Recept další variace na Alžbětin koláč
phaeton Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Nejdříve vypracujeme hladké těsto, a dáme do lednice. Rozinky opláchneme, nasypeme do hrníčku a zalijeme rumem. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kousky. Do hrnce nalejeme vodu a citronovou šťávu, nasypeme jablka, cukr, skořici, rozinky i s rumem. Vaříme asi 10 minut, aby se jablka trochu rozvařila. Pokud budeme přidávat ořechy a kandované ovoce, nasypeme je tam až po uvaření. Od těsta oddělíme asi 1/3, zbytkem vyložíme vysypaný plech a okraje trochu zvedneme. Celou plochu těsta proděravíme vidličkou, aby se nezvedalo. Na těsto naneseme náplň a zbytek těsta navrch buď nastrouháme, nebo uděláme mřížky. Pečeme při 170 stupních asi hodinu, až těsto mírně zhnědne. Rozpis je buď na menší plech, v tom případě už na mřížky moc nezbyde, nebo na velkou dortovou formu, pak se ale musí okraje víc zvednout, aby se náplň dobře vešla. Těsto se navrch může i nastrouhat na hrubém struhadle.
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky
- 18.10.08 vloženo
- 3676x zobrazeno
Čas přípravy
- asi 60 minut
Ingredience
- suroviny:
- těsto - 420 g hladké mouky, 280 g Hery, 140 g cukru moučka
- 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu soli a skořice
- náplň – minimálně 600 g jablek, může být i víc, 100 g cukru krystal
- trochu rumu, 100 g rozinek, lžička skořice, šťáva z půlky
- citronu, 1/8 litru vody, můžou se přidat sekané ořechy
- kandované ovoce...
Doporučená příloha
čaj, kafíčko
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu další variace na Alžbětin koláč
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na další variace na Alžbětin koláč
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to jsem moc rád, že Ti chutnalo
Tenhle koláč mám rád protože je vláčnej a
dlouho tak zůstane, nesnáším suché dusivé buchty s vysokým těstem a
navrch lehce posypané pár kousky jablek, co k nim musíš vypít litr čaje
abys to vůbec zvládla a neurazila hostitelku 


No a variace jsem to pojmenoval proto, že tenhle koláč mají skoro všichni ve svých receptech, akorát se to liší v drobnostech. Tak tohle je MOJE VERZE
Měj se hezky a zase někdy u koláčů ahoj
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to vidíš phaetone, docela jsem zapoměla napsat komentář a sdělit Ti, jak dobrý koláč je a jak nám chutnal. Ani se nedivím, že tento u Tebe spolehlivě vede, i já ho nedělala naposled a ráda si ho zopakuju. No a složitej není, to jsou dááááleko složitější. Díky za receptík a díky za to, že jsi odepsal, alespoň jsem Ti ho mohla pochválit, neměla jsem rum, tak jsem dala pár kapek mandlové tresti a ořechů jsem dala dost. Měj se! T.
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Máš pravdu, taky jsem se potřeboval zbavit jablek, už nevím co s nima, naše dvě jabloňky se zbláznily a měly něco kolem 300 kg jablek !! Různých koláčů jsem napekl jak pro rotu vojáků, ale tenhle recept spolehlivě vede. Možná se zdá trochu složitější, ale výsledek fakt stojí za to ! Tak dobrou chuť
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Jééé, další variace na zpracování jablíček a určitě vyzkouším.
Phaeton díky za receptík. T.