Recept Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti

babi Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti

Postup

1. Do středního kastrolku (ne moc velkého, protože směs by se zredukovala příliš rychle a spálila se předtím, než docílí správnou teplotu) postaveného na vysoké teplotě přidat vodu s cukrem a přivéct do varu. 2. Přidat posekanou čokoládu, snížit teplotu a sem tam zamíchat. 3. Nepřikryté vařit do té doby, než směs dosáhne 110°C. Během té doby stírat stěny kastrolku navlhčeným štětcem ve vodě, aby se na stěnách kastrolku netvořily krystalky. Toto potrvá asi 5 minut. 4. Přecedit do menšího kastrolku. 5. Část polevy nalít na mramorovou desku a druhou část sem tam zamíchat, aby se neutvořil škraloup. 6. Neustále propracovávat čokoládu pomocí špachtle. Jakmile začne houstnout a je světlejší, tak ji vrátit do kastrolku. Dobře promíchat a znovu nalít na mramorovou desku. To opakovat ještě jednou. 7. Položit korpus na drátěnou mřížku postavenou nad plechem s okrajem a ihned z kastrolku nalít polevu na korpus (nebo pokračovat podle receptu). 8. Rozetřít polevu po povrchu i stranách korpusu a nechat ji zaschnout. Nějak takto to připravují profesionálové. Ale jde také proces krátit a to tak, že jakmile vařená čokoláda dosáhne žádanou teplotu, tak se nalije přímo na korpus, který může být potřený zavařeninovou zaschlou glazůrou. P.S. Poleva je tmavá a má koncentrovanou čokoládovou chuť. Původně to byla poleva na Sachertorte, ale dnes se používá i na jiné sladkosti. Poleva musí být uvařená na sirup, který ztuhne. Poleva zůstává lesklá při jakékoliv teplotě, je-li povrch dortu potřený slabou vrstvou zavařeninové glazůry, která musí být pořádně zaschlá, než se na ni nalije ještě tekutá a teplá poleva. TIP: Co udělat se zbytkem polevy, která stekla do plechu? Seškrábnout ji, vložit do misky a přikrytou ji vložit do chladničky. Může se zase rozehřát na nějaký zákusek, anebo kdykoliv máte chuť na horkou čokoládu, tak přidejte lžíci nebo dvě do horkého mléka a dobře vše našlehejte.

Diskuse o čokoládové polevě

http://www.emimino.cz/…poleva-6780/

Recept je z kategorií: Polevy

Nahlásit recept

  • 09.11.05 vloženo
  • 93065x zobrazeno

Ingredience

  • 1 1/2 hrnku cukru
  • 3/4 hrnku vody
  • 170 g kvalitní sladkohořké čokolády na hrubo posekané
  • 1 hrnek=250 ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti

exczech
299 příspěvků 2.4.14 18:06
teplota 110 stupnu

@ Luba
Ta teplota se meri na „candy thermometer“ neboli cukrarskem teplomeru kvuly hustote syrupu. To nema z bodem varu nic spolecneho :lol:

Příspěvek upraven 02.04.14 v 18:08

Hujer
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

No, ta poleva může být sebelepší, ale ještě to neznamená, že potažený dort bude vypadat krásně hladký s geometricky přesným kruhem a rovnou plochou. Proto nejdříve zamražený a složený korpus pomažu do hladka těžkou paříží, nejdříve vyhladím plochu, poté obvod a nakonec seříznu přebytky nahoře, tak, aby pomazaný dort držel dokonale hranu. Teprve takto připravený dort potáhnu polevou.
Je to postup běžný v profesionální praxi u nás, pravý vídeňský sachertorte tu paříž nezná.
radek

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi

Babi, děkuju. Dcera má příští týden 13 let, tak ji na dort udělám.

Trix7
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Můžu se prosím vás zeptat proč se ta poleva vylévá na mramorovou desku a co se stane když se to neudělá? Předem díky.

Fay02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Ač se nepovažuji za pokročilého cukráře, mezi labužníky jsem úplné kuře, tuhle polevu jsem s úspěchem nalila na banánový dortík.
Díky babi, spoustu tvých receptů mám mezi oblíbenými, takže teď mám tak měsíc co zkoušet ;)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Shikara, jsem si vědoma, že tento recept je pro pokročilé cukráře, anebo pro ty, co jsou ochotni trávit při pečení více času. Neznám hotové polevy, možná jsou výborné, avšak osobně, když nemám čas, tak připravím čokoládový ganache, který jsem s referencí radila i _evě_. Ta poleva však potřebuje delší dobu na zaschnutí.

Přeji Ti příjemný den!

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Sachruv dort jsem v únoru pekla na své narozky. Ale podle jiného receptu. Byl vynikající až na tu polevu. Ta se mi nepovedla tak jsem použila polevu v sáčku, která se jen ohřeje a natře se na dort, a bylo to mňam.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

evo, když neuspěješ s touto polevou, zkus použít čokoládový ganache , který se Ti asi povede. Ten však déle schne. Ganache však používám i na Pischinger.

Dobrou noc!

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Babi, děkuju - tvůj sachertorte je strašně dobrý, ale poleva - jako koruna díla - se mi nepovedla. Tohle už musí vyjít… Doufám, že místo mramoru může být leštěná žula.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

jiji, poleva patří na klasický vídeňský sachertorte nebo na dort z hotelu Sacher Korpus opravdu není složitý a nakonec ani poleva ne, i když to tak může vypadat ;o) Děkuji Ti za přečtení receptu!

Přeji Ti pěkný večer!

Labužník jiji02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Sachr dort miluji. moc díky za podrobný recept. Pokusím se tuto dobrotu vyrobit. Hezký den.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Scarlet, naopak já děkuji Tobě za zájem ;o)

Přeji Ti krásný víkend!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Díky za recept, už je v oblíbených

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

lubo, příprava svařeného cukru, není jako vařit normální vodu, která má bod varu 100°C. Zde jde opravdu o teplotu 110°C a té se dosáhne v normálním kastrolku ;o)

S pozdravem,

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Problém bude dosiahnuť tých 110 stupňov, že? Ešte tak v papiňáku, tam to zase nejde miešať. Nejako nám tá fyzika prekáža - bod varu, a tak. Inak dík za super recept, okrem tej teploty to vyzerá všetko fajn.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čokoládová poleva na Sachertorte i jiné sladkosti (v obrázcíc

Tak máme ty obrázky ;o) Pepíčku díky!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz