Recept Čočka po brněnsku

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čočka po brněnsku

Postup

Čočku zalijeme dostatečně vodou, přidáme kostku bujónu (já dávám zeleninový) a dáme vařit do poloměkka.

K poloměkké čočce přidáme mrkev a celer, nakrájené na střední hranolky.Dovaříme doměkka.

Mezitím na 1 lžíci sádla osmahneme 1 cibuli nakrájenou nadrobno a zaprášíme ji moukou.

Přebytečnou vodu z čočky slijeme a čočku zahustíme cibulovou zásmažkou.

Vše dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a petrželkou. Vypneme zdroj tepla a vmícháme do čočky zakysanou smetanu.

Druhou cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme dozlatova na druhé lžíci sádla. Porce na talířích zdobíme osmaženou cibulkou.

Zdroj: Kuchařka F1

Od té doby, co jsem vyzkoušela, už jinak čočku nedělám :o)

Recept je z kategorií: Luštěniny


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.08.08 vloženo
  • 36716x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g předem namočené čočky
  • 1 kostka bujónu
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 středního celeru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • sekaná petrželka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 150 ml kysané smetany

Doporučená příloha

  • co kdo rád k čočce- vajíčko, okurka, uzené nebo jen chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mirecek 08.01.18 09:37

Vyskúšané, veľmi chutný recept! Určite ho ešte budem robievať.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

tvrzka 25.01.15 09:31

Tento recept jsem našla v kalendáři FREKVENCE 1 před lety. Patří k našim nejoblíbenějším. trochu jsem změnila postup. Čočku vařím zvlášť, na sádle osmahnu cibuli, přidám zeleninu, dusím. pak smíchám vše dohromady. Kdo ochutnal, ten bral recept.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zdeňka Petříková 01.01.15 10:59

Dobrý den, dnes ráno jsem si řekla, že už mám dost té klasické čočky s octem a citronem…otevřela jsem comp a našla tento recept. Právě jsem dovařila a je teprve 10.55 a já se nemůžu dočkat až se pustíme do jídla. -)))
Musím napsat velice kladné hodnocení. I když jsem tam tedy přidala stroužek česneku, který tomu také dodá šmrnc těch propojených chutí.
Moc děkujeme za tento recept, který se dá velice snadno zapamatovat i na příští rok a řekla bych, že po této mňamce budu rodince vařit takovouto čočku i v průběhu roka.
Děkuji Zdeňka Petříková

Odkaz na uvaření

Tvrzkab 01.01.15 09:59

Tento recept vařím od doby, co jsem ho slyšela na Frekvenci1. Patří k těm nejoblíbenějším.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.03.14 12:15

Ačkoliv nepatřím mezi milovníky čočky, tohle bylo dobré. Jen jsem vynechal citrónovou šťávu (Bože, copak nikdo neumí udělat čočku jinak, než že do ní naleje ocet a citron?!) a kostku glutamačku. A pak už to bylo fajn. :-)

Odkaz na uvaření

nickymilka 01.09.13 17:24

Výborný recept. Neměla jsem smetanu, tak jsem tam šoupla jeden kelímek bílého neslazeného jogurtu a k tomu ještě dva stroužky česneku a nedala jsem tam celer, protože ho moc nemusím. Přesto je to moc velká mňamka! Děkuju.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.05.12 12:26

Tak tahle dobrota má u mne i celé naší rodiny jednozačně palec nahoru! :)
Ono to bylo dobré už při ochutnávání, před přidáním té zakysanky… Ale po jejím finálním vmíchání se to změnilo přímo nepopsatelně…
Jen jsem místo „na hranolky“ mrkev a celer nastrouhala, aby to bylo stravitelné i pro syna, který zeleninu sice rád, ale jak je to větší kousek, tak brble… Na tuhle čočku ale nebrblal :), ještě si přidal, no a nejen on…
Z důvodu omezování tuků jsme vynechali posyp osmaženou cibulkou, ona na chuť bohatě stačila ta přidáná během vaření.
Ani jsem k tomu nedělala nic jiného, je to tak chuťově výborné, že okurčičky bohatě stačily… ;)
Bujonovou kostku jsem nahradila listem libečku vloženým k čočce během vaření, je to daleko lepší, ale jeden list opravdu bohatě stačí. Čočku jsem použila velkozrnou, takže byla i rychle hotová bez namočení.
A příště se nebudu bát přidat klidně i trochu česneku ;)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Čočka po brněnsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2019 příspěvků 28.05.12 12:41

Tak tahle dobrota má u mne i celé naší rodiny jednozačně palec nahoru! :)
Ono to bylo dobré už při ochutnávání, před přidáním té zakysanky… Ale po jejím finálním vmíchání se to změnilo přímo nepopsatelně…
Jen jsem místo „na hranolky“ mrkev a celer nastrouhala, aby to bylo stravitelné i pro syna, který zeleninu sice rád, ale jak je to větší kousek, tak brble… Na tuhle čočku ale nebrblal :), ještě si přidal, no a nejen on…
Z důvodu omezování tuků jsme vynechali posyp osmaženou cibulkou, ona na chuť bohatě stačila ta přidáná během vaření.
Ani jsem k tomu nedělala nic jiného, je to tak chuťově výborné, že okurčičky bohatě stačily… ;)
Bujonovou kostku jsem nahradila listem libečku vloženým k čočce během vaření, je to daleko lepší, ale jeden list opravdu bohatě stačí. Čočku jsem použila velkozrnou, takže byla i rychle hotová bez namočení.
A příště se nebudu bát přidat klidně i trochu česneku ;)

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku ... :o)

ahoj dámy.., všechny Vás zdravím, jestli se můžu podělit o letitou zkušenost . Tak jsem to navlékla jednoduše, prostě začínám malinkým množstvím, příště nedám a pak slyším…no ono to bylo nějaké jinééé… možná tomu něco chybí ...... a pak můžete dělat pomyšlení, jen doporučuju …nepřehnat, pak se i ten nejvíc milující tzv. zabejčí. Všem hezký večer přeje Z.
A jen dodávám, mám uloženo a těším se, miluju čočku ve všech podobách a ani ta červená by neměla chybu.

 
zorra99
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Souhlasím s vašimi manželíčky alébrž mrkev ničí charakter člověka. Dalo by se to vyjádřit i jadrněji což by bylo přesnější.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku,iva, sylvie,
:-)
 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Ivuško, já přijedu možná na jeden den, nevím, jak mi to vyjde.
Na misii se chystám denně :-), je to můj životní sen, někde zachraňovat a pomáhat. Ale jak se tak dívám kolem sebe, nejvíc potřebuju zachránit já a moje domácnost…:-(

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

no červená knihovna tu fakt není, ale jak propašovat zdraví prospěšnou potravinu do jídla chlapovi, patří právě sem. Moje „sladké“ tajemství je česnek. Mrkev a čočku kombinovat u nás nemohu, jaksi by mi neprošla ta čočka, zatímco mrkev ano. Tak mi nezbývá, než počkat až Liška ryšavá někam odjede, a pak si udělám třeba tuhle čočku.
Rachel, a co třeba červená čočka?
Sylvie, škoda, že si nezapípáme na srazu. A nemrzí tě někdy, že si nejela na tu misii nebo nezůstala v domě na Blatech?

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

ale to já taky, ale těch Popolek se nad čočkou sešlo nějak moc

 
Frantiska
925 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

uf jeste ze jste nepsaly, ze mrkve vadi detem, to by dalo ZD zabrat jeste vic … emancipace uz pokrocila, ale otroky deti jsme porad dal

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

A to já si občas ráda zakvokám, co starej Rochester nejradši. Už mi ta emancipace leze mírně na mozek.
Jana Eyrová

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Ivanko, dobré jitro, tady není červená knihovna, ale receptář dobrých jídel a to jakého máte muže, to patří jinam-internet vám dává dost možností

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

hm, v tom případě doporučuji ..zd.. raději nečíst recepty, aby se nedozvěděl nějaká „sladká“ tejemství, že děvčata? Píp, píp

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Čočka je výborná, jen mi trošku zhořkla, když čtu ty komentáře co na to pan manžílek, jak mu tam budete propašovávat mrkev. Jsme v 21. století a né v době mezi válkami minulého století a nebo do labuníka píšou samé pipiny.

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Čočka je výborná, jen mi trošku zhořkla, když čtu ty komentáře co na to pan manžílek, jak mu tam budete propašovávat mrkev. Jsme v 21. století a né v době mezi válkami minulého století a nebo do labuníka píšou samé pipiny.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Ten celer by se tam možná ztratil, ale ta mrkvička je nápadnější svou červenou barvou, to by asi neprošlo :-(. Nejlepší to je ve svíčkové, ještě, že mi manžel nekouká pod ruce při přípravě, kdyby postřehl, že je v omáčce celý sáček zmrazené mrkve, petržele a celeru, nevím, jak by se tvářil. Když to neví, olizuje se až za ušima :-). B.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Dámy, tak to mě jedině napadá, tu zeleninku do čočky ne krájet na hranolky, ale nahrubo nastrouhat, ona se nastrouhaná spíše „ztratí“ :o).

 
Eja
3762 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Blanco, přesně tak - dušená či vařená mrkev je prudký jed :). O celeru nemluvím…Ach jo. Už jsme čočku dost dlouho neměli, tak ji udělám na dva způsoby, tohle mi bude určitě chutnat.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku - Tulinko,

recept se mi moc líbí, musím ho vyzkoušet, už je v oblíbených. Jen mám obavy, že to budu jíst sama, manžel jí čočku jedině tradičně nakyselo a jak vidí třeba v polévce mrkev, hned se rozčiluje. Díky za recept :-). B.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku- Rachel,

mně osobně se tam nejvíc líbí právě ta zelenina,dá tomu takovou jinačí dobrou příchuť, jsem zvědavá, jestli u vás taky zachutná, dej vědět… dobrou chuť!

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Tak to jsem zvědavá, co na to řekne ten můj manžel, ten tu klasickou může ;o))), ale až mě uvidí, jak do čočky přidávám mrkev a ješt k tomu citron…no, jsem na něj zvědavá, ale mě se to líbí…

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

U nás je to naopak, manžel čočku nechtěl jíst vůbec, ale od té doby, co dělám tuhle, tak ji docela baští (jo, ještě taky jí tu v PH od Spisera, na tu nesmím zapomenout, ta je taky super) :o). Moje tchyně totiž dělá čočku jen klasicky nakyselo a ta mu nikdy nechutnala. Hihihi a pak se říká, že maminka vaří nejlépe, že jo?

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Tulinko, také jsem ji dělala, jen manžel prohodil, že by příště raději klasickou. Mně teda chutnala.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tacochips po Lošticku


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz