Recept Cous Cous z Paríža

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, po chvíli pridáme cesnak na plátky. Hovädzie mäso prekrojíme na 2 kusy, osmahneme. Pridáme stehná, počkáme, kým sa trochu sfarbia. Zarestujeme rajčinovú šťavu, posolíme, pridáme polovicu všetkého korenia a vyberieme kuracie mäso z hrnca. Zalejeme vodou - iba aby bolo zakryté a hov. mäso varíme na miernom ohni 3/4 hodiny. Potom vrátime stehná, pridáme mrkvu nakrájanú na veľké kusy a varíme 1/2 hod. Potom dáme ostatnú zeleninu - vodnica na štvrťky, paprika na polovice, cukety na špalíčky asi 5 cm. V tomto čase pridáme aj luskovú fazuľku, mladú vylúpanu fazuľu a bôb. Prilejeme vodu, aby bolo všetko zakryté. Medzitým opláchneme konzervovaný cícer a vhodíme ho ku koncu varenia. Ešte ochutnáme a pridáme zvyšok korenín. Dôležité: ak máme špeciálny hrniec s pariacim nádstavcom (kuskusier), naparíme premytý a posolený kuskus (krupicu) v ňom. Ak nie, urobíme ho podľa návodu na obale. V každom prípade ho po dohotovení dáme do veľkej misy a dobre ho rozdrobíme najskôr vidličkou a potom rukou, pričom pridáme asi 5 dkg masla. Harrisu si dá každý sám, koľko si trúfa a vládze. Servírujeme tak, že dáme hromádku krupice, obložíme mäsom a zalejeme vývarom - opatrne, radšej pridávať počas jedenia.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 28.04.04 vloženo
  • 13603x zobrazeno

Čas přípravy

  • hodne dlhá

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Hovädzie predné bez kosti - 800 g, kuracie stehná - 4 ks rozdelené na polovice, 1 veľká cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 200 ml zahustenej rajčinovej šťavy, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 4 väčšie mrkvy, 3 vodnice alebo menšie kaleráby, 3 malé cukety, 300 ml konzerva cíceru, zelená fazuľka (struky) alebo vylúpaná mladá fazuľa, zelený bôb - všetko podľa chuti a možností, 1 kg kuskusovej krupice, olej, maslo, soľ, čierne korenie, kuskusové korenie (alebo aspoň rímsky kmín, mletú papriku a šafrán), harrisa na dochutenie

Doporučená příloha

  • merguez - opečené nevyúdené tenké klobásky z baranieho (skopového) mäsa, hrozienka, najlepšie žlté a namočen

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cous Cous z Paríža

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

Luba, taky myslím, vždycky jsem to s tím zahříváním akorát pokazila.....Hodí se mi tato ingredience i na tremp a turistiku do přírody, v dehydrovaném stavu je cous cous lehké a po nabobtnání velmi zasytí..a v neposlední řadě se mi líbí jeho rychlá příprava…Děkuju za rady, cous cous mě stále velmi láká..

luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

Milá Kari, čo sa týka harissy, už si odpoveď dostala. Inak sa dá použiť aj iná chilly omáčka. To s cous cousom je už väčší problém. Vykašli sa na návody, kde sa mieša krupica s nejakou tekutinou a prípadne zohrieva. Dobrý je iba vtedy, keď si tekutinu pridávaš postupne, tak ako jedlo ubúda. On má tendenciu nabobtnávať, takže na tanier si dáš vždy menej, než si myslíš, že zješ. Pridať sa dá. Prajem veľa úspechov.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky Esmeraldo!

myslela jsem, že je to něco s chilli..Měj se fajn!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

Kari, naťukej si do vyhledávání HARISSA a otevře se ti několik receptů. Je to rozmixované chilli po africku.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Luba,

len dotaz, čo sa snad ani netýká slovenštiny. Co je to, prosím, harrisa? Receptík jinak vyzkouším, ale přiznám se, že se mi cous cous ještě pořádně nepovedlo. Vždy když ho spařím horkou vodou, tak po vsáknutí vody je cous cous velmi chutný a krystalický. Ale když ho dále upravuji s čímkoli, na návodu krabičky je i prohřátí na pánvi s rajským protlakem, tak se mi kašovitě rozbrblá. Tento recept vypadá mnohem slibněji, ďakujem pekne.

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža - merquezky

pozn.: klobásky merquezky se dají sehnat v Tescu v oddělení s masem… jsou syrové a musí se tepelně zpracovat… a jsou mňam… :o)

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

Milá Jenoféfo - děkuji. :-) … Do Tvého seznamu přidávám ještě kefku - kartáček, somár - osel, hydina - drůbež… ostatně morčacia prsia znějí také poněkud odlišněji než krůtí prsa… :-)… a je fakt, že člověk se prostě pořád učí… (a já docela ráda) :o)

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

Stydím se, ale musím se přiznat, že přes svůj vysoký věk a poměrně značnou sečtělost ve slovenštině také nevím, že cícer je cizrna. A to jsem myslela, že všechny výrazně odlišné pojmy znám (čučoriedka, ťava, atrament ani ceruska mi nedělají potíže). No jo, člověk se učí pořád.

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

no a to si ještě k tomu představ, že mám slovenskou maturitu!!!! chi chi chi… teď se tady červenám, jak malá holka… :-)

luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

cizrna - ale ako to, že ja rozumiem po česky, a Ty po slovensky nie? Nič v zlom, ale je to zvláštne. Kontrolná otázka - koľko máš rokov - kolik ti je let?

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cous Cous z Paríža

kontrolní otázka - co je to cícer?? :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz