabali a tuším mesiac spoznávali Guinejské väzenie zvnútra.
Nakoniec sa všetko dobre skončilo a filmy, ktoré zachránili u priateľa sprievodcu, občas premietnu v TV.
Kruciš… já bych nechtěla, aby mě sežrali celou…ale symetricky ohlodat by mě částečně mohli…

Vydělali bychom na tom obojí…
4813 příspěvků 9.5.11 23:16
Tradiční metoda vaření v zemi je rozšířená po celé zeměkouli ať už jde o hawaiskou Kālua, chilské nebo argentinské Curanto, Lovo z Fiji, nebo Hangi z Nového Zélandu.
Na Nové Guineji bych se ale asi stále ohlížela za sebe. Ještě dnes tam některé kmeny holdují krmi zvané „dlouhé bílé prase“. Tak pozor!!!!
141 příspěvků 9.5.11 21:28
Anom poznám ju.
To čo opisuje Ševčovič sa navlas podobá na Setonov hrniec.
Ernest Thompson Seton bol cestovateľ a veľký znalec života Indiánov v Severnej Amerike.
Mnohím z nás v detstve učarovali jeho „Dvaja divoši“ alebo „Zálesák Rolf.“
551 příspěvků 9.5.11 19:56
JanP, takmer navlas rovnako piekli u nas cigani ohňovu kurku…pise o tom Peter Ševčovič v jednej jeho knihe