Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Tulinka02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Čočku zalijeme dostatečně vodou, přidáme kostku bujónu (já dávám zeleninový) a dáme vařit do poloměkka. K poloměkké čočce přidáme mrkev a celer, nakrájené na střední hranolky.Dovaříme doměkka. Mezitím na 1 lžíci sádla osmahneme 1 cibuli nakrájenou nadrobno a zaprášíme ji moukou. Přebytečnou vodu z čočky slijeme a čočku zahustíme cibulovou zásmažkou. Vše dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a petrželkou. Vypneme zdroj tepla a vmícháme do čočky zakysanou smetanu. Druhou cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme dozlatova na druhé lžíci sádla. Porce na talířích zdobíme osmaženou cibulkou. Zdroj: Kuchařka F1 Od té doby, co jsem vyzkoušela, už jinak čočku nedělám :o)
Recept je z kategorií: Luštěniny
co kdo rád k čočce- vajíčko, okurka, uzené nebo jen chleba
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
8.1.18 09:37
Vyskúšané, veľmi chutný recept! Určite ho ešte budem robievať.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům25.1.15 09:31
Tento recept jsem našla v kalendáři FREKVENCE 1 před lety. Patří k našim nejoblíbenějším. trochu jsem změnila postup. Čočku vařím zvlášť, na sádle osmahnu cibuli, přidám zeleninu, dusím. pak smíchám vše dohromady. Kdo ochutnal, ten bral recept.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům1.1.15 10:59
Dobrý den, dnes ráno jsem si řekla, že už mám dost té klasické
čočky s octem a citronem…otevřela jsem comp a našla tento recept. Právě
jsem dovařila a je teprve 10.55 a já se nemůžu dočkat až se pustíme do
jídla. -)))
Musím napsat velice kladné hodnocení. I když jsem tam tedy přidala
stroužek česneku, který tomu také dodá šmrnc těch propojených chutí.
Moc děkujeme za tento recept, který se dá velice snadno zapamatovat i na
příští rok a řekla bych, že po této mňamce budu rodince vařit takovouto
čočku i v průběhu roka.
Děkuji Zdeňka Petříková
1.1.15 09:59
Tento recept vařím od doby, co jsem ho slyšela na Frekvenci1. Patří k těm nejoblíbenějším.
Líbí se mi24.3.14 12:15
Ačkoliv nepatřím mezi milovníky čočky, tohle bylo dobré. Jen jsem
vynechal citrónovou šťávu (Bože, copak nikdo neumí udělat čočku jinak,
než že do ní naleje ocet a citron?!) a kostku glutamačku. A pak už to bylo
fajn.
1.9.13 17:24
Výborný recept. Neměla jsem smetanu, tak jsem tam šoupla jeden kelímek bílého neslazeného jogurtu a k tomu ještě dva stroužky česneku a nedala jsem tam celer, protože ho moc nemusím. Přesto je to moc velká mňamka! Děkuju.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům28.5.12 12:26
Tak tahle dobrota má u mne i celé naší rodiny jednozačně palec
nahoru!
Ono to bylo dobré už při ochutnávání, před přidáním té zakysanky…
Ale po jejím finálním vmíchání se to změnilo přímo nepopsatelně…
Jen jsem místo „na hranolky“ mrkev a celer nastrouhala, aby to bylo
stravitelné i pro syna, který zeleninu sice rád, ale jak je to větší
kousek, tak brble… Na tuhle čočku ale nebrblal , ještě si přidal, no a nejen on…
Z důvodu omezování tuků jsme vynechali posyp osmaženou cibulkou, ona na
chuť bohatě stačila ta přidáná během vaření.
Ani jsem k tomu nedělala nic jiného, je to tak chuťově výborné, že
okurčičky bohatě stačily…
Bujonovou kostku jsem nahradila listem libečku vloženým k čočce během
vaření, je to daleko lepší, ale jeden list opravdu bohatě stačí. Čočku
jsem použila velkozrnou, takže byla i rychle hotová bez namočení.
A příště se nebudu bát přidat klidně i trochu česneku
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Čočka po brněnsku
Tak tahle dobrota má u mne i celé naší rodiny jednozačně palec nahoru!
, ještě si přidal, no a nejen on…

Ono to bylo dobré už při ochutnávání, před přidáním té zakysanky… Ale po jejím finálním vmíchání se to změnilo přímo nepopsatelně…
Jen jsem místo „na hranolky“ mrkev a celer nastrouhala, aby to bylo stravitelné i pro syna, který zeleninu sice rád, ale jak je to větší kousek, tak brble… Na tuhle čočku ale nebrblal
Z důvodu omezování tuků jsme vynechali posyp osmaženou cibulkou, ona na chuť bohatě stačila ta přidáná během vaření.
Ani jsem k tomu nedělala nic jiného, je to tak chuťově výborné, že okurčičky bohatě stačily…
Bujonovou kostku jsem nahradila listem libečku vloženým k čočce během vaření, je to daleko lepší, ale jeden list opravdu bohatě stačí. Čočku jsem použila velkozrnou, takže byla i rychle hotová bez namočení.
A příště se nebudu bát přidat klidně i trochu česneku
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
ahoj dámy.., všechny Vás zdravím, jestli se můžu podělit o letitou zkušenost . Tak jsem to navlékla jednoduše, prostě začínám malinkým množstvím, příště nedám a pak slyším…no ono to bylo nějaké jinééé… možná tomu něco chybí ...... a pak můžete dělat pomyšlení, jen doporučuju …nepřehnat, pak se i ten nejvíc milující tzv. zabejčí. Všem hezký večer přeje Z.
A jen dodávám, mám uloženo a těším se, miluju čočku ve všech podobách a ani ta červená by neměla chybu.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasím s vašimi manželíčky alébrž mrkev ničí charakter člověka. Dalo by se to vyjádřit i jadrněji což by bylo přesnější.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivuško, já přijedu možná na jeden den, nevím, jak mi to vyjde.
, je to můj životní sen, někde zachraňovat a
pomáhat. Ale jak se tak dívám kolem sebe, nejvíc potřebuju zachránit já a
moje domácnost…:-(
Na misii se chystám denně
no červená knihovna tu fakt není, ale jak propašovat zdraví prospěšnou potravinu do jídla chlapovi, patří právě sem. Moje „sladké“ tajemství je česnek. Mrkev a čočku kombinovat u nás nemohu, jaksi by mi neprošla ta čočka, zatímco mrkev ano. Tak mi nezbývá, než počkat až Liška ryšavá někam odjede, a pak si udělám třeba tuhle čočku.
Rachel, a co třeba červená čočka?
Sylvie, škoda, že si nezapípáme na srazu. A nemrzí tě někdy, že si nejela na tu misii nebo nezůstala v domě na Blatech?
20 příspěvků 25.1.09 03:43
ale to já taky, ale těch Popolek se nad čočkou sešlo nějak moc
uf jeste ze jste nepsaly, ze mrkve vadi detem, to by dalo ZD zabrat jeste vic … emancipace uz pokrocila, ale otroky deti jsme porad dal
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
A to já si občas ráda zakvokám, co starej Rochester nejradši. Už mi ta emancipace leze mírně na mozek.
Jana Eyrová
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivanko, dobré jitro, tady není červená knihovna, ale receptář dobrých jídel a to jakého máte muže, to patří jinam-internet vám dává dost možností
hm, v tom případě doporučuji ..zd.. raději nečíst recepty, aby se nedozvěděl nějaká „sladká“ tejemství, že děvčata? Píp, píp
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Čočka je výborná, jen mi trošku zhořkla, když čtu ty komentáře co na to pan manžílek, jak mu tam budete propašovávat mrkev. Jsme v 21. století a né v době mezi válkami minulého století a nebo do labuníka píšou samé pipiny.
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Čočka je výborná, jen mi trošku zhořkla, když čtu ty komentáře co na to pan manžílek, jak mu tam budete propašovávat mrkev. Jsme v 21. století a né v době mezi válkami minulého století a nebo do labuníka píšou samé pipiny.
Ten celer by se tam možná ztratil, ale ta mrkvička je nápadnější svou červenou barvou, to by asi neprošlo
. Nejlepší to je ve svíčkové, ještě, že
mi manžel nekouká pod ruce při přípravě, kdyby postřehl, že je
v omáčce celý sáček zmrazené mrkve, petržele a celeru, nevím, jak by se
tvářil. Když to neví, olizuje se až za ušima
. B.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Dámy, tak to mě jedině napadá, tu zeleninku do čočky ne krájet na hranolky, ale nahrubo nastrouhat, ona se nastrouhaná spíše „ztratí“
).
Blanco, přesně tak - dušená či vařená mrkev je prudký jed
. O celeru nemluvím…Ach jo. Už jsme čočku
dost dlouho neměli, tak ji udělám na dva způsoby, tohle mi bude určitě
chutnat.
recept se mi moc líbí, musím ho vyzkoušet, už je v oblíbených. Jen mám obavy, že to budu jíst sama, manžel jí čočku jedině tradičně nakyselo a jak vidí třeba v polévce mrkev, hned se rozčiluje. Díky za recept
. B.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
mně osobně se tam nejvíc líbí právě ta zelenina,dá tomu takovou jinačí dobrou příchuť, jsem zvědavá, jestli u vás taky zachutná, dej vědět… dobrou chuť!
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to jsem zvědavá, co na to řekne ten můj manžel, ten tu klasickou může ;o))), ale až mě uvidí, jak do čočky přidávám mrkev a ješt k tomu citron…no, jsem na něj zvědavá, ale mě se to líbí…
353 příspěvků 25.1.09 03:43
U nás je to naopak, manžel čočku nechtěl jíst vůbec, ale od té doby, co dělám tuhle, tak ji docela baští (jo, ještě taky jí tu v PH od Spisera, na tu nesmím zapomenout, ta je taky super)
). Moje tchyně totiž dělá čočku jen
klasicky nakyselo a ta mu nikdy nechutnala. Hihihi a pak se říká, že maminka
vaří nejlépe, že jo?
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Tulinko, také jsem ji dělala, jen manžel prohodil, že by příště raději klasickou. Mně teda chutnala.