Recept Dánské perníčky

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dánské perníčky

Postup

Smícháme sirup, cukr, tuk a koření. Ušleháme tuhou šlehačku. Sodu rozpustíme v jedné polévkové lžíci vody. Do připravených přísad postupně vmícháme šlehačku, sodu a mouku. Uhnětené těsto dáme na 5-6 hodin do chladu. Pak je vyválíme na plát silný asi 3 mm. Vypichujeme měsíčky a zvonečky o velikosti asi 5 cm. Pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut na 200°C. Utřeme práškový cukr, bílek a citronovou šťávu. Z tohoto množství odebereme třetinu polevy a obarvíme ji potravinářským barvivem na růžovo. Perníčky potřeme bílou polevou. Z mikroténového sáčku odstříhneme malý růžek, naplníme růžovou polevou a dozdobíme. Z tohoto množství upečeme asi 60 kousků.

Recept je z kategorií: Perníky

Nahlásit recept

  • 05.11.03 vloženo
  • 10902x zobrazeno

Ingredience

  • Na těsto:
  • 100 g tmavého sirupu
  • 100 g cukru
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 kávovou lžičku mleté skořice
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
  • 5 polévkových lžic smetany ke šlehání
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 400 g polohrubé mouky
  • Na ozdobení:
  • 250 g práškového cukru
  • 1 bílek
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • červené potravinářské barvivo
  • 1 mikroténový sáček

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dánské perníčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dánské perníčky

Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky

Já si taky myslím, že mezi práškovým a moučkovým cukrem není rozdíl. Jestli je, tak nevím jaký?

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky-cukr
  • podle mě mezi práškovým a moučkovým cukrem není rozdíl nebo se mýlím?
Lindaa
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky

Ahoj Salgo, myslím ze se muzu povazovat za aspon cástecného odborníka na dánskou kuchyn a tak ti musím dát za pravdu - pouze hladkou mouku. Ale dánská hladká mouka je ponekud jiná nez ceská a tak mozná se dát místo ní pouzít polohrubá a nebo smíchat polohrubou s hladkou tak pul na pul. Me spís zarazil ten práskový cukr na polevu, protoze ten jsem v Dánsku jeste neobjevila. Normálne se tu na jakékoliv polevy pouzívá mouckový cukr. Ale radím vyzkousej a popis nám výsledek. Dobrou chut

mamula
130 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky

Ahoj Pampeliško, pohled na krásný obrázek mě navnadil k upečení Tvých perníčků. Můžeš napsat jestli jsou hned k jídlu, nebo se musí nechat uležet. Za odpověď moc děkuji.

salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky

Díky za odpověd, nechtěla jsem se Tě dotknout, pátrám jen po skutečně národních jídlech a které chci připravovat ze skutečně původních surovin. A je samozřejmě velký rozdíl pokud použiješ mouku hladkou nebo polohrubou. Takže díky, já budu pátrat dál.

Pampeliska191
1075 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky

V puvodnim receptu je mouka polohruba, pokud by v receptu byla uvedena mouka hladka, tak bych tam urcite hladkou uvedla. Vim, ze muze clovek udelat preklep, ale ja to nebyla. Ale konecne, ja tyto pernicky uz delala a delala jsem je presne podle receptu a byly vyborne. Myslim si, ze az tolik zase nezalezi, zda jsou z hladke mouky nebo polohrube. Pokud se myslis, ze musi byt z hladke mouky, tak Ti v tom preci nic nebrani. Uvedla jsem recept takovy, jaky jsem ho obdrzela.
Mej se hezky

salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dánské perníčky

Nechci být šťoura, ale proč se pečou dánské perníčky z polohrubé mouky, když v Dánsku mají jen hladkou? Trochu to ve mě otřáslo důvěrou v původnost tohoto receptu. Pokud byla v původním receptu hladká, musí být výsledek tohoto poněkud jiný něž originál.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz