Recept Čočka po brněnsku

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čočka po brněnsku

Postup

Čočku zalijeme dostatečně vodou, přidáme kostku bujónu (já dávám zeleninový) a dáme vařit do poloměkka.

K poloměkké čočce přidáme mrkev a celer, nakrájené na střední hranolky.Dovaříme doměkka.

Mezitím na 1 lžíci sádla osmahneme 1 cibuli nakrájenou nadrobno a zaprášíme ji moukou.

Přebytečnou vodu z čočky slijeme a čočku zahustíme cibulovou zásmažkou.

Vše dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a petrželkou. Vypneme zdroj tepla a vmícháme do čočky zakysanou smetanu.

Druhou cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme dozlatova na druhé lžíci sádla. Porce na talířích zdobíme osmaženou cibulkou.

Zdroj: Kuchařka F1

Od té doby, co jsem vyzkoušela, už jinak čočku nedělám :o)

Recept je z kategorií: Luštěniny


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.08.08 vloženo
  • 38133x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g předem namočené čočky
  • 1 kostka bujónu
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 středního celeru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • sekaná petrželka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 150 ml kysané smetany

Doporučená příloha

  • co kdo rád k čočce- vajíčko, okurka, uzené nebo jen chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mirecek 08.01.18 09:37

Vyskúšané, veľmi chutný recept! Určite ho ešte budem robievať.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

tvrzka 25.01.15 09:31

Tento recept jsem našla v kalendáři FREKVENCE 1 před lety. Patří k našim nejoblíbenějším. trochu jsem změnila postup. Čočku vařím zvlášť, na sádle osmahnu cibuli, přidám zeleninu, dusím. pak smíchám vše dohromady. Kdo ochutnal, ten bral recept.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zdeňka Petříková 01.01.15 10:59

Dobrý den, dnes ráno jsem si řekla, že už mám dost té klasické čočky s octem a citronem…otevřela jsem comp a našla tento recept. Právě jsem dovařila a je teprve 10.55 a já se nemůžu dočkat až se pustíme do jídla. -)))
Musím napsat velice kladné hodnocení. I když jsem tam tedy přidala stroužek česneku, který tomu také dodá šmrnc těch propojených chutí.
Moc děkujeme za tento recept, který se dá velice snadno zapamatovat i na příští rok a řekla bych, že po této mňamce budu rodince vařit takovouto čočku i v průběhu roka.
Děkuji Zdeňka Petříková

Odkaz na uvaření

Tvrzkab 01.01.15 09:59

Tento recept vařím od doby, co jsem ho slyšela na Frekvenci1. Patří k těm nejoblíbenějším.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.03.14 12:15

Ačkoliv nepatřím mezi milovníky čočky, tohle bylo dobré. Jen jsem vynechal citrónovou šťávu (Bože, copak nikdo neumí udělat čočku jinak, než že do ní naleje ocet a citron?!) a kostku glutamačku. A pak už to bylo fajn. :-)

Odkaz na uvaření

nickymilka 01.09.13 17:24

Výborný recept. Neměla jsem smetanu, tak jsem tam šoupla jeden kelímek bílého neslazeného jogurtu a k tomu ještě dva stroužky česneku a nedala jsem tam celer, protože ho moc nemusím. Přesto je to moc velká mňamka! Děkuju.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.05.12 12:26

Tak tahle dobrota má u mne i celé naší rodiny jednozačně palec nahoru! :)
Ono to bylo dobré už při ochutnávání, před přidáním té zakysanky… Ale po jejím finálním vmíchání se to změnilo přímo nepopsatelně…
Jen jsem místo „na hranolky“ mrkev a celer nastrouhala, aby to bylo stravitelné i pro syna, který zeleninu sice rád, ale jak je to větší kousek, tak brble… Na tuhle čočku ale nebrblal :), ještě si přidal, no a nejen on…
Z důvodu omezování tuků jsme vynechali posyp osmaženou cibulkou, ona na chuť bohatě stačila ta přidáná během vaření.
Ani jsem k tomu nedělala nic jiného, je to tak chuťově výborné, že okurčičky bohatě stačily… ;)
Bujonovou kostku jsem nahradila listem libečku vloženým k čočce během vaření, je to daleko lepší, ale jeden list opravdu bohatě stačí. Čočku jsem použila velkozrnou, takže byla i rychle hotová bez namočení.
A příště se nebudu bát přidat klidně i trochu česneku ;)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Čočka po brněnsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 28.05.12 12:41

Tak tahle dobrota má u mne i celé naší rodiny jednozačně palec nahoru! :)
Ono to bylo dobré už při ochutnávání, před přidáním té zakysanky… Ale po jejím finálním vmíchání se to změnilo přímo nepopsatelně…
Jen jsem místo „na hranolky“ mrkev a celer nastrouhala, aby to bylo stravitelné i pro syna, který zeleninu sice rád, ale jak je to větší kousek, tak brble… Na tuhle čočku ale nebrblal :), ještě si přidal, no a nejen on…
Z důvodu omezování tuků jsme vynechali posyp osmaženou cibulkou, ona na chuť bohatě stačila ta přidáná během vaření.
Ani jsem k tomu nedělala nic jiného, je to tak chuťově výborné, že okurčičky bohatě stačily… ;)
Bujonovou kostku jsem nahradila listem libečku vloženým k čočce během vaření, je to daleko lepší, ale jeden list opravdu bohatě stačí. Čočku jsem použila velkozrnou, takže byla i rychle hotová bez namočení.
A příště se nebudu bát přidat klidně i trochu česneku ;)

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku ... :o)

ahoj dámy.., všechny Vás zdravím, jestli se můžu podělit o letitou zkušenost . Tak jsem to navlékla jednoduše, prostě začínám malinkým množstvím, příště nedám a pak slyším…no ono to bylo nějaké jinééé… možná tomu něco chybí ...... a pak můžete dělat pomyšlení, jen doporučuju …nepřehnat, pak se i ten nejvíc milující tzv. zabejčí. Všem hezký večer přeje Z.
A jen dodávám, mám uloženo a těším se, miluju čočku ve všech podobách a ani ta červená by neměla chybu.

 
zorra99
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Souhlasím s vašimi manželíčky alébrž mrkev ničí charakter člověka. Dalo by se to vyjádřit i jadrněji což by bylo přesnější.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku,iva, sylvie,
:-)
 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Ivuško, já přijedu možná na jeden den, nevím, jak mi to vyjde.
Na misii se chystám denně :-), je to můj životní sen, někde zachraňovat a pomáhat. Ale jak se tak dívám kolem sebe, nejvíc potřebuju zachránit já a moje domácnost…:-(

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

no červená knihovna tu fakt není, ale jak propašovat zdraví prospěšnou potravinu do jídla chlapovi, patří právě sem. Moje „sladké“ tajemství je česnek. Mrkev a čočku kombinovat u nás nemohu, jaksi by mi neprošla ta čočka, zatímco mrkev ano. Tak mi nezbývá, než počkat až Liška ryšavá někam odjede, a pak si udělám třeba tuhle čočku.
Rachel, a co třeba červená čočka?
Sylvie, škoda, že si nezapípáme na srazu. A nemrzí tě někdy, že si nejela na tu misii nebo nezůstala v domě na Blatech?

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

ale to já taky, ale těch Popolek se nad čočkou sešlo nějak moc

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

uf jeste ze jste nepsaly, ze mrkve vadi detem, to by dalo ZD zabrat jeste vic … emancipace uz pokrocila, ale otroky deti jsme porad dal

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

A to já si občas ráda zakvokám, co starej Rochester nejradši. Už mi ta emancipace leze mírně na mozek.
Jana Eyrová

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Ivanko, dobré jitro, tady není červená knihovna, ale receptář dobrých jídel a to jakého máte muže, to patří jinam-internet vám dává dost možností

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

hm, v tom případě doporučuji ..zd.. raději nečíst recepty, aby se nedozvěděl nějaká „sladká“ tejemství, že děvčata? Píp, píp

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Čočka je výborná, jen mi trošku zhořkla, když čtu ty komentáře co na to pan manžílek, jak mu tam budete propašovávat mrkev. Jsme v 21. století a né v době mezi válkami minulého století a nebo do labuníka píšou samé pipiny.

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Čočka je výborná, jen mi trošku zhořkla, když čtu ty komentáře co na to pan manžílek, jak mu tam budete propašovávat mrkev. Jsme v 21. století a né v době mezi válkami minulého století a nebo do labuníka píšou samé pipiny.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Ten celer by se tam možná ztratil, ale ta mrkvička je nápadnější svou červenou barvou, to by asi neprošlo :-(. Nejlepší to je ve svíčkové, ještě, že mi manžel nekouká pod ruce při přípravě, kdyby postřehl, že je v omáčce celý sáček zmrazené mrkve, petržele a celeru, nevím, jak by se tvářil. Když to neví, olizuje se až za ušima :-). B.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Dámy, tak to mě jedině napadá, tu zeleninku do čočky ne krájet na hranolky, ale nahrubo nastrouhat, ona se nastrouhaná spíše „ztratí“ :o).

 
Eja
3809 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Blanco, přesně tak - dušená či vařená mrkev je prudký jed :). O celeru nemluvím…Ach jo. Už jsme čočku dost dlouho neměli, tak ji udělám na dva způsoby, tohle mi bude určitě chutnat.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku - Tulinko,

recept se mi moc líbí, musím ho vyzkoušet, už je v oblíbených. Jen mám obavy, že to budu jíst sama, manžel jí čočku jedině tradičně nakyselo a jak vidí třeba v polévce mrkev, hned se rozčiluje. Díky za recept :-). B.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku- Rachel,

mně osobně se tam nejvíc líbí právě ta zelenina,dá tomu takovou jinačí dobrou příchuť, jsem zvědavá, jestli u vás taky zachutná, dej vědět… dobrou chuť!

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Tak to jsem zvědavá, co na to řekne ten můj manžel, ten tu klasickou může ;o))), ale až mě uvidí, jak do čočky přidávám mrkev a ješt k tomu citron…no, jsem na něj zvědavá, ale mě se to líbí…

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

U nás je to naopak, manžel čočku nechtěl jíst vůbec, ale od té doby, co dělám tuhle, tak ji docela baští (jo, ještě taky jí tu v PH od Spisera, na tu nesmím zapomenout, ta je taky super) :o). Moje tchyně totiž dělá čočku jen klasicky nakyselo a ta mu nikdy nechutnala. Hihihi a pak se říká, že maminka vaří nejlépe, že jo?

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka po brněnsku

Tulinko, také jsem ji dělala, jen manžel prohodil, že by příště raději klasickou. Mně teda chutnala.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Cuketové placky Cuketové placky
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz