Recept Čočkový sambar s dýní a lilkem Veg

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka.
Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a kurkumou nebo kari.

2. Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme
kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.

3. Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.

4. Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů , vynikajici je vejce natvrdo prelite tou olejovo-korenenou smesi (viz 5 – dodatek)

dodatek:

na oleji (hodne oleje) horčicné semínko, česnek, cibule, všechna koření z receptu a podávám v misce aby bylo možné ochutit rýži dodatečně, ev je to vynikajici na rýži a vejce vařená natvrdo, rozkrájená na čtvrtky (viz foto)

kořeni ja dávám od oka a víc

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 20.11.10 vloženo
  • 6263x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 25 dk g čočky
  • 1/2 lžičky pískavice, čili řeckého sena
  • 25 dkg dýně a lilku
  • kari nebo kurkuma (turmeric)
  • trochu citronové šťávy
  • 2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny
  • 1-2 chilli papričky - tenka kolecka
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 římského kmínu (nebo normálního)
  • 1-2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1/2 kavove lžičky hořčičných semen
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 26.11.11 20:29

Odkaz na uvaření

wydra 20.11.10 09:56

Diskuse k receptu Čočkový sambar s dýní a lilkem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Deborah R.
5 příspěvků 20.11.10 14:52

Ta kombinace toho koření a hlavně zázvor v čočce to je dobrůtka!!! Ňam, ňam. Sbíhají se mi sliny jen když čtu. V součastné době se však z používáním koření musím trochu krotit.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.10 10:00

jsem to prepsala, on to kazdy nezna, mas pravdu .

 
di
2451 příspěvků 20.11.10 09:51

Malá technická - turmeric je kurkuma.

Ale recept vypadá moc pěkně, přesně pro moji dceru, dík.

Příspěvek upraven 20.11.10 v 09:53

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz