Recept Demikát Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Tento recept je uvádzaný od T. Vansovej.

Postup

Do misy na polievku nakrájame na tenké plátky chlieb a pridáme rozmrvenú bryndzu.
Podľa ľubovôle možno pridať aj nadrobno pokrájanú cibuľu, pažítku, alebo kôpor.
Všetko zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu postáť.
Na zjemnenie chuti pridávame kúsok masla a lyžicu sladkej smotany.
Demikát sa často pripravoval a bol obľúbený najmä v oblastiach, kde sa chovali ovce.

tip: kúsky chleba môžu byť zľahka opečené na tuku, prípadne je možné použiť ako korenie aj červenú papriku.
Množstvo chleba respektíve vody upravíme podľa toho, či chceme demikát hustejší.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.01.10 vloženo
  • 3223x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minút

Ingredience

  • 0,25 kg bryndza
  • 0,10 - 0,20 kg chlieb
  • 1,0 - 1,5 l vody
  • cibuľa
  • pažítka
  • kôpor
  • maslo
  • smotana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Demikát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz