Recept Coleslaw s mladou kapustou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Variace na tradiční zelný salát

Postup

Najemno nakrájejte mladou kapustu (teď začátkem června je k dostání i v běžných obchodech), dejte do mísy. Posolte a promačkejte, dokud kapusta nezkřehne. Trvá to daleko kratší dobu, než u zelí.

Do kapusty nastrouhejte nahrubo mrkev a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Určitě se tam neztratí jarní cibulka a nebo šalotka, ale standartní cibule je vpořádku.

Promíchejte rukama a trošku ještě promačkejte. Zalijte olivovým olejem (nebo nějakým oblíbeným za studena lisovaným - ořechový a nebo slunečnicový určitě neublíží) a přidejte jogur, zakysanou smetanu a majolku v takovém poměru, aby vám to vyhovovalo. Tuk zde hraje docela významnou roli v chuti, ale holt je potřeba nějak vybalancovat poměr chuť - zdraví. Pokud to chci odlehčit, tak dělám jen jogurtový,případně s troškou majonézy. Kašlu-li zrovna na cholesterol, dávám jen zakysanou smetanu. Američani do originálního coleslawu dávají jen majonézu.

Pak je potřeba dát mísu se salátem do lednice, ideálně nechat jí tam přes noc, ale díky tomu že kapusta je křehoučká, tak i do tří hodin to pustí šťávu a krásně se prolnou chutě.

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.06.10 vloženo
  • 4007x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut + přes noc

Ingredience

  • 1 hlávka mladé, čerstvé kapusty
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • bílý jogurt/zakysaná smetana/majonéza

Doporučená příloha

  • grilování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Coleslaw s mladou kapustou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3815 příspěvků 14.01.12 23:15

Bádala jsem, zda existuje nějaká „ultimativní“ verze Coleslawu či Caesara - ale buď jsem bádala špatně, nebo na gramy přesné verze 1+2+3+4+5 a nic jiného neexistují.
Vyzkoušela jsem verzi Coleslawu Hanky Michopulu - najemno nakrájené kapustičky + nastrouhaná mrkev + nastrouhaná kyselá jablka, použila jsem poměr cca 1:1:1, trochu najemno nakrájeného řapíkatého celeru, trochu rozinek ( měla jsem je od Vánoc smíchané se sušenými višněmi a brusinkami), citronová šťáva, sůl, pepř a majonézy jen tak minimálně aby se vše spojilo. Nemusíme tomu říkat Coleslaw, ale rozhodně doporučuji. Lze jíst hned, ale po třech hodinkách v lednici je to ještě lepší. Udělala jsem jen na zkoušku misku a zítra budu asi dělat znovu :palec: .

 
Ou
49 příspěvků 11.06.10 03:21
Re: Coleslaw s mladou kapustou

Co třeba verze Nigely Lawson s podmáslím, celerem, ciderem a pekanovými ořechy?
 http://www.foodnetwork.com/…e/index.html

Stejně tak se dá najít verze, kde je namísto zelí brokolice. Pořád si trvám na tom, že název coleslaw je použit adekvátně, protože jasně odkazuje k tomu o jaký druh salátu jde a že namísto zelí je zde kapusta…

 
Ou
49 příspěvků 11.06.10 03:13
Re: Coleslaw s mladou kapustou

Ehm - tak pokud vím, tak coleslaw je daleko více americký, než anglický a možná by to chtělo argumentovat o něco věcněji.

Žila jsem v Čechách, na Moravě, na Krétě a v Devonu? Má to nějaký význam?

 
cookie123
253 příspěvků 10.06.10 01:37
Re: Coleslaw s mladou kapustou

v londýně

 
cookie123
253 příspěvků 10.06.10 01:36
Re: Coleslaw s mladou kapustou

Žila jsem 4 roky v anglíně, je to blbost

 
Ou
49 příspěvků 08.06.10 11:22
Re: Coleslaw s mladou kapustou

No tak základní colewlav je najemno nakrájené zelí, cibulí s mrkví a s dresinkem, který má jako základ majonézu a nebo kysené mléčné produkty. Takže jsem docela dost přesvědčená, že název je zcela adekvátní.

Další varianty jsou s nejrůznější další zeleninou - od papriky, přes řapíkatý celer třeba po dochucení koprem, či bazalkou. A nebo třeba s ořechy.

Narozdíl třeba od salátu Caesar není žádná ultimativní verze…

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.06.10 06:36
Re: Coleslaw s mladou kapustou - Cookie,

pozor, ať nedostaneš vylágoš.
Za rady, nebo nedej bože vlastní názor, se tu přísně trestá.

 
cookie123
253 příspěvků 08.06.10 06:21
Re: Coleslaw s mladou kapustou

Proč Coleslaw, který je o něčem jiném? Mohl a je to hezký recept, ale nervěte tam ten nepatřičný název

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 07.06.10 20:23
Re: Coleslaw s mladou kapustou

Hm. to nemusí být špatné, kapustu miluji v jakékoli podobě. Akorát, že po požití bude nutné vyhledat na delší dobu soukromí a poněkud zhoršit situaci skleníkových plynů v dané lokalitě - ale to je žert, samozřejmě. Já jen, že nespařená kapusta je opravdu dost nadýmavá.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz