Recept Čokoládový koláč "ve vlastní šťávě"

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Celkem rychle připravený, velmi dobrý teplý dezert, známý pod názvem self saucing pudding, s kterým určitě překvapíte. Je tu podobný recept od Esmeraldy. Nevím přesně odkud recept pochází, pravděpodobně z Australie?

Postup

Troubu rozehřejeme na 180°C.
Keramickou mísu nebo mísu z varného skla v průměru 20 cm vytřeme máslem.
Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme v něm vejce.
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem a zalijeme mlékem. Dobře promícháme. Těsto natřeme do připravené mísy. Hnědý cukr smícháme s kakaem a nasypeme na těsto. Zalijeme opatrně vřelou vodou, vložíme hned do trouby a pečeme asi 35-40 minut. Během pečení se vytvoří pod koláčem čokoládová omáčka. Koláč musí být propečený, proto zkoušíme ke konci špejlí. Ale po 35 minutách, maximálně po 40 je propečený.
Podáváme přímo z mísy, každý si může větší lžící položit porci na dezertní talíř a zalít čokoládovou omáčkou.
Jako příloha je velmi dobrý ovocný kompot z čerstvého nebo mraženého ovoce - maliny, ostružiny nebo třesně/ višně. Ovoce chvilku povaříme, přidáme ve vodě rozmíchanou polévkovou lžíci Maizeny, chvilku povaříme a podáváme s koláčem. Může být i vanilková zmrzlina.
Jestliže koláč zbyde, dá se samozřejmě jíst i studený. Čokoládová omáčka zůstane tekutá.
Abyste mohli podávat koláč teplý a nemuseli spěchat s obědem, můžete si koláč připravit až do fáze, kdy ho posypete hnědým cukrem a kakaem. Než vložíte do trouby teprve potom zalijte vřelou vodou, ne dříve!
Z tohoto množství těsta uděláte asi 6 porcí, pro větší jedlíky možná jenom 4 porce ;-).

Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.06.15 vloženo
  • 1229x zobrazeno

Ingredience

  • 130 g polohrubé mouky
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 2 pl kakaa
  • 125 ml vlažného mléka
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • dále potřebujeme:
  • 150 g hnědého cukru, lepší je třtinový, není tak sladký
  • 2 pl kakaa
  • 250 ml vařící vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový koláč "ve vlastní šťávě"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 06.02.16 19:48

Lydie, skoda ze fotak nefunguje..puding je fajnovy..vdaka:)

PS: do vlazneho mlieka som dala este pred vajickom cokoladu milku mozno 50 gr a horku cokoladu 50 gr..rozpustila a potom rozkvedlal vajicko..proste kvoli sladkosti, nechcem cukor do muky..a hore 1 PL lyzicu cukru s kakaom a aj tak je fajnovy cokoladovy..

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz