Recept Coleslaw s mladou kapustou
Ou Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Variace na tradiční zelný salát
Postup
Najemno nakrájejte mladou kapustu (teď začátkem června je k dostání i v běžných obchodech), dejte do mísy. Posolte a promačkejte, dokud kapusta nezkřehne. Trvá to daleko kratší dobu, než u zelí. Do kapusty nastrouhejte nahrubo mrkev a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Určitě se tam neztratí jarní cibulka a nebo šalotka, ale standartní cibule je vpořádku. Promíchejte rukama a trošku ještě promačkejte. Zalijte olivovým olejem (nebo nějakým oblíbeným za studena lisovaným - ořechový a nebo slunečnicový určitě neublíží) a přidejte jogur, zakysanou smetanu a majolku v takovém poměru, aby vám to vyhovovalo. Tuk zde hraje docela významnou roli v chuti, ale holt je potřeba nějak vybalancovat poměr chuť - zdraví. Pokud to chci odlehčit, tak dělám jen jogurtový,případně s troškou majonézy. Kašlu-li zrovna na cholesterol, dávám jen zakysanou smetanu. Američani do originálního coleslawu dávají jen majonézu. Pak je potřeba dát mísu se salátem do lednice, ideálně nechat jí tam přes noc, ale díky tomu že kapusta je křehoučká, tak i do tří hodin to pustí šťávu a krásně se prolnou chutě.
Recept je z kategorií: Zeleninové saláty
- 06.06.10 vloženo
- 5436x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 minut + přes noc
Ingredience
- 1 hlávka mladé, čerstvé kapusty
- 2 mrkve
- 1 cibule
- olivový olej
- sůl
- bílý jogurt/zakysaná smetana/majonéza
Doporučená příloha
grilování
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Coleslaw s mladou kapustou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Coleslaw s mladou kapustou
Bádala jsem, zda existuje nějaká „ultimativní“ verze Coleslawu či Caesara - ale buď jsem bádala špatně, nebo na gramy přesné verze 1+2+3+4+5 a nic jiného neexistují.
.
Vyzkoušela jsem verzi Coleslawu Hanky Michopulu - najemno nakrájené kapustičky + nastrouhaná mrkev + nastrouhaná kyselá jablka, použila jsem poměr cca 1:1:1, trochu najemno nakrájeného řapíkatého celeru, trochu rozinek ( měla jsem je od Vánoc smíchané se sušenými višněmi a brusinkami), citronová šťáva, sůl, pepř a majonézy jen tak minimálně aby se vše spojilo. Nemusíme tomu říkat Coleslaw, ale rozhodně doporučuji. Lze jíst hned, ale po třech hodinkách v lednici je to ještě lepší. Udělala jsem jen na zkoušku misku a zítra budu asi dělat znovu
49 příspěvků 11.6.10 03:21
Co třeba verze Nigely Lawson s podmáslím, celerem, ciderem a pekanovými ořechy?
http://www.foodnetwork.com/…e/index.html
Stejně tak se dá najít verze, kde je namísto zelí brokolice. Pořád si trvám na tom, že název coleslaw je použit adekvátně, protože jasně odkazuje k tomu o jaký druh salátu jde a že namísto zelí je zde kapusta…
49 příspěvků 11.6.10 03:13
Ehm - tak pokud vím, tak coleslaw je daleko více americký, než anglický a možná by to chtělo argumentovat o něco věcněji.
Žila jsem v Čechách, na Moravě, na Krétě a v Devonu? Má to nějaký význam?
253 příspěvků 10.6.10 01:37
v londýně
253 příspěvků 10.6.10 01:36
Žila jsem 4 roky v anglíně, je to blbost
49 příspěvků 8.6.10 11:22
No tak základní colewlav je najemno nakrájené zelí, cibulí s mrkví a s dresinkem, který má jako základ majonézu a nebo kysené mléčné produkty. Takže jsem docela dost přesvědčená, že název je zcela adekvátní.
Další varianty jsou s nejrůznější další zeleninou - od papriky, přes řapíkatý celer třeba po dochucení koprem, či bazalkou. A nebo třeba s ořechy.
Narozdíl třeba od salátu Caesar není žádná ultimativní verze…
4812 příspěvků 8.6.10 06:36
pozor, ať nedostaneš vylágoš.
Za rady, nebo nedej bože vlastní názor, se tu přísně trestá.
253 příspěvků 8.6.10 06:21
Proč Coleslaw, který je o něčem jiném? Mohl a je to hezký recept, ale nervěte tam ten nepatřičný název
Hm. to nemusí být špatné, kapustu miluji v jakékoli podobě. Akorát, že po požití bude nutné vyhledat na delší dobu soukromí a poněkud zhoršit situaci skleníkových plynů v dané lokalitě - ale to je žert, samozřejmě. Já jen, že nespařená kapusta je opravdu dost nadýmavá.