Recept Čtyřbarevná buchta

Claudia Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nejprve si připravíme linecké těsto tak, že všechny ingredience smícháme dohormady a těsto dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Mezi tím si připravíme tvarohovou náplň smícháním tvarohů s cukrem a vejcem (kdo má opravdu rád tvaroh, klidně použijte 3 měkké tvarohy, moučník je krásně vláčný). Dalším krokem je piškotové těsto - důkladně vymícháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem až zesvětlají, pak přidáme olej, mléko, mouku s práškem do pečiva na nakonec zlehka přidáme sníh. Z lineckého těsta vyválíme plát přes celý pekáč (samozřejmě předem vysypaný) a uděláme cca 2 cm okraje, aby nevytekla náplň. Na těsto dáme tvarohovou náplň. Pak přijde na řadu ovoce - broskve nebo jiné větší plody pokrájené na plátky - a zasypeme ho cukrem (podle kyselosti použitého ovoce). Kdo nemá po ruce ovoce nebo ho prostě nemá rád, může klidně udělat buchtu i bez něj. Navrch dáme piškotové těsto a dáme do předehřáté trouby péct.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 31.07.05 vloženo
  • 8406x zobrazeno

Ingredience

  • Spodní linecké těsto:
  • 30 dkg hladké mouky
  • 15 dkg tuku (máslo, Hera)
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 dkg kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • Nádivka:
  • 2-3 měkké tvarohy (podle velikosti pekáče)
  • 1 vejce
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • čerstvé ovoce (borůvky, maliny, jahody, broskve... prostě co je po ruce)
  • vanilkový cukr a moučkový cukr na posypání kyselejších druhů
  • Vrchní piškotové těsto:
  • 3 žloutky
  • 20 dkg cukru krupice
  • 1/2 sklenky oleje
  • 1/2 sklenky mléka
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • sníh ze 3 bílků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čtyřbarevná buchta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čtyřbarevná buchta

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čtyřbarevná buchta

Babička taky vždycky dávala plecháček s vodou, prý aby jídlo při pečení nevyschlo a zůstalo dobroučké. A praktikuje to vlastně dodnes, i v troubě elektrické :-)

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleeen

Vodu jsem ještě nezkoušela - kromě pečených brambor v alobalu, tam dávám přímo na plech k bramborám misku s vodu a s bilinkami, krásně to voní ;-))
Mám ale dole azbestový plech, co jsem vydyndala na tchýni, když likvidovala starou kuchyň - a od té doby se mi už nic nepřipaluje ;-)))))
K čemu je ta voda v plynové troubě dobrá?
Jinak ale vůči plynu zachovávám respekt - po tom, co mi první trouba kvůli špatné pojistce bouchla, do další plynové jsem šla pouze proto, že mě k tomu přemluvil manžel, a i tak jsem se jí dobře měsíc bála zapalovat ;-))))))))))

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Claudia!!!!

KONEČNĚ!!!! Konečně někdo, kdo má starou plynovku jako já. Nadávám, kudy chodím, ale chleba peče bááječně.
Nedáváš dospod do katrůlku vodu? Já dávám. ;-D

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čtyřbarevná buchta-Eja

Jéé, já to takhle vědecky nikdy nezkoumala, peču zá:,–(ně podle oka a buď si vypomůžu špejlí nebo prostě počkám, dokud se mi to nezdá dostatečně voňavé se „zlatavými“ okraji. Přesný čas fakt nevím, leda bys vydržela, až ji budu zase péct - jestli to tedy nezapomenu stopnout ;-)))
Jinak ale peču vždycky uprostřed trouby, v plynové nastavím teplotu tak na slabou polovinu (nemám tam stupnici, takže je to jen odhad). Máma v elektrické troubě peče kolem 170°C, ale s tím časem jsme na tom obě stejně ;-))))))

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleen

Mluvíš mi z duše - tvaroh a ovoce, to nic nepřekoná!!!! Mňáááááááám!!!!! :-))

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čtyřbarevná buchta

claudia - hihihi, však jsem si myslela, že je to původně trojbarevná buchta či trikolora bez ovoce. To je jako když dělám štrůdlík - hrozně ráda dávám dolů utřený tvaroh a na to teprve nastrouhaná jablíčka. Kombinace tvarohu a ovoce v jednom je totiž báječná, že?

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čtyřbarevná buchta

Claudia, já s pečením nejsem moc kamarád - tak leda vánoční cukroví, ovocný koláč…Na kolik stupňů a jak přibližně dlouho a do které části trouby strčit plech????prosím:)

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Trojbarevná buchta

Eleeen - máš naprostou pravdu, on ten recept byl původně trochu jiný a vycházel z něčeho, co se jmenovalo „trojbarevná buchta“ a fakt to mělo jen 3 vrstvy. Časem se z něj v naší rodině ale vyvinula tahle dobrota (původní recept upadl v zapomnění) a název už nějak zůstal.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Trojbarevná buchta - je vlastně čtyřbarevná...

není náááhodou čtyřbarevná??? Ať počítám, jak počítám, vychází mi 4 vrstvy v různých barvách, tak by tam mohlo být čtyřbarevná, ne? ;-DDD
1. Kakaové linecké
2. Tvaroh
3. Ovoce
4. Piškot
Neberte mě moc vážně. Ale už je tady buchetka „Trikolora“, která je velmi podobná, jen nemá to ovoce. Tak k téhle laskomině bych tu vrstvu navíc nezatajovala. Já bych to viděla na jahody nebo broskve… mňáááááááám!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz