Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
předehřát troubu na 200°C. Cuketu nakrájet na tenké diagonální plátky. Na těžké pánvi, která se může dát do trouby rozehřát lžici oleje a přidat tam česnek. Pockat az cesnek zavoni a pridat cukety. Osmažit je do hněda a potom přidat většinu bazalky, sůl a pepř. Cukety by měly být docela suché a proto je dobre je dát do síta a nechat odkapat. Vejce rozbít do mísy a trochu je vidličkou našlehat. Přidat tam cukety a česnek až na jednu lžíci, kterou uschovat nakonec. Osolit a opepřit. Na pánvi sehřát zbylý olej, nalít tam vejce a na nízkém ohni pomalinku smažit. Uvolnit okraje a smažit do té doby, než vejce začnout tuhnout, ale jsou ještě poměrně tekutá. Před vložením do trouby rozložit nahoru frittaty uschovanou lžíci cuket. Vložit na několik sekund do trouby. Po vyjmutí posypat parmesan sýrem a zbylou bazalkou. Omeletu podávat nakrájenou na dílky. TIP: Talíř se může obložit listy salátu a rozkrojenými rajčaty.
Recept je z kategorií: Omelety
Italský chléb a vínko
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cuketová omeleta - Frittata di zucchine
jsem ráda, že je to ona, solením ke zdraví
Měj se hezky. D.
41 příspěvků 8.7.10 07:32
no tos mi udělala ale velkou radost, podle fotky je to ona! Tuhle pukavcovou mi totiž přivezla kamarádka z Indie a získala jsem na ni taky hodně rychle závislost. A v závislosti na rychlosti získání závislosti mi hodně rychle došla… Takže to, díky Tobě, vypadá, že doba absťáku je u konce a za to ti přeju minimálně dobrou noc
pukavcovou
sůl kupuju v mém oblíbeném indickém
krámku v Praze v Táborské, jen má jiný obal, ostatní porůznu na netu,
nebo v Makru v Praze, Liberci, Hradci … , na gastronomických výstavách,
občas vyžebrám i v dobré restauraci
, prostě kdekoliv mne zaujme a má certifikát
původu (i když vím, že ani to nemusí být spolehlivé)
, přesto si myslím, že bychom měli ochutnat,
protože to určitě stojí zato 
Dando, zajimave pojednani, musim si to v klidu precist jeste jednou. Dekuji!
casino, vypada to, jako bych od vas opisovala to s tou ryzi, ale nejspis je to nejaka babiccina rada
41 příspěvků 7.7.10 08:07
prosím, kde kupuješ tyhle speciální soli, vč. té „pukavcové“? Moc ráda bych je ochutnala! Díky
Martine, to ja opravdu nevysvetlim, na to je zapotrebi ten chemik. Kdyz mi sul vlhne, tak pridam trochu ryze. Ale vim co to je maldon sul, je to morska sul z Anglie, urcite nahraditelna jinou morskou soli, takze ji asi vymaznu z receptu
Kuchyňská sůl není čistý NaCl a mořská už vůbec ne. Může obsahovat různé „nečistoty“ které mohou vedle žádaných senzorických vlastností ovlivňovat i vlastnosti fyzikální. Zvýšená dispozice k vlhnutí může být m.j. způsobena obsahem hygroskopického Chloridu hořečnatého.
Ale mám ověřeno, že hrubá sůl se rozteče
později než mletá. Toto má ale logiku: mletá sůl má větší plochu
povrchu pro styk s vodní párou.
Do slánek se přidává pár zrnek rýže, prý sůl tolik nevlhne. Nevím. V Česku nám sůl nevlhne a u moře nám to nefunguje
solné zajímavosti
Je to zvláštní, učinili jsme zajímavé poznání. Vždycky nám vlhla sůl v solničce na stole. Mořská sůl v ní nevlhne. Může mi to nějaký chemik vysvětlit? Děkuji za vysvětlení, co je sůl „maldon“.
Dando, u nas se pouziva spis ruzna morska sul. Je pravda, ze jak rikate, jinak voni, jinak chutna, jinak soli a jinak vypada. Nechtela jsem to jenom tak sama od sebe tvrdit, abych se do neceho zase nedostala

Anicko, tak to presne je! Recept vsak za nic nemuze a cukety mam rada, specielne male. Mam je rada grilovane, nadivane, nebo cuketovy chleb, v ratatouille, jako tempura, nebo smazene, nebo plnene kvety
jolano, ja zase musim mit krasne uzrala rajcata s trochou morske soli, nebo redkvicky, to je naprosta pochoutka.
Zdravim
2904 příspěvků 7.7.10 03:50
už viem, čo nikdy (z princípu) nekúpim je maldon soľ…Ale mám tri malinké cuketky v chladničke, tak som si znovu začala prezerať receptík…čosi podobné si robievam ale bez cesnaku, zato s cibuľou. Pekný večer!
dlouho jsem ochutnávala jen rakouskou kamennou
, pak přišla mořská hrubozrnná a teď, teď
zjišťuji, že naše pohárky byly ochuzovány po mnoho let, takže si to
vynahrazuji, protože člověk by měl za život zkusit a ochutnat všechno
, ano, každá sůl jinak voní, jinak chutná,
jinak solí, jinak vypadá … 
Jolano, i já přeji to hezké, připravuji se na ten zvláštní sobotní večer a těším se
tak, zde je odbornice na sul. Z meho slovniku neni vyskrtnuta morska sul jako takova, s tou po dlouha leta varim, ale maldon morska sul a striktne diky tomuto receptu
Dando, mam pravdu, ze ruzne soli ruzne chutnaji, nebo se mi to jenom zda?
5068 příspěvků 7.7.10 03:24
…co sa clovek vsetko nedozvie
…to poznam, ujidani soli. vtedy chodievam
ulamovat kusky chleba a macat do soli o) 

Zdravim a pekny vecer
voní jako stará vejce, pukavci
, ale jen když přivoníš, v jídle je
krásná, je jemná jako prášek. Poslední dobou mi chutná tak, že ji
chodím ujídat
, asi mi něco chybí, protože jinak
solím jen velmi málo, tak poslouchám tělo 
5068 příspěvků 7.7.10 03:11
co je to „pukavcich?“..labuznicis si
Barb, kazda sol soli inac. Fleur de Sel volam lahodkova sol. Nam sa zda akoby nebola vobec slana…;-)
já bych ze slovníku nevyškrtávala, jsme na labužníku, takže používání různých druhů solí by neměl být problém a myslím, že můžeme být jen rádi, že soli z různých koutů světa jsou víceméně běžně k dostání konečně i u nás. A každý labužník by měl ochutnat bez ohledu na finance
Vynikající je jamajská i himalájská …,
ale to by bylo na delší povídání
D.
Já poslední dobou preferuji indickou černou, která je růžová a silně voní po pukavcích
hmm, to je tedy hodne. Jaka jina morska sul se dostane koupit? Nedavno jsem trochu zaexperimentovala a v delikatesach jsem koupila radu malych sklenicek s ruznou soli. Jedna sul byla cerna, lavova z Havaje (Hawaii), dalsi ruzova z Bolivie, uzena sul, ruzova himalajska sul, ricni z reky Murray v USA, cervena sul z Havaje, francouzska, seda sul (Sel Gris , necistena) a zajiste Fleur de Sel z Francie - solne krystalky, ktere se rychle rozpousteji a proto se pouzivaji k soleni jiz hotovych jide. Musim rict, ze kazda sul tak trochu jinak chutna, nejspis diky mineralum, ktere obsahuje. Ze bych vsak sla a bezne v nimi varila, to ani nahodou. Jako raritka/konverzacni namet, troska v solnicce uprostred stolu pro navstevu, mozna ano. Tak si vyberte
Anicko, je to morska sul. Uz je vyskrtnuta z meho kulinarskeho slovniku
Maldon? Mořská sůl. 1kg bratru 400 Kč
2904 příspěvků 7.7.10 01:22
prezradíš, aká je to soľ? Ďakujem!
Martine, to jste mi udelal nesmirnou radost. Neco positivniho. Jsem rada ze chutnalo. Ale vy jste mel Bio vejce, kryz vam snasi Vase vlastni slepicky. S tou soli se netrapte, je v recepte, protoze ten pan kuchar ji pouzival na vsechno. Dekuji Vam mockrat a zdravim i ta vase devcata (to mam z Vaseho denicku)
Ať se to jmenuje, jak chce, dnes jsme to měli k večeři a moc jsme si pochutnali. Vajíčka jsme neměli bio, ale domcí a sůl obyčejnou, protože maldon sůl neznme. Ale omeleta byla úžasná a nadýchan a slupli jsme ji ve čtyřech a ještě pánvičku vytřeli chlebem. Ale je fakt, že jsme měli v nohách čtyřicet kilometrů v horském terénu a to pak tráví. Určitě zopakujeme.
4813 příspěvků 5.7.10 08:21
nic se nedějě…život jde dál.
Poprvé jsem se setkala s českým názvem pro tuto zeleninu v kuchařce od paní Bohdalové: Hádej kam půjdem na večeři.
Ona jim ale neříkala cukety ale cukíny. Nějak mi nedošlo o co se jedná, ale paní Bohdalová tenkrát (asi před dvaceti lety) ochotně vysvětlila a do knížek mi napsala věnování.
Tady když je sezóna, jsou skoro zadarmo. Mám je ráda jen narychlo opečené na minimálním množství oleje a s česnekem.
Tady je rychlý recept pro ty kteří mají rádi cukety, ale nadšení trávit dlouhé hodiny v kuchyni ubývá a lenosti přibývá.
Omlouvam se vsem za zmatek, ktery jsem zpusobila. Kdyby mne nanaskocila uzeninova misa dvakrat, tak jsem zadnou omeletu nepsala
bylo to jenom hloupé nedorozumění. Omlouvám se, ale Toskánsko ti opravdu vyskočilo.
Pěkný zbytek večera, Soňa
551 příspěvků 5.7.10 06:05
noskovice, ja som vobec nereagovala na Vasu debatu ohladom spravnosti oficialneho talianskeho nazvu cukiny…
tie krajove nazvy cukiny som napisala ako taku zaujimavost…pretoze ak ma nieco tolko nazvov, zrejme je to velmi oblubene…v nasich krajoch su oblubene zemiaky, ale tolko nazvov veru nemaju
všechno je v pohodě. Nic se nestalo. Ahoj, Soňa
4813 příspěvků 5.7.10 05:49
Nech´t mi všichni prominou a odpustí. Netušila jsem že mluvíte pouze
o Italštině.
Prostě na mě vyskocila věta: Slovo zucchini neexistuje.
pošlu Ti soukromou zprávu, abychom zde neotravovaly ostatní labužníky. Chvilku vydrž. Ahoj, Soňa
noskovice a dando, tak jsem procetla zminovany recept
Duo pravých italských Pizza - Calzone.
a zadne zucchine tam nevidim, navic to neni Dandin recept. Pisete, ‚to je mezi mnou a Dandou. Taky mi nějak blbla název, takže si teď na to vzpomněla.‘ !?
esmeraldo, jak hezke to je byt prijata shovivave. Zajiste nikdo nedela umyslne chyby a kazdy se rad pouci. Nakonec zde jde pouze o formu.
Gabi, Vy jste si dala praci s vyhledavanim a v urcitem smyslu mate pravdu
Dekuji Vam. Ja jsem vsak svoje nesrovnalosti ve
jmene vysvetlila viz dole odpoved pro casino.
to snad nemyslíš vážně? Tady je řeč o italštině, ne o nářečí. Protože na každém dvorku tomu říkají jinak. Nad špatnou češtinou se pohoršujete všichni a pro ostatní jazyky to neplatí?
Jo a vypadlo ti Toskánsko.
551 příspěvků 4.7.10 17:00
Taketo vselijake narecove nazvy ma cukina v Taliansku
Abruzzo chicocce, cococcie
Basilicata cucuzziedde, cucuzziddu
Calabria cucuzzieddru
Campania cocozziello, cucuzziello, cucuzz
Emilia-Romagna zucchetto, zucchettino, zucchino
Friuli-Venezia Giulia cociùt, cocìn, cosuta
Lazio cococce, cogocce
Liguria sücheo, süchelìn
Lombardia zuchina, zuchin, süchéna
Marche zucchetta
Piemonte cusot, cusa
Puglia chicozza, cucuzza, cöcoccë
Sardegna croccoríga, corcuiccheddas, curcuriga
Sicilia cucuzzedda
Trentino-Alto Adige zuc, zucòt
Umbria zucca
Veneto sucol, sucato, sucatéo, sucheta
tady se jedná o italský název receptu a ne o anglicky mluvící svět. Já bych si nedovolila opravovat anglické názvy, ale italské ano. Na mých poznámkách nevidím nic špatného. Slovo zucchini neexistuje v italsky mluvícím světě. Nevím, proč by se ostatní nemohli poučit. A hodní bychom měli být jak na začátečníky, tak i na „starousedlíky“.
Pěknou neděli všem, přeje Soňa
4813 příspěvků 4.7.10 07:53
Hezký recept. Buďte na Barb hodní. Je začátečnice a učí se.
Dovolila bych si malou poznámku, ale nic ve zlém.
Tvrzení že „Slovo zucchini neexistuje“ je mylné . Používá se pro tuto výbornou zeleninu v celém anglicky mluvícím světě. A ten zase tak malý není.
aha, me se nic nedotklo, jsem jenom jak v jirikove videni.
společné tam je duo a zucchini
, nechtěla jsem se tě dotknout 
omluva. Mela tam byt uvedena Knedlikova pizza. Nevim, kam se ta dve sluvka podela
to je mezi mnou a Dandou. Taky mi nějak blbla název, takže si teď na to vzpomněla. S frittatou to jinak nemá nic společného.
když budeš potřebovat poradit s názvem, tak se klidně ozvi. Ráda ti pomůžu.
Ahoj
danda, pod vasim jmenem jsem nasla pouze . Navic nevim co ma pizza spolecneho s frittatou. Mozna to, ze jsou z Italie?
noskovice, recept upraven. Vysvetleni v poznamce pro casino. I kdyz hledam, nejenom podle jmena, ale i podle ingredienci, tak tentokrate jsem z udanych duvodu nevyhledavala
Zdravim
casino, kazdopadne to neberte jako onluvu, mam si po sobe recept poradne precist. Co se mi vsak vcera prihodilo. Nasledujici recept se ukazal dvakrat. Mam v pocitaci napsanych nekolik receptu (ne zrovna nacisto) a tak jsem tam jeden z nich rychle vrazila. Vubec jsem nemela v umyslu psat dva recepty. S tim cesnekem to neni jenom italska zalezitost, tak to praktikuji u 99% receptu. Dekuji Vam a zdravim,
to mi silně připomíná moje duo pizza
co kdyby ses na chvilku zastavila a prohlédla si recepty, které zde jsou. Když si vložíš do vyhledávače slovo „frittata“, hádej co se objeví? Třeba tento recept:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Casino má pravdu, my bychom napsali Frittata di zucchine.
Slovo zucchini neexistuje. Buď je jedna - zucchina, nebo více - zucchine.
Nic ve zlém, Soňa
barb, Italové by jistě napsali Frittata di zucchine
a Češi asi Cuketová omeleta
V jiném receptu píšete: „Pridat cesnek a pockat az zavoni (par vterin).“ Myslím, že tak je to v Itálii zvykem; česnek pouze rozmáčknout a krátce osmažit.