Recept Cukroví z bílků

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

*Cukroví z třených bílků:* 1. Trampolínky Cukr promícháme s kakaem. Přidáme bílek a vypracujeme tuhé těsto. Na válu posypaném cukrem a nastrouhanými ořechy vyválíme plát silný asi 6 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme malé hvězdičky, kolečka a oválky. Klademe je na tukem vymazaný, moukou vysypaný plech a vložíme do velmi horké trouby. Cukroví rychle vyskočí a uvnitř zůstane duté. Poté zmírníme teplotu a trampolínky zvolna dopečeme. Při pečení zpočátku neotevíráme troubu, aby cukroví nekleslo. 2. Vařené koláčky Cukr, vanilkový cukr, mandle a bílky promícháme a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme hustou kaši. Lžičkou rychle nanášíme na plech potřený včelím voskem nebo tukem koláčky a nožem namočeným v horké vodě je uhladíme. Střed každého koláčku ozdobíme polovinou oloupané mandle. V mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. 3. Ruský pasiáns Cukr, citronovou kůru, mandle a bílky utřeme a za stálého míchání silně nahřejeme. Hmota musí mít hladký povrch a má být jen tak tuhá, aby se nerozlévala. Lžičkou rychle nanášíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech kopečky a střed vždy ozdobíme kouskem kandovaného ovoce. Přes noc necháme cukroví zaschnout a druhý den je ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. 4. Třené placičky Ořechy opražíme na suché pánvi. Smícháme je s mandlemi, moučkovým, pískovým a vanilkovým cukrem. Přidáme tři malé nebo 2 velké bílky a třeme asi 15 minut. Poté z hmoty tvoříme lžičkou na včelím voskem nebo tukem vytřený plech malé placičky. Střed každé placičky ozdobíme polovinou mandle a upečeme v mírně vyhřáté troubě. 5. Třené pusinky Bílek s cukrem a citronovou šťávou třeme tak dlouho, až hmota drží tvar. Poté lžičkou klademe na včelím voskem nebo tukem potřený plech malé pusinky. Ve velmi mírně vyhřáté troubě je upečeme dorůžova. *Sněhové cukroví:* 6. Laskonky Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr. Vmícháme mouku promíchanou s oříšky a nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé máslo. Z hmoty tvoříme malou lžičkou v dostatečné vzdálenosti od sebe na tukem potřený plech malé placičky nebo oválky. V mírně vyhřáté troubě je upečeme. Vychladlé laskonky naplníme krémem. *Příprava ořechového krému:* Změklé máslo utřeme s cukrem a do krému přidáváme postupně nastrouhané a pokrájené ořechy. 7. Růžové pusinky Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr, zavařeninu a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Poté vyjmeme nádobku z vodní lázně a šleháme , dokud směs nezchladne. Nakonec do ní po troškách vmícháme nastrouhané mandle a strouhanku. Na včelím voskem nebo tukem potřený plech klademe lžičkou malé kopečky. ve vel,i mírně vyhříté troubě je zvolna upečeme. 8. Čokoládové pusinky s mandlemi Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a přidáváme po kapkách citronovou šťávu. Do sněhové hmoty postupně vmícháme čokoládu promíchanou s mandlemi. Mícháme, až se všechny přísady spojí. Dvěma lžičkami klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe na tukem potřený plech malé kopečky. Každou pusinku ozdobíme polovinou mandle. V mírně předehřáté troubě pusinky zvolna pečeme asi 20 minut. 9. Zlaté pusinky Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a přidáváme postupně citronovou a pomerančovou šťávu. Když je bílková hmota dostatečně tuhá a matně se leskne, přimícháme mandle, kandovanou a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Dvěma lžičkami klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe na tukem potřený plech malé kopečky. V mírně předehřáté troubě pusinky zvolna pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí je ozdobíme tenkými linkami husté pomerančové polevy. *Příprava pomerančové polevy:* Cukr s pomerančovou šťávou utřeme do husté hladké polevy. 10. Sněhové rohlíčky Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr a šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Uvařený sníh necháme vychladnout. Poté ze sněhové hmoty odkrajujeme stejně velké dílky, obalujeme je v nastrouhaných ořechových jádrech a v pokrájených mandlích. Upravíme do tvaru rohlíčků a klademe je na včelím voslem nebo tukem potřený plech. Ve velmi mírně vyhřáté troubě rohlíčky usušíme. 11. Plněné sněhulky Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr a vanilkový cukr. V horké vodní lázni šleháme, až je směs horká. Poté nádobu vyjmeme z vodní lázně a šleháme, dokud směs nevychladne. Vychladlou sněhovou hmotou naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a na tukem vymazaný plech stříkáme kolečka, proužky, esíčka, kroužky apod. Ve velmi mírně vyhřáté troubě je sušíme asi 50 minut. Po vychladnutí sněhulky naplníme krémem. *Příprava kávového krému:* Z mléka a dětské krupičky uvaříme hustou kaši. Za občasného zamíchání ji necháme vychladnout. Poté ji utřeme se změklým máslem, cukrem a postupně do hmoty po troškách vmícháme silnou černou kávu. Mícháme tak dlouho, dokud krém není hladký. *Příprava čokoládového krému:* Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustší krém a za občasného zamíchání jej necháme vychladnout. Potom do pudinku vmícháme změklé máslo utřené s cukrem. Rozlámanou čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a pomalu ji zašleháme do máslové hmoty. Opatrně mícháme, až vznikne hladký, lesklý krém. 12. Barevné kroužky Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr a šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Do sněhové hmoty vmícháme maizenu, pak rozdělíme na několik dílů a do každého vmícháme několik kapek potravinářského barviva různého odstínu. Obarvenou sněhovou hmotou postupně naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech stříkáme kroužky. ve velmi mírně vyhřáté troubě je sušíme asi 50 minut. Čerpáno z kuchařky Pečeme na Vánoce bez vážení (1998).

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 18.09.04 vloženo
  • 94534x zobrazeno

Ingredience

  • *Cukroví z třených bílků:*
  • 1. Trampolínky
  • 1 1/4-1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 PL kakaa
  • nastrouhaná ořechová jádra na posypání válu
  • cukr na posypání válu
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu.
  • 2. Vařené koláčky
  • 3/4 hrnku pískového cukru
  • 3/4 balíčku neloupaných nastrouhaných mandlí
  • 3 bílky
  • 1 balíček vanilkového cukru na ozdobení
  • 1/4 balíčku oloupaných mandlí
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 3. Ruský pasiáns
  • 1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 1/4 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 1/2 ČL nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • 1-2 bílky, tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu
  • kandované ovoce.
  • 4. Třené placičky
  • 2/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku pískového cukru
  • 1/2 hrnku nastrouhaných ořechových jader
  • 1 balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 2-3 bílky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • oloupané mandle na ozdobení
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 5. Třené pusinky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 bílek
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • *Sněhové cukroví:*
  • 6. Laskonky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 2 PL polohrubé mouky
  • 2 PL rozpuštěného másla
  • 1 balíček nastrouhaných jader lískových oříšků
  • 5 bílků
  • tuk na vymazání plechu
  • ořechový krém;
  • *Ořechový krém:*
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3 PL opražených a pokrájených jader lískových ořechů
  • 3 PL nastrouhaných jader vlašských ořechů
  • 1/2 kostky másla.
  • 7. Růžové pusinky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 2 hrnky jemné strouhanky
  • 3 bílky
  • 1 PL malinové zavařeniny
  • 1/2 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 8. Čokoládové pusinky s mandlemi
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 3 bílky
  • 1 1/2 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 tabulka jemně nastrouhané hořké čokolády
  • na špičku nože mleté skořice
  • tuk na vymazání plechu
  • 1/2 balíčku oloupaných mandlí na ozdobení pusinek.
  • 9. Zlaté pusinky
  • 2-3 bílky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1 balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 1 PL pomerančové šťávy
  • 1 PL citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
  • nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého pomeranče
  • 2-3 PL jemně nasekané kandované citronové a pomerančové kůry
  • tuk na potření plechu
  • pomerančová poleva;
  • *Pomerančová poleva:*
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče.
  • 10. Sněhové rohlíčky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 5 bílků
  • nastrouhaná ořechová jádra
  • oloupané, pokrájené mandle na obalení rohlíčků
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 11. Plněné sněhulky
  • 1 1/2 hrnku pískového cukru
  • 1 balíček banilkového cukru
  • 4 bílky
  • tuk na potření plechu
  • kávový nebo čokoládový krém;
  • *Kávový krém:*
  • 1 hrnek mléka
  • 6 PL silné černé kávy
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 2 PL dětské krupičky;
  • *Čokoládový krém:*
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1-2 PL moučkového cukru
  • 1/2 kostky změklého másla
  • 1/2 tabulky čokolády na vaření
  • 1/2 balíčku pudinku s kakaovou příchutí.
  • 12. Barevné kroužky
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 10 bílků
  • 2 ČL maizeny
  • několik kapek potravinářského barviva různých odstínů
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu.
  • *Poznámka:*
  • 1 hrnek=250 ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cukroví z bílků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cukroví z bílků

jaqueline
97 příspěvků 27.11.10 16:26

Ja som dnes skusala trampolinky, a cesto bolo tiez velmi riedke,tak ako to uz napisala kuchtickazelvi.
Tak som cesto pomocou lyzicky davala na plech.
Ale bolo by super, keby bola do receptu dopisana teplota pecenia a doba pecenia -pre tych, ktori este nikdy nepiekli taketo „nafukovacie“ pecivo z bielkov.
Mne sa na prvy krat spalili a druhy krat mi spadli.

KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 2.12.09 07:09
Re: Cukroví z bílků

Není mi jasné jak ze surovin uvedených u Trampolínek někdo dokáže vytvořit tuhé těsto. Zkoušela jsem to a je z toho krém, který lze nanejvýš tak stříkat na plech zdobičkou, ale určitě ne těsto, z kterého by šly krájet hvězdičky?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cukroví z bílků

Zbylo mi z pečení dost bílků, tak jsem hledala, našla a vybrala si Laskonky z této plejády receptů. Vlaďko, díky!. T.

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cukroví z bílků
delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cukroví z bílků

děkuji pendo, vytisknu si recepty a na Vánoce upeču !

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz