Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Připravíme si kvásek a dáme jej vykynouti. V jiné nádobě našleháme mléko, cukr a žloutky. Pak postavíme nádobu do horké vody na plotnu a šleháme, až je mléko se žloutky vlažné. Do ohřáté mísy připravíme mouku, sůl, vanilkový cukr, kůru a vykynutý kvásek, ušlehané mléko se žloutky a cukrem a rozehřáté, trochu zchladlé máslo. Uděláme těsto a dobře je vypracujeme. Poté těsto vyválíme na 2 1/2-3cm silný plást, vykrájíme z něho ihned kulatým vykrajovadlem koblihy a dáme na pomoučené prkýnko ještě 1/2 hodiny utěrkou přikryté vykynouti. Oprášíme je štětcem od mouky. Smažíme je přikryté v kastrolku na rozehřátém tuku nakynutou stranou dolů. Obrátíme je a smažíme odkryté na druhé straně. Osušíme na ubrousku, pocukrujeme a podáváme. Koblihy můžeme také polít rumovou polevou z 250g práškového cukru, 2 lžíc horké vody a 2 lžíce rumu, vše utřené do hladka a husta.
Recept je z kategorií: Koblihy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cukrářské koblihy
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Ale to mléko zase ne moc horké. Asi tak, aby se v něm dal udržet prst.

132 příspěvků 25.1.09 03:43
Lindo, je to jednoduché. Podle ingrediencí na kvásek dám mouku, na ni rozdrobím droždí, cukr a zaliji vlažným až teplým mlékem v množství, jak máš napsáno v receptu. Až to vzkypí tak, že by to skoro mohlo opustit nádobu, asi se to zdvojnásobí, tak pokračuj v receptu.
Asi to funguje i tak, jak píšeš, nevím, nezkoušela jsem to.
Poznámka:
Když je v receptu vlahé mléko, dávám hodně teplé, líp to kyne. Mám to vyzkoušené.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Mam jeden hloupy dotaz - jak se dela kvasek? Smicha se vsechno dohromady a nebo jak? Jak dlouho kyne?
V zivote jsem nedelala testo s kvaskem, vzdycky vsechno smicham dohromady a necham vykynout na cca dvojnasobek. Je to jednoduchy a rychly.
Predem diky za radu
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Na tuto otázku už babi odpovídala u receptu na hanácké koláče. No a u nás se tak hrubé mouce říká dosud a i název tomu napovídá. Hrubá mouka je podobná dětské krupičce.
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, prosím, jaká to tedy je mouka?
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Krupičková mouka je určitě hrubá mouka, ale do těch koblih bych asi dala spíš polohrubou. Nevím, vyzkouším.
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Lassienko, já si myslím, že krupičková mouka je polohrubá - aspoň to tak říkala babička. Koblihy vypadají úžasně, asi je brzy zkusím!
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Prosím, prosím, co mám chápat pod pojmem krupičková mouka? Díky.
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyborny recept.
Ten, kto ich jedol, si ich velmi chvalil.