Recept Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

Postup

V troubě nechat zhnědnout drůbky. Očistit zeleninu a nakrájet ji na drobné kostičky. Vložit ji do hrnce s masem, drůbky a bílky. Přidat studený vývar a přivéct vše do varu za neustílého míchání. Snížit teplotu a vařit po 1 1/2 hodiny. Odejmout nadbytek tuku a opatrně přelít consommé přes namočené a vyždímané plátno vložené do cedníku. Je-li nutné přecedit znovu, až je consommé vyčištěné. TIP: Kuře se může použít na krokety, karbanátky, nebo na různé saláty a do rychlých polévek atd. Telecí se může použít na př. k dušenému špenátu atd. Jiný recept: V hrnci smíchat kuře, bílky, mrkev a celer. Zalít to 2 hrnky kuřecího vývaru, dobře promíchat a přilít zbytek vývaru. Postavit na střední teplotu, přivéct do varu. Pevné části se začnou tvořit na povrchu. Dokola musí být bublající tekutina a šum. Jakmile vše přijde do varu, přestat míchat. Snížit teplotu a nechat jenom pomalinku probublávat asi 45min. Cedník vyložit cistým plátnem namočeným a vyždímaným. Naběračkou nabírat jenom čistou tekutinu a nalívat ji do cedníku. Netlačit na pevné části, pouze nechat tekutinu prokapávat. Jestli-že v consummé ještě zůstanou nějaké pevné částice, tak vše zopakovat stejným způsobem. Tuk na povrchu nechat ztuhnout a sejout ho. Také se může sejmout položením papírového ubrousku na povrch consommé, který tuk nasaje do sebe. Proces se musí zopakovat několikrát, až je tuk odstraněn. TIP: Consommé se může uschovat ve vzduchotěsné nádobě po 3 dny v chladničce, nebo ve vhodné nádobě se může zmrazit na 3 měsíce. Tento recept je základní, který se může dochucovat. P.S. Bujón - Consommé je velice koncentrovaný vývar.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 31.01.05 vloženo
  • 11320x zobrazeno

Ingredience

  • Na 3l consommé:
  • malé kuře
  • 3-4 drůbků
  • 750g telecího kloubu (kolena)
  • 100g mrkve
  • 100g pórku
  • 2 bílky
  • 3 1/2l kuřecího vývaru recept "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16949
  • Jiný recept na 1.5l:
  • 500g pomletého kuřecího masa
  • 6 bílků
  • 1 malá mrkev na jemno posekaná
  • 1 stonek řapíkatého celeru na drobno pokrájený
  • 2L kuřecího vývaru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 01.03.15 14:30

Pracné , nákladné a zdlouhavé, ale výjimečné a určitě stojí za vyzkoušení ke zvláštní příležitosti. Pokud máme, můžeme přidat sherry. Podávat můžeme s toasty Melba. Babi, dík za výborný recept :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné).

No babi…úplně se červenám.Člověk se učí celý život a já se učím hodně na Labužníku i od tebe.Díky.....

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Elénko...

zvláště v této době, kdy si musíme opravdu dávat pozor na to co jíme! Člověk však pozná z přidávaných receptů o jakého kuchaře/ku se jedná a Ty patříš mezi ty spíše klasické 8-) Ráda Tvoje recepty čtu!

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné).

Babi, přesně jsi vyjádřila to, co já často říkám doma: RADĚJI SI TO UVAŘÍM SAMA. ASPOŇ VÍM, CO V TOM MÁM!!!! ;-DDD

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete - Tome...

Ahoj Tome, osobně trochu solím, ale to je individuální (záleží co s bujónem zamýšlím). Proto píšu, že se základní recept může dochucovat, kam patří mimo jiné sůl a pepř (do bílého vývaru i koncentrovaného, možná bílý pepř). Podle mého, domácí příprava má právě tu výhodu, že není naládovaný všelijakýma E, škrobem a solí. Tebe ovšem nebudu poučovat, protože jsi kuchařský GURU a můžeš nanejvíš poučovat Ty mě ;o)

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Consommé - Bujón z kuřete (vyčištěné).

Babi a nesolíš to?Ani ten kuřecí vývar?Já právě solím všechno.....

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz