Recept Čokoládová bomba s pomeranči

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čokoládová bomba s pomeranči

Úvod

„Svěží exotická chuť pomeranče v kombinaci s hříšně dobrou čokoládou znamenají pro každého nesmírnou slast. Mimořádnou lahůdkou je tato bomba a zaručuje přímo bombastický úspěch “

  • časově náročná
  • neobyčejná
  • zdroj: Dorty, 66 nejlepších receptů od M. Lajosové a K. Hemzö

Postup

1.Pomeranče omyjeme pod horkou vodou a utřeme do sucha. Kráječem na chleba (je to rychlejší a nejjednodušší) nakrájíme 3 pomeranče na plátky tenké 3 mm. Svaříme 100 ml vody s 50 g krystalového cukru a do horkého sirupu postupně po několika dávkách vkládáme pěkné, nepoškozené plátky pomerančů. Z každé strany je povaříme v sirupu maximálně 1 minutu, potom je ukládáme na plochý talíř a necháme vychladnout! Sirup použijeme později.

2.Větší ze dvou mís vypláchneme studenou vodou a vyložíme fólií tak, aby konce hodně přesahovaly přes okraj mísy. Vnější stranu menší mísy také obalíme kusem fólie. Větší mísu vyložíme plátky pomerančů tak, aby se přečnívaly. (Začínáme vykládat od spodu, tzn. doprostřed dáme kolečko pomeranče, a pak pokračujeme na stranách).

3.Příprava joogurtovéhoo krému: Želatinu dáme nabobtnat do 50 ml studené vody (4-5 lžic). Do sirupu nastrouháme kůru ze 2 pomerančů, šťávu vymačkáme, odměříme a doplníme na 150 ml vodou. Přilijeme do sirupu a za stálého míchání zvolna zahříváme do zhoustnutí. Necháme trochu vychladnout a pak s cukrem vmícháme do jogurtu.

4.Želatinu dáme rozpustit, smícháme ji postupně se 2 malými naběračkami jogurtového krému, rozmícháme a vrátíme zpět do krému. Jakmile začne jogurtový krém houstnout, zlehka vmícháme šlehačku ze 300 ml smetany a rozetřeme ji na plátky pomerančů připravené v míse. Do jogurtového krému vtlačíme menší mísu tak, aby se krémem vyplnila větší mísa až po okraj. Mísu uložíme na 3 hodiny do chladničky.

5. Příprava čokoládového krému: Želatinu necháme nabobtnat v 50 ml studené vody. Čokoládu rozdrobíme, v teplé vodní lázni ji rozpustíme s smícháme s olejem. Necháme trochu vychladnout. Želatinu necháme rozpustit společně se 4 lžícemi likéru a smetany. Zbylou smetanu vyšleháme na hustý krém, za stálého míchání přidáme želatinu a rychle přimícháme po lžičkách rozehřátou čokoládu (je třeba si pospíšit, protože rychle tuhne).

6.Mísy vyndáme z chladničky, vyjmeme menší mísu a odstraníme fólii, která se přilepila na krém. Vzniklý „kráter“ naplníme čokoládovým krémem. Na krém naskládáme piškoty, tak aby zakryly povrch krému. Pokapeme je 4 lžícemi likéru, přeložíme přes ně fólii, tak aby je zakryla. Dort uložíme na 12 hodin do chladničky.

Recept je z kategorií: Nepečené moučníky

Nahlásit recept

  • 19.10.11 vloženo
  • 7849x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4,5 hod + 12 hod na vychlazení

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 3 středně velké pomeranče bez jader
  • 50 g krystalového cukru

Jogurtový krém:

  • 1 balíček / 6 plátků želatiny (Dr. Oerker)
  • 100 - 150 mn pomerančové šťávy
  • 2 pomeranče
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 120 g krystalového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání

Čokoládový krém:

  • 1 balíček / 6 plátků želatiny (Dr. Oetker)
  • 5 lžic oleje
  • 250 g čokolády na vaření
  • 8 lžic pomerančového likéru
  • 500 ml smetany ke šlehání (doporučuji od Ramy)
  • 16 - 18 cukrářských piškotů (můžou být i dětské, ale pozor jsou méně savé)

Dále:

  • 2 mísy zapadající do sebe (3 l a 1,5 l)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládová bomba s pomeranči

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3839 příspěvků 20.01.15 18:38

@mern vydrž, množství želatiny podle mne odpovídá, do rána to v lednici ztuhne. Plátková želatina tuhne pomaleji. :mavam:

mern
1 příspěvek 20.01.15 18:25

Ahoj, recept vypadá skvěle, jen mi nestuhl ten krém, taže se bojím, že to můžu leda tak vyhodit. po přimíchání želatiny má stále stejnou konzistenci jako bez ní.. zkusím to dát do druhého dne do lednice, ale moc šancí tomu nedávám, tady podle obrázku vypadá značně jinak. Nevíte kde by mohla být chyba?

ruger2
15 příspěvků 28.10.12 20:18
Hotovo

Naprosto skvělé, jen místo ropného sajrajtu rama jsem použil kvalitní smetanu.RAma je u tak pěkného receptu stejně šokující, jako milá krásná dívka 90-60-9é, kterou nejde políbit pro zápach z úst

berounanda
11 příspěvků 24.10.11 12:37

Alis - jela jsem přesně podle recepisu, i když jsem nesehnala formy, improvizovala jsem (použila větší)..ale rodinka mlaskala :-D

Danka - děkuji za krásné super foto-bomby :potlesk:

Wydra - krájení mi taky dělalo starots, ale jak píše Jolana..pomeranče změknou v sirupu, a krájení jde jak po másle 8-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.10.11 22:46

Jol, ano, průměrné, na tu krásnou berounandinu musím koupit užší a vyšší mísy :-)

kyslik11
1 příspěvek 20.10.11 20:31

super :-)

jolana
5065 příspěvků 20.10.11 19:16

Dando, prumerne.. jooo?! jednu taku prumernou bych si dala s radosti..a celu.. nemam problema ked ide o zmrzlinu :mrgreen:
Wydro, to sa nakraja, vsetko stuhnute , pomerance zmakle ako kandizovane prilepene a zatazene na tom kreme..ja sa na nu chystam..mandarinky a kelementynky uz zacal zber, za chvilu budu poramance ..to musi nadherne voniat :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.10.11 17:15

Já si neumím představit, že se ta bomba dá krájet! ? Ty plátky pomeranče i s kůrou takhle překrojit aby se nepohnuly, snad žiletkou? V tom měkkém to zákonitě musí nejít přece! :roll:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.10.11 16:51

Berounando :potlesk:

Jol, vánoční bomba nesměla chybět :-), teď na skvělou vánoční jezdíme ke kamarádům, oni ještě dodržují tradice, i když mám podezření, že ji dělají jen kvůli nám, z tradice :-)

Předloňské léto jsem byla posedlá výrobou zmrzlinových bomb, jsou jednoduché, rychlé, v mrazáku vždy připravené, osvěžující … mísa jde vyložit piškotem, piškotovou roládou …, pomerančem podle tohoto receptu to bude skvost, už se těším, že vyzkouším.

Berounando, dovolila jsem si přidat pro inspiraci svoje průměrné bomby, pokud se nehodí, smažu.

gaburiatko
740 příspěvků 20.10.11 11:36

Jejda, teraz su tu tri po sebe iduce, krasne receptiky a sladkeeeee :) Mnam. Tento vyzera uzasne, pretoze milujem kombinaciu cokolady a pomarancov :) Hmmm, v chladnicke mam este pomaranc. liker, takze mozno pri nejakej prilezitosi urobim :)

casino
4483 příspěvků 20.10.11 00:46

Jj, jolana máte recht, přes pyrotechniku je tu spiser :-)
nebo něco pro Viktorku 8-)

jolana
5065 příspěvků 20.10.11 00:32

Vobnavy recept :) Vdaka :) casino, bomba.. kvoli tomu tvaru..pamatnici sa pamataju este z cias davnych sa robila hufne Vianocna bomba…

casino
4483 příspěvků 20.10.11 00:21

No, ono je to takový MOUSSE, a neřeším, zda jogurt a želetina ano, či ne :-) a možná i název by byl lepší než „bomba“ (to zhusta bývají, zjednodušeně řečeno, cukrářské odřezky spojené krémem a pak dozdobené)
Ať už se to jmenuje jak chce, tak je to dokonalost sama :potlesk: :palec:

Příspěvek upraven 20.10.11 v 00:22

Alis
2617 příspěvků 19.10.11 22:48

Poprosila bych o uvedení autora a zdroje, z kterého bylo čerpáno.
Recept se mi moc líbí a určitě ho ráda někdy spáchám. Možná nepoužiju olej do čokoládové hmoty, dám máslo a nebudu muset přidávat želatinu, možná nepoužiju piškoty. To však nic nemění na zajímavém dezertu. Díky.

dag
540 příspěvků 19.10.11 22:31

Berounando, to je skvělé, děkuji.

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 19.10.11 21:19

Vlastní foto vítáno :wink:

Tereza

berounanda
11 příspěvků 19.10.11 21:10

Postup vyfocen a přidán .. opravdu to není složité :wink:

dag
540 příspěvků 19.10.11 20:45

Já bych to zkusila, protože to vypadá skvěle, ale Berounando, nebylo by pár fotografií - jak se to dělá - prostě nemohla bys vyfotografovat postup?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.10.11 20:13

Delat to nebudu, ale neotrely krasny recept ! Az nekdo vyrobi, at mi napise SZ, prijedu na ochutnavku ! :potlesk: :-P

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz