Recept Čočka s rýží (Fakes me Ryzi -φακές με ρύζι)
esmeralda Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Při nedávném výletu mně zachutnala řecká kuchyně. Kromě výborných pomazánek jako jsou např tzatziky, taramasalata atd..., kopy různých pečených a grilovaných mas, mě zaujala tato rýže s čočkou.
Postup
Čočku dejte do hrnce s osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Sceďte. Čočku, 4 hrnky vody a polévkovou kostku dejte do hrnce, přiveďte k varu a vařtě 15 minut. Přidejte rýži a vařte odkryté na mírném plameni dalších 10 minut. Přidejte rajčatovou šťávu, bylinky, mrkev, cibuli, česnek, pepř a olej. Vařte nepřikryté 10 - 15 minut (aby se voda dostatečně vyvařila). Stáhněte z ohně, přikryjte utěrkou a nechte ještě cca 20 minut dojít. Servírujte horké, teplé nebo při pokojové teplotě.
Recept je z kategorií: Přílohy
- 12.05.10 vloženo
- 7190x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hodina
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1 hrnek (250 ml) hnědé čočky
- sůl
- 4 hrnky vody
- 1 malou zeleninovou polévkovou kostku
- 1/2 hrnku dlouhozrnné rýže
- 1 menší mrkev, olupaná a nastrouhaná na nudličky
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku nasekané najemno
- 3/4 hrnku rajčatové šťávy (nebo 2 lžíce rajského protlaku rozmíchaného ve 150 ml vody)
- větvička rozmarýnu, větvička dobromyslu, bobkový list (vyberte si co vám hezky voní a chutná)
- čerstvě namletý pepř
- lžíce olivového oleje (není nutné)
Doporučená příloha
Maso, maso, maso…
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Čočka s rýží (Fakes me Ryzi -φακές με ρύζι)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Čočka s rýží (Fakes me Ryzi -φακές με ρύζι)
Pro lehčí porovnávání


Maždara
Čočkorýže (veg)
oba jsou skoro TAKE5, moc se mi líbí…
Je lehké vypustit džina z lahve
gabi, není co přepisovat
12 příspěvků 14.5.10 06:02
podobný recept je zde pod názvem Maždara-výborný!! ..zkusím i tenhle, ten bude taky super
551 příspěvků 13.5.10 18:20
esmeralda, niektori labuznici urcite ocenia, ze tento Tvoj recept je oproti tomu prvemu podrobnejsie popisany…neprepisuj ho
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
5068 příspěvků 13.5.10 07:34
Zrovna dnes som pripravovala. Robievam ale s obycajnou ryzou gulatou a zalievam vodou.Uvarim. 2-3 cibule nakrajam na rezance , oprazim na oliv.oleji do zlatava a chrumkava a zamiesam do uz uvarenej Mdzadara (na dz makcen). Podava sa s bud bielym jogurtom alebo so salatom paradajky+cibula +uhorky na uplne malinke kocky+sol+oliv.olej a citron.stava.
Esme mas pravdu, je to dobre jedlo musim uznat. Necudujem sa ze tak chutilo aj ked osobne ho dako zvlast v laske nemam. Pritom varim casto– doma ho radi.
Jsem si skoro jist, že stejný receptu tu není. Zadával jsem suroviny v různých kombinacích, všechny i jen po částech, hrál jsem si s názvem a stejný, dokonce ani podobný, recept jsem nenašel. Jediný vzdáleně podobný je tu od babi na http://www.labuznik.com/recipe.php?…, ale ten je hozený spíš do Indie než do Řecka, používá diametrálně odlišné koření a navíc houby.
Takže prosím, Esme, nepřepisuj.
Takovou čočku mám také ráda. Pokud mám po ruce přidám stonek řapíkatého celeru na tenké plátky. Máme ji rádi trochu řidší.
Také jsem hledala stejný recept a nenašla. Posiluje to můj komplex, že neumím vyhledávat. Možná se to dovíme.
Zdravím.
4812 příspěvků 13.5.10 05:32
dost důkladně jsem studovala vyhledávání, ale nic jsem nenašla.
Možná že jsem něco přehlédla. Prosím dej mi sem odkaz na identický recept.
Ráda to přepíšu na něco jiného. Díky.
551 příspěvků 12.5.10 21:10
tento recept tu uz existuje…je to vyborne…aj bez masa