Recept Dalamánky ze starého chleba

Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Dalamánky ze starého chleba

Postup

Tvrdé krajíčky chleba, které se nám nashromáždily doma, rozmočíme ve vodě ( nejlépe přes noc) a potom je rozmixujeme. Do vzniklé kaše přidáme droždí a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom z něj vykrajujeme pomoučenou lžící malé bochánky, které rukou upravíme do tvaru dalamánku. Klademe je na vymaštěný plech, nožem je nahoře nařízneme a posypeme hrubou solí a kmínem a upečeme v troubě.

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 29.06.02 vloženo
  • 27190x zobrazeno

Ingredience

  • tvrdé krajíčky chleba
  • vodu na rozmočení ( podle množství chleba)
  • droždí
  • hladká mouka
  • hrubě mletá sůl
  • kmín

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dalamánky ze starého chleba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dalamánky ze starého chleba

kleofyna
1 příspěvek 20.2.12 13:32

:,( tak jsem asi jediná,komu se vůbec nepovedly. Těsto mi vykynulo krásně, ale bochánky v troubě už ne a i po 3/4 hodiny pečení byly furt lepivý. Po rozkrojení ( kůrka tvrdá, vnitřek bláto ). Chyba mohla být buďto tím chlebem, protože byl už sám o sobě tak hnusnej, že ho nikdo 2. den už nechtěl jíst a nebo, že ještě nebyl „tvrdej“, ale 3 dny uskladněnej v pytlíku. Recept rohodně nezatracuji, ale zkusím příště z jiného chleba, než z toho z Kauflandu! :cert:

jolana
5068 příspěvků 16.8.11 10:02

Weet Bix / Weeta Bix ..takove sucharky. vselijake…ich rada chrumem aj len tak..:)))

http://en.wikipedia.org/wiki/Weet-Bix

Anitta
521 příspěvků 16.8.11 00:27

A co muze byt Weet Bix… ? :-D Vono to tak asi je s tim sporakem Jolanko :lol: Ten jsem mela naposledy v Cesku, ale tady jen elektricky a uz bych jiny nechtela. Ale nekteri maji radi kombinace, vrch plynovy a troubu elektrickou - zbytecne drahe.
Na ty dalamanky se opravdu tesim a diky :-D Jeste pred rokem jsem skoro kazdy vikend pekla kvaskovy zitny chlebik, ale byl to hrozny zrout casu a tyhle dalamanky se mi moc libi a budou mnohem rychleji hotove :-D Ted jsem jeste nahodne zavadila o vyrobu domaciho masla, kdyz si predstavim vonici dalamanek s timto maslickem, tak uz radsi ani nemluvim..... :-D

jolana
5068 příspěvků 15.8.11 23:17

Presne ako pise Marek to robim..a su bozske…dokonca ked nemam stary chleba akebo mam malicko tak davam Weet Bix… miesim rucne a cesto kto miesi rucne ho uz ma v oku a v ruke.. takze na buduce to pre Anittu odmeriam..:)))
Anitto, si pripadam ako na zaciatku 19 storocia s tym tvojim komentom k plynovemu sporaku…teraz uz snad su trysky nastelovane tak zeby dake splodiny nemali byt..isto iste menej ako co dychame.. :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.8.11 20:20

Hmmm…máš silného protivníka v přírodě:-)
Myslím, že ty „technické“ rady od Marka jsou lepší, než přesné gramáže..
Taky se teším, až se vrátím domů, že je upeču..
Holt..ptáci přijdou o suchý chleba. Stejně je pro ně nezdravý ;-) :-D

Anitta
521 příspěvků 15.8.11 19:12

Glama, mne vadi docela hodne, musim jeste zapasit s nadmorskou vyskou, takze aspon priblizne udaje, jako stredni, nebo horka, jak asi dlouho. Kdyz vy pecete treba kolac 30 minut, ja musim 5 az 10 minut pridat a davat mene kypridel. V plynove troube se mi peceni nelibi, mam pocit, ze zplodiny nalezou do peciva, pecu v elektricke, kde si muzu take naridit teplotu. Rucne nemicham, tak bych mlynare topit nemela :-D
Koukam, ze Marek to vic upresnil, tak to snad nejak uplacam, dala bych si hned :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.8.11 18:33

Hmmm… tak mně podobné recepty zase vůbec nevadí..
Konzistence těsta je jasná, pak stačí postupovat opatrněji a nepřehnat to s vodou. A neutopit mlynáře ;-)
A množství? Tohle se prostě udělá z jakéhokoliv množství starého chleba, netřeba přesnou gramáž. kolik chleba ztvrdne, z tolika to udělat.. A ostatní suroviny ..přiměřeně (ne na půl hektaru :-D )
K čemu gramáže, pokud nejde o jemné cukrářské pečení :-D Donedávna jsem váhu vůbec neměla a ted ji občas použiji jen při pečení.. Když neměřím na hrnky
A teplota…? Mám plynovou troubu (na bombu) a vůbec netuším, jaké je v ní teplo :-D Stačí mi, že peče..dobře peče :-D A jsem na ni zvyklá ;-)
Jaká je teplota v plynové troubě?? Kdo ví?

Příspěvek upraven 15.08.11 v 18:41

Anitta
521 příspěvků 15.8.11 18:00

Zvlastni recept… kolik ceho? :mrgreen:
Nemam rada (rekla bych, ze nejsem sama) recepty stylu, kde neni uvedeno, kolik kusu z testa vyjde a take upeceme v troube bez udani teploty, doby peceni atd…furt vychytavat…piste to poradne lenosi! :twisted:

jolana
5068 příspěvků 15.8.11 13:14

..dalamaanky..a este teple..dobru chut :)

jolana
5068 příspěvků 4.8.11 09:36

Pampeliskoo, dalamanky su slavne..
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…

Na nete koluje kopa Labuznickych receptov a postupov a ludia si vybudovali karieru a nikdy ani len nenaznacili ani odkial…tento autor ma dik ze spomenul odkial a od koho, slusne a ferove.. :palec:

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba
;))
marek
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

K tomumu podrobnému receptu:
Chleba lámu rovnou do nádobky od ručního mixéru. Po rozmočení trochu sleju vodu a rozmixuji a naleju do do velké mísy. Do hrníčku „komínku“ do trošky vlažné vody nalámu kostičku droždí, lžičkou to rozhňácám, přidám tak lžíci mouky a lžičku cukru a rozmělním. Za čtvrt hodinky kvásek tak nabude, že skoro přetéká, pak to vrazím do do mísy k chlebu. Dodám mouku tak, aby vzniklo těsto husté skoro jako na chleba - znáte to, těsně před tím, aby bylo moc husté a tuhé. Kyne to klidně i hodinku. Pak vykydnu na vál trochu mouky a v ní pak hňácám ty bochánky a sázím na plech na pečicí papír kousek od sebe. Potřu bílkem a posypu kmínem a hrubou solí. Troubu mezitím pustím tak na 200 °C a šoupnu to tam. Nepočítal jsem čas, ale čekám, až to zhnědne a špejlí zkouším, až těsto bude uvnitř hotové.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Doporučuji namíchat tam slunečnicová semínka a jádra vlašských ořechů…

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Hmmm, to vypadá zajímavě. Recept si tisknu a vyzkouším.

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Moc díky za recept, už je v oblíbených a zítra to vyzkouším.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Tak Lassien hlásí, že to zvládla, kombinovala mouku hladkou s žitnou a je to mňam. Jen jediná poznámka, do těsta je nutno přidat tak dvě velké lžičky soli.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

No, právě mi tam chleba tvrdne, tak bude další pokus…

HanaK02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Já mám trošku jiný problém - moc se receptů nedržím, a nejsem tedy schopna dvakrát vyhotovit stejnou věc :-) , ale pokusím se popsat „jak to bylo“ dokud si to ještě pamatuji: asi čtvrtku chleba jsem nakrájela na větší kostky a zalila vodou - chléb neplaval ani nebyl úplně ponořený, ale voda následně téměř všechna vsákla - tedy vody ne zbytečně mnoho. Chléb jsem namočila ráno a večer jsem mixovala - vznikla dost řídká kaše - nadrobila jsem do ní necelou kostku (kostka = 42 g) kvasnic. Mouky jsem použila tolik, aby těsto bylo správné konzistence pro tvorbu dalamánků a ostatních tvarů. Kolegyně, která peče pouze maso, říkala, že tohle rozhodně zkusí - já vím, že to byla obrovská pochvala.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba - HanaK a pampeliška

Tady velká prosba. Je možné napsat kolik čeho? Pokud tam nemám aspoň orientační míry, tak jsem zmatená jak lesní včela…

HanaK02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Dlouho jsem měla tento recept v oblíbených a včera jsem ho konečně vyzkoušela. Doporučuji! Použila jsem nápad využít starý chléb jako základ pro těsto. Do těsta jsem ještě přidala česnek a k dohuštění v těsto jsem použila světlou pšeničnou hladkou mouku, ale taky žitnou celozrnnou. Tvořila jsem klasické dalamánky (dle receptu), ale taky rohlíky plněné párkem, slaninou… Doma to moc chutnalo, kolektiv v práci mně to taky pochválil… takže: Pampeliško, díky za nápad, je to jednoduché a výborné těsto. Určitě budu zkoušet další možnosti využití - napadla mě třeba „chlebová pizza ze starého chleba“… mňam!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz