Recept Dalamánky z žitné mouky

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dalamánky z žitné mouky

Úvod

Snad tu tenhle recept ještě není, nenašel jsem ho.

Postup

Mouku smícháme a z výšky prosijeme do větší nádoby. Osolíme, přidáme kmín nebo i různá semínka. V hrnku necháme vzejít kvásek z 50ml vlažné vody, 1 kostky cukru a 30 g droždí. S pomocí kvásku a vlažné vody, do níž jsme přidali ocet, vymícháme těsto, které necháme dvakrát vykynout. Na pomoučeném vále krájíme z válečku těsta stejné kousky, z nichž vyválíme kuličky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku uprostřed promáčkneme tupou stranou nože. Necháme ještě trochu nakynout, potřeme vodou, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C asi čtvrt hodiny až dvacet minut. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 07.07.10 vloženo
  • 35693x zobrazeno

Ingredience

  • 250 g žitné mouky chlebové
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 30g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 1 PL octa 8%
  • 1 rovná PL soli + hrubá sůl na posypání
  • kmín nebo různá semínka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.07.15 17:16

Výborné! :)
Jsou přesně podle receptu, polovina je jen tak a polovina je posypaná praženými, jemně solenými slunečnicovými semínky - miluju je jen tak zobat, nebo na pečivo :)
Dalamánky jsou vážně skvělé, voňavé a křupavé :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 01.03.14 18:57

Vyzkoušela jsem tento recept, mouku jsem pozměnila, 250g hl. mouky a 250 g žitné celozrnné, vody 380-400 ml, 1 Pl oleje, potřeno vajíčkem, ostatní stejné s úvodním receptem.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Milan Petrů 07.04.13 12:38

Že 3/4 kg mouky 16 křupavých dalamanků,posyp kmín,slunečnice a hrubá sůl.Díky za inspiraci!Kdysi jsme pekli,budeme zas!A k tomu třeba gulášovou polévku ;-)

Odkaz na uvaření

2905 14.05.12 02:09

Použit sušený kvásek. Fakt hodně jedlé:)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Klaarina 24.09.10 19:40

Ahoj, v přípravě těsta jsem si pomohla domácí pekárnou, dala jsem 10 g sušeného droždí a do těsta i na posyp použila sezamové semínko, a dalamánky byly skvělé! Díky za recept!

Diskuse k receptu Dalamánky z žitné mouky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
goralka
272 příspěvků 15.05.12 01:54
Patlání

„Patlání“ má na svedomí ražná/žitná múka.Keď som ju pred rokmi začala používať pri vianočnom pečení, nahradila som ražnou len 1/4 pšeničnej. Cesto je také plastelinové, výborne sa s ním robí a aj pečivo sa mi zdá lepšie.
Dnes pečiem chlebík v pomere 3:1 špalda:raž. A na pol kila múky mi stačí len 1 Dg čerstvého droždia.

2905
753 příspěvků 14.05.12 01:58

Esmeraldo, ani tři lžíce nevadí, naopak.
Zadělala jsem sádlem, používám tuk místo podsypání, vidlíčkou naberu na ruce, rozetřu a šoulám. Tentokrát menší, bylo v plánu plnění, pepíček tu má hezký recept.
K plnění nedošlo, moc se ochutnávalo, fakt vynikající. Přidány semínka všeho druhu. Díky, tam někam… :mavam:

Klaarina
7 příspěvků 24.09.10 19:40

Ahoj, v přípravě těsta jsem si pomohla domácí pekárnou, dala jsem 10 g sušeného droždí a do těsta i na posyp použila sezamové semínko, a dalamánky byly skvělé! Díky za recept!

esmeralda
4813 příspěvků 14.07.10 09:10
Re: Dalamánky z žitné mouky - Martine,

při nedávné renovaci kuchyně jsme se dlouho rozhodovali co do kuchyně. Nakonec to vyhrála bílá žula z Kašmíru. Nelituji. Dobře se to čistí a nic na tom není vidět.
A zpracování těsta jde většinou bez mouky. I v létě je to chladné.

Jen tak mimichodem…myslíš že by lžíce nebo dvě oleje dalamánkům uškodily?

martin_etzl
280 příspěvků 14.07.10 00:47
Re: Dalamánky z žitné mouky

Esme, žulový povrch musí být bezvadná věc. Já už mám dlouho slíbený kousek oleštěného kamene (sám nevím jakého) namísto válu, ale nějak se zatím nic nezhmotnilo, tak válím na obyčejné kuchyňské desce z nějakého laminátu nebo čeho.

esmeralda
4813 příspěvků 13.07.10 11:59
Re: Dalamánky z žitné mouky - oprava.

