Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vyjmout jaderniky z neoloupanych jablek a jabka nakrajet na ctvrtiny. Ty tence nakrajet na platky a jemne je usmazit na panvi na oleji asi 3-4 min. Mezi tim naslehat vejce, pridat cukr, vse zamichat a nalit na jablka na panvi. Znovu vse zamichat, dovnitr vmichat crème fraîche a nechat smazit asi 5 minut. Jakmile jsou vejce usmazena posypat je mletym cukrem, dat na chvili pod rozehraty gril v troube a nechat cukr trochu zkaramelizovat. Tesne pred podavanim pokapat zahratym Calvados a zapalit (flambé) ............................................................ PS: Kdyz se rozhodneme pripravit 'flambe' pokrm, at je to na priklad desert, nebo hlavni chod pro slavnostni efekt behem svatku anebo pro hosty, nikdy nezkousime postup napoprve, ale vyzkousime si jej predem. Flambovani je snadne, avsak protoze se jedna o 'hru s ohnem', musime vedet jak na to a ceho se vyvarovat. Zde je v kostce nekolik pokynu a jestli si vzpomenu na neco navic, tak pozdeji dopisu. 1. Flambujeme-li na sporaku pod odsavacem par, tak ten vypneme (verte, kdysi jsem se poucila na vlastni kuzi) 2. Pokrm musi byt horky, jinak ochladi alkohol a ten se nezapali. 3. Kvalitni alkohol musi byt zahraty, nez se nalije na pokrm, jinak se nezapali. (Osobne nahrivam alkohol v malem kastrulku s dlouhym drzadlem na rozpousteni masla, horkym poleji povrch pokrmu a dlouhou zapalkou co pouzivam u krbu zapalim. Alkohol z lahve nalevam do studeneho kastrolku daleko od ohne a az potom jej v kastrolku zacnu zahrivat) 4. Jakmile alkohol hori, musi se nechat dohoret, aby se vypalil alkohol a navstrebal se do pokrmu (zustane jenom prijemna prichut alkoholu a to je dalsi duvod, proc pouzit kvalitni vyrobek). Je dobre pohybovat nadobou a naklanet ji, aby vsechen alkohol vyhorel. 5. Chceme-li pro efekt flambovat u stolu, neprenasime jiz horici pokrm, coz je rnadmiru nebezpecne, avsak zapalime alkohol az u stolu. 6. Dobra praxe - poklice po ruce, ktera se hodi na kastrol, nebo panev ve ktere flambujeme v pripadne nutnosti pro rychle uduseni plamene. 7. Nesmirne vdecne je zhasnout svetla v mistnosti pro plny efekt flambovani. 8. Kdyz plameny uhasnou je cas na okamzite podavani pokrmu. Tip: male lahvicky alkoholu co se podavaji na letadle jsou vesmes dostatecne. Dobrou chut!
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky
Calvados chcete-li
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dekadentni michana vejce s jablky
babi ja som vymenil len teraz staru zapekaciu mikrovlnku za tu najnovsiu…( este ju mam moc kratko) co je mikrovlnka, truba, grill a plus vari v pare.
Mala by robit vsetko? pred par rokmi sa pouzivala len v komercnych kuchyniach.Hlavna vyhoda ze sa tam da do nej vlozit aj kovove a plus meni proces varenia bez tohoho aby sa prekladalo menilo daco,takze napriklad zmrazenu pizzu , rozmrazi , upecie a grill zapecie do chrumkava.
Teoreticky perfektna do nocnych podnikov ked je uz kuchyna zavreta …
http://www.lg.com/…-9889FCR.jsp
K receptu jsem pridala kratky navod na flambovani
esme a casino, v debate o mikrovlnce se naprosto neuplatnim, protoze jsem ji pri renovaci kuchyne nechala odstranit a na jeji misto nainstalovat jinou technologii
Drobku, v jednoduchosti je sila, ze ano
svato, dik za prispevek, mrkla jsem se na recept od papriky, ktery je opravdu omeleta z Brazilie a zde mame michana vejce…Velka podobnost zde zarucene je a doufam, ze take jablka Ti budou chutnat
Příspěvek upraven 20.10.10 v 19:58
1437 příspěvků 20.10.10 16:09
P.S. autor tej omelety: paprika
1437 příspěvků 20.10.10 16:07
Pripomína mi to moju obľúbenú hruškovú omeletu, vyskúšam.
Jedním slovem - krásné.
4813 příspěvků 20.10.10 10:59
Casino, díky za poučení. Já měla za to že se příspěvek dá editovat pokud někdo nepřidá něco jiného.
Aspoň vidíš jak jsem na tom s časem. Nestačím nic přečíst pořádně.
S těmi střepy to bude jistě fungovat a nouzi o ně nemám. Do kafe…nevím…
esmeralda, dostáváme se do poněkud odborné debaty, ale snad nám bude odpuštěno


Zde se tomu varu říká „skrytý“ (také opožděný) a lze mu předejít tím, že do nádoby se vloží něco s ostrými hranami - v laboratoři to bývají porcelánové (skleněné) střepy; stejně jako v kuchyni, tam kde se něco tvoří nebývá o střepy nouze, že?
ad. opžděný… Tlačítko Editovat (každý jej máme pod svým komentářem
4813 příspěvků 20.10.10 01:57
Ahoj Babi, oba recepty vypadají náramně.
Já jen komentovala na Casinův příspěvek. Spíše jsem ho chtěla podpořit v jeho varování, neboť bych hrozně nerada aby se někdo opařil.
Také jsem chtěla opravit chybu. Někde se mi zatoulalo písmenko: opžděný = opožděný.
Měj se také pěkně.
casino, mel jste pravdu, fotka byla nespravna a ja ji nebyla schopna odstranit. Uz se mi to snad povedlo. Zitra pridam k receptu jak flambuji jednoduse ja a to urcite francouzskym calvados a neni-li poruce, tak alespon brandy. Jedno co je dulezite je vypnout digestor - odsavac par!!! Musim utikat, dobrou noc…
esme, zdravim!
4813 příspěvků 20.10.10 01:13
Musím souhlasit s Casinem. V mikrovlnce vám může „vybouchnout“ i voda. A nejen v mikrovlnce, ale i pár vteřin po vyndání a přímo do obličeje.
Tomuto jevu se říká Superheating neboli přehřátí. Jde o zvláštní úkaz někdy také nazývaný boiling retardation neboli opožděný var, kdy voda překročí bod varu, ale známky vaření se neprojevují.
Pokud je tekutina v klidu, nic se nestane, sebemenší otřes však může aktivovat tuto reakci.
Příspěvek upraven 20.10.10 v 10:54
Zajímavé…

Chápu, doporučená lihovina koresponduje
s jablky, ale já bych volil víceméně neutrální brandy, nebo koňak 
Pokud nemáte zkušenosti s Molotovovem,
doporučuji tu miklovrnku úplně vypustit 
Ta fotečka opravdu patří k tomuto receptu? Já jen, že čtyři vajíčka na dvě jabka by se jen tak nepotratila
A co se flambování týka, doporučuji velmi, velmi kvalitní (tedy drahý) calvados, nejlépe V.S.O.P. Protože použijete-li běžný „konzumák“, tak to směle můžete šplíchnout slivkou nebo grappou a vyjde to nastejno
A jak flambovat? Lze i takto: http://clanky.vareni.cz/flambovani/ akorát pozor, zde: „K předehřátí alkoholu před přidáním do pokrmu můžete použít mikrovlnnou troubu. Na nejvyšším stupni jej zahřívejte asi 15 minut a rukou zkontrolujte teplotu.“ se asi realizoval nějaký šotek