Recept Čočka Bordelaise

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Namočit čočku do studené vody. Druhý den ji slít, vložit do studené vody a přivéct do varu. Odstranit jakýkoliv šum s povrchu. Přidat celou cibuli se zapíchnutými hřebíčky, 2 rajčata a bouquet garni. Přikrýt, snížit teplotu a pomalu dusit po 1 hodinu. Přidat víno, česnek a máslo. Dusit dalších 30min., potom osolit a opepřit podle chuti. Když je čočka měkká, vyjmout cibuli, bouquet garni a zahodit je. Posypat petrželkou a horké podávat.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 10.09.03 vloženo
  • 15487x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 1/2 hrnku suché čočky
  • 1 cibule
  • 2 hřebíčky
  • 2 rajčata, oloupaná
  • 1 bouquet garni
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku, posekaného
  • 1/2 hrnku másla (125g)
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čočka Bordelaise

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čočka Bordelaise

Thoman
1 příspěvek 3.3.10 02:30
Re: Čočka Bordelaise.

Super:-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

mijo, mám další príma recepty na přípravu čočky, které dost často připravuji, protože taktéž máme čočovici rádi ;o) Nějaký z nich co nevidět přidám.

Pozdrav na Slovensko!

mijo
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

Vďaka Ti babi za odpoveď.

Šošovicu mám veľmi rád, takže v blízkej dobe tento receptík rád vyskúšam… …každopádne budem určite musieť ten čas varenia upraviť, „bratislavská“ šošovica, ktorú mám k dispozícii sa mi totiž vždy uvarí rýchlejšie :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
P.S.

omlouvám se, ulítlo mně V (…podle svých…), asi proto že na to vypadá ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

mijo, záleží jak je čočka čerstvá a hlavně jaký druh čočky to je. Ve Francii se používá PUY čočka, která drží svůj tvar. Pochopitelně si dobu vaření můžeš upravit, podle sých ingrediencí ;o) Někdy se čočka vaří 1 3/4-2 hodiny na té nejmenší možné teplotě. Solí se až nakonec, protože sůl způsobuje její tvrdnutí. V podstatě se podle francouzských receptů vaří jako fazole.

Pěkný večer!

mijo
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

Keď si to tak zrátam, tak čas varenia šošovice je zhruba 1,5 hodiny… to musí byť ta šošovica, ale riadne potom rozvarená, či nie? Hmm?

PS: Predsa len, šošovica má na rozdiel od iných strukovín (napr. fazuľa, cícer, atď.) kratší čas maknutia… hlavne keď je vopred namočená…

petromil
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

bouquet garni jsou bylinky svázané do kytičky:petrželová nať,tymián,bobkový list a stroužek česneku,to je ta základní varianta ,různí kuchaři ještě přidávají jiné bylinky,múže se to celé zabalit do mulu,plátýnka,nebo dát do vajíčka na čaj,dají se koupit i speciální sítka

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

kytička bylinek a koření - většinou bobkový list, saturejka, tymián, zelená petrželka, rozmarýn, bazalka a celerová nať.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

Prosím, co je bouquet garni?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz