Recept Dalamánky ze starého chleba
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Tvrdé krajíčky chleba, které se nám nashromáždily doma, rozmočíme ve vodě ( nejlépe přes noc) a potom je rozmixujeme. Do vzniklé kaše přidáme droždí a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom z něj vykrajujeme pomoučenou lžící malé bochánky, které rukou upravíme do tvaru dalamánku. Klademe je na vymaštěný plech, nožem je nahoře nařízneme a posypeme hrubou solí a kmínem a upečeme v troubě.
Recept je z kategorií: Pečivo
- 29.06.02 vloženo
- 28524x zobrazeno
Ingredience
- tvrdé krajíčky chleba
- vodu na rozmočení ( podle množství chleba)
- droždí
- hladká mouka
- hrubě mletá sůl
- kmín
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Dalamánky ze starého chleba
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Dalamánky ze starého chleba
1 příspěvek 20.2.12 13:32
5068 příspěvků 16.8.11 10:02
Weet Bix / Weeta Bix ..takove sucharky. vselijake…ich rada chrumem aj len tak..:)))
http://en.wikipedia.org/wiki/Weet-Bix
521 příspěvků 16.8.11 00:27
A co muze byt Weet Bix… ?
Vono to tak asi je s tim sporakem Jolanko
Ten jsem mela naposledy v Cesku, ale tady jen
elektricky a uz bych jiny nechtela. Ale nekteri maji radi kombinace, vrch
plynovy a troubu elektrickou - zbytecne drahe.
Jeste pred rokem jsem skoro kazdy vikend pekla
kvaskovy zitny chlebik, ale byl to hrozny zrout casu a tyhle dalamanky se mi moc
libi a budou mnohem rychleji hotove
Ted jsem jeste nahodne zavadila o vyrobu
domaciho masla, kdyz si predstavim vonici dalamanek s timto maslickem, tak uz
radsi ani nemluvim..... 
Na ty dalamanky se opravdu tesim a diky
5068 příspěvků 15.8.11 23:17
Presne ako pise Marek to robim..a su bozske…dokonca ked nemam stary chleba akebo mam malicko tak davam Weet Bix… miesim rucne a cesto kto miesi rucne ho uz ma v oku a v ruke.. takze na buduce to pre Anittu odmeriam..:)))
Anitto, si pripadam ako na zaciatku 19 storocia s tym tvojim komentom k plynovemu sporaku…teraz uz snad su trysky nastelovane tak zeby dake splodiny nemali byt..isto iste menej ako co dychame..
Hmmm…máš silného protivníka v přírodě:-)

Myslím, že ty „technické“ rady od Marka jsou lepší, než přesné gramáže..
Taky se teším, až se vrátím domů, že je upeču..
Holt..ptáci přijdou o suchý chleba. Stejně je pro ně nezdravý
521 příspěvků 15.8.11 19:12
Glama, mne vadi docela hodne, musim jeste zapasit s nadmorskou vyskou, takze aspon priblizne udaje, jako stredni, nebo horka, jak asi dlouho. Kdyz vy pecete treba kolac 30 minut, ja musim 5 az 10 minut pridat a davat mene kypridel. V plynove troube se mi peceni nelibi, mam pocit, ze zplodiny nalezou do peciva, pecu v elektricke, kde si muzu take naridit teplotu. Rucne nemicham, tak bych mlynare topit nemela

Koukam, ze Marek to vic upresnil, tak to snad nejak uplacam, dala bych si hned
Hmmm… tak mně podobné recepty zase vůbec nevadí..
)
Donedávna jsem váhu vůbec neměla a ted ji
občas použiji jen při pečení.. Když neměřím na hrnky
Stačí mi, že peče..dobře peče
A jsem na ni zvyklá 
Konzistence těsta je jasná, pak stačí postupovat opatrněji a nepřehnat to s vodou. A neutopit mlynáře
A množství? Tohle se prostě udělá z jakéhokoliv množství starého chleba, netřeba přesnou gramáž. kolik chleba ztvrdne, z tolika to udělat.. A ostatní suroviny ..přiměřeně (ne na půl hektaru
K čemu gramáže, pokud nejde o jemné cukrářské pečení
A teplota…? Mám plynovou troubu (na bombu) a vůbec netuším, jaké je v ní teplo
Jaká je teplota v plynové troubě?? Kdo ví?
Příspěvek upraven 15.08.11 v 18:41
521 příspěvků 15.8.11 18:00
Zvlastni recept… kolik ceho?

Nemam rada (rekla bych, ze nejsem sama) recepty stylu, kde neni uvedeno, kolik kusu z testa vyjde a take upeceme v troube bez udani teploty, doby peceni atd…furt vychytavat…piste to poradne lenosi!
5068 příspěvků 15.8.11 13:14
..dalamaanky..a este teple..dobru chut
5068 příspěvků 4.8.11 09:36
Pampeliskoo, dalamanky su slavne..
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
Na nete koluje kopa Labuznickych receptov a postupov a ludia si vybudovali karieru a nikdy ani len nenaznacili ani odkial…tento autor ma dik ze spomenul odkial a od koho, slusne a ferove..
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
18 příspěvků 25.1.09 03:43
K tomumu podrobnému receptu:
Chleba lámu rovnou do nádobky od ručního mixéru. Po rozmočení trochu sleju vodu a rozmixuji a naleju do do velké mísy. Do hrníčku „komínku“ do trošky vlažné vody nalámu kostičku droždí, lžičkou to rozhňácám, přidám tak lžíci mouky a lžičku cukru a rozmělním. Za čtvrt hodinky kvásek tak nabude, že skoro přetéká, pak to vrazím do do mísy k chlebu. Dodám mouku tak, aby vzniklo těsto husté skoro jako na chleba - znáte to, těsně před tím, aby bylo moc husté a tuhé. Kyne to klidně i hodinku. Pak vykydnu na vál trochu mouky a v ní pak hňácám ty bochánky a sázím na plech na pečicí papír kousek od sebe. Potřu bílkem a posypu kmínem a hrubou solí. Troubu mezitím pustím tak na 200 °C a šoupnu to tam. Nepočítal jsem čas, ale čekám, až to zhnědne a špejlí zkouším, až těsto bude uvnitř hotové.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Doporučuji namíchat tam slunečnicová semínka a jádra vlašských ořechů…
Hmmm, to vypadá zajímavě. Recept si tisknu a vyzkouším.
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc díky za recept, už je v oblíbených a zítra to vyzkouším.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak Lassien hlásí, že to zvládla, kombinovala mouku hladkou s žitnou a je to mňam. Jen jediná poznámka, do těsta je nutno přidat tak dvě velké lžičky soli.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
No, právě mi tam chleba tvrdne, tak bude další pokus…
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Já mám trošku jiný problém - moc se receptů nedržím, a nejsem tedy schopna dvakrát vyhotovit stejnou věc
, ale pokusím se popsat „jak to bylo“ dokud
si to ještě pamatuji: asi čtvrtku chleba jsem nakrájela na větší kostky a
zalila vodou - chléb neplaval ani nebyl úplně ponořený, ale voda následně
téměř všechna vsákla - tedy vody ne zbytečně mnoho. Chléb jsem namočila
ráno a večer jsem mixovala - vznikla dost řídká kaše - nadrobila jsem do
ní necelou kostku (kostka = 42 g) kvasnic. Mouky jsem použila tolik, aby
těsto bylo správné konzistence pro tvorbu dalamánků a ostatních tvarů.
Kolegyně, která peče pouze maso, říkala, že tohle rozhodně zkusí - já
vím, že to byla obrovská pochvala.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Tady velká prosba. Je možné napsat kolik čeho? Pokud tam nemám aspoň orientační míry, tak jsem zmatená jak lesní včela…
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Dlouho jsem měla tento recept v oblíbených a včera jsem ho konečně vyzkoušela. Doporučuji! Použila jsem nápad využít starý chléb jako základ pro těsto. Do těsta jsem ještě přidala česnek a k dohuštění v těsto jsem použila světlou pšeničnou hladkou mouku, ale taky žitnou celozrnnou. Tvořila jsem klasické dalamánky (dle receptu), ale taky rohlíky plněné párkem, slaninou… Doma to moc chutnalo, kolektiv v práci mně to taky pochválil… takže: Pampeliško, díky za nápad, je to jednoduché a výborné těsto. Určitě budu zkoušet další možnosti využití - napadla mě třeba „chlebová pizza ze starého chleba“… mňam!