Recept Creme fraiche - originál a nadlehčená verze

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Není nad Crème fraîche z Francie. Lze použít s moučníky a s masovou i zeleninovou úpravou pokrmů.

Postup

Smíchat dohromady v čisté sklenici a nechat na teplém místě po 24-36 hodin, až směs zhoustne. Ihned přendat do chladničky. Našlehat před použitím. Vydrží v chladničce v těsně uzavřené sklenici až týden. PS: Toto je lehčí verze. Originální verze je 125 ml hrnku šlehačky na 125ml hrnku kyselé smetany.

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 17.05.02 vloženo
  • 30830x zobrazeno

Ingredience

  • 60 ml hrnku zakylého mléka (kyšky)
  • 125 ml hrnku šlehačky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Creme fraiche - originál a nadlehčená verze

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Creme fraiche - originál a nadlehčená verze

Bali
1254 příspěvků 19.9.09 14:47
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Řekla bych, že asi ani nejde o cenu, jako o nesehnatelnost v naší zemi ;-)
Ačkoliv cf kupuji v Německu, už mám vyzkoušenou i domácí výrobu.
Jednou jsem cf dělala z německé kysané smetany a nebylo to ono.

sveva
751 příspěvků 19.9.09 06:20
Re: Creme fraiche - Crème fraîche. bioclovek

Prosím můžeš uvést kde a jakou značku kupuješ?
Děkuji a zdravím.

bioclovek
1 příspěvek 19.9.09 05:53
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Tak jsem to vyzkoušela, není to špatné, ale není to creme fraiche, ten chutná jinak. Kupuji ho dokonce v biokvalitě a není to zas tak drahé, aby jej člověk musel nahrazovat.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche - Salix,

tato dobrůtka by vydržela snad i déle než týden, kdyby teď nebyly čerstvé jahody, právě jsem vyrobila a už se nemohu dočkat, až zhoustne :-). Mám už výrobu několikrát vyzkoušenou, zatím se nestalo, že by se něco zkazilo.

Salix
24 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche

Zajímavá debata a ještě zajímavější její předmět :-) Vypadá to super, hlavně to, že ze dvou surovin lze stvořit něco takhle nadpozemského, určitě to vyzkouším. Jenom by mě zajímalo - nevíte, jak dlouho to vydrží jedlé v lednici? (mám problémy s odhadem množství, tak vařím ve velkém :-) Děkuji :)

vranas
130 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Pečlivě jsem prostudovala diskusi a hned jdu do toho.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

jéé, konečně mám jasno, jak asi zní moje angličtina rodilému mluvčímu :-D

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

tak ještě jeden supr výraz a pak šlus! Jinak tu budu sprdnuta, že to sem nepatří!
http://korysi.navajo.cz/

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

ono ti to možná zhoustne dřív! Záleží na kvalitě surovin a okolní teplotě. Sněhurka to už dělala, já ne, já si kupuju už hotovou, ale asi ji vyzkouším taky ;-)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

navajo čtu když se chci opravdu pobavit. Zadejte kdejaký výraz a máte o zábavu postaráno :-))

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Bali, tak teď mám ve všech "krémech " naprosto jasno a smíchy nevidím na klávesnici.:-)))
Ale vážně k receptu, když to bude tak dlouho v teple, nezkazí se? Zkoušel to ještě někdo?

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche. - Bali:-)))

To je teda odkaz:-))) Nejlepsi snad je to o slehacce: Krémový s 30 % nebo více tuk může být otočen do šlehaná smetana tím, že míchá to se vzduchem. Toto ostře zdvojnásobí hlasitost krému…

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

aha! A to jsem tam byla ve čtvrtek!
A toto sem nemůžu nedat :-)) , to stojí za kuk!!!
http://krem.navajo.cz/

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.-Bali

Zborovská a na ocet už se ptát nebudu, knížku si koupím. :-))))

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Creme fraiche jsem viděla v prodejně Seafood v Praze ve Zbrojovské. 500 ml 99 Kč.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Jéé to je tak jednoduchý…skoro se stydím, děkuju Lydie…:))

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Lochnesko - krém freš :-)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Holkýýýý
prosím vás, jak se to čte??? Kdybych se chtěla touhle specialitkou pochlubit, tak ať to umím aj vyslovit.....

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Babi, přisladila jsem jen to, co jsem včera šlehala. Dělala jsem toho hodně, asi 400 ml šlehačky a 400 ml kyšky. A budeš klečet na polínku, protože v takové spoustě receptů fakt nevím - sladké nebo slané. Asi toho budu muset vyzkoušet hodně, ale půjde asi první na řadu něco slaďoučkého.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Scarlet,

to jsem nesmírně ráda. Tento krém se dá použít na tolik způsobů jak sladkých, tak pikantních, že zde ani nemám tolik místa! Zajisté něco na Labu najdeš a když ne a je-li již přislazený, tak k nějakému dortu, buchtě, dezertu atd. jako na příklad k těmto výborným zákuskům ZDE a ZDE .

Přeji Ti příjemný den!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Babi, kráááásně zhousnul. Včera jsem našlehala, přisladila, navršila jen na mražené borůvky a pošmákli jsme si moc. Na využití zbytku Crème fraîche musím najít něco na Labu. Pak dám vědět.
Děkuji Ti za recept a přeji hezký den.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Scarlet,

jsem moc zvědavá, co tomu řekneš. Krém se dá opravdu použít do tolika receptů, že se to nedá ani vyjmenovat.

Příjemný podvečer!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Babi, už je namíchaný ve sklenici. Připravila jsem Tvou odlehčenou verzi. Teď jen čekám, až Crème fraîche zhoustne. Pak napíši, jak chutnal.
Přeji hezký den

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Sněhurko a Bali,

díky za přečtení receptu a jeho podložení Vašími osobními zkušenostmi.

Příjemný den!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.
Alice
104 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

:o((( Tyhle jsou zapecene, to neee. Ty co mi tak chutnaly nebyly - zkusim nekde popidit a napsat recept :o)) Zkuste taky, prosiiiim.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Terko, špatně ses koukala, je tu takový a lehce jej najdeš, má v závorce dodatek Veg … ;o) Kvůli němu jsem totiž rozpoutala tuto diskuzi. Když o něčem píšu, chci vědět o čem.

Alice
104 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Také je výtečný v kombinaci s palačinkami, ale bohužel, tenhle recept na Lubu není :o((( Třeba ho někdo máte ?

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

jééé , to mi povidej. Creme fraiche mame v lednici VZDY!
Takove jahody s Creme fraiche, lzicka kremu do cibulacky( na rozdil od kysane smetany se hezky rozplyne),nebo cerstvy chrest a crem fraiche s cesnekem a petrzelkou a..........! Nejlepsi s tim lososem!!Vid, Snehu?!

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Crème fraîche (naštěstí je běžně k dostání v blízkém Německu, a to francouzské provenience) je také nepřekonatelná s několika kapkami olivového oleje, několika kapkami citrónové šťávy, špetkou mořské soli a nasekaným čerstvým koprem. Takhle upravená je vynikající k uzenému lososovi, kaviáru a blinám. A k tomu křupavou bagetu, viď, Bali? ;-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche - Všichni,

Tak jste se dobře pobavili pod mým receptem, který používám tak 30 let. Mám jej víc jak ráda. K některým dezertům mi chutná podstatně víc, jak šlehačka. Do vaření je jemnější než kyselá smetana a její použití je bezpečně bez sražení. Crème fraîche lze ochutit třebas vanilkou, lze přisladit (možností taktéž pikantních je mnoho) a lze našlehat. Jeho použití je široké. Zvláště ta nadlehčená verze je méněkalorická ve srovnání s kyselou smetanou, nebo šlehačkou samotnou a jak jsem psala, s více zajímavou chutí. Pochopitelně je to stále domácí verze čerstvého krému, který se ve Francii prodává již připravený. Jasmin vše velice obsažně objasnila. Děkuji Ti Jasmin!

Crème fraîche zajisté doporučuji, což poznáte podle mnou uveřejněných receptů.

Všem přeji příjemný den!

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Opravuji odkaz z předchozího příspěvku: Delia Smith

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Ještě tip na pěkný článek o osobní zkušenosti href=http://www.deliaonline.com/delia-at-life/travels-with-delia-creme-fraiche-the-cream-of-france,154,AR.html>Delia Smith s výrobou téhle pochoutky v Normandii. Musíte vzít normandské krávy, normandskou louku či seno vzrostlou v normandském klimatu, trochu normandské práce a zkušeností a je to! :-)

A ještě k receptu: Podle mě je jedno, jaký je poměr pří:,–( - prostě větší množství startovací kultury funguje rychleji. Jogurt, kysané podmáslí, atd fungují stejně (Lactobacillus). Jen kefír je něco jiného, tam je ještě navíc streptokoková kultura.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Jasmine, děkuji za překlad, budu využívat :-)))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

No jo, vážení, vy se tady všichni dohadujete a babi mlčí. Vždyť přeci jen ona může znát tu verzi, kterou tu ona prezentuje.

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Vladka, ja som si doteraz v obchodoch (pražských) všimla iba výrobok spoločnosti Unilever nazvaný Cremefine - píšu o ňom, že je „zdravšou“ obdobou Crème fraîche, pretože namiesto mliečneho tuku obsahuje tuky rastlinné… ale po neblahých skúsenostiach s podobne „zdravým“ syrom s rastlinným tukom (drahý polovičiak ho kedysi omylom kúpil), ktorý fakt nebol jedlý, už takýmto výrobkom à la kočkopes nedôverujem - takže som to zatiaľ neskúšala. ;o]

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Omouvám se moc za chybu a nepozornost, samozřejmě to musí být smetana, jinak dostaneme pouhý jogurt.
Jestli je k dostání to nevím. Zkusím to vyrobit z čerstvé smetany a zkusmo trochu jogurtu, zaručeně živého ze skleničky.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

děkuji mockrát za překlad i za doplnění informací. Není náhodou k dostání už hotová i na našich pultech?

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Jasmine, vďaka za preklad!

Len v tom závere ti nejako ušlo mlieko ako možný základ „improvizovanej“ crème fraîche - v skutočnosti sa hovorí o smotane, resp. „heavy cream“, čo je obzvlášť hustá smotana (môj slovník uvádza, že má mať aspoň 36% tuku). ;o)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Jé, ještě jeden poetický text k tomuto Crème fraîche z internetu (překlad): … je to něco, co budete s radostí jíst rovnou lžící. Je to francouzská sestřenice zakysané smetany, ale vydatnější, jemnější struktury, více smatanová, spíše jako pudink. Když v Paříži nakupujete crème fraîche na tržišti nebo v mlékárně za rohem, je nabrán z hrnce a sklouzne líně z naběračky do malé nádoby. Co se týče chuti, je kyselý jako zakysaná smetana, ale tato kyselost je jemnější, ušlechtilejší.a na rozdíl od zakysané smetany může být našlehán do měkkých kopečků a vařen, aniž by se srazil.
Je to jeden z malých mléčných zázraků, a jako se zázrakem s ním zacházejí v Paříži, kde se často používá do dortů či koláčů, nastříkaný jako ozdoba na dorty či zmrzlinové poháry, jako pří:,–(a do polévkových knedlíčků a ano, jí se přímo lžící v soukromí vlastní kuchyně, když se nikdo nedívá… atd.

Zítra nakoupím pří:,–(y a jdu vyrábět.

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

Překlad z němčiny:
Crème fraîche: kysaný mléčný výrobek, s minimálně 30% obsahem tuku, který se vyrábí ze smetany. Obsahuje až 15% cukru (sacharidů). Při přípravě se využívá zejména francouzský způsob, kdy se čerstvá smetana je lehce „naočkuje“ bakteriemi mléčného kvašení a poté se šetrným způsobem zredukuje obsah vody, až na obsah tuku 30-40%. Tento postup je rozhodující pro dosažení jemné, příjemné sladko-kyselé chuti a pevné, roztíratelné konzistence… ani v horkých jídlech se nesráží…, prodává se různě ochucené - koření, česnek, rajčata, calvados …

A z angličtiny doplňuji: - Crème fraîche není tak kyselý jako zakysaná smetana, je francouzského původu. Vyrábí se z nepasterovaného mléka pomocí bakteríí mléčného kvašení až do stadia, kdy je zakysaný a hustý, poté se pasterizuje, čímž se proces fermentace zastaví.

Nemůže být tedy vyroben z pasterovaného mléka, jelikož v něm nejsou bakterie. Náhražka se může vyrobit z pasterovaného mléka, přidáním 1-2 lžic podmáslí (asi myšleno kysané podmáslí, nikoliv kefír) na 2 hrnky pasterované (ne UHT) smetany a nechat stát v teplé místnosti 8-24 hodin, dokud nezhoustne. Dá se používat ve většině recptů rovnocenně místo zakysané smetany, ale má dvě hlavní výhody: dá se našlehat a při vaření se nesrazí.

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

tak ak by to niekoho zaujímalo, niekoľko informácií k téme je aj na anglickej wikipedii :o)

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

nechtělo se mi :-), proto jsem jenom vložila vzkaz, ale přeložím , až budu mít trochu více času :-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

lýdie děkuji, ale to se můžu tak akorát fakt podívat, německy umím jen za silné podpory slovníků a konverzací, kdyby se Ti chtělo … třeba…a kdybych tě mocky a hafo poprosila ;o))…nechtělo by se Ti to přeložit a vložit třeba i do deníčku jako zajímavou informaci? Moc prosím i za ostatní labužníky, které by to zajímalo. Děkuji. ;o))

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme fraiche - Crème fraîche.

vladko, podivej se sem

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Crème fraîche.

Rosničko díky … ;o)

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Crème fraîche.

Vladko,

tuto specialitu jsem ochutnala přímo ve Francii-takže popisuji, jen co mé chuťové buňky na to-není to vůbec jako kysaná smetana, ta je příjemně nakyslá a mnohem řidší konzistence. Creme fraiche je skupenství tužšího -ze lžičky musíš zklepávat. A chuť-přijde mi to bez chutě-ani sladká (jako čerstvě ušlehaná naše smetana) ani nijak nakyslá, je jen velmi hutná a sytá. Nicméně, všichni ji tam milují s jablkovým koláčem, lesním ovocem atp…proti gustu..;-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Crème fraîche.

Zajímalo by mne, co vlastně to Crème fraîche opravdu je. Když otevřu Poštulkův lexikon, dočtu se, že se jedná o francouzský výraz pro zakysanou smetanu, který se vžil v celém světě, ale ve Francii je tento název používán pro čerstvou, nesladkou smetanu - nic z toho však neodpovídá Tvému předpisu, babi - jedná se tedy jen o nějakou náhražku originálního francouzského výrobku?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz