Recept Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

(Hodnoceno 1x) babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

Postup

V troubě nechat zhnědnout drůbky. Očistit zeleninu a nakrájet ji na drobné kostičky. Vložit ji do hrnce s masem, drůbky a bílky. Přidat studený vývar a přivéct vše do varu za neustílého míchání. Snížit teplotu a vařit po 1 1/2 hodiny. Odejmout nadbytek tuku a opatrně přelít consommé přes namočené a vyždímané plátno vložené do cedníku. Je-li nutné přecedit znovu, až je consommé vyčištěné. TIP: Kuře se může použít na krokety, karbanátky, nebo na různé saláty a do rychlých polévek atd. Telecí se může použít na př. k dušenému špenátu atd. Jiný recept: V hrnci smíchat kuře, bílky, mrkev a celer. Zalít to 2 hrnky kuřecího vývaru, dobře promíchat a přilít zbytek vývaru. Postavit na střední teplotu, přivéct do varu. Pevné části se začnou tvořit na povrchu. Dokola musí být bublající tekutina a šum. Jakmile vše přijde do varu, přestat míchat. Snížit teplotu a nechat jenom pomalinku probublávat asi 45min. Cedník vyložit cistým plátnem namočeným a vyždímaným. Naběračkou nabírat jenom čistou tekutinu a nalívat ji do cedníku. Netlačit na pevné části, pouze nechat tekutinu prokapávat. Jestli-že v consummé ještě zůstanou nějaké pevné částice, tak vše zopakovat stejným způsobem. Tuk na povrchu nechat ztuhnout a sejout ho. Také se může sejmout položením papírového ubrousku na povrch consommé, který tuk nasaje do sebe. Proces se musí zopakovat několikrát, až je tuk odstraněn. TIP: Consommé se může uschovat ve vzduchotěsné nádobě po 3 dny v chladničce, nebo ve vhodné nádobě se může zmrazit na 3 měsíce. Tento recept je základní, který se může dochucovat. P.S. Bujón - Consommé je velice koncentrovaný vývar.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 31.01.05 vloženo
  • 12006x zobrazeno

Ingredience

  • Na 3l consommé:
  • malé kuře
  • 3-4 drůbků
  • 750g telecího kloubu (kolena)
  • 100g mrkve
  • 100g pórku
  • 2 bílky
  • 3 1/2l kuřecího vývaru recept "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16949
  • Jiný recept na 1.5l:
  • 500g pomletého kuřecího masa
  • 6 bílků
  • 1 malá mrkev na jemno posekaná
  • 1 stonek řapíkatého celeru na drobno pokrájený
  • 2L kuřecího vývaru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 1.3.15 14:30

Pracné , nákladné a zdlouhavé, ale výjimečné a určitě stojí za vyzkoušení ke zvláštní příležitosti. Pokud máme, můžeme přidat sherry. Podávat můžeme s toasty Melba. Babi, dík za výborný recept :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné).

No babi…úplně se červenám.Člověk se učí celý život a já se učím hodně na Labužníku i od tebe.Díky.....

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Elénko...

zvláště v této době, kdy si musíme opravdu dávat pozor na to co jíme! Člověk však pozná z přidávaných receptů o jakého kuchaře/ku se jedná a Ty patříš mezi ty spíše klasické 8-) Ráda Tvoje recepty čtu!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné).

Babi, přesně jsi vyjádřila to, co já často říkám doma: RADĚJI SI TO UVAŘÍM SAMA. ASPOŇ VÍM, CO V TOM MÁM!!!! ;-DDD

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete - Tome...

Ahoj Tome, osobně trochu solím, ale to je individuální (záleží co s bujónem zamýšlím). Proto píšu, že se základní recept může dochucovat, kam patří mimo jiné sůl a pepř (do bílého vývaru i koncentrovaného, možná bílý pepř). Podle mého, domácí příprava má právě tu výhodu, že není naládovaný všelijakýma E, škrobem a solí. Tebe ovšem nebudu poučovat, protože jsi kuchařský GURU a můžeš nanejvíš poučovat Ty mě ;o)

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné).

Babi a nesolíš to?Ani ten kuřecí vývar?Já právě solím všechno.....

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz