Recept Čokoládová pěna s příchutí pomeranče

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čokoládová pěna s příchutí pomeranče

Úvod

Použil jsem čokoládu Côte ďOr se 70% kakaa a 35% smetanu.
Může se stát, že když smícháme čokoládu se žloutky, tak nám hmota ztuhne a vytvoří se chuchvalce. Nic se neděje po přidání dvou lžic šlehačky (jak je uvedeno v receptu) se směs opět rozpustí.
Pěnu můžeme podávat také ve sklenicích nebo udělat jako klasický kulatý dort, v tom případě bych doporučoval dělat dvojtou dávku, proložený piškoty máčených v pomerančovém likéru.

Postup

Ve vodní lázni ušleháme do tuhé světle žluté pěny žloutky, med, cukr, muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Odstavíme a za občasného promíchnutí necháme vychladit. Rozpustíme 120 g čokolády ve vodní lázni. Čokoládu opatrně smícháme s hmotou ze žloutků a necháme opět vychladit. Smetanu vyšleháme do tuha. Do vychladlé směsi žloutků a čokolády přidáme dvě lžíce vyšlehané smetany a dobře promícháme. Poté pomalu a opatrně vmícháme zbytek šlehačky. Pěnu dáme do lednice na 15-20 minut.

Mezitím si připravíme ozdobný okraj. Na jedné straně fóliového proužku přehneme okraj asi 1 cm.Proužky položíme na stůl (pracovní plochu) těsně vedle sebe.Připravíme si 4 kousky lepicí pásky.
Nad párou si rozehřejeme 40 g čokolády. Necháme jí mírně vychladnout. Naplníme si zdobicí sáček (stačí igelitový sáček s odstřihnutým růžkem) a dlouhými tahy sem a tam ozdobíme fólie s tím že centimetrový ohyb necháme čistý. Čokoládu necháme chvíli zavadnout a pak pomocí lepicí pásky tvarujeme formy ve tvaru slzy, centimetrový ohyb bude navrchu fólie. Formy naskládáme na rovný podklad. Cukrářským sáčkem naplníme formy pěnou. Dáme do lednice a necháme minimálně 6 hodin zatuhnout. Poté posypeme kakaem dáme na talíř na kterém budeme mousse podávat a teprve potom odstraníme fólii a dozdobíme.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky Pěny

Nahlásit recept

  • 08.08.12 vloženo
  • 2416x zobrazeno

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 120 g hořké čokolády (alespoň 60% podíl kakaa) na pěnu
  • 250 ml 40% smetany
  • 40 g hořké čokolády (alespoň 60% podíl kakaa) na ozdobný okraj
  • kakao nebo čokoláda na posypání
  • ovoce na ozdobu

Mimo toho:

  • Proužky ze silnější fólie o délce 18 cm a šířce 5 cm
  • Lepicí páska

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 08.08.12 12:37

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Čokoládová pěna s příchutí pomeranče

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Frantiska
927 příspěvků 08.08.12 15:34

Nadhera

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz