Recept Demikát Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Tento recept je uvádzaný od T. Vansovej.

Postup

Do misy na polievku nakrájame na tenké plátky chlieb a pridáme rozmrvenú bryndzu. Podľa ľubovôle možno pridať aj nadrobno pokrájanú cibuľu, pažítku, alebo kôpor. Všetko zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu postáť. Na zjemnenie chuti pridávame kúsok masla a lyžicu sladkej smotany. Demikát sa často pripravoval a bol obľúbený najmä v oblastiach, kde sa chovali ovce. tip: kúsky chleba môžu byť zľahka opečené na tuku, prípadne je možné použiť ako korenie aj červenú papriku. Množstvo chleba respektíve vody upravíme podľa toho, či chceme demikát hustejší.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 11.01.10 vloženo
  • 3275x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minút

Ingredience

  • 0,25 kg bryndza
  • 0,10 - 0,20 kg chlieb
  • 1,0 - 1,5 l vody
  • cibuľa
  • pažítka
  • kôpor
  • maslo
  • smotana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Demikát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz