Recept Divoké hovězí-konkurence svíčkové

(Hodnoceno 3x) Jinjorka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Postup

Na oleji osmahneme cibuku na drobno nakrájenou s tymiánem a divokým kořením. Na kostičky nakrájené hovězí maso za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Podlijeme vodou a přidáme sušené houby, mohou být i mražené nebo jinak naložené (v soli i na kyselo). Přilijeme rum, aby maso rychle změklo a dusíme. Když je maso měkké přilijeme asi 3/4 litru vody, chvilku povaříme a zahustíme moukou rozkvedlanou v troše studené vody. Za občasného míchání ještě asi 10 minut povaříme na mírném ohni. Přidáme brusinky a zakysanou smetanu a dochutíme octem, solí a cukrem, aby se chuť přiblížila svíčkové. Řekla bych, že tato omáčka je opravdovou konkurencí svíčkové, ale dá daleko míň práce. Prohlédněte si, prosím, také obrázek od "Dandy":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3578&l=Danda, který je mnohem lepší než moje začátečnická :-) Doporučuji podávat s "chlebovými knedlíky":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=28366

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 15.11.07 vloženo
  • 41055x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 500g hovězího masa (může být i přední)
  • 1 velká cibule
  • 3 špetky tymiánu
  • 3 špetky koření divočina
  • trochu oleje
  • hrst sušených hub
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 cl rumu
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • 1 1/2 dcl brusinek nebo rybízového kompotu
  • 250 ml zakysané smetany

Doporučená příloha

  • Chlebové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 7.1.15 10:06

… dělala jsem již několikrát, asi proto, že má drahá polovička tvrdí, že je tento pokrm lepší než svíčková. Příprava je velmi velmi rychlá. Omáčku mám též tmavou a chuť je opravdu super. Maso dělám vcelku, kupuji falešnou svíčkovou či loupanou plec, dusím pod poklicí v troubě cca 2h. Právě jsem zjistila, že tu chybí můj koment… a tento recept si chválu rozhodně zaslouží. Takže kdo je omáčkový, vyzkoušejte, nebudete litovat… Zdravím :-)

Odkaz na uvaření

Smells 4.1.15 13:26

Dobrý a hlavně jednoduchý recept.Chutnalo.Já dám příště určitě míň smetany,nemám rád ani moc smetanovou svíčkovou,ale to je na chuti každého.Zkusím i Jalovec,ten je do „divočiny“ nutnost.Ale recept budu vařit pravidelně.Je to mlask :-)

Odkaz na uvaření

danda 25.5.11 21:46

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

bedla 16.1.10 00:00

Tahle divočina nemá opravdu konkurenci, tentokráte s bramborem.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

bedla 18.11.07 00:00

Svíčkovou jako takovou poměrně zvládám, ale … toto je NĚCO. Chuť vyvážená, už rozesílám mejlíky s tímto receptem všem svým známým. Díky moc za skvělý recept.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Jinjorka
112 příspěvků 6.2.15 14:02
Díky za pochvalu

Děkuji všem, kterým chutnalo za písmenka chvály. Dlouho jsem tady nebyla a když čtu Vaše příspěvky…moc mě to těší :-)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Hovězí to je, je to i na divoko, chutná nám, ale svíčková je svíčková. :o) Děkuji za recept.

Labužník kleopatra02
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Dobré ráno.Jsem velký fanda těchto stránek, ale přiznám se, že vždy si to jen přečtu a pak stejně jdu uvařit klasiku co znám.Ráda vařím,ráda se o jídle baví, miluju kuchařky, ale Vy jste jediná, co mně přinutila vybočit a uvařit i něco jiného.Zvědavost a chvála mi nedala , a tak jsem včera tohleto jídlo vyzkoušela.Je to opravdu jedna báseň, úžasné, skvělé, dokonalé. Snad jenom na sebe mám výtku a to tu, že na dnešek zůstalo méně omáčky, takže se bude muset nějak nastavit, ale snad to nepokazím.Moc,moc,moc díky za skvělý recept.

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Jandule jsem moc ráda,že Ti chutnalo,ale prosím ještě hoď do placu ten Tvůj nápad s knedlíkama…prosíííím

Labužník jandule02
1097 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Nemohu než pogratulovat, je to vynikající, včetně chlebových knedlíků - velký úspěch, děkuji.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Ještě jsem se teď podívala na všechny tři zveřejněné obrázky a zjistila jsem, že se můj výsledek nejvíc podobá fotografii Dandy. Také mám omáčku tmavší, možná proto, že jsem dala houby sušené, připadaly mi sem nejvhodnější (aromatičtější než mražené).
A knedlík jsem dala houskový, vytažený z mrazáku - při chřipce, která mě dnes sklátila, se mi už do těch chlebových nechtělo. Tak příště…

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Tak dneska bylo uvařeno, snědeno a moc pochváleno :-)
Jako svíčková mi to sice úplně nepřipadá, tu dělávám takovou jemnější (dávám do ní smetanu ke šlehání a hóódně kořenové zeleniny) a díky mrkvi má i jinou barvu, ale rozhodně je to moc dobré jídlo.
Takže tímto děkuji za recept a zařazuji do rodinných oblíbených receptů. Bona

Nero
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

No dobře, mně se ten recept taky moc líbí a všechny ty komentáře labužnic, kterých si vážím, potvrzují, že bych to měl co nejdříve realizovat. Udělám to ještě tento týden. Musím doplnit zásoby, nějak mi došel rum :-)

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To …Nero…no někdy by se hodilo hodit kousek dříví do lesa:-))))))

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To …DANDA…jsem moc ráda m,že chutnalo Tobě i tátovi…Díky za recenzi

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - Jinjorko :-)

chutnalo :-), pozná se to u nás úplně jednoduše - táta pochválí pokaždé, ale jen někdy si jde přidat - no a dnes šel :-), takže díky za výborný oběd a hlavně chlebové knedlíky, ty měly premiéru, umím si je představit i s hovězím na zázvoru, to je u nás veliká oblíbenost :-), měj se hezky při psaní dalšího skvělého receptu :-) D

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Jinjorka, chyba bývá ihned na počátku. Vše se píše bez diakritiky a velkých písmen…zkus to.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

No tak náš Dominik může na sólový rum zapomenout, je mu sedmnáct a nebudu ho podporovat :-), ať se raději učí převody jednotek, frajírek s trojkou z matematiky ke čtvrtletí…:-((
Já jsem, stejně jako on, studovala uměleckou školu (tu samou), ale z matiky, přestože jsem absolutně nechápala o co jde, jsem měla maximálně dvojku…
Divoké hovězí mu uvařím, ale naštvaná na něj jsem i tak…!!

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To..BEDLA..fotečky jsou krásné..moc se od mých neliší..jen těmi knedlíky,ale mě se pořád nevede je sem nacpat.Zítra šlápnu na syna a snad to půjde.Nero mi poslal podrobný návod a já jsem to tak dělala i před tím,ale je tam nějaká chybka:-(.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - Boni :-)

náš Zdenda je na tom s převodem jednotek občas taky tak :-)), já se těším na ty chlebové knedlíky, vlastně velkej Zdenek taky, možná dokonce ještě víc :-)), mám napolo připraveno a voní to…:-)

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To BONA…no pokud chlapy nechceš zklamat…zbytek rumu servíruj sólově:-)))))

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To…DANDA…no doufám,že Tě nezklamu…to bych fakt nerada:-)Tak ať Vám dneska chtná!

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové-Jinjorko,

nám bude chutnat až ve středu, ale už teď se na to moc těšíme.
Jeden z mála receptů, které jsem si vytiskla a „přimagnetovala“ na ledničku, chlapi kolem chodí, čtou a pochvalně bručí, Dominik špatně přečetl a povídá „Hmm, dvě deci rumu, to bude jízda“ :-)
Zítra vyskotačím pro suroviny, pak pracuji - tak nic, ale středa to jistí a ozvu se!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - Jinjorko :-)

ještě se tolik neraduj, my ještě nechutnali :-)), až zítra, vlastně dnes…, ale už teď to vypadá velice lákavě :-)

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

No teda dámy…ani nevíte ,jak moc jste mě potěšily,že Vám chutnalo:-).Mám opravdu velikou radost.Díky!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - dando,

1 recept, 10 kuchařů a filmařů …a pokaždé to je jiné. Už se těším, až sem dáš fotku.

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Rum přidávám do těsta na koblihy- prý nenasáknou tolik tukem při smažení /alespoň to tvrdí moje máti a já ji chci věřit/. Na zkřehnutí masa, např. u guláše znám a používám čistou vodku, nebo slivovici. Ale přidávám ji po restování, ještě než maso zaleju vodou.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - Bedlo :-)

jsi mě předeběhla :-), maso mám podušené, dokonce s rumem, heč :-), ale mne zaujaly ty chlebové knedlíky, udělám je zítra k obědu, už se těším, omáčka se krásně rozleží… měj se hezky :-) D

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

bona, předčilo to všechna očekávání, fakticky vynikající. A to jsem doma neměla rum, tak jsem dala trochu ořechovky.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové-Jinjorko a Bedlo,

hádejte, co budu příští týden URČITĚ vařit…:-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - jinjorka

Vyzkoušeno, opravdu moc velká dobrota, určitě jsem nevařila naposledy. Jsem zvědava na zítřek, až bude omáčka ještě více rozleželá, manželovi jsem nic neřekla a až to sbaštil, povídá. Víš, že je ta omáčka lepší jako svíčková, měl pravdu … je pikantnější. Obrázek jsem dala do Deníčku, knedlíky jsem dělala klasika kynuté a hybrid. Přidala jsem nakrájený krajíček chleba a včerejší rohlíky a vše pokropila máslem, je tam také znát, že vajíčka z obchodu nebarví pěkně na žluto. Ale chutnaly. Díky za recept, je opravdu vynikající.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Tak na maso jako podešev používám fígl mojí tchýně - nasypat při dušení sodu nebo prášek do pečiva, ale musím uznat, že ten rum je mnohem elegantnější a nejspíš bude i účinější… Máme rádi maso, které se rozpadává…
Rozhodně musím vyzkoušet…! B.

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

No a jinak nevěřím,že předčí různé skvělé rodinné recepty svíčkové…ostatně na tu moji také nemá,ale je to fakt rychlé a snažit se konkurovat může:-)

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To… BONA… nevím už ani kde jsem to četla a nepřiložila jsem tomu žádný význam,ale potom se mi stalo,že maso bylo jako podrážka a mě se ta rada vynořila.Hupla jsem tam panáka rumu…teda do omáčky a nevěřila jsem …za chviličku maso jako dortík.-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové-Jinjorko,

už mám také v oblíbených a vyzkouším… Ovšem jednou jsem podle nějakého receptu vařila a pekla asi 3 hodiny a výsledek byl stejný, jako moje obvyklá svíčková, u které už mám vychytaný postup a nejchutnější úpravu..
Na Tvoji verzi se chystám. Co když nakonec předčí moji svíčkovou? Zejména jsem zvědavá na ten rum, co tam udělá.

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

To… SVATO ne,že je to nepodstané…máš pravdu…příště to kapku podliji červeným…to určitě nebude na škodu:-)

svato
1445 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Je to pekné, ja osobne by som to podliala troškou červeného vína, ale to nie je podstatné.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové - Jinjorka

pro kurz vkládání fotek nahlédni do deníčku Vladky, je tam podrobný návod.

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Děkuji za kladnou reakci nebudeš litovat. Ráda bych přidala i fotku, zrovna včera jsem to vařila, ale jsem tady začátečník a ještě jsem nepřišla na to, jak to udělat.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Divoké hovězí-konkurence svíčkové

Máš pravdu, toto si zaslouží vyzkoušet, díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz