Recept Creme brulee - (rychlá verze)

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nalít šlehačku do kastrolku a přivést k varu. V ohnivzdorné misce smíchat žloutky, jemný krystalový cukr a semínka z vanilky, nebo vanilkový cukr. Šlehat ručně, až hmota zesvětlá a zhoustne. Za stálého šlehání pomalinku přilévat horkou šlehačku. Položit misku nad pomalu vařící vodu a míchat dřevěnou vařečkou do zhoustnutí (hmota musí tlustě pokrývat vařečku). Lžicí naplnit 6 ohnivzdorných kalíšků (nejlépe s rovnými stěnami a 125ml obsahu). Nechat vystydnout a dát do chladničky zhoustnout alespoň na 1 hodinu před podáváním. Vaječný krém posypat krystalovým cukrem a kalíšky poskládat na plech s okrajem. Nasypat několik kostek ledu kolem kalíšků (aby se krém moc nezahřál) a vše dát pod předehřátý gril. Grilovat, až se cukr rozpustí a lehce zhnědne. Ozdobit bobulovitým ovocem (maliny a ostružiný, rybíz atd.), které se také může dát na dno kalíšků. P.S.: Karamelizování cukru nejlépe připravit blíže k podávání, aby cukr nezvlhnul. Místo pod grilem se cukr může karamelizovat pomocí plamene. Tento recept je velice jednoduchá verze bez pečení ve vodní lázni. Časem přidám i jiné francouzské recepty.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 20.09.02 vloženo
  • 14662x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 600ml šlehačky, neušlehané
  • 6 žloutků
  • 4 lžíce jemného, krystalového cukru
  • 1 tobolka vanilky, (nebo vanilkový cukr, nebo 2 lžičky vanilkového výtažku)
  • 4 lžíce hrubého, krystalového cukru (nejlépe třtinového)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Creme brulee - (rychlá verze)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Creme brulee - (rychlá verze)

penda
4752 příspěvků 24.3.06 18:49
Re: Creme Brulee.

Крем-брюле шаг за шагом ;o)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Airan, děkuji za vysvětlení těch ledových kostek. ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee - Scarlet, buraci, iran...

Scarlet, děkuji Ti mnohokrát za obrázek!
Jak jsem již napsala pkorinkové, když jsem recept psala, nechtěla jsem v něm používat něčeho, co ne každý má po ruce - horkovzdušnou pistoli/pájecí lampu (díky buraci). Tu sama vlastním, je to malá jakoby hračka a tak stejně používám manželovu industriální. Proto jsem použila běžného způsobu jak zkramelizovat krystalový bílý, nebo hnědý cukr v troubě pod grilem. Kolem kalíšků/Ramakins se navrší led (může být zalitý ledovou vodou), aby se krém nezahřál. Custard je v tomto receptě již hotový. Mám další recept přímo z Francie a tak jej časem přidám. Creme brulée, Creme caramel a Creme catalan, jak po francouzsku, tak ze Španělska má můj manžel rád a tak tyto krémy připravuji dosti často a tím pádem na ně mám hodně receptů.

Příjemný den!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee

Airan, jednu verzi jsem Ti cca před dvěma hodinama hodila mezi recepty…

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Kostky ledu se tam davaji aby krem byl krasne hladky, ja osobne mam rada s vzdusnima dirkama, tak nedavam ani do vodni lazne i kdyz ten muj se povazuje za kucharsky nepovedeny:-))) Ten krem znam davno, jen se porad nemuzu dostat k tortu s tym kremem, je udajne uzasny! Mam fotku, kde je na nem mexicka vlajka (overila jsem si tu vlajku:-) a nazev „tarta de brulee“

airan
652 příspěvků 2.3.06 17:36
Re: Creme Brulee - holky, holky!

Neni lepsi si udelat pohodu a nicim ji nerusit? Pak to vareni a peceni bude mit ten spravni smrnc:-) Co se tyce chyb…nikdo neni dokonaly:-)))
P.S. Jednou jsem na bulharskym webu udala do moucniku sul misto cukr a a mesic me pak provazelo spickovani a smich. Takze???
Zdravim vsechni a preji krasny vecer.

buraci
1136 příspěvků 2.3.06 16:12
Re: Creme Brulee.

Ke karamelizovani: Ja pouzivam horkovzdusnou pistoli (nastavenou na nejvyssi stupen). Tim se predejde nezadoucimu nahrati kremu v troube pod grilem.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee - pendo.

zatím jsem neodpověděla a nepoděkovala ani Scarlet, ani airan. No a tobě? Takže…

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Musím se smát tomu, jak se vyhýbáš přímo odpovídat na mé dotazy, natož, abys poděkovala, když Ti popíšu, jak správně vkládat obrázek na tiramisu, tak málo bohatě stačí k tomu, aby si člověk udělal obrázek o Tvém charakteru. Nějak jsem z receptu nepochopila, proč se pod gril ty misky musí obkládat ledem…a asi se to ani nedozvím, tak jsem si z receptů vyhrabala verzi tohoto krému v češtině, jehož postup přípravy je pro mne daleko přijatelnější a vložila jsem jej na Labužníka.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee - pkorinkova...

Zajisté pomocí plamene je další způsob, jak zkaramelizovat cukr na povrchu krému. Recept jsem psala někdy v roce 2002 v Kanadě a v té době jsem nevěděla co je v ČR k dostání. Gril v troubě se mi zdál jistou cestou jak cukr zkaramelizovat a proto je tato technika v receptu popsaná. Dík, za komentář.

Příjemný den!

airan
652 příspěvků 2.3.06 12:32
Re: Creme Brulee.

Babi, az ted jsem si vsimla recept, nejak mi usel. Znas i dort s tim kremem?

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Máš pravdu, o mikrovlnce není zmínka. Já mám gril v mikrovlnce, tak jsem to spletla. Sorry.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Scarlet, mám pocit, že jsi mimo i ty…o mikrovlnce v receptu není zmínka a když si ho pečlivě přečteš, zjistíš, že třetí a čtvrtý odstavec pozbývá smyslu.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Vladko, já myslím že autorka se nespletla, mikrovlnka má asi nahradit flambování. Recept je staršího data, možná že ho upravila tak, aby byl všem dostupný. Viz obrázek.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Creme Brulee.

Mám jen skromný dotaz..nepopletl se Ti 3. a 4. odstavec? Mám pocit, že to nějak nedává smysl. Spíš bych řekla, že ty misky se mají dát na plech s vodou, strčit do trouby, pak vychladit a pak pod gril (předem posypat cukrem).

pkorinkova
4 příspěvky 28.2.04 23:54
Re: Creme Brulee.

Cukr muzeme zkaramelizovat pomoci kre:,–(la na plyn.a pouze ten model ktery vydava plamen.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz