Recept Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Labužník paraplic... Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V kastrůlku smícháme cukr, melasu, teplé mléko a změklý tuk. Za stálého míchání zahříváme při mírné teplotě až k bodu varu. Zahříváme tak dlouho, až troška směsi vhozená do studené vody vytvoří kuličku. Pak směs vyklopíme na máslem vymaštěný plech, necháme trošku vychladnout a pak do ní rukama zapracujeme vanilkovou příchuť a nahrubo nasekaná ořechová jádra, rovnoměrně ji rozetřeme na plechu a necháme vychladnout. Vychladlou krájíme na malé čtverečky. *Asi tak v polovině 19. století daly tuto recepturu dohromady studentky novoanglické dívčí školy. Určitě se nenadály, že jejich vrtoch se stane klasickým sladkým hříchem. Recept čerpán z knihy: "Americká kuchyně - Yankee styl" od Michaely Beck*

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené

Nahlásit recept

  • 10.08.07 vloženo
  • 11480x zobrazeno

Ingredience

  • 1/4 šálku cukru
  • 2 PL melasy
  • 2/3 šálku svařeného mléka
  • 3 PL másla nebo margarínu
  • 1 CL vanilkové příchuti
  • 1/2 šálku jader vlašských ořechů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Ať se to jmenuje jak chce, melasa je produkt ze třtiny , který už nezkrystalizovatí. Ale důležité pro mne je skutečnost, že obsahuje ještě dost cukru, aby se nechala zkvasit a přepálit. Pak je z toho onen fantastický bílý třtinový rum. Vyrábí ho snad celá jižní Amerika. Je to velice čistý nápoj, a když se to jeden večer trochu přepískne , druhý den naprosto v pořádku. Koktejly z tohoto, nemají konkurenci.
To věděl velice dobře pán a veliký znalec tohoto rumu, který napsal kromě jiného -Stařec a moře .

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel - Gandelion

Já si ten název nevymyslela. Je to originál recept se států a je starý tak 150 let. A podle všeho vznikl jako něco co možná mělo čokoládu nahradit - tedy chuťové buňky se budou mít dobře a kakao to přitom nevidělo. No když někoho honí mlasná, tak se může zrodit zajímavý recept. :)

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Jojo, můj muž se pár let věnoval technologii výroby cukru a o melase se tedy moc dobře nevyjadřuje - hlavně je to pro něj odpad při výrobě cukru. V práci jí měly barely (pracovali s melasou v laboratořích) a o vůni při otevření barelu by se dalo tedy psát. U nás se cukr vyrábí z cukrové řepy a melasa z výroby cukru se používá dále v průmyslu pro výrobu lihu a také se část míchá do krmných směsí pro dobytek. Nicméně ta melasa, která se u nás prodává pro účely potravinové je vyrobená ze třtiny, proto je taky tak drahá. Hlavní přínos melasy pro náš organizmus je v tom, že jsou v ní obsaženy důležité stopové prvky a minerály, které právě v cukru už pak nenajdete.
No a ještě jedna perlička - náš kamarád z Londýna (který žije již pár let tady) si každý rok vozí ze svého domova - Londýna pomazánku vyrobenou z melasy a maže si ji na tousty. V Británii je toto jídlo veeelmi oblíbené - což mě tedy nepřekvapuje ;-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel - paraplicko

můj muž je taky chemik a ještě ke všemu vystudoval Chemii a technologii sacharidů a diplomku dělal v cukrovaru. Nechtějte slyšet, jak ohodnotil používání melasy…

Labužník gandelion02
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Omlouvám se, nechci rejpat, ale nemělo by tam být kakao nebo tak něco, když už je v názvu ČOKOLÁDOVÝ? :-)

Jinak mi to dost připomíná nugát, který dělávala moje sestra - akorát to nedávala na plech, ale mezi dvě oplatky (něco jako hostie), bylo to moc dobré! :-)))

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Ahoj,
no jak by řekl můj muž - původně chemik … melasa je odpadní cukerný sirup. Ale normálně řečeno - je to vlastně vedlejší produkt a odpad při výrobě třtinového cukru. Je velmi zdravý a ačkoliv obsahuje málo cukru i dostatečně sladký. Do moučníků se s oblibou používá i v britské kuchyni. Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy.

Lindaa
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládový karamel (Chocolate Fudge)

Co je to melasa? Díky

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz