Recept Des carottes au purée de poireau Veg

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Des carottes au purée de poireau

Úvod

Vhodné pro gurmány trpící atopickým ekzémem, vegetariány (nikoli však vegany, neb pokrm obsahuje hojně mléka) a všechny, kdož milují francouzské kulinářské lahůdky.

Postup

Omyjeme brambory, 3-4 dáme stranou. Zbytek pokrájíme na podlouhlé měsíčky, aby se dobře propekly a vhodíme do mísy. Přidáme lžíci oleje, sůl, pepř a bazalku, promícháme. Pak brambory poklademe na plech pokrytý alobalem a necháme půl hodiny péct v troubě do zlatova na cca 200°.

Mezitím, co se brambory pečou…
3-4 menší brambory nakrájíme na malé kostičky, pórek a česnek pokrájíme na kolečka. Do hlubšího kastrůlku dáme rozpustit 5dkg másla, když je rozpálené, vhodíme do něj česnek a pórek, osolíme, opeptříme a necháme chvilku restovat. Pak zeleninu zalijeme smetanou a trochou mléka, hodíme do směsi brambory, zamícháme a přiklopíme. Necháme tak 15 min vařit na mírném ohni pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.

Mezitím si okrouháme mrkev, pokrájíme ji na podlouhlé, úzké válečky (každý asi tak 5cm dlouhý). V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mrkev, osolíme a opepříme a necháme na mírném plameni za občasného míchání restovat.

Když jsou brambory v kastrůlku měkké, sundáme jej z plamene, přidáme nasekanou petrželku a celou směs rozmixujeme do hladké pasty. Pak opět vrátíme na plotýnku. Přilejeme víno, zbytek mléka podle potřeby, aby byla omáčka správně jemná a tekutá tak, jak to máme rádi. Dosolíme a dopepříme podle chuti.

Na talíř naservírujeme brambory, mrkev a omáčku tak, aby v ní zelenina hloupě neplavala.
Dobrou chuť!

(Atopici, kterým dělá zle červené víno by měli tuto položku z receptu vynechat.
Omáčku je možné s úspěchem podávat také s těstovinami.)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Zdravotní diety


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.04.12 vloženo
  • 4812x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 5ks větší mrkve
  • 1 pórek
  • 0,5kg brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 10dkg másla
  • 250ml smetany (30%)
  • 0,3l mléka
  • bazalka
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Doporučená příloha

  • opékané brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 19.04.12 15:18

Báječný nápad, dky.

Diskuse k receptu Des carottes au purée de poireau

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 19.04.12 15:15

Ijá musím pochválit recept.
Dodržela jsem suroviny, máslo a smetanu třetinové množství, stačilo.
Brambory s mrkví částečně předvařeny - dopečeny.
Mixování neprošlo, už takto prý nebylo do čeho kousnout.
Kousek mrkve jsem nastrouhala do omáčky.
Přidala pár lžic vína a římský kmin.
Brambory „hloupě neplavaly“ :mrgreen:
Konzistence lze upravit dle potřeby.
Umím si majdu představit k rybě, jak píše Labarunka, s kuřecím masem i na brokolici či květák. Možnosti se nabízí po ochutnání.
Chutný nápad, velmi chutný, jen bych se přimluvila i za český název.
Takto mnohým, neznalým jazyka unikne a nebude k dohledání.
U nás pojmenování dostal- „áá, dnes máme šlichtičku s bramborama“ :mavam:

 
2905
753 příspěvků 18.04.12 03:30

Labarunka, díky za poznatky :mavam:

 
Labarunka
20 příspěvků 17.04.12 23:11

Vyzkouseno, snezeno, mnam. Akorat v ingrediencich chybi vino a omacky bylo pozehnane. A taky sem dala min masla a smetany, bohate stacilo. Zbyla omacka bude k rybe :D

 
2905
753 příspěvků 14.04.12 22:11

Recept se mi líbí, jen toho másla je hodně + šlehačka, to bych svým děvčatům hezky pročistila útroby.
Menším množstvím másla nic nezkazím :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz