Recept Cválající koně z Thajska

Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept pochazi od cinskych emigrantu.

Postup

Rozehřát wok kotlík, přidat olej a nakláněním kotlíku jej nechat rozlít po povrchu. Když je olej horký, přidat pesto. Stir-fry do té doby, než začne vonět (asi 2 minuty). Zvýšit teplotu a do kotlíku rozdrobit maso. Míchat, až je maso rozdrobeno na malé kousky, pustí nějaký tuk a ztratí růžovou barvu (asi 2 minuty).

Přidat rybí omáčku, cukr a pokračovat v míchání a seškrabování, až je maso stejnoměrně zhnědlé (asi 4 minuty). Potom wok kotlík odstavit a ochutnat omáčku, která má chutnat přijemně slano-sladká. Přidat více cukru, nebo rybí omáčky podle chuti a na ohni přídavek zredukovat. Odstavit a přidat buráky. Vyjmout do mísy a nechat vychladnout na pokojovou teplotu.

Ananas oloupat a nakrájet ho na 3 cm kolečka. Vykrojit střed ananasu a platky nakrájet na 3 cm čtverečky.

Na každý čtvereček navršit lžíci masa s pestem, na to položit proužek papriky a nahoře ozdobit lístkem koriandru.

Poskládat na pěknou servírovací mísu a podávat jako jenohubky.

Pesto z koriandru setého (asi 125 ml):
V mixeru rozmixovat koriandr, mandle, cibuli, chilli papričku a sůl. Během dalšího mixování pomalinku přidávat v malém pramínku olej. Přidat více oleje, je-li zapotřebí. Cokoliv se ihned nespotřebuje se může zmrazit jako kostky ledu a zmrzlé potom uschovat v mrazícím sáčku v mrazaku.

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.09.10 vloženo
  • 3334x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 3 lžíce pesta z koriandru setého (recept dole)
  • 250 g ha hrubo pomletého vepřového
  • 2 lžíce orientální rybí omáčky
  • 2 lžíce palmového cukru, nebo hnědého
  • 2 lžíce na jemno posekaných buráků
  • 1 malý, až střední ananas
  • 6 dlouhých tenkých proužků z červené sladké papriky
  • hrst malých lístků čerstvého koriandru
  • Pesto z koriandru setého:
  • 1 čtrvrtlitrový hrnek nacpaný koriandrem setým
  • 4 líce oloupaných mandlí
  • 2 lžíce posekané červené cibule
  • 1/4 lžičky posekané pálivé papričky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje (+ -)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cválající koně z Thajska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.09.10 12:36
Koně z Thajska

Kecale, určitě máš pravdu. Přiznám se ale že jsem si nikdy nevšimla velkého rozdílu v práci s wokem. Myslím, že ty dvě metody které zmiňuješ, mají co dělat s obsahem tekutiny v pokrmu.

On ani výraz stir-fry není dost výstižný. Když se řekne smažit- míchat, představím si jak po pánvičce honím dokola třeba vajíčka na cibulce.

To co dělají Asiati je třeba vidět. Kuchtíci krmi doslova nadhazují a přehazují.
A oni ti hoši vědí že je na ně pěkná podívaná, proto tu má mnoho restaurací kychyň hned za výkladní skříní a našinec může stát a přípravu pokrmu pozorovat a tiše závidět jak jim to jde od ruky a slintat. :potlesk:

Příspěvek upraven 28.09.10 v 12:38

 
Kecal
126 příspěvků 21.09.10 20:39
Re: Cválající koně z Thajska

Aby to bylo slozitejsi, Wikipedia uvadi ze v Cine jsou pouzivany dva zpusoby stir fry: chao a bao. Snad jsem dobre pochopil ze chao je „michat-smazit“, zatimco bao spise „prehazovat-smazit“.
Toto je ovsem recept thajsky, tudiz ocekavam nemilosrdnou kritiku, Esmeraldo.

 
Alis
2617 příspěvků 21.09.10 15:40
Re: Cválající koně z Thajska

Český jazyk se s tím popasoval docela dobře obraty „míchej“ a „smaž“. V první větě týkající se pesta bohatě stačí napsat „míchat a smažit, dokud nezačne vonět“. Jinde se píše „smažíme za stálého míchání“. Stir-fry těžko čeština přijme, protože ho neumí ohnout. :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.09.10 05:50
Re: Cválající koně z Thajska - Kapesníčku,

Stir-fry je metoda vaření používaná především v asijských kuchyních. Doslova znamená míchat- smažit a český jazyk pro tuto metodu zatím výraz nemá.
Smažení se děje v nádobě zvané wok a obsah se za vysoké teploty přehazuje speciální lopatkou zvanou chan.

 
snuptychlicek
3 příspěvky 21.09.10 04:21
Re: Cválající koně z Thajska

„Stir-fry do té doby, než začne vonět (asi 2 minuty).“ A to je prosím co? Jazyka českého nám pochybělo? Či komputer se nevýznačně vyjádřil. S úctou a znamenám se. Šnuptychlíček

 
bedla  15.09.10 22:29
Re: Cválající koně z Thajska

další jednoduchá příprava … na tu si již troufnu.

http://www.bbcgoodfood.com/…oping-horses

 
babi
6360 příspěvků 14.09.10 09:05
Re: Cválající koně z Thajska

Povidka meho zivota ;)

 
danda  14.09.10 07:54
Re: Cválající koně z Thajska - babi :-)

tak dobře, vedeš 1:0 :o, to jsi měla dát včera :-)

 
babi
6360 příspěvků 14.09.10 05:12
Re: Cválající koně z Thajska

ivo, do pesta se pouzije zelena nat. Jsou to jednohubky…

 
iva  14.09.10 04:59
Re: Cválající koně z Thajska

Babi, do pesta přijde nať nebo plod koriandru?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz