Recept Hovězí guláš z kližky

aneb Další guláš do sbírek

(Hodnoceno 8x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí guláš z kližky

Postup

Maso osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem či vodou, dáme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuelního dolití vody a až je maso měkké odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku kde jsme napřed přivedli do varu trochu vody. (Guláš se pak nepřichytí ke dnu, jako když začínáme se studeným hrnkem a studeným gulášem.) Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku nebo zápražku, která je ale přijatelná v paprikáši a podle některých receptů i v perkeltu. Recept mám od Mistra kuchaře Ivana Rebensteigera.

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 01.05.06 vloženo
  • 193333x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • 90 dkg (2 Lb) hovězí kližky nakrájené na kostky
  • 90 dkg (2 Lb) cibule, usekané
  • 2 velké papriky, banana peppers, (tak zvané Bell peppers nemají moc chuti ale v nouzi je lze také použít), zbavené semínek a nakrájené na proužky
  • 3 rajčata, oloupaná a bez semínek, nebo 3 PL rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy
  • 3 PL sádla
  • 3 PL maďarské papriky
  • 1 PL kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 10 stroužků česneku, jemně nasekaných
  • po 1 lžičce soli a pepře, později dle chuti
  • 3 hrnky vývaru nebo vody

Doporučená příloha

  • Podáváme se spaetzlemi, nebo s nudlemi. Guláš s knedlíkem, nebo s krajícem žitného chleba ale taky není k zahoz

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ikobla 13.6.19 16:22

Vynikající recept na guláš! Uvařil jsem si ho na vlastní svatbu jako hlavní jídlo z pěti kilo kližky a pěti kilo cibule a měl velký úspěch!
Proti originálu jsem vynechal papriky a přidal PL majoránky a ČL pálivé papriky (na kilo masa) a maso restoval na pánvičce, ale ve výsledku jsem nic nezahušťoval moukou ani chlebem.
Doporučuji všem a zůstává na prvním místě v mojí kuchařce mezi guláši!
Děkuji

Odkaz na uvaření

1Hannes 23.3.18 16:04

Všetko je to ól rajt, ale…musí tam byť majorán a kmín? Je to totiž maďarský guláš a Maďari tam majorán a kmín nedávajú. Je to taký krčmovýzlozvyk, do všetkého pchať majorán a kmín.

Odkaz na uvaření

georgehradec 21.2.18 10:40

Taky dělám guláš více let, kolik už ani nevím, ale inspirací je mi Labužník a k tomu trocha invence a výsledek je 1*. Dnes kliška z býka, který se pase na lukách kolem Orlice. Příloha noky z Lidlu.

Odkaz na uvaření

veraka 17.6.16 12:54

Guláš dělám už 40 let. Aby měl hezkou barvu, přidám kousek hořkomléčné čokolády.

Odkaz na uvaření

netservis 18.1.15 13:00

Výborný.. byl na dnešní oběd s houskovým, bramborovým a chlupatým knedlíkem.. A jak je u nás zvykem tak vše bez lepku..

Odkaz na uvaření

bellias 13.8.14 13:12

Guláš je výborný :) akorát ho mám o něco světlejší, než je na vaší fotce. Ale chuťově super! :)

Odkaz na uvaření

Tervi_cz 5.7.14 11:53

Tchan prohlasil, že byl vynikající. a to je co řict… :)

Odkaz na uvaření

kotrme-lina 23.5.14 15:09

wow! jedno velký WOW! Dělala jsem guláš poprvé a teda tenhle je úplně božskej :D Vůbec jsem nezahušťovala. Dokonce si troufám říct, že ani maminka neumí lepší :D přítelovi chutnal tak, že byl do druhýho dne pryč a v práci mu jej všichni záviděli. Moc děkuju za inspiraci a určitě ho budu vařit časteji :)

Odkaz na uvaření

Eslune 12.1.14 13:12

Rajčata jsem použila z plechovky a papriku (z nedostatku surovin) mraženou. Přesto to byl nejlepší guláš, který jsme spolu s rodinou zkonzumovali. :-) zmizel rychlostí blesku.

Odkaz na uvaření

capucino33 22.7.13 21:25

tak to je bombice, právě jsem dokuchtila, veliká labužnická záležitost :) :) p.s. ty rajčata jsem dala v plechu a celý i protlak :) jinak vše podle receptu. padla jsem na zadek z toho,že se tam nemusí dávati mouka. to je vlastně takové dietní papání :) tak dobrou chut, zítra se po něm jen zapráší :)

Diskuse k receptu Hovězí guláš z kližky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Další guláš do sbírek

PetraMilhausova
1 příspěvek 18.6.15 12:43

Namísto rajčat používám do hovězího guláše z kližky rajčatový protlak, zahušťuji ho chlebem.

Editováno administrátorem dne 19.6. v 15:58 - odstranění odkazu

Eslune
3 příspěvky 12.1.14 13:02

Drobku, ten guláš je prostě pohádka. Včera jsem ho dělala poprvé a dnes se po něm zaprášilo. Několikrát si všichni přidávali - včetně mého 18ti měsíčního syna (po přečtení receptu jsem naznala, že v jídle skutečně není nic, co by nemohl jíst). Smekám před autorem. Ty moje dva mlsouny jen tak něco neuspokojí, ale tohle je nadchlo. :-)

Příspěvek upraven 12.01.14 v 13:08

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 6.4.11 12:18

Kubajsb :-D , už jsi druhý, co se ptá :-). Na guláš bych eidam nedala, zvlášť na tak dobrý, to nahoře je křen, ale nevím jak se mi podařil takhle krásně nastrouhat :-)

Kubajsb
2 příspěvky 6.4.11 11:50

to nahore to je kvalitni 30ti %ni eidam? :-x

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Drobku, dnes jsme si k obědu pochutnali na Tvém gulášku a tak díky za recept! Trošku mi připomněl Chorvatsko, kde jsme něco podobného kdysi jedli ze skopového a česneku tam byla snad celá palice. Já jen přidala 1 rajče a 1 lžíci medvědího česneku. Prostě skvělé a mohu jen doporučit. Pěkný den!