To se mi to zase povedlo.
v kuchyni mám z žulový povrch = V kuchyni mám žulový povrch. :oops:

esmeralda
4813 příspěvků 13.07.10 11:56
Re: Dalamánky z žitné mouky - Martine,

na vál se to nelepilo. Já vlastně ani vál nemám. v kuchyni mám z žulový povrch a na ten se lepí málo co.
Ta potvora těsto nechtěla vypadnout z pekárničky ve které jsem to mísila.
Ale to je asi riziko podnikání.
Stálo to za to.

martin_etzl
280 příspěvků 13.07.10 01:29
Re: Dalamánky z žitné mouky

Člověk tu chvíli není a tolik chvly! Moc děkuju a jsem rád, že chutnalo.
Esme, těsto se matlá, asi proto, že je bez tuku. Je dobré dát na vál trochu víc mouky, když tvaruješ dalamánky.

Roomanka
205 příspěvků 12.07.10 23:51
Re: Dalamánky z žitné mouky

Nedávno jsem Káju Maříka komplet objevila na webu, je tam i kuchařka (včetně rozpíčků z hájovny). Popravdě řečeno, četla jsem jen do té chvíle, kdy byl Kája malý. Potom už je to taková špatná červená knihovna. O Kájových dětech ani nemluvě, to už se autorka opakovala. Ale její životopis je zajímavý… No, a ty dalamánky udělám dnes večer, až to peklo pomine.

esmeralda
4813 příspěvků 11.07.10 07:49
Re: Dalamánky z žitné mouky - Dag,

ano, teď mi to došlo. Mám jen trochu delší vedení. Že něco padá do ledvin říkával můj bývalý.

dag
543 příspěvků 10.07.10 19:23
Re: Dalamánky z žitné mouky -Esme

Dobrá jídla padala rovnou do ledvin přece Kajovi Maříkovi, ale ty máš tento příměr zřejmě z jiného zdroje. Tak promiň.

esmeralda
4813 příspěvků 10.07.10 17:16
Re: Dalamánky z žitné mouky - Martine,

nevím jak chutnaly rozpíčky maminky hajnejch.
Ale tvoje dalamánky byla cesta rájem.

dag
543 příspěvků 10.07.10 13:19
Re: Dalamánky z žitné mouky- Esme

Tím chceš říct, že byly lepší než rozpíčky maminky hajnejch?

esmeralda
4813 příspěvků 10.07.10 10:33
Re: Dalamánky z žitné mouky - Martine,

tvoje dalamánky padly přímo do ledvin. Těsto bylo trochu patlavé, ale to je asi vlastnost některých těst.
Upekla jsem je k zapečené rybě . Snědli jsme je (ve dvou) skoro všechny.

martin_etzl
280 příspěvků 07.07.10 23:18
Re: Dalamánky z žitné mouky Esme,

máš úplnou pravdu, maji vzniknout takové jakoby prdelky :). Ale to je v podstatě jenom kosmetická záležitost.

anickav
2904 příspěvků 07.07.10 17:36
Re: Dalamánky z žitné mouky, Esme,

určite áno.
Ja mám z IKEA také okrúhle udělátko na delenie a odjadrincovanie jabĺk. Tým zvyknem nakrojiť už vykynutú guličku, hlboko skoro až na plech (namáčam do múky), tesne pred vložením do rúry, vtedy potriem vodou a posypem hrubou morskou soľou. Keď to nakrojím skôr, nedostanem to pekné rozkrojenie dalamánky.

esmeralda
4813 příspěvků 07.07.10 15:49
Re: Dalamánky z žitné mouky

Na dalamánky se pamatuji jen mlhavě, ale vím že mi chutnaly. Tohle musím vyzkoušet. Určitě se dá těsto zadělat v pekárničce.

Jenom dobře nerozumím tomuto: Každou kuličku uprostřed promáčkneme tupou stranou nože. Znamená to že z toho budou jakoby prdelky?

babi
6360 příspěvků 07.07.10 09:11
Re: Dalamánky z žitné mouky

tak zde jsou ty dalamanky. Zitnou mouku dostanu koupit bez problemu a jakmile ji nakoupim, hned zacnu pect. Zajimave, co cloveku kolikrat schazi ke stesti ;) Z receptu mam opravdu radost! Dekuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Chléb s celerem Chléb s celerem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz