Recept Což takhle dát si hermelín Dia Veg Bezlep

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Což takhle dát si hermelín

Úvod

Receptů na nakládaný hermelín určitě najdete spoustu a spoustu. Pokud vám nevadí ocet, tak je to OK, ale já se snažím jak pachu, tak i chuti octu vyhnout velkým obloukem. Snad jediným jídlem, kde se to, se zavřenýma očima, snažím překousnout, je koprovka. Ale i tam je pro mě lepším řešením zakysaná smetana.

Tento recept se octu i jakýmkoliv chemicky upraveným konzervačním prostředkům vyhýbá … a já volám sláva :-).

Postup

1. zralý hermelín rozkrojíme na ½

2. z obou stran posypeme pepřem (černým nebo barevným)

3. cibuli nakrájíme na slabé plátky

  • na 1 hermelín 1 střední cibule

4. česnek nasekáme nadrobno

  • 1 hermelín = 4 stroužky

5. promícháme cibuli, česnek, feferonky, drcený kmín a olej

  • na 1 hermelín ¼ lžičky feferonek v soli

6. skleničky plníme v pořadí směs – hermelín – směs - …

7. prokládáme novým kořením a bobkovým listem

  • 1 hermelín = 2× nové koření, 2× bobkový list

8. hermelín a směs řádně upěchujeme, v případě potřeby přilijeme olej – NESMÍ BÝT VZDUCHOVÉ BUBLINY

9. lze přidat i nadrobno nakrájenou červenou papriku

10. necháme 5 dní odležet



Nahlásit recept

  • 02.10.15 vloženo
  • 2701x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 dní

Ingredience

  • ingredience dle textu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.10.15 18:20

Naloženo hned v pondělí, dnes lehká ochutnávka, ale jsem statečná! Vydržím, odolám, víc už neužeru… slibuju… ještě 2 - 3 dny, bude to těžké té dobrotě odolat :D
Koupila jsem si jeden hermelín feferonkový a jeden pepřový, tak se nechám překvapit :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

boogie007 02.10.15 20:42

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Což takhle dát si hermelín

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
Zuzka1973
2201 příspěvků 10.10.15 17:39

@birkana My se z „civilizace“ vrátili před dvěma hodinami a hádej, co jsem si přivezla z nákupu :mrgreen: ;)
Hned šest kousků - dva s pepřem, dva s chilli a dva „obyč“ :D :mavam:

 
birkana
1672 příspěvků 10.10.15 11:03
Děláte mi chutě ...

Za chvíli odjíždím do „civilizace“ na nákup. Na lístku mám na čestném prvním místě napsáno: 4× Hermelín s pepřem. Naložení budu tutlat, ať na mě konečně zbyde :evil: :lol:.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 10.10.15 09:12

Já také používám sklenice od medu a od zelí - mají ideální obsah, jedna pojme dva hermelíny i s cibulí, česnekem a papričkami a oleje stačí opravdu málo :)
Nadělám jich vždy alespoň čtyři až šest (sklenic) a je tak dost pro všechny :)
Tahle nafocená várka byla jen do jedné - zkoušela jsem poprvé ochucený hermelín, jeden byl se zeleným pepřem a druhý s chilli papričkami a neuměla jsme si představit, jak dopadnou, ale dopadly výtečně :D
Další várka tedy opět na více sklenic :) :mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 09.10.15 20:36

Už mám naloženou druhou dávku a v lednici se schovává další dvojbalení hermelínů. Také se mi podařilo najít vhodnější sklenici (od medu), kam se hermelín pěkně napasuje a nemusí se tolik dolévat olejem. Svoji žravost omlouvám tím, že jsem nachlazená a že to vlastně užívám jako lék :jazyk:… však víte, cibule, česnek 8) ;)

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 09.10.15 19:02

@birkana Já bych je nedala :mrgreen: :jazyk:
Jak jde o sýry nebo o kuře - o to se nedělím :mrgreen: :cert: :jazyk:
Ale o ostatní bych se asi podělila…
U nás momentálně v nakládání vedou hermelíny, lilky a cuketoví „slanečci“ :)
Olej z nakládání využijeme do salátů, nebo je dokonce dobrý pak i k naloženému masu - nic nepřijde nazmar :)

 
birkana
1672 příspěvků 09.10.15 10:21

@Zuzka1973, já dopadla ještě hůře :lol: :lol: :lol:. Když jsem sem před týdnem fotila ještě zabalené hermelíny, zároveň jsem poslala fotku i s odkazem na recept našim kamarádům.

V neděli přijeli, že prý v týdnu slaví jejich sousedi narozky nebo tak něco. A že já mám dobré naložené sýry. Tedy mi vezou jiné hermelíny, zeleninu, třičtvtilitr oliváče a sklenice s víčky. Abych jim vydala ten můj nedozrálý a zopakovala si to s těmi, které přivezli :jazyk:. Jenže já nevěděla, co večer vařit, tak jsem ty od nich obalila na smažení. Další jsem už nenakládala :zed: :oops:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 09.10.15 09:41

Tak do večeře jsem nevydržela :D :oops:
Kousek padl hrdinně již k svačině :mavam:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 08.10.15 12:33

@jau On se přísně jen tváří :D
Ve skutečnosti děsně trpí tím, že tu sklenici neumí sám otevřít ;) :D
Je to vážně dobré a naštěstí dnes snadno odolám pokušení - za chvíli mizím až do večera pryč (pracovně), takže co oči nevidí… :mrgreen:
A zítra už se k večeři otevřít smí, tak to už snad vydržím :D :mavam:

 
jau
457 příspěvků 08.10.15 12:26

@Zuzka1973 Čtu, že ani přísný plyšový hlídač neuhlídal všechno :D… u nás tyhle věci taky sublimují rychle :mavam:

@daduuja do oleje z ryb by mě to taky nenapadlo :think: někdy možná zkusím.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 07.10.15 20:44

@daduuja Musím to také někdy zkusit :) :mavam:

 
daduuja
1140 příspěvků 07.10.15 20:11

@Zuzka1973 když mi kolegyně poprvé odhalily recept, ťukala jsem si na čelo, sýry v rybím slaném oleji? to musí být hrůza, ale opak byl pravdou, rybina zmizela, naopak se zvýraznila vůně a chuť sýrů, budu muset za nima jet a vyžebrat jak olej, tak zbytky sýrů, dokud mám čerstvé bylinky na zahradě :-) :mavam:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 07.10.15 20:04

@daduuja Páni… to by byl ráj… :srdce: 8o
To nevím, nevím, zda bych odolala :)
Ty matesy bych si dala hned a s chutí :)

 
daduuja
1140 příspěvků 07.10.15 19:56

@Zuzka1973 do práce mi vozili v 5kg kyblíkách naložené červené matesy v oleji a krájeli jsme na porce a balili různé druhy sýrů, skrojky a patičky sýrů naložené v tom rybím oleji… to byla delikatesa :-)

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 07.10.15 19:47

@daduuja Lepší by to bylo naopak :mrgreen:
Tu velkou na ochutnávání a malou už bych snad dokázala uchovat nenačatou předepsaný počet dnů :D :mrgreen: :mavam:
Uždíbla jsem jen kousíček shora a slupla jsem jednu papričku - zbytek uschován a snad vydrží do víkendu :D
Poprvé jsem koupila okořeněné hermelíny, tak jsme zvědavá, jaké budou…
Už teď to chutná moc dobře :palec:

 
daduuja
1140 příspěvků 07.10.15 19:22

@Zuzka1973 to chce nakládat dvě sklenice, i když dělám utopence, tak jednu velkou, ta vydrží a druhou malou na ochutnávání :-)

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 03.10.15 19:15

@boogie007 To je pravda - uzený sýr je v oleji lahůdka, poprvé jsem na něj koukala nedůvěřivě, ale po ochutnání jsem názor rychle změnila :palec:
Já napřed nakládala jen zelí, rychlokvašky, utopence a občas hermelín, ale Standa mě vyškolil… Třeba naložený mix: minikarbanátky + houby smažené v trojobalu + cuketové frikadelky, jen tak alá utopenci - famózní záležitost :)
:mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 03.10.15 18:54

Jj, směska sýrů je kouzelná věc. Obvzlášť, když tam nechybí uzený, který předá oleji úžasnou chuť. Co je ale pravda, tak mám k nakládání velmi opatrný vztah… netrefíte se a listerie mohou mít pré. Ale chuťové buňky většinou nad mozkovými zvítězí :jazyk:

 
birkana
1672 příspěvků 03.10.15 07:02

Tyto 4 kousky jsou určeny též k naložení. Kupuji pro ten účel sýr již obalený v zeleném pepři. Také nakládám jen do oleje s bylinkami (nejoblíbenější kombinace je tymián + česnek) bez octa.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 02.10.15 21:23

Také mám hermelín ráda jen v oleji s různým kořením, zkouším stále nové kombinace, takže díky za další z nich :kytka:
Bratranec dělával i směs co nejvíce druhů sýra - to byla dobrota :)
Na nakládané dobroty měl talent, já mu vždy na Vánoce napekla cukroví a on za to pro nás naložil na Silvestra nejen sýry, ale i jiné věci, vždy jsme si pochutnali… Nakládal cokoli, i zeleninu či různé kombinace…
Bohužel loni jsme se na něj s cukrovím nedozvonila, nebral telefon a po Novém roce přišla zpráva, že se oběsil :(
Vždy si na něj vzpomenu, když vidím nějaký naložený mls, představím si, jak bychom ten recept společně probrali a do pár dnů by mi Standa podával sklenici se slovy: „Nech to ještě chvíli uležet…“ :)
Tak teď je to už jen na mně: vyzkoušet a pak na Standovu počest spořádat :kytka:

Přes víkend u nás sice hermelín neseženu, ale v pondělí jdu na to :palec:

 
jau
457 příspěvků 02.10.15 21:12

Sýry nakládám vždycky jen do oleje + koření a pod. Je to dobrota s každým sýrem, aneb, když je miluješ, není co řešit :D

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz