Recept Čokoládový Vacherin v patnácti minutách

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Čokoládový Vacherin v patnácti minutách

Postup

Nechat zmrzlinu trochu změknout při pokojové teplotě. Pomocí rukou rozdrtit bezé na hrubo. Položit asi 1/3 bezé na dno dortové formy na pružinu velikosti 23cm, Potřít polovinou zmrzliny, stisknout ji dolů a uhladit ji zadní stranou velké lžíce. Pokrýt vše další vrstvou bezé a potřít zbytkem zmrzliny. Nahoru posypat zbytkem bezé. Dát do mražáku do upotřebení. Před podáváním projet kulatým nožem kolem stěny formy, otevřít ji a sejmout. Posypat povrch dortu kakaem, chcete-li. Ozdobit servírovací talíř, nebo mísu rozpuštěnou čokoládou, nahoru položit dort a ihned podávat. P.S.: Povrch dortu se také může ozdobit rozpuštěnou čokoládou na místo kakaa.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 14.04.03 vloženo
  • 7784x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10-15min.

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 litr čokoládové zmrzliny
  • 180g koupeného bezé
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa na posypání
  • trocha rozpuštěné tmavé čokolády na ozdobu, nemusí být

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový Vacherin v patnácti minutách

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čokoládový Vacherin v patnácti minutách

possum
464 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

Esme, v kazdem shopu, v aisle s cakes maji pusinky. Ponejvic vsak ruznych barev. Nikdy jsem je nekoupila, takze za chut nerucim.:-))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

Rosničko, bohužel nejsem v Čechách, ale i tady se možná něco takového prodává. Jen se budu muset lépe podívat. Hlavně že už vím co je bezé.

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

V Čechách prodávají v cukrářství sněhové pusinky- snad by šly použít.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

esme, ale babi píše „koupeného bezé“, tak třeba se ty „pláty“ dají přímo koupit…nikdy jsem je nesháněla, tak nevím, zda jsou k dostání, ale zřejmě ano :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

Díky moc Pendo a Vali. Škoda. Tímto se z patnáctiminutového dortu stává dort na půl dne. Možná že by se dalo použít místo bezé něco jiného.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

vali, děkuji, díky Tvému příspěvku jsem se ocitla i já v babiččině kuchyni a vybavila jsem si sebe při šlehání bílků, když se pekla bábovka :-)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

a ještě něco…název „bezé“ je francouzského původu a znamená „pusinka“ a v jiném receptu jsem vyčetla, že se vyrábí ušleháním bílků s cukrem v pevný sníh, do kterého se přidávají různé jádroviny (ořechy, mandle, arašídy, kokos, sójové oříšky…), popř. mouka. A u bezé hmoty není nutné dělat cukrový rozvar, protože obsahuje méně cukru než sněhová hmota. Pokud se bezé hmoty roztírají na plát, musí se hmota rozetřít velmi rychle, protože řídne. Před pečením se bezé pláty posypou moučkovým cukrem - lehce a stejnoměrně, díky tomu nabývá hmota do výšky. Tak, esme, a to už je snad vše, co jsem o bezé vyčetla…:-))

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

ještě jsem vyčetla, že počáteční teplota trouby je 150 °C a při dosoušení se sníží na 130 °C, bezé se musí okamžitě po přípravě vkládat do trouby, aby na povrchu neoschlo a nejdříve se má péct v zavřené troubě a až bezé získá příslušný objem, tak se trouba otevře a pečivo se dosouší při nižší teplotě…

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

Pendo, moje maminka uměla dělat skvělé pusinky. Ale cukr svařený na nit nezkoušela prstem, ale měla z drátku udělané očko, to namočila do cukru a foukla do toho. I když už tu dávno není, stále ji vidím, jak to zkoušela. Měla takový kameninový hnědý hrneček s hubičkou a když ten svařený cukr zašlehávala musela jsem ji pomáhat zvolna lít do sněhu, ten pak došlehávala do zchladnutí. Její pusinky krásně držely tvar, dělala kolečka, špičky, banánky.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

bezé jsou vlastně sněhové pusinky: ze 7 bílků a 270 g moučkového cukru uděláš asi 50 ks o váze 5 g…bílky šleháš s 1/3 cukru, zbylý cukr svaříš s vodou na nit: cukr dáš do hrnku, zaliješ vodou - na 100 g cukru asi deci vody. Rozpuštěný cukr svaříš. Během chvilky začne houstnout, hustotu zjistíš mezi prsty: když kapky chladnoucího cukru tvoří mezi prsty nitku, je cukr správně uvařen. Vařený cukr budeš postupně přidávat za neustálého šlehání do bílků. Takto připravenou hmotu stříkáš na pergamenový papír do tvaru např. obdélníčků a upečeš (spíše usušíš) v v mírně teplé, otevřené troubě.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový Vacherin v patnácti minutách.

Takovéhle rychlovky mám ráda. Nevím ale co je bezé. Prosím, vysvětlete.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chilli se sojovým masem

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz