Recept Dalamánky ze starého chleba

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dalamánky ze starého chleba

Postup

Tvrdé krajíčky chleba, které se nám nashromáždily doma, rozmočíme ve vodě ( nejlépe přes noc) a potom je rozmixujeme. Do vzniklé kaše přidáme droždí a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom z něj vykrajujeme pomoučenou lžící malé bochánky, které rukou upravíme do tvaru dalamánku. Klademe je na vymaštěný plech, nožem je nahoře nařízneme a posypeme hrubou solí a kmínem a upečeme v troubě.

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 29.06.02 vloženo
  • 24350x zobrazeno

Ingredience

  • tvrdé krajíčky chleba
  • vodu na rozmočení ( podle množství chleba)
  • droždí
  • hladká mouka
  • hrubě mletá sůl
  • kmín

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dalamánky ze starého chleba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dalamánky ze starého chleba

kleofyna
1 příspěvek 20.2.12 13:32

:,( tak jsem asi jediná,komu se vůbec nepovedly. Těsto mi vykynulo krásně, ale bochánky v troubě už ne a i po 3/4 hodiny pečení byly furt lepivý. Po rozkrojení ( kůrka tvrdá, vnitřek bláto ). Chyba mohla být buďto tím chlebem, protože byl už sám o sobě tak hnusnej, že ho nikdo 2. den už nechtěl jíst a nebo, že ještě nebyl „tvrdej“, ale 3 dny uskladněnej v pytlíku. Recept rohodně nezatracuji, ale zkusím příště z jiného chleba, než z toho z Kauflandu! :cert:

jolana
5066 příspěvků 16.8.11 10:02

Weet Bix / Weeta Bix ..takove sucharky. vselijake…ich rada chrumem aj len tak..:)))

http://en.wikipedia.org/wiki/Weet-Bix

Anitta
521 příspěvků 16.8.11 00:27

A co muze byt Weet Bix… ? :-D Vono to tak asi je s tim sporakem Jolanko :lol: Ten jsem mela naposledy v Cesku, ale tady jen elektricky a uz bych jiny nechtela. Ale nekteri maji radi kombinace, vrch plynovy a troubu elektrickou - zbytecne drahe.
Na ty dalamanky se opravdu tesim a diky :-D Jeste pred rokem jsem skoro kazdy vikend pekla kvaskovy zitny chlebik, ale byl to hrozny zrout casu a tyhle dalamanky se mi moc libi a budou mnohem rychleji hotove :-D Ted jsem jeste nahodne zavadila o vyrobu domaciho masla, kdyz si predstavim vonici dalamanek s timto maslickem, tak uz radsi ani nemluvim..... :-D

jolana
5066 příspěvků 15.8.11 23:17

Presne ako pise Marek to robim..a su bozske…dokonca ked nemam stary chleba akebo mam malicko tak davam Weet Bix… miesim rucne a cesto kto miesi rucne ho uz ma v oku a v ruke.. takze na buduce to pre Anittu odmeriam..:)))
Anitto, si pripadam ako na zaciatku 19 storocia s tym tvojim komentom k plynovemu sporaku…teraz uz snad su trysky nastelovane tak zeby dake splodiny nemali byt..isto iste menej ako co dychame.. :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.8.11 20:20

Hmmm…máš silného protivníka v přírodě:-)
Myslím, že ty „technické“ rady od Marka jsou lepší, než přesné gramáže..
Taky se teším, až se vrátím domů, že je upeču..
Holt..ptáci přijdou o suchý chleba. Stejně je pro ně nezdravý ;-) :-D

Anitta
521 příspěvků 15.8.11 19:12

Glama, mne vadi docela hodne, musim jeste zapasit s nadmorskou vyskou, takze aspon priblizne udaje, jako stredni, nebo horka, jak asi dlouho. Kdyz vy pecete treba kolac 30 minut, ja musim 5 az 10 minut pridat a davat mene kypridel. V plynove troube se mi peceni nelibi, mam pocit, ze zplodiny nalezou do peciva, pecu v elektricke, kde si muzu take naridit teplotu. Rucne nemicham, tak bych mlynare topit nemela :-D
Koukam, ze Marek to vic upresnil, tak to snad nejak uplacam, dala bych si hned :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.8.11 18:33

Hmmm… tak mně podobné recepty zase vůbec nevadí..
Konzistence těsta je jasná, pak stačí postupovat opatrněji a nepřehnat to s vodou. A neutopit mlynáře ;-)
A množství? Tohle se prostě udělá z jakéhokoliv množství starého chleba, netřeba přesnou gramáž. kolik chleba ztvrdne, z tolika to udělat.. A ostatní suroviny ..přiměřeně (ne na půl hektaru :-D )
K čemu gramáže, pokud nejde o jemné cukrářské pečení :-D Donedávna jsem váhu vůbec neměla a ted ji občas použiji jen při pečení.. Když neměřím na hrnky
A teplota…? Mám plynovou troubu (na bombu) a vůbec netuším, jaké je v ní teplo :-D Stačí mi, že peče..dobře peče :-D A jsem na ni zvyklá ;-)
Jaká je teplota v plynové troubě?? Kdo ví?

Příspěvek upraven 15.08.11 v 18:41

Anitta
521 příspěvků 15.8.11 18:00

Zvlastni recept… kolik ceho? :mrgreen:
Nemam rada (rekla bych, ze nejsem sama) recepty stylu, kde neni uvedeno, kolik kusu z testa vyjde a take upeceme v troube bez udani teploty, doby peceni atd…furt vychytavat…piste to poradne lenosi! :twisted:

jolana
5066 příspěvků 15.8.11 13:14

..dalamaanky..a este teple..dobru chut :)

jolana
5066 příspěvků 4.8.11 09:36

Pampeliskoo, dalamanky su slavne..
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…

Na nete koluje kopa Labuznickych receptov a postupov a ludia si vybudovali karieru a nikdy ani len nenaznacili ani odkial…tento autor ma dik ze spomenul odkial a od koho, slusne a ferove.. :palec:

jolana
5066 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba
;))
marek
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

K tomumu podrobnému receptu:
Chleba lámu rovnou do nádobky od ručního mixéru. Po rozmočení trochu sleju vodu a rozmixuji a naleju do do velké mísy. Do hrníčku „komínku“ do trošky vlažné vody nalámu kostičku droždí, lžičkou to rozhňácám, přidám tak lžíci mouky a lžičku cukru a rozmělním. Za čtvrt hodinky kvásek tak nabude, že skoro přetéká, pak to vrazím do do mísy k chlebu. Dodám mouku tak, aby vzniklo těsto husté skoro jako na chleba - znáte to, těsně před tím, aby bylo moc husté a tuhé. Kyne to klidně i hodinku. Pak vykydnu na vál trochu mouky a v ní pak hňácám ty bochánky a sázím na plech na pečicí papír kousek od sebe. Potřu bílkem a posypu kmínem a hrubou solí. Troubu mezitím pustím tak na 200 °C a šoupnu to tam. Nepočítal jsem čas, ale čekám, až to zhnědne a špejlí zkouším, až těsto bude uvnitř hotové.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Doporučuji namíchat tam slunečnicová semínka a jádra vlašských ořechů…

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Hmmm, to vypadá zajímavě. Recept si tisknu a vyzkouším.

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Moc díky za recept, už je v oblíbených a zítra to vyzkouším.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Tak Lassien hlásí, že to zvládla, kombinovala mouku hladkou s žitnou a je to mňam. Jen jediná poznámka, do těsta je nutno přidat tak dvě velké lžičky soli.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

No, právě mi tam chleba tvrdne, tak bude další pokus…

HanaK02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Já mám trošku jiný problém - moc se receptů nedržím, a nejsem tedy schopna dvakrát vyhotovit stejnou věc :-) , ale pokusím se popsat „jak to bylo“ dokud si to ještě pamatuji: asi čtvrtku chleba jsem nakrájela na větší kostky a zalila vodou - chléb neplaval ani nebyl úplně ponořený, ale voda následně téměř všechna vsákla - tedy vody ne zbytečně mnoho. Chléb jsem namočila ráno a večer jsem mixovala - vznikla dost řídká kaše - nadrobila jsem do ní necelou kostku (kostka = 42 g) kvasnic. Mouky jsem použila tolik, aby těsto bylo správné konzistence pro tvorbu dalamánků a ostatních tvarů. Kolegyně, která peče pouze maso, říkala, že tohle rozhodně zkusí - já vím, že to byla obrovská pochvala.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba - HanaK a pampeliška

Tady velká prosba. Je možné napsat kolik čeho? Pokud tam nemám aspoň orientační míry, tak jsem zmatená jak lesní včela…

HanaK02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dalamánky ze starého chleba

Dlouho jsem měla tento recept v oblíbených a včera jsem ho konečně vyzkoušela. Doporučuji! Použila jsem nápad využít starý chléb jako základ pro těsto. Do těsta jsem ještě přidala česnek a k dohuštění v těsto jsem použila světlou pšeničnou hladkou mouku, ale taky žitnou celozrnnou. Tvořila jsem klasické dalamánky (dle receptu), ale taky rohlíky plněné párkem, slaninou… Doma to moc chutnalo, kolektiv v práci mně to taky pochválil… takže: Pampeliško, díky za nápad, je to jednoduché a výborné těsto. Určitě budu zkoušet další možnosti využití - napadla mě třeba „chlebová pizza ze starého chleba“… mňam!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz