Recept Čočka Bordelaise

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Namočit čočku do studené vody. Druhý den ji slít, vložit do studené vody a přivéct do varu. Odstranit jakýkoliv šum s povrchu. Přidat celou cibuli se zapíchnutými hřebíčky, 2 rajčata a bouquet garni. Přikrýt, snížit teplotu a pomalu dusit po 1 hodinu. Přidat víno, česnek a máslo. Dusit dalších 30min., potom osolit a opepřit podle chuti. Když je čočka měkká, vyjmout cibuli, bouquet garni a zahodit je. Posypat petrželkou a horké podávat.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 10.09.03 vloženo
  • 15339x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 1/2 hrnku suché čočky
  • 1 cibule
  • 2 hřebíčky
  • 2 rajčata, oloupaná
  • 1 bouquet garni
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku, posekaného
  • 1/2 hrnku másla (125g)
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čočka Bordelaise

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Thoman
1 příspěvek 03.03.10 02:30
Re: Čočka Bordelaise.

Super:-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

mijo, mám další príma recepty na přípravu čočky, které dost často připravuji, protože taktéž máme čočovici rádi ;o) Nějaký z nich co nevidět přidám.

Pozdrav na Slovensko!

mijo
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

Vďaka Ti babi za odpoveď.

Šošovicu mám veľmi rád, takže v blízkej dobe tento receptík rád vyskúšam… …každopádne budem určite musieť ten čas varenia upraviť, „bratislavská“ šošovica, ktorú mám k dispozícii sa mi totiž vždy uvarí rýchlejšie :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S.

omlouvám se, ulítlo mně V (…podle svých…), asi proto že na to vypadá ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

mijo, záleží jak je čočka čerstvá a hlavně jaký druh čočky to je. Ve Francii se používá PUY čočka, která drží svůj tvar. Pochopitelně si dobu vaření můžeš upravit, podle sých ingrediencí ;o) Někdy se čočka vaří 1 3/4-2 hodiny na té nejmenší možné teplotě. Solí se až nakonec, protože sůl způsobuje její tvrdnutí. V podstatě se podle francouzských receptů vaří jako fazole.

Pěkný večer!

mijo
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

Keď si to tak zrátam, tak čas varenia šošovice je zhruba 1,5 hodiny… to musí byť ta šošovica, ale riadne potom rozvarená, či nie? Hmm?

PS: Predsa len, šošovica má na rozdiel od iných strukovín (napr. fazuľa, cícer, atď.) kratší čas maknutia… hlavne keď je vopred namočená…

petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

bouquet garni jsou bylinky svázané do kytičky:petrželová nať,tymián,bobkový list a stroužek česneku,to je ta základní varianta ,různí kuchaři ještě přidávají jiné bylinky,múže se to celé zabalit do mulu,plátýnka,nebo dát do vajíčka na čaj,dají se koupit i speciální sítka

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

kytička bylinek a koření - většinou bobkový list, saturejka, tymián, zelená petrželka, rozmarýn, bazalka a celerová nať.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čočka Bordelaise.

Prosím, co je bouquet garni?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Hruškový koláč Hruškový koláč
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz