Recept Des carottes au purée de poireau Veg

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Des carottes au purée de poireau

Úvod

Vhodné pro gurmány trpící atopickým ekzémem, vegetariány (nikoli však vegany, neb pokrm obsahuje hojně mléka) a všechny, kdož milují francouzské kulinářské lahůdky.

Postup

Omyjeme brambory, 3-4 dáme stranou. Zbytek pokrájíme na podlouhlé měsíčky, aby se dobře propekly a vhodíme do mísy. Přidáme lžíci oleje, sůl, pepř a bazalku, promícháme. Pak brambory poklademe na plech pokrytý alobalem a necháme půl hodiny péct v troubě do zlatova na cca 200°.

Mezitím, co se brambory pečou…
3-4 menší brambory nakrájíme na malé kostičky, pórek a česnek pokrájíme na kolečka. Do hlubšího kastrůlku dáme rozpustit 5dkg másla, když je rozpálené, vhodíme do něj česnek a pórek, osolíme, opeptříme a necháme chvilku restovat. Pak zeleninu zalijeme smetanou a trochou mléka, hodíme do směsi brambory, zamícháme a přiklopíme. Necháme tak 15 min vařit na mírném ohni pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.

Mezitím si okrouháme mrkev, pokrájíme ji na podlouhlé, úzké válečky (každý asi tak 5cm dlouhý). V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mrkev, osolíme a opepříme a necháme na mírném plameni za občasného míchání restovat.

Když jsou brambory v kastrůlku měkké, sundáme jej z plamene, přidáme nasekanou petrželku a celou směs rozmixujeme do hladké pasty. Pak opět vrátíme na plotýnku. Přilejeme víno, zbytek mléka podle potřeby, aby byla omáčka správně jemná a tekutá tak, jak to máme rádi. Dosolíme a dopepříme podle chuti.

Na talíř naservírujeme brambory, mrkev a omáčku tak, aby v ní zelenina hloupě neplavala.
Dobrou chuť!

(Atopici, kterým dělá zle červené víno by měli tuto položku z receptu vynechat.
Omáčku je možné s úspěchem podávat také s těstovinami.)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Zdravotní diety


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.04.12 vloženo
  • 4884x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 5ks větší mrkve
  • 1 pórek
  • 0,5kg brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 10dkg másla
  • 250ml smetany (30%)
  • 0,3l mléka
  • bazalka
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Doporučená příloha

  • opékané brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 19.04.12 15:18

Báječný nápad, dky.

Diskuse k receptu Des carottes au purée de poireau

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 19.04.12 15:15

Ijá musím pochválit recept.
Dodržela jsem suroviny, máslo a smetanu třetinové množství, stačilo.
Brambory s mrkví částečně předvařeny - dopečeny.
Mixování neprošlo, už takto prý nebylo do čeho kousnout.
Kousek mrkve jsem nastrouhala do omáčky.
Přidala pár lžic vína a římský kmin.
Brambory „hloupě neplavaly“ :mrgreen:
Konzistence lze upravit dle potřeby.
Umím si majdu představit k rybě, jak píše Labarunka, s kuřecím masem i na brokolici či květák. Možnosti se nabízí po ochutnání.
Chutný nápad, velmi chutný, jen bych se přimluvila i za český název.
Takto mnohým, neznalým jazyka unikne a nebude k dohledání.
U nás pojmenování dostal- „áá, dnes máme šlichtičku s bramborama“ :mavam:

 
2905
753 příspěvků 18.04.12 03:30

Labarunka, díky za poznatky :mavam:

 
Labarunka
20 příspěvků 17.04.12 23:11

Vyzkouseno, snezeno, mnam. Akorat v ingrediencich chybi vino a omacky bylo pozehnane. A taky sem dala min masla a smetany, bohate stacilo. Zbyla omacka bude k rybe :D

 
2905
753 příspěvků 14.04.12 22:11

Recept se mi líbí, jen toho másla je hodně + šlehačka, to bych svým děvčatům hezky pročistila útroby.
Menším množstvím másla nic nezkazím :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz