Recept Což takhle dát si hermelín Dia Veg Bezlep

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Což takhle dát si hermelín

Úvod

Receptů na nakládaný hermelín určitě najdete spoustu a spoustu. Pokud vám nevadí ocet, tak je to OK, ale já se snažím jak pachu, tak i chuti octu vyhnout velkým obloukem. Snad jediným jídlem, kde se to, se zavřenýma očima, snažím překousnout, je koprovka. Ale i tam je pro mě lepším řešením zakysaná smetana.

Tento recept se octu i jakýmkoliv chemicky upraveným konzervačním prostředkům vyhýbá … a já volám sláva :-).

Postup

1. zralý hermelín rozkrojíme na ½

2. z obou stran posypeme pepřem (černým nebo barevným)

3. cibuli nakrájíme na slabé plátky

  • na 1 hermelín 1 střední cibule

4. česnek nasekáme nadrobno

  • 1 hermelín = 4 stroužky

5. promícháme cibuli, česnek, feferonky, drcený kmín a olej

  • na 1 hermelín ¼ lžičky feferonek v soli

6. skleničky plníme v pořadí směs – hermelín – směs - …

7. prokládáme novým kořením a bobkovým listem

  • 1 hermelín = 2× nové koření, 2× bobkový list

8. hermelín a směs řádně upěchujeme, v případě potřeby přilijeme olej – NESMÍ BÝT VZDUCHOVÉ BUBLINY

9. lze přidat i nadrobno nakrájenou červenou papriku

10. necháme 5 dní odležet


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.10.15 vloženo
  • 2578x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 dní

Ingredience

  • ingredience dle textu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.10.15 18:20

Naloženo hned v pondělí, dnes lehká ochutnávka, ale jsem statečná! Vydržím, odolám, víc už neužeru… slibuju… ještě 2 - 3 dny, bude to těžké té dobrotě odolat :D
Koupila jsem si jeden hermelín feferonkový a jeden pepřový, tak se nechám překvapit :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

boogie007 02.10.15 20:42

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Což takhle dát si hermelín

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 10.10.15 17:39

@birkana My se z „civilizace“ vrátili před dvěma hodinami a hádej, co jsem si přivezla z nákupu :mrgreen: ;)
Hned šest kousků - dva s pepřem, dva s chilli a dva „obyč“ :D :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 10.10.15 11:03
Děláte mi chutě ...

Za chvíli odjíždím do „civilizace“ na nákup. Na lístku mám na čestném prvním místě napsáno: 4× Hermelín s pepřem. Naložení budu tutlat, ať na mě konečně zbyde :evil: :lol:.

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 10.10.15 09:12

Já také používám sklenice od medu a od zelí - mají ideální obsah, jedna pojme dva hermelíny i s cibulí, česnekem a papričkami a oleje stačí opravdu málo :)
Nadělám jich vždy alespoň čtyři až šest (sklenic) a je tak dost pro všechny :)
Tahle nafocená várka byla jen do jedné - zkoušela jsem poprvé ochucený hermelín, jeden byl se zeleným pepřem a druhý s chilli papričkami a neuměla jsme si představit, jak dopadnou, ale dopadly výtečně :D
Další várka tedy opět na více sklenic :) :mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 09.10.15 20:36

Už mám naloženou druhou dávku a v lednici se schovává další dvojbalení hermelínů. Také se mi podařilo najít vhodnější sklenici (od medu), kam se hermelín pěkně napasuje a nemusí se tolik dolévat olejem. Svoji žravost omlouvám tím, že jsem nachlazená a že to vlastně užívám jako lék :jazyk:… však víte, cibule, česnek 8) ;)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 09.10.15 19:02

@birkana Já bych je nedala :mrgreen: :jazyk:
Jak jde o sýry nebo o kuře - o to se nedělím :mrgreen: :cert: :jazyk:
Ale o ostatní bych se asi podělila…
U nás momentálně v nakládání vedou hermelíny, lilky a cuketoví „slanečci“ :)
Olej z nakládání využijeme do salátů, nebo je dokonce dobrý pak i k naloženému masu - nic nepřijde nazmar :)

 
birkana
1663 příspěvků 09.10.15 10:21

@Zuzka1973, já dopadla ještě hůře :lol: :lol: :lol:. Když jsem sem před týdnem fotila ještě zabalené hermelíny, zároveň jsem poslala fotku i s odkazem na recept našim kamarádům.

V neděli přijeli, že prý v týdnu slaví jejich sousedi narozky nebo tak něco. A že já mám dobré naložené sýry. Tedy mi vezou jiné hermelíny, zeleninu, třičtvtilitr oliváče a sklenice s víčky. Abych jim vydala ten můj nedozrálý a zopakovala si to s těmi, které přivezli :jazyk:. Jenže já nevěděla, co večer vařit, tak jsem ty od nich obalila na smažení. Další jsem už nenakládala :zed: :oops:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 09.10.15 09:41

Tak do večeře jsem nevydržela :D :oops:
Kousek padl hrdinně již k svačině :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 08.10.15 12:33

@jau On se přísně jen tváří :D
Ve skutečnosti děsně trpí tím, že tu sklenici neumí sám otevřít ;) :D
Je to vážně dobré a naštěstí dnes snadno odolám pokušení - za chvíli mizím až do večera pryč (pracovně), takže co oči nevidí… :mrgreen:
A zítra už se k večeři otevřít smí, tak to už snad vydržím :D :mavam:

 
jau
457 příspěvků 08.10.15 12:26

@Zuzka1973 Čtu, že ani přísný plyšový hlídač neuhlídal všechno :D… u nás tyhle věci taky sublimují rychle :mavam:

@daduuja do oleje z ryb by mě to taky nenapadlo :think: někdy možná zkusím.

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.10.15 20:44

@daduuja Musím to také někdy zkusit :) :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 07.10.15 20:11

@Zuzka1973 když mi kolegyně poprvé odhalily recept, ťukala jsem si na čelo, sýry v rybím slaném oleji? to musí být hrůza, ale opak byl pravdou, rybina zmizela, naopak se zvýraznila vůně a chuť sýrů, budu muset za nima jet a vyžebrat jak olej, tak zbytky sýrů, dokud mám čerstvé bylinky na zahradě :-) :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.10.15 20:04

@daduuja Páni… to by byl ráj… :srdce: 8o
To nevím, nevím, zda bych odolala :)
Ty matesy bych si dala hned a s chutí :)

 
daduuja
1133 příspěvků 07.10.15 19:56

@Zuzka1973 do práce mi vozili v 5kg kyblíkách naložené červené matesy v oleji a krájeli jsme na porce a balili různé druhy sýrů, skrojky a patičky sýrů naložené v tom rybím oleji… to byla delikatesa :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.10.15 19:47

@daduuja Lepší by to bylo naopak :mrgreen:
Tu velkou na ochutnávání a malou už bych snad dokázala uchovat nenačatou předepsaný počet dnů :D :mrgreen: :mavam:
Uždíbla jsem jen kousíček shora a slupla jsem jednu papričku - zbytek uschován a snad vydrží do víkendu :D
Poprvé jsem koupila okořeněné hermelíny, tak jsme zvědavá, jaké budou…
Už teď to chutná moc dobře :palec:

 
daduuja
1133 příspěvků 07.10.15 19:22

@Zuzka1973 to chce nakládat dvě sklenice, i když dělám utopence, tak jednu velkou, ta vydrží a druhou malou na ochutnávání :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 03.10.15 19:15

@boogie007 To je pravda - uzený sýr je v oleji lahůdka, poprvé jsem na něj koukala nedůvěřivě, ale po ochutnání jsem názor rychle změnila :palec:
Já napřed nakládala jen zelí, rychlokvašky, utopence a občas hermelín, ale Standa mě vyškolil… Třeba naložený mix: minikarbanátky + houby smažené v trojobalu + cuketové frikadelky, jen tak alá utopenci - famózní záležitost :)
:mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 03.10.15 18:54

Jj, směska sýrů je kouzelná věc. Obvzlášť, když tam nechybí uzený, který předá oleji úžasnou chuť. Co je ale pravda, tak mám k nakládání velmi opatrný vztah… netrefíte se a listerie mohou mít pré. Ale chuťové buňky většinou nad mozkovými zvítězí :jazyk:

 
birkana
1663 příspěvků 03.10.15 07:02

Tyto 4 kousky jsou určeny též k naložení. Kupuji pro ten účel sýr již obalený v zeleném pepři. Také nakládám jen do oleje s bylinkami (nejoblíbenější kombinace je tymián + česnek) bez octa.

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 02.10.15 21:23

Také mám hermelín ráda jen v oleji s různým kořením, zkouším stále nové kombinace, takže díky za další z nich :kytka:
Bratranec dělával i směs co nejvíce druhů sýra - to byla dobrota :)
Na nakládané dobroty měl talent, já mu vždy na Vánoce napekla cukroví a on za to pro nás naložil na Silvestra nejen sýry, ale i jiné věci, vždy jsme si pochutnali… Nakládal cokoli, i zeleninu či různé kombinace…
Bohužel loni jsme se na něj s cukrovím nedozvonila, nebral telefon a po Novém roce přišla zpráva, že se oběsil :(
Vždy si na něj vzpomenu, když vidím nějaký naložený mls, představím si, jak bychom ten recept společně probrali a do pár dnů by mi Standa podával sklenici se slovy: „Nech to ještě chvíli uležet…“ :)
Tak teď je to už jen na mně: vyzkoušet a pak na Standovu počest spořádat :kytka:

Přes víkend u nás sice hermelín neseženu, ale v pondělí jdu na to :palec:

 
jau
457 příspěvků 02.10.15 21:12

Sýry nakládám vždycky jen do oleje + koření a pod. Je to dobrota s každým sýrem, aneb, když je miluješ, není co řešit :D

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Chilli con carne Chilli con carne
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz