Recept Čokoládový zmrzlinový dort

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čokoládový zmrzlinový dort

Postup

Nejdříve si připravíme **piškotové těsto**, pokud nepoužijeme koupený polotovar. *Nářadí:* dvě mísy na tření ruční šlehač, rendlík větší rendlík na vodní lázeň štětec (*mašlovačka, peroutka*) na vymaštění formy rozevírací pečící dortová forma o průměru 22 cm drátěná podložka Podle předpisu si připravíme odvážené přísady. Dortovou formu vymažeme dobře máslem a vysypeme hrubou moukou. Máslo rozpustíme na mírném ohni v rendlíku. Oddělíme žloutky od bílků a dáme je odděleně do dvou třecích misek. Ke žloutkům přidáme cukr a ručním mixérem ušleháme ve vodní lázni hustý bělavý krém. Poté ho vyndáme z lázně a prosíváme na něj zlehka mouku. *Nemícháme!* Přilijeme vlažné rozpuštěné máslo. V druhé třecí misce ušleháme z bílků pevný sníh. Třetinu sněhu zlehka opatrným obracením vmícháme do těsta. Na takto nakypřenou hmotu přidáme zbývající sníh, který opět opatrným obracením vmícháme do těsta. Piškotovou hmotu nalijeme do připravené formy a povrch srovnáme. Formu s těstem dáme na rošt a pečeme v troubě předehřáté na 180° C. Zhruba po 35 minutách je těsto dopečené a můžeme ho vytáhnout z trouby. Těsto po okraji uvolníme nožem, formu rozevřeme a sejmeme. Drátěnou podložku položíme na piškot. S piškotem ji překlopíme a sejmeme dno formy. Zhruba hodinu necháme na podložce vychladnout. Příprava **zmrzlinového krému:** Odvážíme si přichystané přísady. Žloutky vyklepneme, nejlépe do kovové mísy. Ke žloutkům přidáme moučkový cukr a ušleháme ve vodní lázni ručním mixérem hustý krém. Poté jej vyjmeme z lázně a šleháme do vychladnutí. Ze dvou chemicky neošetřených pomerančů ostrouháme kůru. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a spolu se 3 polévkovými lžícemi pomerančového likéru a kůrou s ní nadlehčíme krém. Čokoládu rozpustíme následujícím způsobem ve vodní lázni a smícháme ji s připraveným krémem a s odměřeným množstvím rumu. *Připravíme si hrnek, kovovou misku, stěrku, prkénko a hořkou čokoládu, kterou pokrájíme nožem. Dvě třetiny čokolády dáme do misky, tu vložíme do hrnce z poloviny naplněného horkou vodou. Mícháme gumovou stěrkou, až se čokoláda rozpustí. Poté misku vyjmeme z vodní lázně, přidáme zbývající čokoládu, abychom snížili její teplotu. Mícháme, dokud se zbývající čokoláda nerozpustí. Pak má čokoláda teplotu cca 32° C. Na zkoušku smočíme v rozehřáté čokoládě lžičku a necháme ji zaschnout. Čokoláda musí v krátké době zatuhnout a matně se lesknout.* **Konečná příprava vlastního dortu:** Dortový korpus z piškotu rozpůlíme na dva pláty. Plát dáme do formy a zakapeme 2 polévkovými lžícemi pomerančového likéru a šťávou. Navršíme krém a povrch uhladíme. Přiložíme druhý piškotový plát a lehce, ale rovnoměrně jej přitiskneme. Zakapeme zbývajícím pomerančovým likérem a šťávou a dáme na 4-5 hodin mrazit. Zmrzlý dort uvolníme z formy nožem a dáme na podložku. Ušleháme tuhou šlehačku a podle chuti ji osladíme. Dort ozdobíme připravenou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami (jejich nejjednodušší příprava: *z tabulky čokolády vytváříme hoblinky pomocí škrabky na brambory*). Čas potřebný na přípravu můžeme snížit použitím piškotového polotovaru (- 2 až 3 hodiny), zakoupením hotové čokoládové polevy (- cca 15 minut) a šlehačky (- cca 10 minut), použitím zmrzlinového stroje s vlastním chladícím agregátem (- 3 až 4 hodiny) nebo přímo zakoupením dortu v cukrárně (-6 až 9 hodin)... :-))

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 03.04.04 vloženo
  • 7346x zobrazeno

Čas přípravy

  • 6-9 hodin

Ingredience

  • 1 plát piškotového těsta (*koupený nebo připravený podle uvedeného postupu*)
  • 1/4 l šlehačky na ozdobení
  • 1-2 PL cukru
  • čokoládové hoblinky
  • *Zmrzlinový krém:*
  • 200 g hořké čokolády
  • 5 žloutků
  • 200 g moučkového cukru
  • kůra a šťáva ze 2 pomerančů (*bez postřiku*)
  • 3/4 l 33% smetany (*ke šlehání*)
  • 7 lžic pomerančového likéru
  • 4 PL rumu
  • *Piškotové těsto:*(příprava 30 minut, pečení 35 minut, chladnutí 1-2 hodiny)
  • 90 g másla
  • 6 vajec
  • 175 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • *Nářadí:*
  • mísy na tření
  • hrnec
  • ruční šlehač
  • jemné struhadlo
  • stěrka
  • malý a velký nůž
  • rozevírací dortová forma o průměru 22-24 cm
  • stříkací pytlík
  • stříkací ozdobné trubičky
  • *Celková doba:*
  • příprava 70 minut, pečení 35 minut, chlazení cca 60-120 minut, mražení 4-5 hodin, dokončení 30 minut

Doporučená příloha

  • podle chuti.....káva, čaj, víno, ovocný džus…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový zmrzlinový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz