Recept Divoké prase v Setonově hrnci

Indonézská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pavol Barabáš, slovenský cestovateľ a kameraman na svojich potulkách po Novej Guinei nakrútil obrad ako domorodci tepelne upravujú a konzumujú prasiatko.
Nepamätám si, že by používali soľ alebo iné koreniny okrem vegetácie.
Ja viem, Setonov hrniec vypadá trochu a možno dosť inak, ale nevedel som ako to nazvať.
Mäso jedli aj malé deti a tak ma láka napísať, že je vhodný aj pre deti… Ale nebudem provokovať.
Recept patrí skôr do kategórie zábavných.

Postup

Prasa domáci vykuchajú. Nepamatám si, že by ho boli zbavili vopred srsti ako to zvykneme robiť my. Možno to iba kameraman nezachytil.
Prasa vykuchali tak, že mu hrudnú i brušnú dutinu otvorili cez chrbát. Vznikol tak akýsi kabát či čosi podobné.
Zatiaľ čo muži robili mäsiarsku robotu, ženy a deti rozpálili v ohni kamene asi veľkosti päste a vykopali priestrannú a nehlbokú jamu. Veľmi zručne iba pomocou paličiek horúce kamene navrstvili do jamy a pokryli vetvičkami a rozličnou listovou vegetáciou. V pralese jej je nadostač.
Na vrstvu lístia muži rozprestreli „kabát“ z prasiatka. Priložili lístim a vetvičkami. Pridali kamene a na to znova lístie a vetvy.
Zábava mohla začať. Hostina bola istá.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.05.11 vloženo
  • 3378x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 hod

Ingredience

  • Zabité prasa o váhe cca 50-70 kg

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Divoké prase v Setonově hrnci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
lydia
1226 příspěvků 10.05.11 11:19

Najdete pod : Jak mě Babi učila kopat hrob… :lol: Škoda, že Ivo už na labužníka nechodí.

 
lydia
1226 příspěvků 10.05.11 11:14

Podobný recept vložila před léty babi . Ivo tehdy vyzkoušel a velmi vtipně popsal ve svém deníčku.
:-)

 
wydra  10.05.11 09:57

A kdyby nekoho ty filmy nektere zajimaly, tady jsou ke stazeni .

http://www.uloz.to/browse/?…

 
JanP
141 příspěvků 10.05.11 09:41

Zdravím priatelia.
Zo zážitkov Pavla Barabáša pri tejto výprave je skutočne to o čom hovoríte. Pôvodne ich nechcela polícia pustiť do pásma kde film-filmy natočili. Dôvod bol jednoduchý. Pred istým časom tam prenikli akýsi misionári a domorodci ich vrátili v umelecky, rustikálne vyrobených košoch - naporcovaných.
Keď sa našim hrdinom podarilo napriek hrozbe, že budú ohlodaní, prejsť naprieč celým územím, ktoré je vlastne rezerváciou, veľkú časť filmov si uschovali u svojho domorodého sprievodcu, Predpokladali o ňom, že ho polícia nebude podrobovať exorcii. Samozrejme, nájdené filmy im zhabali a tuším mesiac spoznávali Guinejské väzenie zvnútra.
Nakoniec sa všetko dobre skončilo a filmy, ktoré zachránili u priateľa sprievodcu, občas premietnu v TV.

 
glama  10.05.11 00:15

Kruciš… já bych nechtěla, aby mě sežrali celou…ale symetricky ohlodat by mě částečně mohli…
Vydělali bychom na tom obojí… :-D
:mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.05.11 23:16

Tradiční metoda vaření v zemi je rozšířená po celé zeměkouli ať už jde o hawaiskou Kālua, chilské nebo argentinské Curanto, Lovo z Fiji, nebo Hangi z Nového Zélandu.
Na Nové Guineji bych se ale asi stále ohlížela za sebe. Ještě dnes tam některé kmeny holdují krmi zvané „dlouhé bílé prase“. Tak pozor!!!!

 
JanP
141 příspěvků 09.05.11 21:28

Anom poznám ju.
To čo opisuje Ševčovič sa navlas podobá na Setonov hrniec.
Ernest Thompson Seton bol cestovateľ a veľký znalec života Indiánov v Severnej Amerike.
Mnohím z nás v detstve učarovali jeho „Dvaja divoši“ alebo „Zálesák Rolf.“ :-)

 
gabi
551 příspěvků 09.05.11 19:56

JanP, takmer navlas rovnako piekli u nas cigani ohňovu kurku…pise o tom Peter Ševčovič v jednej jeho knihe

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Reveňový koláč Reveňový koláč
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz