Recept Cmunda - bramborové placky
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Oloupané a umyté brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme rozetřený česnek se solí, majoránku, pepř vejce a mouku podle potřeby tak, aby vzniklo hustší těstíčko. Placky pečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Hotové dáváme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
- 24.03.02 vloženo
- 49327x zobrazeno
Ingredience
- 6 středních brambor
- 1 vejce
- 4 - 5 stroužků česneku
- 1 lžička majoránky
- pepř
- sůl
- hladká mouka
- tuk na smažení
Doporučená příloha
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Cmunda - bramborové placky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Cmunda - bramborové placky
Jestli mohu poradit: přidejte do bramboráku jen málo mouky, zato však asi 3 lžíce solamylu.
Bramborák bude velmi křupavý. Také aby „nepil“ tolik tuku, přidejte hrst strouhanky.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Jujda,
taaaak teto cmunde,smazenym bramborovym plackum neplnenych, my na severni Morave-Slezsku rikame stryky. To je nazev, vidte? Ja, kdyz se manzela zeptala, zda chce cmundu na veceri, tak se mne zeptal, co, ze jsem se to ptala a zda, jsem neco ostrejsiho nevypila. On vsak vi, ze nevypila, protoze muj zaludek to neprijima, ale zamenila jsem otazku nebo spise slovo za stryk, tak hned byla kladna odpoved.
A ten napad Pendi, vlozit mezi dva bramboraky zeli a na to uzene, to je super. Nezkousela jsem to, ale urcite to zkusim. Musi to byti dobrutka, mnam.
Přesně tak Esmeraldo
)) přesně tak
))
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Jé děvcata, já bych chtěla mít vaše starosti. Vždyť si vzpomeňte na slova pana Shakespeare: Cmunda, co je cmunda? Co cmundou zveme, zváno jinak, chutnalo by stejně dobře.
Pam, zírám na Tvoji jízlivou podobu…:-((
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
Nejsem coby “celozivotni zamestnankyni gastrosluzeb”, ale obycejna labuznice, ktera obcas rada prispeje nekterym ze svych oblibenych receptu.
Pokud jsem udelala az tak velkou chybu se zarazenim receptu, tak se omlouvam a jeho zarazeni upravuji.
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Glamo, stopercentný súhlas s Tvojím názorom. Rôzni nedoukovia a ľudia, ktorí nemajú o histórii a ani kvalite jedál ani potuchy, sa nás snažia kŕmiť v reštauráciách pokrmami, ktoré nielenže nevedia poriadne pripraviť, ale ani netušia, ako má chutiť a vyzerať originál. Len tak niečo spatlajú dohromady, k tomu najlepšie oblohu z konzervy a kopu neprichuteného, iba tak postrúhaného zelí - a je to. Super reštauračná strava, nie? A u nás sa to zďaleka netýka iba lacnejších podnikov. Tak, aj mne sa trochu uľavilo. Zdravím
Glamo, díky, protože jsem čekala, že Tebe to nenechá chladnou, stejně jako moji mamku..coby celoživotní zaměstnankyni gastroslužeb…:-))
Glamo jasně já to beru
))
…kéž by se tak ozval pravý jihočech (já jsem bohužel jen poloviční)…z přílohy coby cmundy by se mu asi protočily panenky…bramborák může být přílohou, ale cmunda a ještě k tomu po kaplicku..opravdu neeeeeee!!!
Vidíš, Kopretinko v té restauraci dělají možná Cmundu po kaplicku, ale není to Cmunda po kaplicku… Správně je Cmunda po kaplicku PLNĚNÁ tím uzeným a zelím. A to buď jeden přehnutý, nebo dva bramboráky. To je právě pro toto jídlo typické!
Cmunda je název místní, čili lokální, ale všeobecně známý a „po kaplicku“ znamená to plnění uzeným a zelím.
Možná si řeknete, že je to jedno, že se to v žaludku stejně srovná ale je to hodně rozšířený nešvar. A mě rozčiluje už dlouho!
Až si dáme někde svíčkovou na smetaně s knedlíkem a číšník přinese třeba nudličky s omáčkou s kousky mrkve a celeru, bude to ještě svíčková na smetaně!?! Vždyť suroviny jsou stejné?!
Ale jen v surovinách to není! Velmi podstatný je také technologický postup přípravy!
Když dáte 10 dobrým kuchařkám úplně stejné suroviny, stejně nedostanete 10 naprosto stejných gulášů!
Právě proto by se zavedené názvy měly přísně dodržovat, abychom v dnešní divoké době měli alespoň nějaké jistoty!!!
Tak… to jsem si ulevila.....!!!
Až bude cmunda u nás tak ji vyfotím, protože tady jsou to tři malé bramborové placky klasicky jako příloha k zelí a uzenému masu. Holt asi máte dokonalejší kuchaře.
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
"Cmunda-bramborové placky jsou vynikající jako příloha k dušené zelenině (špenát, míchaná mraž. zelenina apod.) "
Ahoj.
..právě proto, že je jenom jedna..jihočeská cmunda…a to, cos popsala, Kopretinko, je hlavní jídlo..čili zde cmunda opravdu nehraje roli přílohy…cmunda po kaplicku jsou dva bramboráky, mezi které se vloží porce dušeného kysaného zelí a navrch se položí plátek uzeného masa (bůčku), který se zasype trochou smažené cibulky…
…a bramborové placky (lokše, šumpláty…apod.) nelze ztotožňovat s bramboráky (cmunda, sejkory, kramfleky…apod.)…jedná se o dvě rozdílná jídla…
Pam, tyhle placky dělají u nás v restauraci, jídlo se jmenuje Cmunda po kaplicku a skládá se z uzeného masa, zelí a těchto placiček. Takže se zařazením mezi přílohy souhlasím. Bramboráků je na Labužníku spooooousta
Ale Cmunda jenom jedna
)
..jen malá připomínka…asi bych cmundě neříkala placka, ale čistě jen bramborák, protože placky jsou většinou z vařených brambor…a zařadila bych je do bramborových jídel…nikoliv do příloh…přeji pěkný den
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
díky Pampelisko