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

KYDY je básnik…

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek- KYDY

tohle je svatořečení na guláš, který si to opravdu zaslouží. Když je dobrý. Za francouzkého krále Ludvíka 4. nebo 14. se snad říkalo, že kuchařem se může vyučit každý, ale omáčkářem se musí narodit ! velká souvislost s gulášem.
KYDY námět : zkus někdy ke gulášku čerstvý křupavý rohlík.

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek - vladka - mistr kuchař IR

tisíceré díky vladko. je to on !!! už jsme se skontaktovali. Jseš zlatíčko.

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek vladka

Děkuji za ochotu. hned zkusím. dík

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek - Muchacho,

Muchacho, … I.REB@worldnet.att.net …, ale nevím, zda je to ten pravý, musíš se zeptat. ;o))

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

A už jste někdo zkusil na ozdobu přidat lžíci tatarské omáčky? Nikdy jsem netušila, že by to mohlo být k jídlu, ale byla jsem dost překvapená, že to bylo dobré. Pak , když je gulášek ostrý, tak po tatarské dostane jemnou chuť.

kydy
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Po přečtení nadpsiu jsem se bál výtek některých Labužníků ohleně duplicit… ale byl jsem mile překvapen pohodovou nálodou lidí kolem. Zdá se že gulášek padl na úrodnou půdu, a to je dobře. Vařit guláš je jako malovat obraz. Všichni mají v ruce stejné plátno, štěce, barvy, stojan a další příměsi… Nelezneme jistě ekvivalenty z oblasti gastonomie… tak každý, je-li libo, sám si doplní za domácí a hlavně! dobrovolný úkol:-))
Každý z nás se pustí do toho nejlepšího guláše svým způsobem… „nalolžit mírně maso“, … „nakrájet stejnou hromadu cibuje“, … „dát olej nebo sádlo“… „a kolik papriky?“ …„a Papiňák, no to snad ne!“… a zde, přátelé, začíná osobní koncert každé Paní Kucahřky a každého Pana Kuchře. Miluji tento koncert výtvarně-gastronomického uměmní, kdy se nám v závěrečné eufori z hrnce zatančí víla Vůně a pozve nás na prohlídku výstavní síně rozdaných talířů, na které se snese přesně daným povelem Prince Naběračky tolik krásných kousků masíčka podpořených nadýchaným knedlíčkem. A jako zlatý hřeb se na talíři u:,–(í epitef ctěného pana Cimramana: Budoucnost patří velkému množství nakrájené cibile".
A hledíce s odporem na „kritické body“, teším se na každý guláš podávaný třetí ten od jeho vyrobení… to jsem nechutně první u stoulu. A s boulemi za ušima blahobřčím každému, kdo se chystá namalovat obraz s posvátným názvem GULÁŠ…

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek Drobek

je možné někde získat kontakt na mistra kuchaře Ivana Rebesteigera. je to můj spolužák z elektrotechnické průmyslovky !!!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek-Vladko :-)

víš to, že jsi děsná prdééééélka :-), a víš, že jsi moc chytrá a že víš všechno ?
Těším se na Vysočinu :-))))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Dandí, není zač…;o)))…když něco vím, tak to hned vyslepičím, noo..hlavně, že je to správně, Dandule moje! ;o)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek-Vladko

dík za odpověď Ivovi :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek - Vladko

…takže když chci v řeznictví karbanátek, tak jde telatkům o krk… :-))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Ještě když jsme u těch paprik, předevčírem jsem se dočetla, že nadměrná konzumace paprik vlivem látek snižujícím srážlivost krve může vyvolat krvácení z nosu, zpomalit léčení ran, zesílit symptomy podráždění nebo zánětu žaludeční sliznice a může dojít i k poškození jater. Kdo ví, jestli ten náš maňána měl ta játra opravdu prochlastaná … ;o))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

tak ještě jednou: viz zde

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

buráci, ano, klasické papriky, viz

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Banana peppers, jsou to takove ty klasicke letni papriky (zelene az zlute), s vyraznou chuti a vuni, co se u nas objevuji v lete ze Slovenska? Jinak recept ukladam a az bude chladneji vyzkousim.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Karb je, Ivo určitě hovězí přední bez kosti a mám dojem, že je o přímo krk, protože u teletiny se této části těla říká karbanátek. ;o)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek - Dando

jsem nějaký blokovaný…co to je karb?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek Vladko

A Budvárek vychlazený :-), ale gulášek byl z kližky a karbu :-) to je úžasná kombinaca masa.....na guláš a hlavně šťávu, vidíš, jak neříkám -omáčku ?- :-) Vladko, měj se :-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

jojo, bramboráčky a Svratecký gulášek…to je kombinace na jedničku ;o))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Další guláš do sbírek

Pro dobrý základ je maďarská paprika, skoro se dá říci, že nezbytná a ke gulášku byly dobré i bramborové placky na způsob bramboráku :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz