Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
konipásek Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vhodné pro gurmány trpící atopickým ekzémem, vegetariány (nikoli však vegany, neb pokrm obsahuje hojně mléka) a všechny, kdož milují francouzské kulinářské lahůdky.
Omyjeme brambory, 3-4 dáme stranou. Zbytek pokrájíme na podlouhlé měsíčky, aby se dobře propekly a vhodíme do mísy. Přidáme lžíci oleje, sůl, pepř a bazalku, promícháme. Pak brambory poklademe na plech pokrytý alobalem a necháme půl hodiny péct v troubě do zlatova na cca 200°. Mezitím, co se brambory pečou... 3-4 menší brambory nakrájíme na malé kostičky, pórek a česnek pokrájíme na kolečka. Do hlubšího kastrůlku dáme rozpustit 5dkg másla, když je rozpálené, vhodíme do něj česnek a pórek, osolíme, opeptříme a necháme chvilku restovat. Pak zeleninu zalijeme smetanou a trochou mléka, hodíme do směsi brambory, zamícháme a přiklopíme. Necháme tak 15 min vařit na mírném ohni pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. Mezitím si okrouháme mrkev, pokrájíme ji na podlouhlé, úzké válečky (každý asi tak 5cm dlouhý). V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mrkev, osolíme a opepříme a necháme na mírném plameni za občasného míchání restovat. Když jsou brambory v kastrůlku měkké, sundáme jej z plamene, přidáme nasekanou petrželku a celou směs rozmixujeme do hladké pasty. Pak opět vrátíme na plotýnku. Přilejeme víno, zbytek mléka podle potřeby, aby byla omáčka správně jemná a tekutá tak, jak to máme rádi. Dosolíme a dopepříme podle chuti. Na talíř naservírujeme brambory, mrkev a omáčku tak, aby v ní zelenina hloupě neplavala. Dobrou chuť! (Atopici, kterým dělá zle červené víno by měli tuto položku z receptu vynechat. Omáčku je možné s úspěchem podávat také s těstovinami.)
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Zdravotní diety
opékané brambory
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Des carottes au purée de poireau
Ijá musím pochválit recept.

Dodržela jsem suroviny, máslo a smetanu třetinové množství, stačilo.
Brambory s mrkví částečně předvařeny - dopečeny.
Mixování neprošlo, už takto prý nebylo do čeho kousnout.
Kousek mrkve jsem nastrouhala do omáčky.
Přidala pár lžic vína a římský kmin.
Brambory „hloupě neplavaly“
Konzistence lze upravit dle potřeby.
Umím si majdu představit k rybě, jak píše Labarunka, s kuřecím masem i na brokolici či květák. Možnosti se nabízí po ochutnání.
Chutný nápad, velmi chutný, jen bych se přimluvila i za český název.
Takto mnohým, neznalým jazyka unikne a nebude k dohledání.
U nás pojmenování dostal- „áá, dnes máme šlichtičku s bramborama“
Labarunka, díky za poznatky
Vyzkouseno, snezeno, mnam. Akorat v ingrediencich chybi vino a omacky bylo pozehnane. A taky sem dala min masla a smetany, bohate stacilo. Zbyla omacka bude k rybe
Recept se mi líbí, jen toho másla je hodně + šlehačka, to bych svým děvčatům hezky pročistila útroby.
Menším množstvím másla nic nezkazím