Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Oloupané brambory dáme (do osolené vody) vařit; když změknou, vyndáme je a do stejné vody přidáme krupici (může být jak ta ´obyčejná´, tak ta dětská), dužninu z cukety, pepř a jeden (možná i dva) podrcený stroužek česneku. Když začne vznikat kaše (roztok houstne), přidáme vidličkou podrcené brambory. Uvaříme do přiměřené hustoty (někdo chce hustší, někdo řidší). Je-li třeba, rozředíme během vaření... V oleji osmahneme nakrájenou cibulku do jemněhněda. Těsně před dokončením přidáme trochu soli, přidáme také jednu kávovou lžičku vinného octa a na drobné hranolky nakrájené sterilované okurky. Malou chvilku ještě promícháváme. Cuketovo-krupicovou kaši polijeme cibulkovo-okurkovou směsí. A poté pojídáme; můžeme jak jako samostatné jídlo, tak jako přílohu. POZNÁMKA: před mnoha roky jsem to občas obzvláštňoval houbami (podusil jsem je a poté přidal do kaše - a skutečně to nebyla špatná variace...)
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
buď jako samostatné jídlo; nebo třeba s dobře opečeným párkem…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cuketovo-krupicová kaše (naslano)
353 příspěvků 25.1.09 03:43
takže někdy v týdnu určitě udělám k večeři, už se moc těším!!!
546 příspěvků 25.1.09 03:43
ta okurkovo - cibulková směs je skutečně moc chutná a když jsem ji poprvé zaimprovizoval, nemohl jsem věřit svým očím (tedy svým chuťovým buňkám - přesněji)… a jako ´posýpka´ na nastavovanou kaši s krupkami by to šlo použít zcela URČITĚ; já někdy uvařím kroupy jen tak samotné, sliji, nechám odkapat a poliji touto směsí. Jednou jsem byl po nějakém operačním zákroku v dutině ústní a nemohl jsem nic než kaše - tak jsem tuto ´posýpku´ používal i na kaši bramborovou - jen tak, bez ničeho navíc…
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Milane, i když není dlouho po obědě, tak při čtení tvého receptu si připadám jako Pavlovův pes. Hlavně se mi líbí ta kombinace cibulka- okurka- a můj oblíbený vinný ocet, opět škoda, že tvůj recept nepřišel o pár dní dříve, kdy jsem měla k dispozici dýni. Myslíš, že by ta báječná cibulkovo- okurková směs šla použít jako posýpka na nastavovanou kaši- t.j. kaši s krupkami?
Milane s těmi houbami jemňoučce nakrájenými … souhlas, jinak mám pocit, že hltám slimáky … i to už se stalo, ale ne v naší rodině. Pěkný den, i když u nás prší, vlastně … kdy v poslední době nepršelo?
546 příspěvků 25.1.09 03:43
my jsme to skutečně jídávali spíše jako samostatné jídlo; párek býval výjimkou. A dnes - tedy v roce 2007 - musím s Tebou naprosto souhlasit s tím, že sehnat slušný párek není snadné (ale někdy se zadaří)… A také děkuji za Tvou toleranci k tomu, že neručím za ty hmotnosti… Jo - a ještě ty houby: krájel jsem je na co nejmenší kousky a dusil velmi prostě - s drceným kmínem a solí…
Díky za recept, budou to zajímavé chutě … a když se podaří koupit jedlý párek, proč ne. S těmi houbami také vyzkouším.