Recept Čokoládový koláč "ve vlastní šťávě"

lydia Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Celkem rychle připravený, velmi dobrý teplý dezert, známý pod názvem self saucing pudding, s kterým určitě překvapíte. Je tu podobný recept od Esmeraldy. Nevím přesně odkud recept pochází, pravděpodobně z Australie?

Postup

Troubu rozehřejeme na 180°C. Keramickou mísu nebo mísu z varného skla v průměru 20 cm vytřeme máslem. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme v něm vejce. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem a zalijeme mlékem. Dobře promícháme. Těsto natřeme do připravené mísy. Hnědý cukr smícháme s kakaem a nasypeme na těsto. Zalijeme opatrně vřelou vodou, vložíme hned do trouby a pečeme asi 35-40 minut. Během pečení se vytvoří pod koláčem čokoládová omáčka. Koláč musí být propečený, proto zkoušíme ke konci špejlí. Ale po 35 minutách, maximálně po 40 je propečený. Podáváme přímo z mísy, každý si může větší lžící položit porci na dezertní talíř a zalít čokoládovou omáčkou. Jako příloha je velmi dobrý ovocný kompot z čerstvého nebo mraženého ovoce - maliny, ostružiny nebo třesně/ višně. Ovoce chvilku povaříme, přidáme ve vodě rozmíchanou polévkovou lžíci Maizeny, chvilku povaříme a podáváme s koláčem. Může být i vanilková zmrzlina. Jestliže koláč zbyde, dá se samozřejmě jíst i studený. Čokoládová omáčka zůstane tekutá. Abyste mohli podávat koláč teplý a nemuseli spěchat s obědem, můžete si koláč připravit až do fáze, kdy ho posypete hnědým cukrem a kakaem. Než vložíte do trouby teprve potom zalijte vřelou vodou, ne dříve! Z tohoto množství těsta uděláte asi 6 porcí, pro větší jedlíky možná jenom 4 porce ;-). Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 03.06.15 vloženo
  • 1488x zobrazeno

Ingredience

  • 130 g polohrubé mouky
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 2 pl kakaa
  • 125 ml vlažného mléka
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • dále potřebujeme:
  • 150 g hnědého cukru, lepší je třtinový, není tak sladký
  • 2 pl kakaa
  • 250 ml vařící vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový koláč "ve vlastní šťávě"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čokoládový koláč "ve vlastní šťávě"

jolana
5068 příspěvků 6.2.16 19:48

Lydie, skoda ze fotak nefunguje..puding je fajnovy..vdaka:)

PS: do vlazneho mlieka som dala este pred vajickom cokoladu milku mozno 50 gr a horku cokoladu 50 gr..rozpustila a potom rozkvedlal vajicko..proste kvoli sladkosti, nechcem cukor do muky..a hore 1 PL lyzicu cukru s kakaom a aj tak je fajnovy cokoladovy..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Selská pivní polévka

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Cuketové placky Cuketové placky
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz