Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Troubu rozehřejeme na 180°C. Zelí dobře opereme, necháme odkapat a nakrájíme na malé kousky. Je-li v zelí kmín a černé koření, vybereme. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vejce, jedno po druhém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přesijeme do vaječné směsi a zalijeme vodou. Nakonec přidáme zelí. Dobře promícháme. Těsto nalijeme do vymazané, nebo pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečeme asi 40 minut. Koláč necháme ve formě vychladnout. Potřeme čokoládovou polevou. Dobrá je ganache od babi. Podáváme se šlehačkou. Tento koláč je velmi neobvyklý, ale opravdu dobrý, nesmírně čokoládový a šťavnatý. Místo části kakaa můžete přidat nastrouhanou hořkou nebo mléčnou čokoládu. Když budete mít odvahu upéct, neprozraďte, že je v koláči kyselé zelí. Čekejte na reakci až tajemství prozradíte. Na tento koláč mě upozornila kamarádka, která ví, že ráda zkouším neobvyklé věci. Já jsem upekla, mohu opravdu doporučit. Dobrou chut`
Recept je z kategorií: Koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
29.9.18 14:34
Upekla jsem v dortové formě, aby byl vyšší … proříznutí ale
doporučuji až druhý den, kdy je korpus kompaktnější, k promazání jsem
použila višňovou zavařeninu a zakápla několika kapkami griotky. Oproti
receptu jsem ubrala 10 dkg cukru, i tak je ďábelsky sladký (což je
účelem).
Skvělý recept od skvělé Lydie!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Čokoládový koláč se zelím
107 příspěvků 30.11.11 22:18
Teda jo..
to jako vážně - kyselé zelí??
Syrové bílé bych ještě pochopila, ale tohle už je moc i na mě - a že
dokážu splácat kde co
) Každopádně ale ukládám
k vyzkoušení 
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky,kdysi mi kamarádka poradila,abych i řízky obalovala v po lohrubé-nemudlají se,ale dnes už se mi nechce,mám za sebou bezlepkové cukroví(pro dceru)nechám to na 23.12.na první nášlap,to se většinou podaří,zelí vydrží.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničko, děkuji za opětné vyzkoušení
Jolanko, tento koláč jsem s červenou řepou nezkoušela, dobrý nápad. Ale vyzkoušela jsem jiný s červenouřepou, vzpomínám si, že jsem tam dávala i mandle. Byl výborný a nikdo nepoznal, že je tam řepa:-)
jkpupak já peču s polohrubou moukou, u nás universální. S tou se dá péct skoro všechno. Vejce dávej celé, jedno po druhém, jak je v recepě. Polevu nemusíš udělat ganache, stačí úplně normální čokoládová poleva. Napiš, jestli chutnalo.
Pěkný advent všem.
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to je teda bomba! Teď jsem dovařila szegedin na zítra,zelí zbylo,tak jdu na to,ještě-prosím-ta mouka výběrová polohrubá nebo hladká?A co s těmi vejci-celá nebo sníh?
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Kolacik je fajnovy aj s cervenou repou 9 uvarena a nastruhana alebo aj cerstva a nastruhana). Maslo mozeme vymenit za olej a kakao za cokoladu. ma krasnu farbu…pekny vecer..;))
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Dnes som si zas spomenula na tento Lydiin múčnik a pretože zelí je zdravé, hneď aj upiekla. Povrch som potrela ríbezľovým džemom a na to svetlú čoko polevu. Mančaft neveril, že je tam zelí, teda kyslá kapusta. Je to celé šťavnaté a nádherne čokoládové.
Lydie má výborné múčniky, to treba uznať!
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
buráci, děkuji Ti za vyzkoušení receptu a za komentář. I kritika sem patří. Co chutná mně, nemusí chutnat Tobě a obráceně. Proto existuje tolik receptů, aby si mohl každý vybrat.
landospandos, ráda přijmu i Tvou kritiku, když se bude týkat tohoto receptu. Nechtěla bys také přidat nějaký recept na labužníka, abychom i my měly možnost psát oslavné tirády?
Anicko, masro, anedz, Jarko, Helco, doufám, že jsem nikoho nezapomněla, děkuji všem za vyzkoušení receptu a za komentáře.
Příjemný večer.
Tak jsem tenhle „atyp“ vyzkoušela minulý týden. Jelikož jsem byla zvědavá taky na krém z Hrk-hrk buchty, tak jsem ho aplikovala na zelný koláč. Jak jsem se již zmínila v hrk receptu, omylem jsem tam přidala i normální pudinkový prášek, který byl chuťově poněkud na škodu, ale kupodivu jen když se lízlo přímo krému - jako komplet s koláčem to zaniklo. Odvezla jsem asi 1/3 plechu sestře v domění, že ji potěším. Zkritizovala to, že to k sobě vůbec nejde, a to ani netušila, že jsem zkombinovala dva recepty. Aby se danajského daru zbavila, odnesla ten výtvor do práce. Vzápětí mi přišel mail, že chce recept na buchtu i s krémem a pak mi líčila, jak se kolegyně málem porvaly, dělily se o miniporcičky, aby zbylo na všechny zájemce o „nášup“ a nechápavě vrtěla hlavou: „Kolikrát někdo přinese buchtu a ta tam tejden osychá, a tohle zhltly okamžitě… a nevěřily, že je tam zelí!“
Takže někdo by se porval, jiný pohrdne…
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Milá Lydie,tak jsem upekla dětem v m.š. Tvůj koláč a co myslíš, rozmatlali to a vyhodily,jsou zvyklé leda tak na sušenky a tatranky,zato velký úspěch měl tento koláč v podobě dortu u spolužáků mého syna ve vodňanské rybářské škole,promazala jsem ho višňovou marmeládou a polila čokoládovou polevou připravenou ze 70% čokolády a šlehačky.Prý vynikající.Pokud máš ještě nějaké podobné recepty,sem s nimi.
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro Buraci: Tedy konkrétně tento zelnýkoláč jsem nepekla, ale k Tvé poznámce - pekla jsem kávovočokoládovou bábovku, nad kterou se také všichni rozplývali. Klidně mě kamenujte, ale stejně jako Ty jsem nepochopila důvod těch oslavných tirád. Podle mého názoru taková úplně normální buchta, která navíc ani moc nevyběhla. Učuním (já vím, učiním) ještě jeden pokus, ale do těsta dám klasický sníh z bílků.
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Puvodne jsem myslela pouzit kysele zeli na ceskou klasiku…ale kdyz ctu tolik chvaly, tak hned zitra tu dobrutku taky vyzkousim. Pro slehacku musim do nejblizsiho kramku jet 24km…ze bych sla pesky, abych si mohla bez pocitu viny dat kousek?
Lydie diky za recepty, zdravim z jarni Kanady! Jarka
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Původně jsem si říkala, že svůj názor psát nebudu, protože se tu obvykle s ne úplně kladnými dojmy nesvěřuji:-) Nakonec jsem si říkala, že kapku odlišný názor nebude škodit, tak mě prosím nekamenujte. Dort jsem upekla, dostatečně ochutnala a bohužel musím říct, že mi připadá fádní, asi jako když je chlap metrosexuál, prostě na první ochutnání paráda, ale potom jaksi nuda bez jakéhokoliv vzruchu:-) Podle mě mu musí určitě slušet nějaká pikantní zavařenina a domácí šlehačka, ani jedno jsem ale k dispozici neměla. Je rozhodně pravda, že odleželý je lepší, ale stejně mu jaksi pořád něco chybělo. Rozhodně to berte jako můj subjektivní názor a prostě… není na světě koláč ten, aby zachutnal lidem všem:-)
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
pretože som včera kyslú kapustu kúpila a zvyšk doma bol, upiekla som Tvoj provokujúci múčnik. Dcéra, tá čo najviac chudne, teda hubne, zlupla 4 kúsky…a dnes si dala zas…Cesto som dala na veľký plech, po upečení som natrela malinovým džemom a posypala Grankom. Je super, dávam Ti "1 " s hviezdičkou…
/Trochu som spravila chybu, pretože som to zelí moc vymačkala, najbližšie už viem, ako na to…/
Príjemný deň!
A.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Já jedu taktéž pro kyslú kapustu.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
NEBLÁZNI!!!!!!!!!!!!!
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
klusat bys měla až po snězení koláče:-)
Měj se krásně, L.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
takže - či sa chudne u nás alebo nie, cestou z práce klušem pre kyslú kapustu - zelí! Už to snáď pečie tuná každý okrem mňa!
Príjemný deň!
A.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Jejda to je pochval. Jsem ráda, že koláč chutná a chutnal, že se našlo tolik odvážlivých, které vyzkoušely a hlavně odvážliví, kteří jedli:-). Alespoň se práce s překladem a psaním vyplatila:-) Díky všem. Každý si může přidat podle chuti co chce. Hlavně, když zádkladní ingredience zůstanou:-).
Aničko, nemusíš dávat tolik kakaa, můžeš dát půl kakaa a hořkou čokoládu. Můžeš dát i mléčnou čokoládu. Já dávám hořkou proto, že ji mám ráda, proto, že se jí stejně nemůže sníst hodně a proto, že je zdravější, takový bůček light:-)).
Určitě dej vědět, když přijedeš trochu dále než do Neusiedl
Bono, ganache od babi dělám zá:,–(ně z více čokolády a šlehačky, protože než použiju na dort, tak už polovinu sním:-)
Pěkný den všem. L.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě - polevu jsem použila doporučovanou ganache od Babi. Měla jsem jen jednu šlehačku, tj. 200 ml a recept je na 500 ml… Po bezvýsledném aplikování zbytků svých matematických znalostí ze ZŠ to musel vypočítat manžel…:-)
Takže na 200 ml šlehačky 180 g čokolády. Stačilo na celý koláč. B.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Sylvi, jak to, žes ho ještě neupekla? Já už ho dnes budu pécz potřetí a rodina si žádá stále znova a znova ;o))
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
To je chvály, to je chvály, já ho snad upeču taky.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Já jsem to spáchala včera večer a musím konstatovat, že je to jeden z nejlepších moučníků, které jsem nejenom kdy upekla, ale které jsem kdy ochutnala!!
Jeden kousek nestačí…:-)))
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Přidávám se do skupiny pějící chválu na tento koláč. O víkendu jsem ho vyzkoušela, kakaa jsem dala trochu míň - od oka nějak do 100 g - do těsta jsem přidala rozinky a navrch místo šlehačky potřela lehce povidly a polila čokoládovou polevou. Nemá to chybu!!!! I dnes - po dvou dnech - je koláč vláčný a snad ještě lepší než byl hned po upečení.
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem upekla, ochutnala - ano, je opravdu dobrý, jsem zvědavá, co na to zítra kolegyně:-))
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
obchádzam receptík, obchádzam…Tá diskusia okolo ma dráždi…Ale okolo mňa v rodine chcú byť všetci štíhli a nejedia v poslednej dobe sladké…Takže musím počkať.
Prosím Ťa, chcem sa opýtať - do cesta ide fakt 110 g kakaa? Nespochybňujem, iba si to overujem . Mám 120 gramové balenie a k tej múke sa mi to nezdá, na druhej strane, ak to má byť také čokoládové…
Príjemný deň!
A.
/Ak pôjdem okolo, dám sa pozvať, včera som bola iba v Neusiedler/
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě: doporučuji péct den před plánovanou konzumací. Ten zbytek, který nám ze včerejška zbyl je ještě výrazněji lepší, vlahý. Ta čokoládová chuť je naprosto dokonalá!
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
No tak ale, to už se nedá jen tak číst- myslím ty chvály na koláč,což mi připomnělo, že ho musím určitě upéct- a klik, už je v oblíbených! Brzy, brzičko se přesvědčím sama, fakt je to tak zvláštní, že to nutně musí každého vyburcovat k udělání a ochutnání. Lydie díky a dávám ti 1 s hvězdičkou!
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Fantazie. Skvělé. Úžasné. Nic jiného se na to nedá říc. Upekla jsem návštěvě a ta odcházela po nejprve nevěřícném kroucení hlavou s receptem.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem samozřejmě neodolala a upekla. Je opravdu výborný, o zelí ani nevíte. Už ho vkládám do svého blogu - nazývám ho Čokoládový koláč s tajemstvím, aby to bylo trochu schované. Opravdu stojí za to!
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Původně jsem pro tetu - milovnici čokolády - chtěla připravit klasickou čokoládovou pěnu, ale debata okolo tohoto koláče mě natolik zaujala, že jsem změnila plány a… koláč už se peče. Nedočkavě jsem ochutnala už syrové těsto a mám pocit, že to bude bomba (tedy nejen ta kalorická:-).
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Tulinko, když chutnal, tak můžeš prozradit:-)
Anedz, děkuji za vyzkoušení receptu. Jsem zvědavá, co na to řeknou děti. Dej vědět:-)
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Včera jsem tento koláč upekla,přidala jsem ještě rozinky a trochu skořice.Je výborný.Pracuji jako vedoucí ŠJ a jsem rozhodnutá upéct ho dětem k obědu jako moučník. Opravdu velice dobré,doporučuji.
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Tohle je tak krásně „ujetý“, že to upeču kolegyním. Už mají zkušenost: ochutnaly už kakaový koláč a s čerstvou kapií ( pro zájemce Moučník „Bláznivá Mary“, autor Airan, zdroj www.recepty.cz ). Dodnes na to vzpomínají:-)) Tak si myslím, že nastal čas je opět trošku zblbnout
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Dnes jsme dojedli poslední dva kousíčky. Koláč jsem měla v lednici a myslím, že takhle dva dny uleželý je ještě chutnější a vláčnější než čerstvý. Mimochodem- ty dva kousky jsem překrojila, promazala jahodovobrusinkovým džemem a navrchu ozdobila šlehačkou a návštěva byla chutí unesena… ale zase jsem neprozradila z čeho jsem pekla.....
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
koláč vypadá dost dobře, ukládám a také vyzkouším. Ta kombinace mne opravdu láká
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
nějak se mi ztratil příspěvek. Tak ještě jednou.
Zlato děkuji za pěkný obrázek a za odvahu vyzkoušet.
Bono, fantazie nemá hranic. Když se kolem sebe podíváš, jaké kombinace se dnes používají. Tomu by se naše matky a babičky divily a my to jíme:-)
Dobrou noc, L.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Stejně by mě zajímalo, jak takové recepty vznikají. Jak někoho napadne, že dá kysané zelí do těsta na koláč…:-))
.
Nejspíš někomu došla jablka, část nahradil zelím, které měl doma, jen tak zkusmo… Příště to risknul a dal jen zelí… Zvláštní. Někdy takhle přemýšlím o celé historii vaření
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Zbylo zelí tak jsme to upekli a jde to.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Obrázek snad až teď.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Takhle to dopadlo. Čokoládovorumovou polevu jsem posypala kokosem, ozdobila šlehačkou a pokapala javorovým sirupem.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Když peču něco nového, tak nejdříve ochutnám sama. Když mi to chutná, dostanou druzí, když ne, jí jenom manžel:-). Když vidím, že už jí několik dnů, tak to tajně odstraním. Když jsem pekla tento koláč, byla jsem hrozně zvědavá, kdo uhádne, že je v koláči zelí. Nejdříve jsem čekala až všichni sní a zda pochválí. Až to udělali, tak jsem nemohla vydržet a přiznala jsem se. Samozřejmě se každý na mne díval asi takovým pohledem, no teď se opravdu zbláznila. Ale potom jsem rozdávala recepty:-)
Oldsoft, díky za odkaz. To černé koření si myslím, že je jalovec. Když jsem recept psala, nemohla jsem si vzpomenout, jak se těm černým kuličkám říká.
Sigrid, třeba něco esoterického najdu. Ale potom neručím za následky:-).
Zlato
Pěkný den všem. Lydia
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Oldsofte… jednoduše ze zelí odstraň všechno, co není zelí…
Ať nemusíte hledat, tak Ganache od babi tu máte na kliknutí. Černým kořením se myslí pepř?
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Já už to vidím před očima: Hospodyňky si dávají v noci budíka a kradou se do kuchyně, za zamčenými dveřmi rychle a ve skrytu krájí zelí na mikroskopické kousky, které hned maskují tmavým těstem. Rodiny se radují a ládují, ale nikdo nesmí mít ani tušení, co se za tím skrývá…
?
Lydinko, teď mě napadá, to by mohl být takový esoterní koláč a mohl by se jmenovat třeba „Tajemství posledního templáře“ nebo „Zednářův sen“. Co Ty na to
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Já už koupila dnes kakao, první krok učiněn !
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Upeču o víkendu a o zelí nikomu neřeknu. Možná při lepší příležitosti…napadá mě třeba smrtelná postel…:-))))))
Lydinko, Ty jsi to konzumentům prozradila?
272 příspěvků 25.1.09 03:43
a teď ještě anketa: Kdo jste to přiznali jedlíkům, že je v tom zelí? Já ne a Tulinka taky ne. To je dva proti??? ;oDDDDD
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
je ještě vlažný a já neodolala a ochutnala. Bedla se určitě nebude zlobit, že jsem buchty odložila.
Krásně to vonělo, přepočítávala jsem na dvě vejce. Mám takovou šikovnou formu akorát pro dva a návštěvu. A jelikož není uvedeno jaká mouka a navíc jsem neměla představu jak byto mělo vypadat, tak jsem namíchala napůl hladkou s polohrubou, prostě je to suprový. Čekala jsem nějakou chuť zelí…není po něm ani památka, no nadchlo mě to tak, že opět pečení přejímám pod svojí vládu. Zítra se pokusím vložit fotečku.
Lýdinko normálně jsi mě k tomu dokopala, ale je to mňam. Hezký večer všem
353 příspěvků 25.1.09 03:43
I já se hlásím jako pokusný králík. Dnes odpoledne jsem využila doby, kdy jsem byla sama doma a udělala těsto. Když jsem do těsta sypala zelí, tak jsem si připadala jako zločinec, podvádějící rodinu. Ale když se děti postupně vracely domů, vítala je z trouby báječná čokoládová vůně. Koláč je opravdu báječný, na tácu zbývá už jen kousek, ale asi nenajdu odvahu přiznat se, z čeho jsem ho upekla… Všem doporučuju- zkuste ho, i když třeba zelí budete přidávat tajně!
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
hlásím, že je v troubě, nakukuju okýnkem a vypadá to dobře. Jsem na to zvědavá.
Ještě dám vědět. Z.