Recept Divoké hovězí-konkurence svíčkové
Jinjorka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na oleji osmahneme cibuku na drobno nakrájenou s tymiánem a divokým kořením. Na kostičky nakrájené hovězí maso za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Podlijeme vodou a přidáme sušené houby, mohou být i mražené nebo jinak naložené (v soli i na kyselo). Přilijeme rum, aby maso rychle změklo a dusíme. Když je maso měkké přilijeme asi 3/4 litru vody, chvilku povaříme a zahustíme moukou rozkvedlanou v troše studené vody. Za občasného míchání ještě asi 10 minut povaříme na mírném ohni. Přidáme brusinky a zakysanou smetanu a dochutíme octem, solí a cukrem, aby se chuť přiblížila svíčkové. Řekla bych, že tato omáčka je opravdovou konkurencí svíčkové, ale dá daleko míň práce. Prohlédněte si, prosím, také obrázek od "Dandy":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3578&l=Danda, který je mnohem lepší než moje začátečnická :-) Doporučuji podávat s "chlebovými knedlíky":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=28366
Recept je z kategorií: Hovězí maso
- 15.11.07 vloženo
- 42523x zobrazeno
Čas přípravy
- 60 min
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- 500g hovězího masa (může být i přední)
- 1 velká cibule
- 3 špetky tymiánu
- 3 špetky koření divočina
- trochu oleje
- hrst sušených hub
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 cl rumu
- sůl
- ocet
- cukr
- 1 1/2 dcl brusinek nebo rybízového kompotu
- 250 ml zakysané smetany
Doporučená příloha
Chlebové knedlíky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku7.1.15 10:06
… dělala jsem již několikrát, asi proto, že má drahá polovička
tvrdí, že je tento pokrm lepší než svíčková. Příprava je velmi velmi
rychlá. Omáčku mám též tmavou a chuť je opravdu super. Maso dělám
vcelku, kupuji falešnou svíčkovou či loupanou plec, dusím pod poklicí
v troubě cca 2h. Právě jsem zjistila, že tu chybí můj koment… a tento
recept si chválu rozhodně zaslouží. Takže kdo je omáčkový, vyzkoušejte,
nebudete litovat… Zdravím
4.1.15 13:26
Dobrý a hlavně jednoduchý recept.Chutnalo.Já dám příště určitě
míň smetany,nemám rád ani moc smetanovou svíčkovou,ale to je na chuti
každého.Zkusím i Jalovec,ten je do „divočiny“ nutnost.Ale recept budu
vařit pravidelně.Je to mlask
16.1.10 00:00
Tahle divočina nemá opravdu konkurenci, tentokráte s bramborem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi18.11.07 00:00
Svíčkovou jako takovou poměrně zvládám, ale … toto je NĚCO. Chuť vyvážená, už rozesílám mejlíky s tímto receptem všem svým známým. Díky moc za skvělý recept.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviDiskuse k receptu Divoké hovězí-konkurence svíčkové
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Divoké hovězí-konkurence svíčkové
112 příspěvků 6.2.15 14:02
Děkuji všem, kterým chutnalo za písmenka chvály. Dlouho jsem tady nebyla a když čtu Vaše příspěvky…moc mě to těší
Hovězí to je, je to i na divoko, chutná nám, ale svíčková je svíčková.
) Děkuji za recept.
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Dobré ráno.Jsem velký fanda těchto stránek, ale přiznám se, že vždy si to jen přečtu a pak stejně jdu uvařit klasiku co znám.Ráda vařím,ráda se o jídle baví, miluju kuchařky, ale Vy jste jediná, co mně přinutila vybočit a uvařit i něco jiného.Zvědavost a chvála mi nedala , a tak jsem včera tohleto jídlo vyzkoušela.Je to opravdu jedna báseň, úžasné, skvělé, dokonalé. Snad jenom na sebe mám výtku a to tu, že na dnešek zůstalo méně omáčky, takže se bude muset nějak nastavit, ale snad to nepokazím.Moc,moc,moc díky za skvělý recept.
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Jandule jsem moc ráda,že Ti chutnalo,ale prosím ještě hoď do placu ten Tvůj nápad s knedlíkama…prosíííím
Nemohu než pogratulovat, je to vynikající, včetně chlebových knedlíků - velký úspěch, děkuji.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě jsem se teď podívala na všechny tři zveřejněné obrázky a zjistila jsem, že se můj výsledek nejvíc podobá fotografii Dandy. Také mám omáčku tmavší, možná proto, že jsem dala houby sušené, připadaly mi sem nejvhodnější (aromatičtější než mražené).
A knedlík jsem dala houskový, vytažený z mrazáku - při chřipce, která mě dnes sklátila, se mi už do těch chlebových nechtělo. Tak příště…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak dneska bylo uvařeno, snědeno a moc pochváleno
Jako svíčková mi to sice úplně nepřipadá, tu dělávám takovou jemnější (dávám do ní smetanu ke šlehání a hóódně kořenové zeleniny) a díky mrkvi má i jinou barvu, ale rozhodně je to moc dobré jídlo.
Takže tímto děkuji za recept a zařazuji do rodinných oblíbených receptů. Bona
No dobře, mně se ten recept taky moc líbí a všechny ty komentáře labužnic, kterých si vážím, potvrzují, že bych to měl co nejdříve realizovat. Udělám to ještě tento týden. Musím doplnit zásoby, nějak mi došel rum
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To …Nero…no někdy by se hodilo hodit kousek dříví do lesa:-))))))
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To …DANDA…jsem moc ráda m,že chutnalo Tobě i tátovi…Díky za recenzi
Chlebové knedlíky
chutnalo
, pozná se to u nás úplně
jednoduše - táta pochválí pokaždé, ale jen někdy si jde přidat - no a
dnes šel
, takže díky
za výborný oběd a hlavně chlebové knedlíky, ty měly premiéru, umím si
je představit i s hovězím na zázvoru, to je u nás veliká oblíbenost
, měj se hezky při psaní dalšího skvělého
receptu
D
Jinjorka, chyba bývá ihned na počátku. Vše se píše bez diakritiky a velkých písmen…zkus to.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
No tak náš Dominik může na sólový rum zapomenout, je mu sedmnáct a nebudu ho podporovat
, ať se raději učí převody jednotek,
frajírek s trojkou z matematiky ke čtvrtletí…:-((
Já jsem, stejně jako on, studovala uměleckou školu (tu samou), ale z matiky, přestože jsem absolutně nechápala o co jde, jsem měla maximálně dvojku…
Divoké hovězí mu uvařím, ale naštvaná na něj jsem i tak…!!
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To..BEDLA..fotečky jsou krásné..moc se od mých neliší..jen těmi knedlíky,ale mě se pořád nevede je sem nacpat.Zítra šlápnu na syna a snad to půjde.Nero mi poslal podrobný návod a já jsem to tak dělala i před tím,ale je tam nějaká chybka:-(.
náš Zdenda je na tom s převodem jednotek občas taky tak
, já se těším na ty chlebové knedlíky,
vlastně velkej Zdenek taky, možná dokonce ještě víc
, mám napolo připraveno a voní to…:-)
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To BONA…no pokud chlapy nechceš zklamat…zbytek rumu servíruj sólově:-)))))
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To…DANDA…no doufám,že Tě nezklamu…to bych fakt nerada:-)Tak ať Vám dneska chtná!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
nám bude chutnat až ve středu, ale už teď se na to moc těšíme.
Jeden z mála receptů, které jsem si vytiskla a „přimagnetovala“ na ledničku, chlapi kolem chodí, čtou a pochvalně bručí, Dominik špatně přečetl a povídá „Hmm, dvě deci rumu, to bude jízda“
Zítra vyskotačím pro suroviny, pak pracuji - tak nic, ale středa to jistí a ozvu se!
ještě se tolik neraduj, my ještě nechutnali
, až zítra, vlastně dnes…, ale už teď to
vypadá velice lákavě 
112 příspěvků 25.1.09 03:43
No teda dámy…ani nevíte ,jak moc jste mě potěšily,že Vám chutnalo:-).Mám opravdu velikou radost.Díky!
1 recept, 10 kuchařů a filmařů …a pokaždé to je jiné. Už se těším, až sem dáš fotku.
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Rum přidávám do těsta na koblihy- prý nenasáknou tolik tukem při smažení /alespoň to tvrdí moje máti a já ji chci věřit/. Na zkřehnutí masa, např. u guláše znám a používám čistou vodku, nebo slivovici. Ale přidávám ji po restování, ještě než maso zaleju vodou.
jsi mě předeběhla
, maso mám podušené, dokonce s rumem, heč
, ale mne zaujaly ty chlebové knedlíky,
udělám je zítra k obědu, už se těším, omáčka se krásně rozleží…
měj se hezky
D
bona, předčilo to všechna očekávání, fakticky vynikající. A to jsem doma neměla rum, tak jsem dala trochu ořechovky.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
hádejte, co budu příští týden URČITĚ vařit…:-))
Vyzkoušeno, opravdu moc velká dobrota, určitě jsem nevařila naposledy. Jsem zvědava na zítřek, až bude omáčka ještě více rozleželá, manželovi jsem nic neřekla a až to sbaštil, povídá. Víš, že je ta omáčka lepší jako svíčková, měl pravdu … je pikantnější. Obrázek jsem dala do Deníčku, knedlíky jsem dělala klasika kynuté a hybrid. Přidala jsem nakrájený krajíček chleba a včerejší rohlíky a vše pokropila máslem, je tam také znát, že vajíčka z obchodu nebarví pěkně na žluto. Ale chutnaly. Díky za recept, je opravdu vynikající.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak na maso jako podešev používám fígl mojí tchýně - nasypat při dušení sodu nebo prášek do pečiva, ale musím uznat, že ten rum je mnohem elegantnější a nejspíš bude i účinější… Máme rádi maso, které se rozpadává…
Rozhodně musím vyzkoušet…! B.
112 příspěvků 25.1.09 03:43
No a jinak nevěřím,že předčí různé skvělé rodinné recepty svíčkové…ostatně na tu moji také nemá,ale je to fakt rychlé a snažit se konkurovat může:-)
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To… BONA… nevím už ani kde jsem to četla a nepřiložila jsem tomu žádný význam,ale potom se mi stalo,že maso bylo jako podrážka a mě se ta rada vynořila.Hupla jsem tam panáka rumu…teda do omáčky a nevěřila jsem …za chviličku maso jako dortík.-)
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
už mám také v oblíbených a vyzkouším… Ovšem jednou jsem podle nějakého receptu vařila a pekla asi 3 hodiny a výsledek byl stejný, jako moje obvyklá svíčková, u které už mám vychytaný postup a nejchutnější úpravu..
Na Tvoji verzi se chystám. Co když nakonec předčí moji svíčkovou? Zejména jsem zvědavá na ten rum, co tam udělá.
112 příspěvků 25.1.09 03:43
To… SVATO ne,že je to nepodstané…máš pravdu…příště to kapku podliji červeným…to určitě nebude na škodu:-)
1454 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to pekné, ja osobne by som to podliala troškou červeného vína, ale to nie je podstatné.
pro kurz vkládání fotek nahlédni do deníčku Vladky, je tam podrobný návod.
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji za kladnou reakci nebudeš litovat. Ráda bych přidala i fotku, zrovna včera jsem to vařila, ale jsem tady začátečník a ještě jsem nepřišla na to, jak to udělat.
Máš pravdu, toto si zaslouží vyzkoušet, díky.