Recept Čočka na víně TAKE5 Bezlep
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Hřebík v gumě tomu chtěl, že jsme přistáli v bezejmenné hospůdce… Začalo mě bolet za krkem protože nás obsluhovalo krev a mlíko, a ta moje říkala, že to co já, nedokážou s hlavou ani sovy… Ale ta ČOČKA, ta taky byla!!! :palec: Když potom chlap z kuchyně přijímal naše komplimenty tak říkal, že jsou v čočce ti dva Němci…, já teď, jiného bílého doma nemaje, uvařil z Vlašáku, … Srdce mi krvácí rvát do jídla takový poklad (pozdní sběr), ale naštěstí ho do čočky přijde jen žbrdolec!
Postup
Čočku uvaříme (já vařím i s mrkví, celerem a česnekem v košilce) do měkka (ale nerozvaříme). Na části tuku zpěníme část cibule krájené nadrobno a přidáme k ní cezenou čočku. Ochutíme solí, pepřem, kdo chce tak třeným česnekem (já přidávám i na velké slze postrouhanou kořeninu, ale plnější chuti prospěje i kostečka vývaru) Prohřejeme a na závěr přidáme víno a už nevaříme. Kdo může, tak dozdobí naměsíčkovanou cibulí dozlatova na tuku udělanou… Kdo chce, tak si k této příloze dá jako přílohu chleba… Kdo chce a může, tak se zalévá suchým bílým…
- 10.09.13 vloženo
- 4059x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400 g čočka
- 2 cibule
- Máslo (sádlo, olej)
- 1 zoubek česneku (nemusí být)
- 1 dl bílé víno, ani nemusí být suché
- Pepř
- Sůl
- (na dochucení: špetka cukru, slza octu)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Čočka na víně TAKE5
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Čočka na víně TAKE5
Ucitelas nemá rád čočku
A z němců jste se vyvléklo po
casinovsku 
Příspěvek upraven 13.09.13 v 16:53
94 příspěvků 13.9.13 09:50
Recept jako vždy od Casina výborný, ale co mě poslední dobou baví víc, jsou ty diskuze pod čarou!!!
Kolikrát i zapomenu na jídlo!
No, škoda prý je dobrého člověka, ale ano, ANO, MÁTE PRAVDU.




Ale co s deckou vína pro čtyři, he? (To je ještě míň, než panák tvrdého pro čtyři)
Ten co šlapal vodu, kapkou vína napojil ženicha s nevěstou a všechny kolem (tak mě napadlo, jestli se vlastně nenalívali homeopatikem a On jim jen vsugeroval, že pijí víno)
Já nejsem On, takže jsem tím pohárkem vína v čočce uspokojil jenom čtyři krky
Řekněte ale, co si počnete vy, když budete čtyři u stolu a mezi vámi kalíšek vína
Dovedu si vás představit toliko co toho Velikého Makedonce, či mořeplavce z Janova, kteří oba dokázali neortodoxním v podstatě destruktivním způsobem poradit si s problémem. Nemyslím, že byste sklenku s vínem rozmáčkl jak švába.
No, třeba vstoupíte do Wiki pod heslem UCITELASOVO DILEMA
Příspěvek upraven 11.09.13 v 18:17
Casino

Ale Di mne svojí variací bohatě zastoupila
Ale - recept se mi líbí, i když mám nejradši hnědou čočku bez zbytečných přísad - kyselou akorát, konsistenci taky, uvařím čočku, základ cibule na oleji, přidat trochu - lžičku!! plnotučné hořčice a kečupu, první část českého octa, odvařím, pak hladkou mouku, studenou vodou podlévám na jíšku, ředím do polotekuté konsistence, přidám čočku, dochutím. Odležet nejlépe do pár hodin či do druhého dne.
Kouzlím spíš z červené.
Od nich jsem očekával vylepšeníčka typu přidání kůry, čerstvého zázvoru, zakysanky či čerstvého másla…
Nebo to přijde až v další fázi? 
Občas pro ověření zpětné vazby napíšu do receptu nějakou pitomost (tady to byli ti dva Němci), ale napsat „…na závěr se snažíme čočku neutopit v přemíře vína“ byla pitomost neúmyslná
(už jsem to v receptu trošku
zpochopitelnil)
tak po čase to byla obyčejná čočka na
víně

Ano, už dál tepelně neupravovat. Jen prohřát a podávat.
Nechat chvíli nasáknout? Ano, také k tomu došlo, protože trochu jídla zbylo. Zatímco čerstvá krmě voněla trošku jako šodó (chápu, že tímto přirovnáním jsem recept definitivně pohřbil
2453 příspěvků 10.9.13 20:18
Casino, jestli můžu a nebudete se zlobit, už léta (vždycky na Nový rok - teda, pokud jsme doma) vařím něco podobného, jmenuje se to „Čočka po švábsku“, recept je spíš z obskurního zdroje, z kalendáře na rok 2002 „Vaříme s pivem, vínem a destiláty“. Zvlášť se uvaří namočená čočka, mezitím se na másle podusí 1 velká cibule, 2 stroužky česneku a 2 mrkve na půlkolečka a podlijí se bílým vínem (odrůda nespecifikována, má ho být asi hrnek). Pak se přidá lžíce citronové šťávy a uvařená sypká čočka, 1-2 lžíce rajského protlaku, lžíce medu a hrnek kysané smetany, vše se podle chuti dosolí a dopepří, případně ještě přikyselí vinným octem. Jako příloha jsou uvařené nějaké kratší těstoviny, posypané petrželkou nebo pažitkou. Vím, že to není tak čistá a přímočará chuť jako u Vašeho receptu, je to vlastně taková spatlanina, ale docela dobré to je.
Casino, prosím jich, jak s tím vínem nakonec? Už tepelně neupravovat? Jen prohřát a nechat chvíli nasáknout?
A je škoda dávat víno do čočky. http://cs. wikipedia. org/wiki/Müller_Thurgau