Recept Cválající koně z Thajska

Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept pochazi od cinskych emigrantu.

Postup

Rozehřát wok kotlík, přidat olej a nakláněním kotlíku jej nechat rozlít po povrchu. Když je olej horký, přidat pesto. Stir-fry do té doby, než začne vonět (asi 2 minuty). Zvýšit teplotu a do kotlíku rozdrobit maso. Míchat, až je maso rozdrobeno na malé kousky, pustí nějaký tuk a ztratí růžovou barvu (asi 2 minuty).

Přidat rybí omáčku, cukr a pokračovat v míchání a seškrabování, až je maso stejnoměrně zhnědlé (asi 4 minuty). Potom wok kotlík odstavit a ochutnat omáčku, která má chutnat přijemně slano-sladká. Přidat více cukru, nebo rybí omáčky podle chuti a na ohni přídavek zredukovat. Odstavit a přidat buráky. Vyjmout do mísy a nechat vychladnout na pokojovou teplotu.

Ananas oloupat a nakrájet ho na 3 cm kolečka. Vykrojit střed ananasu a platky nakrájet na 3 cm čtverečky.

Na každý čtvereček navršit lžíci masa s pestem, na to položit proužek papriky a nahoře ozdobit lístkem koriandru.

Poskládat na pěknou servírovací mísu a podávat jako jenohubky.

Pesto z koriandru setého (asi 125 ml):
V mixeru rozmixovat koriandr, mandle, cibuli, chilli papričku a sůl. Během dalšího mixování pomalinku přidávat v malém pramínku olej. Přidat více oleje, je-li zapotřebí. Cokoliv se ihned nespotřebuje se může zmrazit jako kostky ledu a zmrzlé potom uschovat v mrazícím sáčku v mrazaku.

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.09.10 vloženo
  • 3370x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 3 lžíce pesta z koriandru setého (recept dole)
  • 250 g ha hrubo pomletého vepřového
  • 2 lžíce orientální rybí omáčky
  • 2 lžíce palmového cukru, nebo hnědého
  • 2 lžíce na jemno posekaných buráků
  • 1 malý, až střední ananas
  • 6 dlouhých tenkých proužků z červené sladké papriky
  • hrst malých lístků čerstvého koriandru
  • Pesto z koriandru setého:
  • 1 čtrvrtlitrový hrnek nacpaný koriandrem setým
  • 4 líce oloupaných mandlí
  • 2 lžíce posekané červené cibule
  • 1/4 lžičky posekané pálivé papričky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje (+ -)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cválající koně z Thajska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.09.10 12:36
Koně z Thajska

Kecale, určitě máš pravdu. Přiznám se ale že jsem si nikdy nevšimla velkého rozdílu v práci s wokem. Myslím, že ty dvě metody které zmiňuješ, mají co dělat s obsahem tekutiny v pokrmu.

On ani výraz stir-fry není dost výstižný. Když se řekne smažit- míchat, představím si jak po pánvičce honím dokola třeba vajíčka na cibulce.

To co dělají Asiati je třeba vidět. Kuchtíci krmi doslova nadhazují a přehazují.
A oni ti hoši vědí že je na ně pěkná podívaná, proto tu má mnoho restaurací kychyň hned za výkladní skříní a našinec může stát a přípravu pokrmu pozorovat a tiše závidět jak jim to jde od ruky a slintat. :potlesk:

Příspěvek upraven 28.09.10 v 12:38

 
Kecal
126 příspěvků 21.09.10 20:39
Re: Cválající koně z Thajska

Aby to bylo slozitejsi, Wikipedia uvadi ze v Cine jsou pouzivany dva zpusoby stir fry: chao a bao. Snad jsem dobre pochopil ze chao je „michat-smazit“, zatimco bao spise „prehazovat-smazit“.
Toto je ovsem recept thajsky, tudiz ocekavam nemilosrdnou kritiku, Esmeraldo.

 
Alis
2617 příspěvků 21.09.10 15:40
Re: Cválající koně z Thajska

Český jazyk se s tím popasoval docela dobře obraty „míchej“ a „smaž“. V první větě týkající se pesta bohatě stačí napsat „míchat a smažit, dokud nezačne vonět“. Jinde se píše „smažíme za stálého míchání“. Stir-fry těžko čeština přijme, protože ho neumí ohnout. :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.09.10 05:50
Re: Cválající koně z Thajska - Kapesníčku,

Stir-fry je metoda vaření používaná především v asijských kuchyních. Doslova znamená míchat- smažit a český jazyk pro tuto metodu zatím výraz nemá.
Smažení se děje v nádobě zvané wok a obsah se za vysoké teploty přehazuje speciální lopatkou zvanou chan.

 
snuptychlicek
3 příspěvky 21.09.10 04:21
Re: Cválající koně z Thajska

„Stir-fry do té doby, než začne vonět (asi 2 minuty).“ A to je prosím co? Jazyka českého nám pochybělo? Či komputer se nevýznačně vyjádřil. S úctou a znamenám se. Šnuptychlíček

 
bedla  15.09.10 22:29
Re: Cválající koně z Thajska

další jednoduchá příprava … na tu si již troufnu.

http://www.bbcgoodfood.com/…oping-horses

 
babi
6360 příspěvků 14.09.10 09:05
Re: Cválající koně z Thajska

Povidka meho zivota ;)

 
danda  14.09.10 07:54
Re: Cválající koně z Thajska - babi :-)

tak dobře, vedeš 1:0 :o, to jsi měla dát včera :-)

 
babi
6360 příspěvků 14.09.10 05:12
Re: Cválající koně z Thajska

ivo, do pesta se pouzije zelena nat. Jsou to jednohubky…

 
iva  14.09.10 04:59
Re: Cválající koně z Thajska

Babi, do pesta přijde nať nebo plod koriandru?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz